Den långa färden

 

Den började på eftermiddagen i lördags.

1

Då tog vi våra väskor som hade legat där vid hotellrumsdörren i Perth och gick ned till flygbussen. I vanlig ordning – när Ama är med – så var vi ute i gooood tid.

2

Så vi satt en stund och njöt i solen utanför flygplatsen. Anders borde förresten byta ryggsäck, eller vad tycker ni? Den stämmer liksom inte riktigt med färgen på det övriga bagaget.

3

Dom hade synnerligen bekväma sittplatser där inne också, speciellt för att vara en flygplats. Där brukar dom normalt ha så obekväma stolar som möjligt, med armstöd varannan decimeter så man omöjligt kan sträcka ut sig.

Vi hade lite Aussiepengar kvar att sätta sprätt på också, och hur spenderar man dom på bästa vis?

4

Jo, man äter upp dom såklart. Fast först efter att ha växlat in dom mot mat. Det blev över till lite godis också. Vi var nöjda med våra sista inköp där Down Under.

5

Till slut var det dags att gå ombord på flyget. Det var i tid, men redan långt innan hade vi fått veta att det gick ett par timmar tidigare än vad originalplanen var.

6

En nätt liten flygning på 11,5 timmar. Man kan se där att dom fick göra en omväg på slutet. Qatar har liksom kommit lite i onåd hos oljeländerna runt ikring (av nån anledning som Ama inte riktigt minns) och får inte flyga där var som helst.

7

I Doha (huvudstaden i Qatar) var det en himla massa folk i farten trots att det var väldans tidigt på söndagsmorgonen. Folk verkar alltid vara på väg nån annanstans? Man kan ju undra ifall dom inte trivs hemma…

Ama var lite besviken. Hon hade väntat sig en massa gubbar i vita spökdräkter med fläktremmar runt huvudet, men nån sån syns inte till där?

8

Men – ja! – där var ju en.

9

Han ställde gärna upp på bild med Anders. Eller så ställde sig Anders där bara för att Ama skulle kunna ta bilden lite i smyg sådär. Å andra sidan hamnade hon i hans panoramabild som han tog, så det jämnar väl ut sig.

10

Vi hade utsikt över en av dom anläggningar som ska vara med då när Qatar håller i fotbolls-VM 2022. Okej, det där är en modell, men ändå. Helt sjukt vad dom lägger pengar på det! Om ni klickar HÄR kan ni se en kort artikel i Aftonbladet dom beskriver dom astronomiska summor det handlar om. VM ska dessutom gå i november det året för att spelarna (och publiken) inte ska drabbas av värmeslag…

Efter en fyra timmars väntan så gav vi oss ut på nästa etapp.

11

Det var en kortare flygning. Bara 7,45 timmar. Inte heller den gick spikrakt då Qatar inte får flyga över länder som är sura på dom. (Det är ju bra att dom skriver ut namnen på dom ställen man passerar också, ifall man inte är så jätteduktig på geografi)

Den omvägen gjorde att vårt stopp på flygplatsen Barajas i Madrid blev onödigt kort mot vad tanken var från början. Den flygplatsen är inte att leka med – sååå stor!

12

Den här bilden tog Ama i farten då vi hastade från ena till andra änden – bland annat via ett tåg. Inte blev det bättre när vi upptäckte att dom hade bytt gate mot vad som stod på våra boardingkort (och där Alicanteplanen alltid har gått förut) och fick skena tillbaks till ungefär det ställe där vi startat.

Men vi hann – phu!

13

Med 10 minuter tillgodo var vi framme vid rätt gate och kunde kliva på flyget.

14

Och det där vinet på 45-minutersflighten till Alicante – det var vi sååå värda!

15

Från Alicante tog vi den populära flygbussen till Torrevieja.

Totalt tog den långa färden ett drygt dygn från det att vi steg på planet i Perth. Så, nej. Ama tror inte att hon kommer att välja Perth som inköpsställe för Nespressopluttar när dom tar slut.

Nu är vi alltså hemma igen, efter drygt två månader på vift. Det blev faktiskt en jorden-runtresa. Fast vi fuskade lite på slutet och tog flyget.

Det har varit en helt otrolig resa! Ama måste nog läsa igenom bloggen ett varv för att se vad som egentligen hände…

Tack alla ni som har hängt med – så kul med alla kommentarer och reflektioner!

Och det lär komma mera…

Gomorron!

52 Responses to Den långa färden

  1. Mona Lindberg skriver:

    Välkommna hem 🙂

  2. Yvonne skriver:

    Välkomna hem ! Ni verkar iaf haft en helt fantastisk resa och så kul att ha följt med på resan, även om det var på distans 🙂 .

    Nu får ni väl sova bort jetlagen några dygn för att vara beredda för hemmalivet igen.

    • Ama de casa skriver:

      Tack! 🙂
      Jo, resan har varit toppenbra! Och jag känner mig inte ett dugg jetlaggad (inte ännu i alla fall). Att åka västerut är enklare för mig, sovmorgon hela tiden. Att göra det hela vägen blir ju superbra då. Sen det där med att dom då knycker en dag – det är smällar man får ta. Saknar inte den 27 augusti alls, faktiskt 😀

  3. Heike skriver:

    Välkomna hem. Vilken underbar resa ni gjorde. Borta bra men hemma bäst.

  4. Välkomna tillbaka! 🙂 Vilken fantastisk resa ni har gjort! Tack för att ni har delat med er av allt fint och jag hoppas det kommer mer i din blogg! 🙂
    Ha..ha.. 😀 det är nog fläktremmar! 😀

    • Ama de casa skriver:

      Tack så mycket! Vi är mycket nöjda med resan, och allt har flutit på hur bra som helst. (Speciellt bra när man tänker på att det var en båt vi tog oss runt med större delen av tiden… 😉 ).
      Man undrar ju hur kvaliteten är på deras bilar när dom måste ha en reservfläktrem med sig på skallen hela tiden? 😉

  5. Ditte skriver:

    Välkomna hem igen! Och den lång resa blev det på olika sätt. Doha har vi mellanlandat i några gånger och jag är också helt fascinerad av dessa kritvita Lucialinneen och inte med en skrynkla på. Jag gillar flygplatsen här för den känns ”sober” och lugn. Alla flygplatser gör ju inte det.
    Vilken resa ni gjort! Och jag har hängt med och haft stort utbyte av det. Tusen tack för detta!
    Önskar er en vilsam måndag.

    • Ama de casa skriver:

      Tack, tack! 🙂 Jo, det var den längsta resan som vi gjort – både med tanke på längden rent fysiskt och tidsmässigt.
      Det var premiär med Doha för vår del, har ”hamnat” på andra flygplatser i det området annars när vi åkt mot dom östrare delarna av vårt klot. Men visst var det en fin flygplats!
      Jag hade väl hoppats på att se typ hela luciatåg, men det var bara en och annan spridd lucia där på flygplatsen…
      Kul att du har hängt med – tack för det 🙂

      Det blir nog inte så många knop gjorda idag. Har packat upp och tvättmaskinen snurrar. Känns som en lagom ansträngning såhär långt 😀

      Ha en braig start på veckan!

  6. Inger Rozén skriver:

    Hej!Det är så otroligt kul att läsa om era resor.Själv får jag se sånt på Tv.Nästa år blir jag skuldfri.Är det inte skönt med egen säng?
    Kram,Inger

    • Ama de casa skriver:

      Skönt att det närmar sig – snart är du skuldfri, skönt!

      Vi har haft fantastiskt sköna sängar på resan (speciellt på båten), men inte är den egna sängen dum den heller 🙂
      Kram

  7. Znogge skriver:

    Välkomna hem från er härliga långresa för den har verkligen varit lång men mycket har ni sett. Vi fick också flyga en omväg när vi flög hem från Dubai för luftrummet ansågs inte säkert. Men bättre att ta det säkra före det osäkra…

    Kram

  8. Aasa skriver:

    Hej!
    Välkomna hem efter Er fantastiska resa. Spännande att följa och du skriver så bra Ama.

  9. Janne skriver:

    Välkomna hem! Tack för turen runt jorden! Det har var kul med Ama som bloggare och Stalkern som flitig statist. 🙂

  10. MariArne skriver:

    Ddå blir det skönt att komna hem och ligga i egen säng. Kram och välkomna till Spanien. Vi kommer imorgon

  11. "LillaSyster" skriver:

    Men då fick jag ju rätt ni var på väg hem och långt tidigare frågade jag ju om du skulle jorden runt =) Du ta inte ut dig alldeles med tvätten idag! Kram

    • Ama de casa skriver:

      Ja, du är duktig på att gissa! Två poäng får du, och en guldstjärna 🙂

      Tur att det finns tvättmaskin. Den jobbar på medan jag sitter här i soffhörnet och funderar på vad jag ska göra härnäst… 😀
      Kram

  12. Ami skriver:

    Välkomna hem igen 🙂
    Kram

  13. farfar hebbe skriver:

    Oki,välkomna hem,,men du är det så länge som jag rest med er via bloggen,2 månader,,det blir kul för dig att gå igenom din blogg för att se vad du varit med om,du ska se vad spännande det var..Haé Kram.

    • Ama de casa skriver:

      Tack Hebbe! 🙂
      Ja, två månader… Vi åkte till London den sjätte juli, och sen vidare därifrån. Tiden har verkligen gått fort! Men vi har upplevt mycket också, så London känns rätt länge sen trots allt 🙂
      Kul att du har hängt med!
      Kram

  14. skåningen skriver:

    Välkommen hem!
    Nu ska ni (vi) ”smälta” allt det ni har varit med om.
    Ha en bra dag!
    Kram!

  15. Fia skriver:

    Instämmer i alla andras välkomnahemhälsningar! Det har varit fantastiskt roligt och lärorikt att få hänga med på ett hörn, har längrat efter varje inlägg! Imponerande att du idogt skrivit hela tiden! Ojojoj vilken resa, och vilken tur att ni lyckades klämma in er på flygbussen hem😀!

    • Ama de casa skriver:

      Tack Fia!
      Kul att du har hängt med 🙂 Och att skriva hela tiden har bara varit kul, skoj för mig själv också att ha en dagbok att kolla tillbaka i.
      Det vi var mest oroliga över på hela resan var nog det där med flygbussen hem från flygplatsen, men vi hade tur som lyckades knö oss in! Bra med vassa armbågar ibland 😉

  16. Skönt att vara hemma igen!

    Jo, en röd ryggsäck till Anders vid nästa resa är verkligen att rekommendera. Jag menar, han verkar ju också gilla rött fast det var vitt där i slutet.

  17. åsa i åsele skriver:

    Välkommen hem, tack för att jag fått följa med 🙂

  18. Välkomna hem, kanske springer på er i nästa vecka när jag är nere 🙂 Kram

  19. surridurr skriver:

    Ja vilken fantastisk resa. Tänkte på den här sista lite dramatiska etapper. Nr 1, Hahahaha spökdräkt med fläktrem på huvudet, det uttrycket ska jag minnas. Nr 2, vad bra att det fanns tid till att ”äta upp de kvarvarande pengarna i utländsk valuta. Nr 3, den där modellen ser ut som en gigantisk jättemarängtårta i mitten – och om ni åt upp den också ……… Nr4,……så var det kanske tur att ni fick en liten språngmarsch sen. Nr 5, ni var väl värda minsta varsitt glas vin efter språngmarschen.

    Hahaha, har tidigare aldrig förut hört uttrycket ”män klädda i spökdräkt med en fläktrem om skallen”. Men jag minns första gången vår dotter på en semesterresa såg män klädda på just detta sätt på en flygplats. Hon bara tappade hakan och vrålstirrade så jag var tvungen att prata med henne – så att hon inte skulle svälje en massa flugor eller så. Försökte få hennes uppmärksamhet åt ett annat håll liksom……
    Kramis

    • Ama de casa skriver:

      1: Jamen visst ser det ut som det är fläktremmar? Gick aldrig fram och kollade om så verkligen var fallet… 😉
      2: Det är inte bara nackdelar med att vara ute i lite FÖR god tid – det kan också ha nåt gott med sig, som mat, till exempel 🙂
      3: Haha! Marängtårtan fick vara. Den var nämligen inglasad…
      4: Motion är väl aldrig fel, speciellt inte efter att ha ätit upp den kvarvarande valutan.
      5: Visst hade vi gjort oss förtjänta av det där vinet! Jajjemensan!
      😀

      En del dresscoder är så märkliga så det är inte konstigt om man får flugor i munnen 😉
      Kram

  20. Monica skriver:

    TACK för fina bilder från er fantadtiska resa 💖

  21. Mariama skriver:

    Välkomna hem
    Vilken tripp 😎
    Vår tripp till Es startar på tis 19 och beräknas ta 2 1/2 dygn, de du 😂

  22. yfronten skriver:

    Vad skönt att ni kommit hem ordentligt! Usch, vad jobbigt det är när de plötsligt byter gate sådär! Verkligen välförtjänt vin (snygg allitteration)!

    • Ama de casa skriver:

      Javisst är det dumt när dom håller på och byter ut gaterna sådär. Lite klantigt av oss att inte kolla på vägen också – men vi fick ju extra motion på det viset 🙂

      Snyggt att du kunde ordet allitteration också 😀

  23. Ingrid skriver:

    Välkommen hem! Skulle vara superkul att träffas så man får hära lite mer från eran fantastiska resa! Orkar ni med en träff så är vi på plats till den 25e Bamsekram

    • Ama de casa skriver:

      Tack! Och välkomna ner 🙂
      Skulle vara kul att ses! Ni kan väl höra av er ifall ni ska in till stan 🙂
      Vi har inte så mycket inplanerat just nu – annat än att få tvätten avklarad…
      Kram!

  24. torrebloggen skriver:

    Välkomna hem! Tack för att vi fick följa med er på er fantastiska resa.
    Ha det så bra!
    Kram!

  25. BP skriver:

    Ja, det har varit en helt fantastisk jorden runt resa som ni har gjort. Är glad och tacksam att jag fick följa med och titta på alla ”exotiska” platser som ni har besökt.
    Här kan man lugn säga att ”borta bra men hemma bäst” inte nödvändigtvis stämmer;-)

    PS. Qatar Airlines utsågs som ”Airline of the Year” 2016, och flygplatsen eller rättare shoppingområdet lär vara nå’t alldeles extra. DS.

    • Ama de casa skriver:

      Ja, det har verkligen varit helt enormt med upplevelser av allehanda och skilda slag. Vi är hur nöjda som helst med trippen! Jag gillar att vara hemma också, även om man kanske inte kan tro det ibland 😉

      Flygplatsen var väldigt fin, enkelt att spendera några timmar där utan att ledsna. Flygplanen var också bra – till och med Anders satt hyfsat trots att dom framför fällde sätena. Och nackstöden gick att justera på ett sätt så man ”fixerade” huvudet och slapp få så himla ont i nacken som man får när skallen faller ned på axeln när man somnar. 🙂

  26. Kors och Tvärs skriver:

    Ni har verkligen gjort en helt makalös resa och jag är så tacksam att jag fått vara med, från soffan.
    Välkomna hem!

Lämna en kommentar