Den svenska nationaldagen

 

Den var ju igår.

Ama grävde i arkivet för att hitta en bra bild som skildrar det svenska.

1

Den här fasadflaggan hade vi i Sollentuna, men den bilden känns kanske inte så somrig.

2

Inte den här bilden heller, men lugn är den i alla fall på svengelska – flaggan tar det isigt, kan man säga.

3

Ama hittade i alla fall dom här typiskt svenska sommarblommorna, bilden är från sommaren 1986 så hon grävde rätt djupt i arkivet. Vasen är förresten den som Ama fick i ett bautastort påskägg från svärföräldrarna.

Men vi firade gårdagen rätt spanskt ändå…

4

… med blommor i dom spanska färgerna…

5

… och goda tapas tillsammans med Patrik och Ami på Calabrio.

6

Sen vandrade vi vidare till Matias och tog ytterligare lite tapas. Tack för en härlig eftermiddag!

När vi kom hem tyckte Ama att vi nog borde vara mer patriotiska så vi gjorde i ordning den svenskaste rätten av dom alla:

7

Parisare!

Den avnjöt vi ute på terrassen när solen lugnat ned sig så det gick att vistas där ute.

Gomorro… Hursa? Om vi inte hade ätit upp hela parisergrillen med hjälp av vännerna härom dagen?

Jo… Det hade vi ju gjort…

Hur i allsin dar gick det där till då?

Okej. Ama visar en före-bild:

8

Ooops… Det var visst lite fusk inblandat under gurkmajonnäsen, men det var gott ändå även om den där korven såklart inte är fullt i klass med den äkta varan.

Käkade ni nåt typiskt svenskt på nationaldagen?

Gomorron!

56 Responses to Den svenska nationaldagen

  1. lite trista svenska minnen ni har 🙂
    Vi hade +30°C i Göteborg i går på Nationaldagen…. alldeles för varmt!

    • Ama de casa skriver:

      Haha! Jag hade gett mig den på att hitta en fin bild på vår fasadflagga som jag VET finns där nånstans i bautaarkivet, men jag gick bet 🙂
      Vi hade nog nåt sånt här med skulle jag tro. Runt 25 grader är den temperaturen jag vill ha 🙂

  2. surridurr skriver:

    Fiskmåsar. Solsken. Färsk rabarber. Kompisar som kom på några glas vin. Det var sommarkänslorna i positiv bemärkelse.

    Negativt då- för varmt för att vara svensk sommar. Fiskmåsar bara nedanför backen där jag bor har gått till attack mot människor. De har troligen bo i närheten.

    Kram

  3. Augusta skriver:

    God morgon på er! I går här uppe i Lappland som jag är just nu, var det 24 grader varmt på nationaldagen. Inga mygg än så länge. Vilka vackra blommor i spanska färger. Ja, ser att ni hade en härlig nationaldag där ni var. Korvmackan såg god ut, trots fuskkorv 😀
    Ha en bra dag!

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Augusta! 🙂
      Det låter ju perfekt! Bästa temperaturen och inga mygg – kan ju knappast bli bättre 🙂
      Man tager vad man haver. Eller vad man kan få tag på i alla fall och den var jättegod trots fusket 😀
      Tack detsamma!

  4. Yvonne skriver:

    God morgon, jag hann inte ens få fram den lilla bordsflaggan innan dagen var slut 🙂 . Får satsa på att få fram den till midsommar istället.

    Blev lite fundersam när ”parisaren” var sååå gömd men nu förstår jag att det var bara för att det var en fejk parisare 🙂 . Gott ser det ut iaf, men originalet är ju alltid bäst.

    Ha en fin fredag

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Ja, du har ju några dagar på dig tills det är midsommar, så det KAN gå… 😉

      Originalet är såklart bäst, men man kan inte få allt här i världen 😀

      Tack detsamma!

  5. farfar hebbe skriver:

    Men du Ama,ett sådant parisaresurogat,det är väl nästan som att svära i kyrkan,även om du säger att det var gott.Men tapasen var ju äkta i alla fall..Haé Kram.

  6. farfar hebbe skriver:

    Ja eftersom barnen var sugna på Sushi,så blev det så och det smakade utmärkt,från det stället kan jag hämta flera gånger,även om det inte är Nationaldag..Haé Kram.

  7. Annica skriver:

    Det blev premiär för grillen hos oss. Solen sken så det gäller att passa på 🙂
    Kram

  8. Znogge skriver:

    Vi grillade och det var svenskt kött 😉 Gott nog så!

    Ha en härlig fredag!

  9. friochlycklig skriver:

    Nypotatis blev det iaf. Ha en fin dag! 😊

  10. Nationaldag …? Va? Vardå? Jaha när den tänkte vi inte på.

    Jag berättade här hemma om era parisare, ingen av oss har hört talas om det förut. Alltså jag har ju läst om det tidigare hos dig men innan? Nä. Jo, som bakverk. Och de som ju bor i staden, så klart.

    Ha en härlig en!

  11. Ami skriver:

    Tack själva för en väldigt trevlig nationaldag….och typisk svensk, eller hur 😉
    Kram

  12. Mamma c skriver:

    Vilken härlig dag ni haft. Vi åt inte något typiskt svenskt utan mer Italienskt.
    Kram Carin

  13. "LillaSyster" skriver:

    Marabou mjölkchoklad med hela hasselnötter =) Svensk sallad och gurka men med spanska söta tomater. Idag blev vi omskakande, stor explosion inne i stan som kändes ända till mig. Än värre är att de som bor 15km bort också ska ha hört /känt av det. Räddningstjänsten jobbar för högtryck. Otäckt är det.

    • Ama de casa skriver:

      Jag kollade bilderna nu, jösses vilken smäll det måste ha varit! Fy vad läskigt!
      Hoppas dom skadade inte är så allvarligt skadade…

  14. Janne skriver:

    Häftig bild ”flaggan med istappen”. Vi käkade smörgåstårta i massor men det vet du redan. 🙂

    Ha en bra dag!

  15. åsa skriver:

    Flaggan ser onekligen svensk ut… lite cool så där 😉
    Fuskparisare… har jag väl aldrig hört talas om, men man tager vad man haver… det är ju svenskt 😀 Cajsa Warg 🙂
    Gårdagen som inleddes med en skogspromenad och avslutades med ännu en promenix i bästa sällskapet var en bra dag och med det är jag nöjd.
    Såg kommentar här ovan… om Lappland och ingen mygg… efter gårdagens åska å regn så kom de stickande blodtörstiga fram här och irriterade mest bara… jag får sällan myggbett.

    kram

    • Ama de casa skriver:

      Haha! Ja, cool i dubbel bemärkelse 😀
      Jag har gjort fuskparisare förut men då använt falukorv som är mer ofuskig trots allt. Men jag gillar korv så det gick bra med den där varianten också 🙂
      Mygg älskar mig… Den kärleken är INTE ömsesidig. Anders brukar säga att jag är hans bästa myggmedel 😀
      Kram

  16. Anki skriver:

    En bra Nationaldag alltså – tapas och fuskparisare – härligt!
    Här blev det pytt igår och idag blir det pannbiff med lök 🙂 Inte dumt det heller 🙂

  17. Ditte skriver:

    Värmen hade nog vi i Arvika också, +31 grader och fuktigt. Vi satsade på tavlor och aktiviteter inför morgondagens vernissage. Men lax i ugn med citron och med goda tillbehör blev perfekt.
    Och trevligt balkonghäng på kvällen. Trevligt var det.
    Önskar er en fin fredag.

  18. Veiken skriver:

    Har aldrig ätit parisare och tur är väl det. Någon kannibal är jag inte 😉
    Aldrig hört talas om detta fenomen förrän jag läste AMAs blogg.
    Parisare för mig är ett bakverk. Mycket godare än korv. Hahaha! Tur att smaken är som baken delad. Hoppas ni har en fin helg!

    • Ama de casa skriver:

      Blev tvungen att googla, parisare som bakverk hade jag ingen aning om, men jag kände allt igen dom när jag såg dom 🙂
      Fast jag skulle nog välja korvvarianten om jag ställdes inför det valet 😀
      Tack, helgen såhär långt går inte att klaga på – hoppas detsamma gäller för er! 🙂

  19. Jag åt korv med bröd det är väl svenskt 😃

  20. BP skriver:

    Ja, man tager det man haver när man är i Spanien antar jag. För jag slår nästan vad att ingen normalt funtad svensk äter parisare och/eller falukorv på nationaldagen – hahaha! Men har man inte tillgång till sill och färskpotatis så… :-)))))))

    PS. Vi firar inte nationaldagen och väntar med sill m m till Midsommar. Här blev det pekinganka respektive bläckfisk i currysås från den lokala kinesen. DS

    • Ama de casa skriver:

      Vi har tillgång till sill (dock inte den goda svenska färskpotatisen), men jag skulle välja parisare ändå. Är förmodligen inte normalt funtad 😀

      En kvalificerad gissning är att det var du som åt bläckisen. Jag skulle ha valt din makes rätt 😀

  21. FREEDOMtravel skriver:

    De översta bilderna känns väldigt svenska, men kanske inte sååå somriga. Kan meddela att det var väääldigt somrigt här igår 🙂

  22. Elisabeth skriver:

    Nej inte i går, men idag blev det Pite-palt, som inhandlades i Piteå.

  23. skåningen skriver:

    Jag åt inget speciellt igår!
    Jag ser dåligt så de får hänga kvar
    Nu ska jag natta mig!
    Kram & Pööösszz

  24. paulamerio skriver:

    Bästa Ama, så svensk blir jag aldrig att jag äter en parisare med gurkmajo! Är det rå lök ovanpå det? Det godkänns direkt. Men falukorv är ingen favorit i min värld, nej alls inte, möjligen till hundmat…för den knäppa jycken verkar gilla den. Nä, vad gäller korvutbud så kan de flesta andra länder så mycket bättre, även spanska korvar är ju otrooligt mycket godare, för att nte tala om tyska wurstar och finska makkara. Flaggan såg snorig ut, förlåt uttrycket.
    Och ja, nypotatis är det godaste på nationaldagen, färskpotatis heter det inte i min värld, all potatis är färsk om den inte är fryst! Var inte jag lite väl avig idag? Flåt, det måste vara värmen. Glad Pingst, passa på o hänryckas ordentligt nu då

    • Ama de casa skriver:

      Jäpp. Det är rå lök, precis som det ska vara 🙂 Alla kan ju inte tycka lika, i det här fallet håller jag med Blinka 😀
      Men visst finns det många andra goda korvar! Gillar alla (som jag hittills har smakat) utom isterband som jag anser vara en illa gjord korvimitation 😉
      Haha! En snorig flagga… När du säger (skriver) det så ser jag också att det ser ut så 🙂
      Jag har alltid sagt färskpotatis och kommer alltid att göra det. Minns när jag som liten hämtade ofärsk potatis i farmors potatiskällare. Jo, den var god men hade lagrats ett bra tag där. Kan nästan känna lukten från den där källaren nu när jag tänker på den.
      Glad Pingst till dig med! Ska försöka hänrycka mig lite idag 😀

  25. Susjos skriver:

    Håller med Paula angående falukorv, trots att jag är bördig från Falun..inte min favoritkorv, men ack så goda korvar man kan få utomlands!
    Du skrämde mej rejält med att visa snö på första bilden! Än är det långt till vinter, och för ovanlighetens skull är det väldigt varmt i Sverige nu, men det kommer väl snö lagom till midsommar? Kanske din första bild är från en midsommarafton, hihi!
    Idag åt vi svenska jordgubbar för första gången i år, tillsammans med vaniljglass, det blev kvällens dessert och smakade bra, svårt att misslyckas med! ;-D

    • Ama de casa skriver:

      Det är lite oschysst av dig att inte gilla falukorv faktiskt med tanke på att du kommer därifrån. För min del så älskar jag till exempel Västerbottensost – är hyggligare mot mina hemtrakter kan man säga 😉
      Haha! Kollade fotodatum och första bilden är faktiskt från nyårsafton 2000/2001. Snö till midsommar hoppas jag verkligen att vi slipper 🙂
      Gott med jordgubbar! Här brukar dom ta slut för säsongen lagom till midsommar, men ännu så länge finns dom. Gott med glass till! Fast vi brukar ha dom som snacks 🙂

  26. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Jag tycker det var bra jobbat där med ”fusk-parisaren” Det ger åtminstone Karlsson anledning att boka in ytterligare en väska med parisare när vi återvänder i höst! 😀

Lämna ett svar till tant Hanneles bokparadis på Hisingen Avbryt svar