En Award

 

0

Ama fick den här fina utmärkelsen av Veiken – tack så mycket!

Det gäller att svara på några reserelaterade frågor, om nån bild skulle vara intressant att titta närmare på så går det alltid att klicka på den.

Då kör vi!

#1 Vart gick ditt livs första resa?

Vet inte riktigt, men den första som Ama minns – eller snarare har spridda minnen från – var när hon som femåring bodde i Los Cristianos på Teneriffa i tre månader med sina föräldrar och storebror.

1

Ama’s passfoto från sitt andra pass

#2 Vilket färdsätt föredrar du och varför? (Flyg, tåg, bil, cykel etc.)

När det gäller långa sträckor och kort om tid (eller om nån ocean skulle råka ligga ivägen) så är flyg såklart oslagbart. Gillar tåg och bil också, man hinner se mycket. Har på senaste tiden upptäckt att även kryssningsfartyg är ett alldeles utomordentligt sätt att ta sig fram.

Cykel går bort. Såvida det inte handlar om cykeltaxi.

2  2b

Cykeltaxi i Yogyakarta, Java och Kanchanaburi, Thailand. Bröllopsresan 1987.

#3 Vilka är dina tre bästa packningstips?

 1. Packa lätt. Skulle kläderna inte räcka till så finns det nya att köpa på plats.
 2. Ta med tvättmedelspluttar. Eftersom den lätta packningen oftast inte räcker till och ingen av oss gillar att shoppa kläder.
 3. Se till att ha nåt vettigt ombyte i handbagaget ifall väskorna kommer på vift. Dom kommer som regel till rätta inom ett dygn, och med nåt ombyte i handbagaget – ja, då slipper du tvångsshoppa kläder.

3

Bangkok 1987. Bagaget hade kommit bort, och Ama hade packat smart. Ett par extra hellyhansensockor i handbagaget. Mycket användbart i Bangkok. Ja. Det blev tvångsshopping.

#4 Vilket resmål tycker du att fler borde upptäcka och varför?

Det inre av Spanien. Det finns sååå otroligt många fina platser, landskap och städer. Folk glömmer som regel bort att utforska dom ställena utan stannar ute vid kusten och playorna.

4  4b

Akvedukten i Segovia och ringmuren i Ávila – två enastående byggnadsverk.

#5 Ditt knäppaste reseminne?

Finns en uppsjö, men det Ama först kommer att tänka på var när vi klev in på en järnvägsstation i en avkrok i Vietnam 1994, då dom precis hade öppnat gränserna för västerländsk turism.

Alla – verkligen ALLA! – på hela stationen flög upp från där dom satt och ställde sig i en ring runt oss och bara stirrade. Glada var dom. Förmodligen hade dom inte sett såna som oss annat än på bild. Kändes verkligen märkligt. Och knäppt.

Dom sprang och hämtade sina kompisar också, så att även dom skulle få se. Sen satt vi i flera timmar och lärde oss räkna från ett till tio på vietnamesiska. Den kunskapen är –  likt mycket annat – borta nu.

5

Aningens utstirrad. Måste vara så här att vara superkändis…

#6 Vad är det första du gör när du checkat in på ditt hotellrum?

I vissa lägen kollas toaletten på direkten, enligt citatet ”därtill var jag nödd och tvungen”. Annars är det utsikten som studeras allra först. Fast Anders påstår att det första Ama gör är att tända alla lampor och ta en bild på rummet. Kan ligga nånting i det påståendet…

761    153

Båda bilderna visar utsikt från hotellrum i Alicante. Dock inte  från samma hotell.

#7 Vad är det värsta du varit med om under en resa?

Det måste nog vara orkanen Odile som drabbade oss i Cabo San Lucas längst ned på Baja California i Mexiko 2014.

Man blir väldigt liten när moder natur ryter ifrån. Vi kände oss ganska trygga trots allt när ovädret var över oss. Hotellet kändes stabilt, även om vi flera gånger var övertygade om att fönstren – som dom hade förstärkt med tejp innan orkanen slog till – skulle blåsa in.

Det värsta var efteråt. När människor började härja, slå sönder och råna. Att dessutom vara utan vatten och el och ha noll information av vad som hände… Det är man verkligen inte van vid.

En film som visar lite av förödelsen som vi såg efter att orkanen hade givit sig av.

#8 Vilka tre länder har den godaste maten?

Svårt val, men det får bli Sverige (Ama bara älskar svensk husmanskost!), Italien (pasta och pizza – mmm), Thailand och Frankrike. Ooops! Det blev visst fyra…

8

En fantastisk skaldjursplateau i Biscarrosse Plage i Frankrike med skid- och båtgänget 2006.

#9 Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt resande?

Troligen inte särskilt mycket alls. Tycker att saker och ting ska vara prisvärda, överdriven lyx känns onödigt (surt sa räven?). Dessutom känner sig Ama tämligen obekväm i alltför ”fina” omgivningar.

Att kosta på sig en bättre klass på exempelvis flygplan kostar så oerhört mycket mer så det kan det omöjligtvis vara värt. Och varför skulle vi göra det egentligen? Det brukar vara ganska gott om plats när vi flyger…

9

Ama förstår inte att alla klagar på att det är så trångt på lågprisflygen?

#10 Vart går din nästa resa?

Hmm… Kanske borde Ama följa sitt eget råd och utforska det spanska inlandet lite mer? Kaffet börjar sina…

10

Nespressobutiker finns lite här och där.

#11 Om du bara fick resa till en enda plats resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Jamen den var ju allra svårast, den frågan. På gränsen till omöjlig. Det finns sååå många ställen kvar som Ama vill se, bland annat Japan, Nya Zeeland och Ullared. Dom går ju inte att välja – svårt att veta om man vill återvända?

Får man svara USA? Nja, det kan väl inte anses vara EN plats…

Nej, om man bara får välja en plats, så måste det nog bli Stockholm, trots att vi inte har varit där på drygt två år. Förutom att det är en helt fantastisk stad så finns där så många nära och kära.

11

Stockholm i mitt hjärta. Bild tagen vid vår ballongfärd över stan som gick av stapeln 1988

Svåra – men roliga – frågor, det finns så många upplevelser och resmål att välja mellan. Skulle Ama svara en annan dag skulle nog inte svaren se likadana ut.

Nu är det meningen att denna awarden ska skickas vidare till några andra bloggar, men Ama med sin beslutsångest kan inte välja. Det står var och en fritt att knycka denna – det var en rolig utmaning!

Och ni som ännu inte har hunnit skaffa er en blogg ännu – känn er fria att anta utmaningen här bland kommentarerna.

Gomorron!

Annons

57 Responses to En Award

 1. skåningen skriver:

  Först!!!!
  Nu fick jag veta mer om Ama…
  Ha en bra dag
  Kram

 2. ogamotoga skriver:

  Vad kul att läsa. 🤗

 3. Robert skriver:

  Det var en lång och intressant berättelse där…

  Gomorron! 😀

 4. "LillaSyster" skriver:

  Du har verkligen sett dig om här i världen. Så mycket fina minnen du har att dela med dig utav. Sen var det väl inte så kul just när det hände kanske, att stå utan vatten och information är ju inget man önskar. Förstår inte vad du har emot att cykla??? Man cyklar bara soliga dagar eller i alla fall inte när de spöregnar. Man ser mycket och känner vinden, dofterna och man får extra proteintillskott av skalbaggar och flugor….. nja proteinet det kan man vara utan. Ha en bra lördag! Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar att resa och se mig omkring, och många minnen blir det. Även dom mindre trevliga sakerna (som orkanen Odile) blir minnesvärda på sitt vis.

   Jag brukar skylla min aversion mot cykling på att jag cyklade ikull som liten och fick en saftflaska i benet som nästintill skar upp pulsådern. Men egentligen handlar det nog mest om lathet… 😉

   Och ja, det finns trevligare proteiner att tillgå… 🙂

   Tack detsamma och kram!

 5. Fia skriver:

  Vilken kavalkad av minnen dessa frågor framkallar hos er! Roligt att läsa för oss andra också!
  Vi önskar er en fin lördag trots det otäcka som händer i världen just nu.
  Kram!

 6. Christel skriver:

  Go morgon Ama! Oj vilka resor ni har gjort och så många minnen ni måste ha! Ibland måste man plocka fram gamla bilder för att minnas! Vart jag vill resa? just nu bara till Torre.. Fast nästa stopp blir till Stockholm (till sonen) längtar Ha en fin lördag Kram

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Christel! 🙂
   Det är roligt att få en anledning att grotta ned sig i arkivet 🙂 Förstår din längtan att resa till Torrevieja. Hade precis densamma när vi bodde i Sverige. Så det var likaså bra att flytta hit 🙂

   Trevligt att hälsa på sonen, och Stockholm är en oerhört vacker stad med många saker att se och göra 🙂

   Ha en härlig lördag ni med!
   Kram

 7. Wow! Den utmärkelsen passar dig perfekt.Härlig läsning. Ni har varit med om mycket. Jag håller med dig om att Spanien har så mycket som jag skulle vilja se om tiden och resurserna fanns 🙂 Jag har ju sett en liten del genom att följa dig här. Tack för att du delar ❤ En härlig lördag till Er

  • Ama de casa skriver:

   Visst finns det många fina ställen att utforska i Spanien. Men jag förstår också att om man inte har så mycket tid, så lockar kusten kanske mest. Vi har ju förmånen att bo här vid havet, så då kan vi ”kosta på” oss att dra in i landet 🙂

   Jättetrevligt att du följer med här, och ha en härlig dag ni med!

 8. Comsi Comsa skriver:

  Grattis till väl utfört utmaning. 🙂 Så rolinga minnen, speciellt det på flygplatsen i Vietnam. 😲
  Luftballong 88 i Stockholm, jag gifte mig första gången det året, du kanske såg oss från luften? 😄

  Kram ❤

 9. MariArne skriver:

  Spännande! Jag hade ingen aning om att du bott på Kanarieöarna. Men hur går det med spanskan då? Kram

  • Ama de casa skriver:

   Bott och bott… Tre månader är kanske inte så lång tid, fast när man är fem så är den tiden betydligt längre än den är nu 🙂

   Enligt mor min så pratade jag spanska med barnen jag lekte med. Vet inte hur bra eller dåligt, men barn har ju en tendens att göra sig förstådda med varandra på många vis 🙂

   Hur som helst var det nog synd att jag inte byggde vidare på spanskan då jag förmodligen kommit igång. Men vad begriper väl en femåring om sånt? 😉
   Kram

   • MariArne skriver:

    Men du är ju duktig på det nu med. Du får väl säga att du är på en femårings nivå då om nån frågar. 😜 Kram Marianne

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Tyvärr misstänker jag att jag var bättre på spanska som femåring än vad jag är i dag… 😉
   Kram

 10. Åh, det var väl en söt liten Ama där, med hårsvall och allt!

 11. skåningen skriver:

  Det finns många Goa gubbar!!
  Så nästa gäng är nog också bra!!!
  Ha en bra helg!
  Kram!

 12. kolonilotta skriver:

  Åh va roligt att läsa om era äventyr! 😊
  För även om inte alla är bra minnen så ger dom oss erfarenheter vi bär med oss…
  Trevlig lördag och stort grattis!!! 😄

 13. Znogge skriver:

  Kul att få läsa lite mer om dig. En del bekant så klart och nog minns jag orkanen… I efterhand kan erfarenheter kännas berikande men just i stunden…

  Kram

 14. Ami skriver:

  Grattis 🙂
  Alltid roligt att läsa om resor….och speciellt när du skriver så trevligt och roligt!
  Kram och vi ses om en stund!

 15. Tina skriver:

  Buenos dias! Så himla bra skrivet! Bra läsning, och kloka ord! 1994 reste jag en knapp månad runt i Sri Lanka. Där blev det då precis okey och öppet, för att resa längre norrut. Det blev en resa att minnas. Annars är jag inte så mycket för långresor. Kryssning vill jag absolut prova. Det verkar najs! Men uj, vad det vinglade med färjan över från DK till Puttgarden, och kanske brukar det svaja på stora skepp, också 😉 🙂 Och det inre av Spanien bara väntar på oss ❤ Vi är så glada att ha funnit hit!

  • Ama de casa skriver:

   Hej Tina!
   Tack för dina snälla ord 🙂
   Vi var två veckor på Sri Lanka 1982, en fantastisk upplevelse! Jag gillar både långa och korta resor, ja att resa överhuvudtaget (utom möjligen i rusningstrafik till och från jobbet… 😉 )

   När man åker på kryssning får det inte vara sjögång! Fast det är ju å andra sidan inte så mycket man kan göra åt det. Det blir som det blir med havet 🙂

   Visst är Spanien ett härligt land!

 16. Ditte skriver:

  Tack för trevlig och omväxlande läsning! Och resor kan man ju inte tröttna på. Eller? SEdan gillade jag förstås det där med stockholm lite extra. Min hemstad!
  Stort grattis till denna ”award”.
  Önskar er en trevlig lördag.

  • Ama de casa skriver:

   Nej, jag kommer nog aldrig att tröttna på att resa. Älskar att se nya platser (och återvända till favoriter också, såklart 🙂 ).

   Tack Ditte, och tack detsamma!
   PS: Tack även för dom braiga frågorna som Veiken skickade vidare 🙂

 17. torrebloggen skriver:

  Stort grattis till Awarden!
  Kul och intressant läsning!
  Kram!

 18. Lena i Wales skriver:

  Mycket rolig och intressant läsning! Nu vet jag mer om dej.

 19. Inger Rozén skriver:

  Hej!
  Många frågor var det.Mitt resmål blir New Orleans.
  God mat också.kram,inger

 20. farfar hebbe skriver:

  Oj,kul att läsa om dina resor,tankar och strapatser..Ut i solen sa du,,den lyser med sin frånvaro,molnen hopar sig,hoppas det inte blir regn nu..Haé Kram.

 21. farfar hebbe skriver:

  Ja det är alltid något på G i Uppsala..
  Moa var inte så glad i cykling,hon hade kört omkull tidigare i veckan,blev såriga knän..Jag sa att det är då man ska fortsätta att cykla,så man kommer över rädslan..Vilket hon gjorde..Haé Kram.

 22. Geddfish skriver:

  Tack för den läsningen 😉 både underhållande och informativ 😀 Och du var i restagen redan som liten söt 5-åring, guu så sött passfoto ❤
  Denna utmärkelsen passade verkligen dig, härliga Ama 😀
  Du och Stalkern är ett fint pusselpar ❤

 23. Veiken skriver:

  Jätteroligt att du gnuggade de små grå och tog dig an utamaningen! Jättetrevlig läsning! Tack för det! 😉

 24. Veiken skriver:

  UTMANINGEN heter det och inget annat!

 25. Susjos skriver:

  Grattis till utmaningen, och en sån spännande läsning! Visst är det svårt att välja..hihi…inte minst för oss i Vågens tecken…vi ska visst ha lite beslutsångest…tycker det stämmer!
  Kanske tar jag itu med denna utmaning, när jag vaknat ordentligt! ( kom hem från Los Angeles i morse, och har inte somnat ännu…men det har maken gjort redan…och klockan är inte ens fem på eftermiddagen!)

  • Ama de casa skriver:

   Tack! 🙂
   Att åka österut är alltid svårare, tycker jag i alla fall. Bättre med sovmorgon då man åker åt andra hållet 🙂

   Det gäller att försöka hålla sig vaken och komma in i dygnsrytmen så fort man kan. Men du är ju väldigt van att vrida på dygnet hela tiden…
   Välkomna hem! 🙂

 26. BP skriver:

  Har läst fler bloggar som också fick denna award och att läsa svaren var himla roligt. Alla svarar olika. Jag menar vem – förutom du – skulle välja favo resmålen Japan, Nya Zeeland och Ullared i en och samma mening;-)

  • Ama de casa skriver:

   Om dom där tre är favoriter vet jag inte än, eftersom jag inte har varit där. Men jag skulle bra gärna vilja åka till alla tre och kolla 🙂

 27. FREEDOMtravel skriver:

  Intressant att få vara en sevärdhet själv, som när ni besökte Vietnam. Jag hade en lite liknande upplevelse första gången jag var i Kina, då många kineser kom fram och ville fota sig bredvid mig, haha. Andra gången jag åkte till Kina ville ingen göra det. De kanske var mer vana vid turister då, eller så var jag inte lika ung och snygg längre 😉 Läskigt med orkanen!

  • Ama de casa skriver:

   Vi hade en sån upplevelse nånstans i Malaysia också. På en djurpark. En kvinna ville absolut ha med Anders och mig med sitt barn framför en struts. Efter ett tag sa hon till Anders:
   – Excuse me, sir. You’re blocking the bird…
   😀

   Klart du var lika snygg andra gången – kineserna var bara dumma… 😉

   Det var lite läskigt med orkanen, ja. Fast mer efterspelet än själva ovädret, faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: