Kontroller och undersökningar

Det har det varit en mängd av under den dryga vecka som Ama låg inskriven på Quirón.

Det var inte alltid lugnt i sjukhuskorridorerna, det städades, fejades, delades ut mediciner och serverades mat alla dagar. Fast på helgen var det färre patienter för personalen att ta hand om.

En som hade det hur lugnt som helst var Staffan Stativ, ooops Klara Klädhängare var visst nya gebitet. Ama fick inget ständigt dropp under vistelsen.

Visserligen fick Ama medicin i droppform emellanåt, men det rann igenom så snabbt så den fasta upphängningen på sängen räckte gott och väl till.

Blodsockernivån kollades typ 100 gånger om dan (”lätt” överdrift). Dom värdena levde sitt eget lilla liv och hoppade upp och ned lite hur som helst.

Även blodtrycket kontrollerades ofta. Ama har under många år ätit medicin för högt blodtryck, här på sjukan togs den medicineringen bort och blodtrycket visade sig snarare vara i underkant än tvärt om. Vi har en sån där mätmanick hemma fast den har vi inte använt på länge. Väldigt klumpigt, faktiskt. Nu ska vi återuppta dom mätningarna som är både enkla och snabba att genomföra.

Ama misstänkte lite att det möjligen var det låga blodtrycket som i början hade gett henne yrsel och en sämre balans. Nu har doktorn tagit bort den medicinen från det som Ama ska äta.

En sån där fingerdutt ingick också i dom dagliga testerna. Mätte kanske… blodgenomströmningen?

Mellan alla tester och undersökningar blev det mycket väntetid. Tur då att det fanns bautapussel filmer och dokumentärer att se och lyssna på.

En del röntgenundersökningar gjordes, bland annat i ett sånt där rör. Ama fick även åka i ”långröret” som dom har i källaren. Inget för såna som lider av klaustrofobi kan man säga. Nu lider inte Ama av det, men jösses vad den mackapären levde om! Väldigt mycket sprakande och högljutt knäppande. Man ska ligga jättestilla, men det är inte så lätt att göra när man ligger där i 25 minuter. Trots att Ama fick höronproppar så var det svårt att ligga still när det varit tyst en stund och sen satte oljudet igång igen. Ama är väldigt skvätträdd och plötsliga ljud gör att hon hoppar till. Nu gick det ju inte så bra att hoppa i det trånga röret och Ama fick godkänt för undersökningen.

Vad dom bland annat kollade var om det fanns spår efter nån stroke eller mindre tia i huvudet och om det syntes till några tumörbildningar nånstans. Tack och lov så fanns det inget sånt på röntgenbilderna.

Vad som hade upptäckts i ett tidigt skede var att det fanns vätska i kroppen på ställen där den inte skulle finnas. Med hjälp av ultraljud lokaliserades en ”källa på fel ställe” varvid dom stack in en nål och samlade upp några rör av vätskan från magen som sen undersöktes. Vätskan visade sig vara ”på fel ställe, men godartad”. Fanns ingen infektion/inflammation i den.

Sen blev det gastroskopi. Då undersöks matsmältningsorganen i dom övre regionerna. Ama hade gruvat sig för denna, har hört att det ska vara väldigt obehagligt med kräksreflexer och annat när dom sticker ned röret. Fast här blev det inget obehag alls. Ama fick en ”narkos light” när doktorn skulle stoppa ned röret för kontroll och Ama sov sig igenom alltihop och märkte ingenting.

Dagen efter blev det dags för koloskopi. Då går man in via utgången om man så säger. Som vanligt fick Ama åka säng ned till stället där undersökningen skulle göras. Även denna gång fick hon sova sig genom alltihop. Tydligen spelade dom in en film då, Ama har inte sett den, men det gör inget – hon tror ändå att det var en riktig skitfilm.

Nåväl, ingen av ”skopierna” som genomfördes visade på några större, oroväckande grejer.

Ama sov vidare i lugn och ro, med vetskapen att det förmodligen skulle bli utskrivning snart, för nu kunde dom väl inte komma på fler saker att undersöka?

Och visst blev det utskrivning dagen efter!

Fast först bjussade sjukhuset på en riktigt festlig kulinarisk höjdare till lunch:

Morotssoppa… Försök att sortera bort morötterna från den där tallriken den som kan.

Fast Ama var glad och nöjd ändå eftersom hon visste att det fanns betydligt godare saker att knapra på hemmavid.

Vid själva utcheckningen sa läkaren att han tyckte att Ama hade snygga spiror. Nåja, det sa han kanske inte ordagrant, men han tyckte att dom såg betydligt bättre ut nu när svullnaden hade lagt sig.

Summa summarum blev att blodtrycksmedicinen byttes ut mot vätskedrivande piller som ska fortsätta hålla vätskeansamlingarna i kroppen under kontroll. Ama mår mycket bättre efter den dryga veckan på sjukhuset och är glad att testerna visade så bra resultat som dom gjorde. Även om hon fortfarande är lite obalanserad så ska det nog bli bra det här. Ska ta det lilla lugna ett tag framöver och sen öka efterhand.

Om en dryg månad har vi tid inbokad för efterkontroller som förhoppningsvis inte blir lika tidskrävande.

Nej, nu får det vara slut med sjukhussnack, istället passar vi här på bloggen på att önska er alla en riktigt…

Som slutkläm lägger Ama in en favoritmidsommarbild från ett firande ute på Arholma 1993:

Visst är det en härlig bild!

Gomorron!

Annons

59 Responses to Kontroller och undersökningar

 1. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama och tack detsamma!
  Det låter som en riktigt bra kontrollbesiktning du har gått igenom och OK stämpel i pannan dessutom! Grattis, nu är det bara att köra vidare ….. 😀

 2. friochlycklig skriver:

  Trevlig midsommar till er!
  (Skönt med ”bra ” nyheter). Kram 🌸🌷

  • Ama de casa skriver:

   Tack detsamma till er!
   Nu med allt otrevligt som händer/har hänt runt om i världen så känns det skönt med lite positivitet 😀
   Kram

 3. Yvonne skriver:

  God morgon och grattis till OK-stämpeln, skönt att få göra en sån där 1000-mila service på kroppen också, verkar ju väldigt noggranna på Quiron.

  Trevlig midsommar till er också och fortsätt ta det lugnt så är du säkert i ”gammal, god” form snart igen.

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne och tack! 🙂
   Den här gången tycker jag kanske att dom var lite FÖR noggranna på Quirón, men det hade nog mest med hemlängtan att göra…

   Glad midsommar!

 4. farfar hebbe skriver:

  Oki,ser att du har gått igenom en riktig helkoll från alla håll..Morotsoppa,,vojne vojne,gick den dit som det var ment,,Grattis en kulinarisk höjdare kanske?? (skojar bara)..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det var en rejäl genomgång som gjordes.
   Jag gillar faktiskt viss morotssoppa med exempelvis cocosmjölk i, men den där rackaren smakade bara morot. Gläää! (Jodå, jag testade faktiskt lite 🙂 )
   Kram

 5. Annica skriver:

  En rejäl genomgång vilket är bra 🙂
  Kram och trevlig midsommar

 6. Så härligt att du har fått komma hem och att allt är bra ❤
  En fortsatt trevlig midsommar till Er 🌸

 7. Mamma C skriver:

  Härliga nyheter och Glad Midsommar.
  Kram Carin

 8. bmlarsreseblogg skriver:

  Ha nu en riktigt fin midsommarafton (utan en enda morot). Här ska vi också ta det lugnt eftersom vi inte bara fick med foton och minnen hem från Island utan också en riktig bonnförkylning, så det blir inget firande med fd grannar som brukar vara tradition.

  • Ama de casa skriver:

   Ajdå, trist att dra på sig en sån förkylning. Men ni får väl fira med grannare när ni har piggat på er 🙂
   Glad midsommar till er också!

 9. Anna i Portugal skriver:

  En riktig årsbesiktning minsann. Och vad skönt att det inte var några otrevliga överraskningar. Underbart att få göra de där skopiorna under narkos!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, nog kollade dom det mesta, inget slarv där inte.
   Jag hade gruvat mig inför skopierna och var synnerligen glad att det blev under lätt narkos.

 10. Monika skriver:

  Såg ju ingen bild på dina spiror när de var svullna men annars håller jag med doktorn, dom är snygga.
  Kram Monika

 11. Susan skriver:

  Hola! Bra nyheter! 🥳 Jag hade också gruvat mig för ”skopierna”…Skönt att du fick narkos! Ha nu en riktigt trevlig midsommarhelg! 🌿🌸❤️🇸🇪

 12. har testat dessa klaustrofobiska rör, glad midsommar!

 13. Lotta skriver:

  Önskar er en trevlig midsommar

 14. Janne skriver:

  God morgon! Skönt att fullbesiktning gav resultat och att inget otrevligt hittades!

  Glad midsommar!

  • Ama de casa skriver:

   Goförmiddag Janne! 🙂
   Ja, hur trist det var att ligga inne så länge så är det ändå skönt att ha fått en ordentlig genomgång.

   Glad midsommar till er också!

 15. Anki skriver:

  Så skönt att undersökningarna gick bra och att du mår bättre!
  Ha nu en fin midsommarhelg!

 16. Så himla skönt att du har fått ordning på oordningen och inte behöver äta blodtrycksmedicin längre, för högt blodtryck i alla fall. Ja, du den morotssoppan..haha. Så roligt att läsa dina inlägg Ama!
  Nu är du rejält genomgången, om man kan säga så.
  Glad Midsommar till er båda från oss österut!

 17. skåningen skriver:

  Det var en ordentlig genomgång! Bra att de tog bort medicinen!
  Ha det nu så bra
  Stor kram till er båda!

 18. Znogge skriver:

  Du blev verkligen genomgången från topp till tå får man säga. Så skönt att det inte visade på något allvarligt. Unna dig nu att ta det lugnt och låt syster Anders jobba på.

  Glad midsommar till er!

  • Ama de casa skriver:

   Största problemet var nog vätskan i kroppen på fel ställe, men den vätskedrivande medicinen har ju redan börjat göra verkan eftersom svullnaden har lagt sig.

   Tack detsamma!

 19. Anette skriver:

  Vad skönt att höra, att du är piggare och att inga större fel hittades. Fingertutan brukar mäta puls och syresättning 🙂
  Glad midsommar 🤗

  • Ama de casa skriver:

   Tack Anette och tack detsamma!
   Tack även för infon, fast det där med puls och syresättning lär jag nog glömma bort – vet ju att jag har hört det förut, men teflonminnet du vet… 😀

 20. Micke skriver:

  Nog bra att kolla blodtrycket ibland, har också en sådan ”maskin” hemma fast den är så klumpig och när man väl använder den så är siffrorna lite hur som helst, nog bäst att göra det hos en läkare.

  Nu får vi hoppas att allt blir som det ska Ama, ha en fin midsommar.

  • Ama de casa skriver:

   Vår är jättebra, och den har visat ungefär samma siffror som dom som användes på sjukhuset så den verkar pålitlig. Sen gäller det ju att använda den också…

   Tack så mycket och ha en fin midsommar ni med!

 21. åsa skriver:

  Skönt Du blev narkosiserad under koloskopi, tror det är rysligt okuliga undersökning i vaket tillstånd m, jag har gjort båda sorterna, men alltid med narkos så jag kom ju lika lindrigt undan som Du 👍
  Bra Du fått en rimlig förklaring till yrsel och obalans, lätt åtgärdat om det är blodtrycksmedicin som är boven i dramat.
  Ha en fin midsommarafton 🌺
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det var perfekt med den lätta narkosen, jag sov inte länge, men länge nog för att märka nåt. Har hört hemskeberättelser tidigare om hur oerhört obehagligt det var i vaket tillstånd.
   Tack detsamma!
   Kram

 22. LillaSyster skriver:

  Glad midsommar! De är noga på sjukan…..men de borde lärt sig att du inte äter morötter 😉 OM de inte serveras i en kaka 😁

  • Ama de casa skriver:

   Tack detsamma! 🙂
   Ja, dom är inte bra på det viset på Quirón som inte fattat att jag inte vill ha morötter… Undrar om jag ska påstå att jag är allergisk mot såna nästa gång? 😀

 23. Geddfish skriver:

  Välkommen hem och Glad midsommar 💐

 24. Geddfish skriver:

  Välkommen hem och Glad midsommar 💐

 25. bpz3 skriver:

  Det var ju en helkroppsbesiktning som hette duga. Egentligen rät bra att du fick den genomgången, för då vet du att du inte är ”allvarligt” sjuk.
  Precis som du fick jag också halvera min blodtrycksmedicin. Det är ju ofta så att läkarna skriver ut en medicin och sedan förlängs receptet per automatik
  Sedan har jag också legat i röret ett antal gånger. Å visst kliar det i näsan just då, och man får inte röra en fena. Gastroskopi och koloskopi har min man varit med om, men inte jag … än.

  Inget fel på dina spiror, men ett litet etikettbrott med strumpor och klänning får jag väl anmärka på;-)

  Välkommen hem till den svenska midsommaren:-)

  PS Morotssoppa – YUCK!!! Tur att du kan välja tapas nu igen. DS.

  • Ama de casa skriver:

   Ja nu känns det bra att vara ordentligt genomgången, men fy vad trist det var att vara på sjukan så länge.
   Här säljs den mesta medicinen receptfritt på apoteken, på gott och ont. Man behöver inte förnya några recept vilket är bekvämt, men å andra sidan skippar man läkarbesök som kunde ha varit bra att få gjorda.
   Långröret är inte särskilt kul och visst är det svårt att ligga still.

   Ja, det blev en klar miss i dresscoden där, men jag frös om fötternna (effektiv AC på sjukhuset) och vi skulle åka direkt hem. Sen var det ju en himla tur att jag åtminstone inte hade tubsockor 😉

   Tack då mycket!

 26. Ditte skriver:

  Så skönt att du är helt genomgången och att resultatet över lag blev positivt. Och även att man ordnat till en del av det som kan ha orsakat besvären. Skönt att du fick sova dig genom gastroskopin och coloscopin. Gjorde dessa för ett tag sedan och sov inte men var rejält bedövad så det gick ok.
  Magnetkameran är ju speciell och visst är det knepigt att ligga still. För en månad sedan var jag på en sådan undersökning men man hade där en helt ny variant som är luftigare än de äldre varianterna.
  Önskar dig nu det allra bästa och skönt att du är hemkommen igen.
  Trevlig midsommar och utan morötter.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ja det var bra att Anders till slut lyckades ”tvinga” mig till doktorn.
   Att sova genom skoipierna var onekligen inte dumt. Jag var rätt nervös innan då jag trodde att dom skulle göras utan bedövning.
   Jag tror inte att röret dom har där är särskilt nytt, men jag vet inte…
   Tack Ditte och detsamma till er! Några morötter lär det inte bli 😀
   Kram

 27. Yasmine Johansen skriver:

  Glad midsommar fina du . Är man på sjukhus är det tur det finns filmer och serier att titta på. Kram till dig

 28. Monica skriver:

  Otroligt vilken vård och noggranna undetsökningar från topp till tå och mängder med blodanalyser antagligen. Bra är det och bra att inga ruskigheter hittades och bra även detta att resultaten finns där och kan granskas och jämföras igen om det behövs.
  Allt låter lite som Sverige förr … Kunde inte låta bli att läsa och förstår lite mellan raderna också och är faktiskt imponerad av den sjukvård du fått.
  Och så hoppas jag att allt bara var den där BT-medicinens effekter.
  Och förstår att det följs upp också så du vet säkert.
  Hittat dig hos någon bloggare och nu gick jag in och läste.
  Ha det fortsatt toppen och ta hand om dig och det gör ju både du, man och det fantastiska sjukhuset. Vi har hamnat lite i lä här …
  Den där morotssoppa var rena hälsokosten förstår jag med😄lite försiktigt så därnär de rotat i tarmsystem m m.

  • Ama de casa skriver:

   Dom var verkligen noggranna och blodtester gjordes också vilka visade bra resultat även dom.
   Jag har (tyvärr) behövt anlita sjukvården mycket här, och jag har alltid varit nöjd med den behandling och omvårdnad jag har fått. Har verkligen inget att klaga på när det gäller dom spanska sjukhusen.
   Jodå. Jag har en tid i slutet av juli för efterkontroll, men får ju självklart komma in tidigare vid behov (vilket jag inte hoppas kommer att vara nödvändigt).
   ”Hälsokosten” med den orange färgen hoppade jag över 🙂
   Vad kul att du har hittat hit – väldkommen!

 29. Paula Merio skriver:

  Men så skönt att läget verkar stabilt! Inget oroväckande är precis vad man behöver höra efter en massa undersökningar. Nästa gång (om det blir en) tänker jag kräva att få sova under alla otäcka undersökningar annars vägrar jag. Kan dom i Spanien så kan dom väl i Sverige! Vilken ironi att servera morotssoppa till dig som avslutning på hotellvistelsen! Må väl!

  • Ama de casa skriver:

   det var onekligen skönt att det var så pass bra ss
   om det var. Att slippa vara vaken var inte dumt det heller. Morotssoppa kändes dock inte som det bästa avskedet,,,

 30. Susjos skriver:

  Så skönt att läsa att du är väl genomkollad och att du nu är utskriven från sjukhuset, tror också att blodtrycksmedicin är lite av boven i dramat till din yrsel, hoppas nu att du blir fortsatt bättre!
  Tror att manicken med med en fingerdutt visar din syresättning av blodet, bra gissat där med blodgenomströmningen, nästan rätt!
  Sköt om dig!
  Kram!
  PS. Morotssoppan såg faktiskt inte god ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: