Dresscode och orättvisor

Det kan väl inte ha undgått någon vad som pågår i Iran nu. Vi var där våren 1995 och då fick Ama känna på hur det kunde vara.

Det började redan på ambassaden i Stockholm. På det där viset skulle Ama minsann se ut på visumet. Så snart hon hade fått sjalen över huvudet tystnade hon – det var som att lägga en filt över en papegoja.

Väl framme i Iran framgick det tydligt hur kvinnor skulle vara klädda.

Ama fick låna en klädsel som var gladare i färgen och som inte var så gräsligt varm som dom svarta. Temperaturen i april -95 var inte att leka med.

Inne i templet hade kvinnorna en avdelning att hålla till i och männen en annan.

På bussarna var kvinnorna hänvisade till bakre delen av bussen och männen satt fram. Helt klart en känsla av apartheid… När det var trångt sökte sig alla mot mitten av bussen, dom ville väl ha närhet till varandra kan tro.

Vi blev faktiskt lite matta av alltihop. Eller ja, vi köpte åtminstone en matta.

Trots det läge som gällde så hittade vi på en massa saker, det fanns en hel del att göra.

Bland annat kunde man åka skidor, men det fanns ingen snö i backarna så det blev inget av det.

Fast bada det kunde man göra, så det gjorde vi. Eller vi och vi… Dresscoden var som sagt en anings orättvis.

Tänk att det nu har gått mer än 27 år och läget är fortfarande minst sagt katastrofalt.
God eftermiddag!

Annons

26 Responses to Dresscode och orättvisor

 1. åsa skriver:

  Skrämmande.
  Det har ju dessutom bara blivit värre.
  Världen är sannerligen inte rättvis.
  Kram

 2. Susan skriver:

  Hola! Det är verkligen bedrövligt. Kvinnan är en andra klassens medborgare. Kan inte männen få gå med ögonbindel istället?
  Kram

 3. Yvonne skriver:

  Helt bedrövligt att behöva ha det så fortfarande, vi är inne på år 2022 och det känns som det blir värre och värre för kvinnor på många ställen. Usch och Fy.

  Ha en fortsatt fin fredag

 4. BP skriver:

  Känner nästan igen mig. När vi besökte Dubai och Ras al Khaimah 1994 fick jag också klä ut mig på det sättet. För att hyra en bil fick jag ”ta” ett eget körkort med hajib.

  Det är otroligt att det 2022 fortfarande kan pågår ett sådant förtryck av kvinnor både i Iran, Afghanistan och Turkiet – band annat.

 5. Ylva Ellneby skriver:

  Det borde vara straff på att förtrycka kvinnor! Så konstigt att det kan fortgå med tanke på hur lätt det är att få information om hur det ser ut i andra länder.

 6. Ylva Ellneby skriver:

  ……men Ama är söt oavsett klädsel.

 7. Ditte skriver:

  Förfärligt då och lika illa idag.Skrämmande!
  Har också fått klä ut mig i liknande utstyrsel några få gånger men numer vägrar jag sedan länge att besöka länder där detta förtryck av kvinnor pågår.
  Och även i Sverige är det ju tillåtet att förtrycka kvinnor på liknande sätt. Väljer man det är det en sak men många tvingas .
  (Åker vi till vissa/många länder måste vi rätta oss efter hur det är där, men sådana krav har vi inte här. )
  Spännande resa och fina bilder.

 8. Susjos skriver:

  Man tror inte att det är sant det som händer i världen idag, hur är det ens möjligt?!
  En spännande och samtidigt läskig resa ni gjorde.
  Ha en fin helg!
  Kram

 9. Micke skriver:

  Bedrövligt att många länder ännu har det tvånget i samhället, men nu får vi hoppas att detta åtminstone leder till en positiv utveckling.

  Som sagt, bedrövligt.

 10. Nettan skriver:

  Minns när du berättade om resan, på något nyår vi firade ihop… på den tiden.🎊🎉
  Då var ni uppfyllda av gästfriheten och att alla grät när ni skulle åka hem. Du berättade med värme om detta folk.
  Jag minns att jag var impad av att du hade burit slöja! Själv skulle jag nog i ren protest gå omkring naken…🤣🤣 (Den protesten skulle nog inte bli långvarig)
  Måtte alla kvinnor få sin frihet tillbaka!! Både de som tvingas bära slöja, och de som sprutar in botox och fillers i fejan för att duga.

 11. Monica skriver:

  Inom forskning m m finns många här idag och lite försiktigt berättar de men väldigt lite. Ibland insåg föräldrar, med gott om pengar och kontakter och därmed möjligheter, vad som kunde hända och skickade snabbt iväg sina två döttrar. Ibland en son när den andre snabbt förlorat livet. Och de blev omhändertagna av kommuners handläggare, hjälpta in till studier, studenten hade de i bagaget och fick ett bra liv men med ständig saknad.

  Livet är märkligt och dagens protester kräver livet som insats. Intressant att ni varit där och andra svenskar berättar om sina besök.

 12. Tack för era fina minnen, hemska på sitt sätt men som turister vet man ju att en annan bättre värld väntar en därhemma, men också trevliga att se tillbaka på och mattan flög ni väl hem på? Det är hemskt att det bara fortgår detta förtryck. Ofattbart.

 13. Mamma C skriver:

  Det är skrämmande och hemskt.

 14. bmlarsreseblogg skriver:

  Så skrämmande att det inte blivit ett dugg bättre, snarare tvärtom idag än vad det var för över 25 år sedan. Det som är lika skrämmande är att det även fortgår i vårt land. Vi får följa lagar och regler i de land vi besöker eller vistas i och samma sak borde väl gälla de som kommer till vårt land.

 15. Ruth i Virginia skriver:

  Jobbade för Irano-Swedish Co i Sthlm 1947-51. Litet familjebolag; ingen möjlighet att ”komma uppåt”, så tänkte på att jobba på vårt Teheran-kontor ca ett år. Tjatade till mej det och var beredd med det mesta, Då, gushelov, blev det en coup d`etat i Iran och bolaget sa, att dom inte kunde bli ansvariga för min säkerhet. På den tiden var inte i Iranska kvinnorna underkuvade; studerade och jobbade och kunde resa. Iaf – om jag hade kommit dit, hade jag säkert blivit kär i nån tjusig svarthårig iranier och blivit kvar där. – Det blev USA i stället. Ibland har man tur.

 16. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Det sägs att när beduinen går i öknen, går hans kvinna först, därefter kamelen och själv går han sist. Detta ifall det skulle finnas kvar någon gammal landmina. Jag vet inte om det är sant, men det skulle inte förvåna mej. 😦

 17. LillaSyster skriver:

  Inte kul att gå runt i jeans och tält på stranden. Det är så oerhört synd om kvinnorna som tvingas till detta varje dag.
  Läste ikapp och det ser ut till att vara livat hos bofinkarna =) Ni kan säkert införa lite av de spanska tävlingarna. Ha en fin lördag, nu på förmiddagen ska vi på försenat födelsedagskalas. Stora trollungen 13 år – vart har tiden tagit vägen? Det var ju inte alls längesedan jag smet in på BB och höll i henne för första gången.

 18. Janne skriver:

  Bedrövligt! Och ett politiskt parti (Nyans) som kräver sådant har i valet vunnit mark i Sverige. 😦

 19. Annica skriver:

  Skrämmande 😦
  Kram

 20. Ann-Kristin skriver:

  Så ofattbart att detta får fortgå. Ett land som jag absolut inte kommer att åka till.
  Kramar till Er🥰

 21. friochlycklig skriver:

  Så tragiskt att i vissa länder sker ingen utveckling. Ett steg framåt och två bakåt. Kram

 22. Znogge skriver:

  Det är verkligen skrämmande och inte har det blivit bättre utan tvärtom. I Sverige har har man enligt lag rätt att själv välja men den bistra sanningen är en annan. Det är oerhört svårt för flickor att slänga sjalen och det ses verkligen inte med blida ögon. Under alla mina år som lärare har jag sett det hända en gång. Det var tre flickor som kom hit enbart med sin mamma. I början bar de sjalett, sedan slutade de att knyta den och på gympan togs den av helt. När de slutade åk 9 var den ett minne blott och de var så nöjda med att de hade klarat att ta steget. Så den där ”frivilligheten” ger jag inte mycket för…

  Önskar en god lördag!

 23. Geddfish skriver:

  Skrämmande!
  De där slöjorna är inte frivilliga, det är säkert tvång inför släkten.

 24. 🙄 Bilder som väcker en tanke om att det borde gått framåt i utvecklingen, sorgligt 😢
  Ha en fortsatt härlig lördag 🌸

 25. Anki skriver:

  Ett tankeväckande inlägg! Verkligen ofattbart att det fortfarande inte blivit bättre för kvinnorna!

 26. Janette/Peter skriver:

  Bedrövligt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: