Olikheter man kan fundera över

I Sverige är så gott som alla ägg vita, medan dom i Spanien nästan uteslutande är bruna och otroligt svåra att skala. Varför då kan man undra? Ja, vem vet.

Det enklaste är att knäcka äggen i en skål. Då blir man själv inte helt knäckt och skillnaden mellan äggen är så gott som obefintliga.
Men att skala bruna, kokta ägg är minsann ingen barnlek trots att Ama har testat en himla massa metoder. Hur gör ni när ni ska klä av era ägg?
God eftermiddag!

Annons

17 Responses to Olikheter man kan fundera över

  1. Yvonne skriver:

    Kyler av dem med kallt vatten, iskallt. Här i Spanien tar jag ut isbitar och lägger (i skålen med vatten) med äggen eftersom det aldrig går att få kallt vatten i kranen. Sen när de är klara så knäcker jag uppe, nere och runt om och voila så går de att skala. Liiite svårare med ekologiska ägg av ngn okänd anledning.

    Fortsatt trevlig lördag önskar vi er.

  2. Ditte skriver:

    Ja, de spanska äggen är svårare att skala tycker jag också.
    Jag spolar äggen i iskallt vatten både i Spanien och hemma och knackar sedan med spetsen neråt i bordet/bänken. Äggen spricker och det är enkelt att skala. Men de spanska vill inte riktigt släppa greppet.

  3. annika68 skriver:

    Ju färskare äggen är desto mer svårskalat.
    Har jag fått lära mig 🤪

    • Susan skriver:

      Jag gör som Yvonne och Ditte. Har också ”hört” som Annika att ju färskare ägg desto mer svårskalade. 😎

      Kram ❤️

  4. Janne skriver:

    Trevligt att är igång med att blogga igen! Kan du inte ge receptet på det? 🙂

  5. BP skriver:

    Det har jag aldrig tänkt på att bruna ägg är svårare att skala än vita. Har inget knep, då jag som sagt inte ens märkt skillnad. Konstigt nog har jag faktiskt ett 12-pack bruna ägg i kylskåpet just nu. De är sällsynta, men ibland så;-)

  6. skåningen skriver:

    Det är svårt att klä av ägg!
    Ha en bra kväll!
    Kram!

  7. LillaSyster skriver:

    Vita hönor värper vita ägg och bruna hönor värper bruna ägg, så länderna har satsat på olika raser av hönor. Färska ägg är lite svårare att skala. Om skalet är skört är det en gammal höna som värpt det. Är det dubbla gulor i ägget är det en ung höna som ännu inte lärt sig bara släppa en gula/ägg. Det är vad jag har fått lära mig. Är gulan riktigt gul har hönan gått ute i det fria och ätit mycket gräs. För lättare skalning kyl. Ha nu en äggstra bra kväll 🤣

  8. åsa skriver:

    De kokta äggen, vita om de kommer från affären och bruna om det är hönorna som bor hos vår schweizare som leverantör äggen, de kokta äggen spolas i kallt vatten och sen knackar jag hyfsat hårt mot diskhons kant och sedan är det vanligtvis lätt som plätt att få av skalet m, de bruna färskare äggen är mer svårskalade.
    Ha det gott 🤗

  9. Susjos skriver:

    Nja, tycker att de vita äggen ibland är svårskalade, märker ingen skillnad på de bruna eller vita, så jag har ingen aning om hur man ska göra?
    Kram!

  10. Mamma C skriver:

    Kan hålla med om att äggen här i Spanien är lite mer svårskalade än dem i Sverige.
    Ha en fin söndag.
    Kram Carin

  11. Ruth i Virginia skriver:

    Det beror nog också på hur man kokar äggen. Mitt recept: Ägg i kallt vatten,
    värm till kokande, slå av värmen, lägg
    på lock och låt stå i 18 minuter. (el.spis)
    sen direkt i isvatten och rulla omkring äggen. Det tycks lossa skalet.
    18 min. låter länge, men det funkar
    alltid för mej. Värt ett färsök!

  12. Jag har också undrat varför äggen i Spanien oftast är bruna 😃
    Jag har alltid sagt att skala 🥚och 🍤räkor är det värsta 😂 som finns.
    Vissa säger att det går att rulla ägget lite lätt när det är kokt och då ska det inte vara någon match att få bort skalet, men har själv aldrig provat 😃

  13. farfar hebbe skriver:

    God förmiddag,Färska ägg är lite svårare att skala,men annars brukar det gå bra..
    Är lite halvdisigt här nu men hopp finns att det ska klarna upp graderna fina +10,8 just nu..Ska åka en snabbis till Tierp,har en kompis som bygger hus där.Sedan får det bli som det kan..Haé Kram.

  14. friochlycklig skriver:

    Vissa är lätta att klä av och vissa mindre lätta. Det handlar om hur man tar det när det är dags. Tålamodsprövning ser jag det som. Kram

  15. Micke skriver:

    Har jag aldrig tänkt på, vi får ju blandade ägg ibland, det där får jag undersöka het klart.

    Ha det jättefint.

  16. Marja skriver:

    Lägg ägget i ett dricksglas och skaka runt (håll för öppningen med handen)… sen är det bara att klä av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: