About

 

En norrlänning som via Sollentuna har hamnat i Torrevieja på heltid sen hösten 2006.
Har egentligen inget vettigt att säga – men gör det ändå.
Just det – Ama de casa är spanska och betyder hemmafru.

Annons

73 Responses to About

 1. Susanne skriver:

  Hej
  Jag och min man har ett hus i Torrevieja (Calas Blancas) och jag har följt din blogg en längre tid. Det är så härligt att få följa dina och Anders dagar. Vi åker ganska ofta ner och hoppas att vi kan träffas någon gång. Har du någon sida på Facebook?
  Ha det nu så bra och sköt om er. Susanne

  • Ama de casa skriver:

   Vi stöter nog på varann – Torrevieja är inte särskilt stort 🙂
   Jag har en sida på FB, men är inte särskilt aktiv – bloggen tar för mycket tid för att jag ska hinna med det också 🙂
   Kram

 2. Susanne skriver:

  Om du vill kan du lägga till mig som vän, sök på facebook susanne håberg tjernström Där kan du också se bilder från vårt hus. Vad du än gör, sluta aldrig att blogga, det är så härligt att läsa den. Ha en härlig kväll. Kram Susanne

 3. Ellis skriver:

  Riktigt fina ord! 😀 Jag håller med Susanne!

 4. Agnetha skriver:

  Hej Ny vän här. Hittade dig hos Nett (tror jag) 🙂
  Samma här –Ama de casa– vill säga. Men på helt andra grunder, p.g.a en trafikolycka för några år sedan. Mår hyfast.
  Jasså du längtar efter snö, det gör inte jag jag längtar efter sommar och sol. Snö det har vi här så det räcker. Men ha det gott i fjällen
  // Agnetha

 5. Hur kommer det sig att ni bor i Spanien?

  • Ama de casa skriver:

   Kortfattat kan det sägas att vi tröttnade på ekorrhjulet i Sverige och råkade ha köpt en semesterlägenhet i Spanien. Så vi tyckte det var en bra idé att testa att bo här i stället 🙂

 6. Mamma Steffi skriver:

  Men vad kul, vi har oxå sommarhus i Torrevieja. Förstår att ni flyttade dit, ganska lätt liten stad att fastna i. Kanske syns där på sommaren!

 7. livsglimtar skriver:

  Gled in här via en annan blogg och som jag sa blir jag kvar här, flyttar in helt enkelt, du verkar ha mer sol än vad vi kan skryta med här hemma i Svedala. För den delen behöver jag muntra halvtokiga människor runt om mig, så vad passar bättre än att bli inneboende hos dig?
  Även jag är/var ama de casa förr i många år när ungarna var små, men nu för att jag blev så rackarns sjuk att jag till slut fick en ny njure. Har lite annat krafs jag lider av så jag ska vara den eviga ama de casa och njuta stort av det så mycket jag kan.
  Kram påre

  • Ama de casa skriver:

   Tack för dom fina orden – du är så välkommen 🙂

   Oj! Hoppas det går bra med nya njuren och allt annat. Att vara Ama de casa är inte alls fel 🙂
   Kram

 8. Gled in här via en annan blogg och som jag sa blir jag kvar här, flyttar in helt enkelt, du verkar ha mer sol än vad vi kan skryta med här hemma i Svedala. För den delen behöver jag muntra halvtokiga människor runt om mig, så vad passar bättre än att bli inneboende hos dig?Även jag är/var ama de casa förr i många år när ungarna var små, men nu för att jag blev så rackarns sjuk att jag till slut fick en ny njure. Har lite annat krafs jag lider av så jag ska vara den eviga ama de casa och njuta stort av det så mycket jag kan.Kram påre
  +1

 9. Hej Ama de casa!

  I vilken del av Spanien ligger Torrevieja? Min man och jag bor i Portugal i provinsen Alentejo. Där vi bor ser vi Spaniens berg i fjärran. Men det är långt från någon kust. Vi har ca 21 mil till Sevilla och IKEA.

  Anna

  • Ama de casa skriver:

   Hej på dig Anna!
   Torrevieja ligger på Costa Blanca, ca 5 mil söder om Alicante på sydostkusten.
   Får några år sen öppnades Ikea i Murcia. Dit är det 6 mil och tar en timme att köra. Innan var den närmsta i Madrid, ca 45 mil bort 🙂

 10. ingrid skriver:

  Hej.
  Hittade din blogg via Jenny. Ser också att du besökt min och Leffes. Tusen tack för kommentaren. Vi har ju inte riktigt gett upp projektet än så vi kanske blir grannar där nere. Lite lustigt sammanträffande var ju att jag också är norrlänning. Min särbo från Sollentuna och funderar på att bo i Spanien. Kollade din gamla blogg. Västerbottning??

 11. Lisa skriver:

  Hej hej!
  Jag heter Lisa och har nyss börjat jobba som ”linkbuilder” från England.
  Jag läste din fina och intressanta blogg och tänkte fråga dig om du skulle vara intresserad i att lägga upp en länk på din blogg åt mig?
  Om du har frågor så skicka bara ett email så ska jag försöka svara så gott jag kan!
  Tack så jättemycket för hjälpen!!

  MVH
  Lisa Wengel
  lisa.wengel@obanmultilingual.com

 12. Stefan skriver:

  Hej,

  Gillar din blogg starkt! Maila mig för ett bra förslag för din blog 🙂

  Mvh
  Stefan

 13. Cissi skriver:

  Det låter inte helt fel!
  NJUT, eftersom du kan 😉

 14. Kors och Tvärs skriver:

  Aj då. Nu har jag trillat dit på ytterligare en blogg, där författaren inte sitter hemma i Sverige och fryser, utan fortfarande kan gå barfota om dagarna. Rackarns elände. Jag som är så där lagom avundsjuk och fortfarande sitter fast i den svenska myllan…. Men håll i hatten! Om 7,5 är jag på G (om mina planer håller)
  Under tiden roar jag mej med att läsa din härliga blogg //Anette

 15. Maya skriver:

  Låter som en utmaning, och ett stort äventyr! Härligt!

 16. Skatan skriver:

  Hej Ama de casa! Jag har också varit en slags ”hemmafru” sedan 2006 men nu är jag ”riktig” pensionär så … nu är jag ”legitimt” på hemmaplan utan att behöva förklara mig. Det var roligt att du tittade in hos mig … nu skall jag också titta in här hos dig.

  Kram!

 17. S-O Pilthammar skriver:

  Ama, Ama, Ama… var håller du hus? Så var man hemma i den kalla nord igen efter femte resan ner till Torrevieja i år. (Vi har ett radhus uppe vid MASA-hotellet sedan 1988). Denna resa var dock, trots det fantastiska vädret, ingen höjdare… man har nästan en nackspärr här där man sitter efter att ha tillbringat senaste veckan med att titta efter dig och din karl… utan att lyckas. Etter värre så ser jag ju på dina kort att du varit där vi varit mest varenda dag… utan att man fått se dig live… Senast nu i fredags då jag gick och tittade upp mot himlen i stället för bland stånden på marknaden då jag försökte räkna ut var ni bor med tanke på bilderna man sett från balkongen er, från bytet av skyltar nere på gatan osv.
  Till saken hör att man första gången fick koll på dig och din blogg var i somras då du hade några kort från den överfulla Cura-playan, alltså ”vår” playa på vintertid… borta i hörnan i den norra änden. Hur som helst så har det sedan dess blivit som ett gift att läsa och titta på bilderna dina, alltid lika trevliga..
  Nu ger man sig ju inte i första taget, man kommer med stor sannolikhet att fortsätta titta efter dig och er nästa gång man kommer ner… fast det tyvärr kommer att dröja några månader tills nästa gång, förmodligen i mars. Vill i alla fall bara varna er för att rätt vad det är så kommer en 60-års man att rusa fram och bara begapa dig och er, titta efter så man ser rätt vilket alls inte är säkert alla gånger… och sedan då förhoppningsvis kunna stjäla en kram och få ta en bild eller två att lägga till sina övriga erövringar.. smile… allt under tiden som min fru står vid sidan om och undrar vad som står på.
  Ha det bäst!
  Pilt

  • Ama de casa skriver:

   Tack för dina fina ord, och bättre lycka nästa gång 😀 Vi är ofta ute och går, dock inte så ofta i ”ert” område.
   Ni har hållit till här i Torrevieja länge. Själva kom vi hit första gången 2002 och ”råkade” köpa en lägenhet och på den vägen är det.
   Hoppas vi ses nästa gång då 🙂

 18. Pilt skriver:

  Det bygger vi vidare på du… det kan jag lova. Hälsa gubben din och ha det bäst tills dess.

 19. emmelethin skriver:

  Åhhhh vad avis jag blir! Jag som är en heltidsslitande butikschef hemma i Sverige. Jag drömmer ofta om att ha ett extraboende i Spanien lr rättare sagt i Palma 🙂
  Kmmer att kika in här ibland och drömma vidare nu när julstressen sätter in på Lindex där jag jobbar.
  // Eva

 20. Jasmine Brandt skriver:

  Hej!
  Jag undrar om jag kan få använda en av dina fina bilder från Metrobloggen? Nämligen denna: http://metrobloggen.se/metrobloggen/media/40249/IMG(231).JPG Jag skriver examensarbete på Sjökaptensprogrammet i Göteborg, och titeln är just ”vem är det som kör egentligen?” och handlar om befälhavaransvar på fritidsbåtar. Din bild hade passat perfekt på framsidan av mitt arbete!
  Vänligen svara till min e-postadress!!!
  MVH,
  Jasmine Brandt

 21. Lars Lindahl skriver:

  Hej!
  Jag halkade in på din blogg via en annan trevlig bloggerska, o tycker den är förträfflig. Har följt den en tid nu med stor glädje. Har precis köpt lägenhet i Torrevieja som jag tills vidare tänkte utnyttja ca två månader per år, men inom 1-3 år minst 6 månader per år. Kul att se alla fina bilder o läsa om er vardag.
  Hälsningar
  Lasse Skåning

  • Ama de casa skriver:

   Hej Lasse, och tack så jättemycket för dina fina ord! Vad glad jag blir 🙂

   Du kommer verkligen inte att ångra ditt lägenhetsköp här, det är otroligt skönt att vara här nere, och det finns väldigt mycket att åka runt och titta på här i Spanien 🙂

 22. Lasse skriver:

  Jag vet det! Har tidigare haft hus i utanför Estepona, på Costa del Sol. Njuter verkligen av det spanska sättet att leva. Äta o dricka gott, mycket sol o inte så mkt stress! Åker till Spanien imorgon, för att stanna några dagar! När jag är i Sweden får jag njuta genom din blogg!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, visst är det härligt här nere i Spanien! Enda gångerna jag blir lite stressad är när dom sölar i kassorna i mataffären (med att packa i varor och betala), i kontakt med myndigheter (HUR krångligt får det vara?) och när jag ser alla helt tokgalna parkeringar 😀

   Tack igen för fina ord – och välkommen till Spanien! 🙂

 23. Hej Ama de Casa,

  Vilken trevlig blogg att läsa, jag blir otroligt avundsjuk på ditt liv i värmen! Jag arbetar med att sprida information om språkkurser i spanska på plats i Spanien, mestadels för vuxna resenärer. Jag undrar om du vore intresserad av att hjälpa mig föra ut budskapet att det aldrig är för sent att lära sig någonting nytt!

  Hör gärna av dig! ella@contentlobby.com

  Med vänliga hälsningar,
  Ella Levin

 24. Ann-Ci skriver:

  Hej Ama de Casa,
  Jag har ju följt din blogg nåt år, kikar in varje morgon o blir på så bra humör av dina kommentarer o bilder. Sen är det kul att läsa om alla era resor o utflykter. Nu till saken, min sambo o jag ska tillsammans med ett annat ungdomligt par (vi är50-55) åka till Orihuela Costa nu på söndag 14/4 (lånat ett hus av en annan kompis), det är väl i dina trakter? så jag bara undrar om du har tips på utflykter man kan göra därikring, vi har tillgång till bil fast man vill ju inte köra så mycket kanske, mat o dryck o bil passar ju inte så bra ihop. Det där Barbara fortet nånting som du visade nångång, är det i närheten? Andra tips?
  Tackar på förhand // Ann-Ci, som förstås också har en Anders

  • Ama de casa skriver:

   Hejsan Ann-Ci!
   Vad trevligt att du är här och läser, och tack för dina fina ord 🙂

   Orihuela Costa ligger lite söder om Torrevieja. Santa Barbara ligger i Alicante (som är en mycket trevlig stad), ca 5 mil norr om Torrevieja. Andra fina städer i närheten är Cartagena och Murcia. Till alla tre kan man åka buss från centrala Torrevieja. Det finns en buss mellan Cartagena (ca 6 mil söder om Torrevieja) och Alicante, och jag antar att den passerar Orihuela Costa också. Har bara åkt den till Alicante och Murcia, så vad bussen hittar på söder om Torrevieja vet jag inte riktigt 🙂

   Sen är strandpromenaden efter klipporna mellan La Zenia och Campoamor väldigt trevlig den med – och det finns vattenhål efter vägen 😉

   Nu är det väldigt skönt här nere så ni kommer nog att få det toppenbra vad ni än hittar på 🙂

 25. Lotta skriver:

  Hej Ama de casa!

  Vi har köpt lägenhet i Villa Martin, vi åker ned i veckan och får nycklarna! 😉 Vi är barnsligt förväntansfulla! Än så länge kommer vi bara bo där på semestrarna. Vi har köpt möblerat som är vanligt i där. Min fråga till dej som har erfarenhet av landet; var kan man lämna möbler som man inte vill behålla?

  • Ama de casa skriver:

   GRATTIS till er nya lägenhet! 🙂

   Det vanligaste är att ställa ut möbler (och andra bra saker som man inte vill ha kvar av nån anledning) vid soptunnorna. Det brukar alltid komma nån som vill ha. Spansk återvinning kallar vi det.

   Vad vi gjorde var att vi fotade möblerna och gick till en ”begagnade möbler affär”. I vårt fall Tony Ellis. Vi fick en liten slant för möblerna, men fördelen var att dom kom och hämtade dom. Så då slapp vi släpa ut dom.

 26. Blogvertiser skriver:

  Hej Ama de Casa!

  Vi på Blogvertiser vill bjuda in dig till vårat nätverk av bloggar där du har möjlighet att tjäna pengar genom att skriva recensioner och omdömen åt våra annonsörer.

  Blogvertiser har i dagsläget väldigt många bloggar och annonsörer, men är alltid på jakt efter nya kvalitetsbloggar som vi kan hjälpa tjäna pengar genom vårt nätverk. Att bli medlem hos oss är gratis och du kan avsluta ditt medlemskap när du vill.

  Gå in på vår hemsida http://www.blogvertiser.se och registrera dig redan nu. Har du frågor kring medlemskapet kan du mejla oss på support@blogvertiser.com.

  Med vänlig hälsning
  Zelda Ringström
  http://www.blogvertiser.se

 27. Håkan Benk skriver:

  bra sagt Ama De Casa!själv bor jag uppe i El Chapparal vid La siesta sedan 2011 sommarhus än så länge men de ska väl bli ett litet golfhus som jag och sambon får glädje av med alla barn så småning om kul blogg halk in i den efter jag försökt att söka på svenskar som har hus/bostäder i Torrevieja för ev lite nya bekantskaper för golf och det goda livet.hoppas att man halkar in här igen och tills dess adios amiga!

 28. Inger Rozén skriver:

  Hej!
  Kommer in här.Jag har inte ghotmail istallerat ännu.men det går ju att skriva i bloggen.Sådan tur att jag hade min gamla låda kvar.Tråkigt när det blir strul och nu ber jag till de högre makterna.Kram,Inger

 29. Inger Rozén skriver:

  Menar hotmail.
  Inger

 30. Maria skriver:

  Hej
  Jag heter Maria och är frilansskribent. Söker utlandssvenskar på Costa Blanca som kan tänka sig att medverka i ett tidningsreportage om livet på solsidan. Skulle du kunna tänka dig det? Kontakta mig i så fall så pratar vi mer.

 31. ojohans skriver:

  Tjenare ama Casa!
  Norrländska? Det låter spännande för en norrlänning.
  Ålderstigen vithårig Porjusbo, fotograf/journalist med hela vörlden som arbetsplats, är på väg ner till Torre. Har besökt staden ett par gånger och nu skall det bli allvar. En liten enkel lägenhet att långtidshyra innan jag köper eget.
  Är less på kyla och snö och har en familj som är så pass rädd om gubben/pappan at de släpper iväg mig vind för våg. De vet ju att jag alltid brukar komma hem igen 🙂 Du har en rolig blog och du får väldigt gärna titta in hos mig med http://www.vivatorre.blogspot.com och på min hemsida http://www.pappab.se
  Bernt

 32. Fia skriver:

  Hej! Det var kul att stöta på er på tapasrundan! Och tack för tips!Vi är nu hemma igen efter en månad i Torre och längtar redan tillbaka!
  Fia & Lasse i Västerås

 33. mariaulrika skriver:

  Hej, jag håller med alla ovan skrivande. Trevlig blogg. Jag har precis skaffat mig ett litet hus med 1 ha land i Tortosa, precis på gränsen mellan Katalonien och Valencia. Hoppas få det lika bra som du beskriver!

  //Ulrika
  http://casaourika.wordpress.com/

 34. Agneta K skriver:

  Hej Ama!
  Läser din blogg det första jag gör på morgonen. Tycker att du skriver så roligt, intressant och inspirerat om ditt och Anders liv i Torrevieja. Kul att få ”följa med” på era resor! Vi köpte en liten bostad i Torreta 2000 och fick flytta in våren 2002. Vi är i Torre ca 6 månader om året och älskar vår tillvaro där. Hoppas vi ses någon gång.
  /Agneta

  • Ama de casa skriver:

   Hej Agneta!
   Tack för dina snälla ord 🙂

   Ni var lite före oss då – vi köpte ju hösten 2002 och kunde flytta in våren 2003. Sen hösten 2006 bor vi här på heltid. Inget vi har ångrat 🙂

   Vi ses säkert i vimlet nånstans, nångång 🙂

 35. Mariana skriver:

  Hejsan Ama, jättekul att följa din blogg. Vi är på gång att köpa i omgivningarna och hittade bla din blogg.
  kommer ner på househunting 29 dec -5 jan.
  Ska bli vårt permanentboende om ca 2år.
  Letar hundvänligt, och lugnt område som lever på vintern oxså.
  Då unga pensionärer som flyttat runt världen sedan 1997 och inte tänker skatta i Sverige mer än nödvändigt.
  MVH
  Mariana

  • Ama de casa skriver:

   Spännande! Det finns många bra ställen att bo på här runt omkring. Torrevieja är en stad som lever året runt. Hoppas ni hittar ert drömboende! 🙂

   Kul att ni har hittat både till Costa Blanca och till min blogg 🙂

  • MariAma deCasa skriver:

   Nästan 1 år sedan, huj vad tiden går. Huset köpt och flytt halvtid står på tröskeln. Har du nån kontakt till sanitas sjukförsäkring i området? Ska skriva mig i La Marina nu i vinter och en sjukförsäkring är ju ett måste.
   Fortsätter följa dig dag för dag
   MariAma 57 år ung / lååååångt till svensk pension

   • Ama de casa skriver:

    Kul att du kommer hit på längre tider nu 🙂

    Ja, en sjukförsäkring är viktig att ha, det har jag upptäckt den hårda vägen… 🙂
    Vi har ingen personlig kontakt här nere utan har gått via ett ”paraplyföretag” som heter Cogesa. Där har vi en svensk kontakt som heter Elin som vi tycker är bra. Hennes mailadress är:
    elin.dahlberg@cogesa.es

    Och cogesas hemsida finns här:
    http://www.cogesaforeignresidents.es

    🙂

  • MariAma deCasa skriver:

   Tack snälla, så mycket att fixa och ordna nu

  • MariAma deCasa skriver:

   Inte fått kontakt med Elin men vår bank erbjuder Sanitas så den blir det ( Sanitas Bupa)för 90 Euro i månaden. Ett steg framåt, tack igen för tipset.

  • MariAma deCasa skriver:

   God kväll
   lite info bara, Elin på Congesa har slutat. Fått kontakt med en annan tjej /svensktalande

 36. Ellen S skriver:

  Hej!
  Har varit nere på Mallorca och bott vår allra första vecka i ny lägenhet. Hittade din blogg via något så trivialt som Calgon. Men det finns en hel del saker man inte har en aaaaaning om när man så att säga ”flyttar in i ett nytt land”. Nästa stora sak på önskelistan är Internet. Hur har ni löst det? Jag såg att det finns Mifi, men jag vet inte hur jag skall fixa det. Det kan även bli ett försök till att skaffa bredband i hemmet, men vi vet inte hur bra det är i Spanien och vad som är en bra deal.

  • Ama de casa skriver:

   Hej Ellen!
   Vad härligt att ni har hittat ert ställe där på Mallorca. Så spännande när man ska bo in sig 🙂

   Vi har internet via adsl (fast telefonlinje). Det var det enda som fanns att tillgå när vi flyttade hit till Torrevieja. Nu finns det andra varianter också, men även om vårt alternativ är lite dyrare så har det funkat bra. Vi gillar inte att ändra på saker som fungerar 🙂

   Lycka till med nya lägenheten!

 37. Småländskan skriver:

  Härliga utflykter ni gör, titt som tätt! Jag följer dem, trots jag inte kommenterar.
  OM ni nu tänker komma till min stad så småningom, lovar jag att det finns utflyktsmål här också. Fina badstränder, långa badbryggor, kanonfina restauranger, mycket folkliv.
  Jodå, en gång i tiden var jag liksom ”marknadsförare” för vår stad. Officiellt är jag det inte längre, men kan inte låta bli att marknadsföra min stad, som andra året i följd har fått utmärkelsen ”Årets sommarstad”.

  • Ama de casa skriver:

   Kul att veta att du är här och tassar runt i alla fall 🙂

   Kalmar är jättefint! Gillar den stan mycket. Nu var det ett tag sen vi var där, men vi lär absolut dyka upp igen 🙂 Dock har vi ingen tur inplanerad…

 38. Christine skriver:

  Hej!

  Kul att läsa om era turer, är en del i Spanien också. Vill gärna kontakta dig angående lite frågor om sponsring eller länkutbyte, finns det någon mailadress jag kan nå dig på? mvh Christine

  • Ama de casa skriver:

   Hej Christine! 🙂
   Kul att du är här och läser. Det går att kontakta mig på amadecasa at live.se, men sponsoring är jag troligen inte intresserad av – vill ha min blogg som min helt egna 🙂

 39. ingemar sixtorp skriver:

  hej Ama de casa och Anders! har följt din blogg sporadiskt. Sett att ni bott i Sollentuna,och tagit steget ut. Från Ekorrhjulet.Vi bor i Häggvik har villa -sommarhus i Dalarna-lägenhet i El Campello. Jag är snart 61 och frun snart52. hur kändes det att släppa taget? vågar man? tänkte att man bor halva året i Dalarna,resten av året i Campello.har inga bolån varken i Spanien eller i Dalarna.Har ni någon gång ångrat er!

  • Ama de casa skriver:

   Vi har inte ångrat oss en endaste sekund. Jag vill inte råda nån, egentligen, kan bara säga utifrån våra beslut och förutsättningar. Men det låter onekligen perfekt att ha ett sommarställe i Dalarna och en lägenhet i Alicantetrakten. Huset i Häggvik ger såklart en bra grundplåt till ett gott liv i både Spanien och Sverige.

   Som sagt, inte för att jag vill råda, men ett av mina livsmotton är Våga – Vinn! 🙂

   Lycka till med ert beslut!

 40. Josef Boberg skriver:

  Alla är ju olika – och jag föredrar att bo i landet Sverige året runt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: