Tiderna förändras

Nuförtiden kan man typ hålla hela världen (och lite till) i sin hand. Som i det här fallet The New York Times. All information ryms i den lilla telefonen.

Om man vill kan man hålla den under armen också, fast då blir det inte så lättläst.

Annat var det förr i tiden.

Här hade Anders varit ut en lördagskväll 1988 i New York och köpt söndagsupplagan av The New York Times. Inte fullt så lätthanterlig som nätupplagan är idag. På söndagen tog vi med oss blaskan till Central Park där vi hade picknick och försökte att hålla reda på alla delar så att dom inte blåste bort.

Lite marigare, men mysigt även det.

Jodå. Tiderna förändras, men minnena är inte dumma dom heller. Det är faktiskt roligt att få ha varit med om den fantastiskt snabba och spännande utveckling som tekniken har genomgått på en tämligen kort tid trots allt. Visst håller ni med om det?

Gomorron!

Annons

48 Responses to Tiderna förändras

 1. jag håller hårt i min papperstidning, fast har Göteborgs-Posten även i min iPad och mobilen… ena utesluter inte det andra, och allt jag äger, alla mina pengar har jag i fickan 😀

 2. Geddfish skriver:

  Jag har under två års tid haft den lokala papperstidningen plus att jag har den i mobilen också. Kanske jag plockar bort papperstidningen efter hand.
  Nej, allt ryms numera i den lilla mobilen, otroligt vilken utveckling det har blivit.
  Go och gla månda 🥰

  • Ama de casa skriver:

   Jag läser i och för sig oftast tidningarna i min laptop, mobilen är lite för pillrig för mig och mina klumpfingrar 😀 Men visst är det en otrolig utveckling!
   Tack detsamma!

 3. Annica skriver:

  Spännande och lite skrämmande vad fort allt går 🙂
  Kram

 4. Znogge skriver:

  Ja, nog är tiderna förändrade både på gott och på ont. Tidningshögarna är i alla fall ett minne blott!

  Ha en härlig måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Tidningshögarna är väck, som sagt. Fast det i sin tur ställer till det lite när man ska måla nåt och behöver skydd för golven… 😉

   Tack detsamma!

 5. Yvonne skriver:

  God morgon, ska jag läsa en dagstidning vill jag helst ha en papperstidning, brukar ta SvD i 5 veckor för 50 kr och det brukar nästan räcka tiden vi är hemma. Gillar att bläddra och läsa vid frukostbordet och då är en tidning oslagbar.

  Helt galet när man börjar tänka efter allt som hänt sen man var ung vad gäller teknik bl a. Tänk hemtelefoner, finns ju knappast någon som har kvar det idag, alla gör det mesta från mobilen.

  Ja, ja allt var inte bättre förr 🙂

  Ha en fin måndag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Minns vad bra jag tyckte att det var när dagstidningarna ändrade till ett mindre format så dom inte täckte hela frukostbordet. Nuförtiden tar jag ”tidningsrast” när jag äter. Brukar försöka umgås istället 😉

   Nej, allt var inte bättre förr, men visst är det väldigt mycket som har blivit bättre ändå 😀

   Tack detsamma!

 6. mamma C skriver:

  Visst är det kul att följa utvecklingen med allt.
  Ha en bra ny vecka.
  Kram Carin

 7. Jodå, jag håller fullständigt med om att det är roligt att ha fått ha möjligheten att vara med om den här tidsresan sedan vi var barn. Jisses så det har hänt saker vad gäller utveckling (ibland avveckling).
  Ha en fin måndag längre österut från här!

 8. Anna i Portugal skriver:

  Ja, det är superhäftigt att få ha varit med om digitaliseringen. Och nu häpnas en ju inte längre av allt som kan göras, med AI till exempel. Men jag måste ändå säga att vi alla nog behöver ta ett steg tillbaka ibland och fundera kring om vi vill vara uppkopplade dygnet runt och alltid ha telefonen i handen. Det är lätt att glömma av att leva här och nu.

  • Ama de casa skriver:

   Nu har det ju till och med kommit upp nya skyltar på sina håll där man varnar vid exempelvis övergångsställen att man ska se sig för istället för att stirra ned i telefonen hela tiden… Jag kan tycka att det är tragiskt när man ser familjer eller kompisgäng på restauranger/barer som bara hänger sig åt telefonen istället för att umgås med varandra.

 9. Veiken skriver:

  Självklart håller jag med, men ibland undrar man vad som kommer härnäst!
  Tänk så mycket skog det gick åt för en upplaga av New York Times på den gamla goda (?) tiden!

  • Ama de casa skriver:

   Jag vet inte om det är en skröna, men jag har hört att en gubbe som var chef för patentverket i USA i början av 1900-talet tyckte att man kunde lägga ned det, för allt var ju redan uppfunnet…
   Ja nog gick det åt en himla massa papper alltid! Och återvinningen var väl inte den bästa heller.

 10. friochlycklig skriver:

  Jag kan faktiskt sakna min morgontidning ibland. Det var visserligen Sydsvenskan och inte New York Times, men den var inte alls illa den heller. Kram

  • Ama de casa skriver:

   Vi hade Norran (Norra Västerbotten) när jag växte upp och den var också bra. Man fick veta vem i bygden som hade odlat fram den största potatisen till exempel 😀
   Kram

 11. farfar hebbe skriver:

  Ja jag minns med glädje när Gävle Dagblad landade på hallgolvet varje morgon på -70 talet..Det var tider det..Nu är det andra tider,nu är det nätupplagan av Arbetarbladet som gäller,det som är bra nu är att jag har tidningen i fickan var jag än befinner mig..Ja gör så du ta en matbit tillsammans med Torkel Tortuga nu..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Jag har varit på Gävle Dagblad då när jag jobbade som programmerare för deras lönesystem en gång i forntiden. Väldigt trevliga människor som jobbade där 🙂
   Visst är det bra att alltid ha nyheterna med sig, annat var det förr.
   Kram

 12. Violacornuta skriver:

  Ja, det har väl aldrig hänt så mycket på just teknikfronten som från 80-talet fram till nu.. Typ. Och visst är det häftigt! 😄
  Kram!

 13. åsa skriver:

  Nutida barn och unga har inte föds med silversked i munnen men i princip med en mobil eller surfplatta i handen.
  Det gick fort när förändring skedde.
  På gott och ont 😎
  Kram

 14. LillaSyster skriver:

  Allt går för fort just nu känns det som.
  Visst har det hänt mycket sen 70 talet, men de föddes på 1920 talet, där kan vi snacka om en utvecklingsresa inte vi kommer att få uppleva. Ha en bra kväll, jag har jobbat klart …..nästan bara lite administrationsarbete kvar.

  • Ama de casa skriver:

   Jag håller fullständigt med! Inte bara utvecklingen går fort, det gör tiden också 🙂
   Dom som var födda på 20-talet har nog haft fullt sjå med att hänga med…
   Härligt att du har klarat av arbetsdagen! Nu är nog administrationsarbetet över också så jag önskar dig en lugn och skön kväll 🙂

 15. skåningen skriver:

  Mycket har förändras genom åren!
  Sv…Ja nu lyfter vi mot en bra vecka!
  Kram!

 16. BP skriver:

  Betydligt smidigare idag. Inga griffeltavlor och kulramar heller för den delen. Det är jag tacksam för.
  Men en riktig tjock papperstidning kan jag sakna. Minns så väl att mn man och jag alltid delade ut favodelarna innan vi började läsa. Typ sport till mig, kultur och politik till honom.
  Generellt sätt tror jag att just vår generation har fått se de flesta ”tekniska” förbättringarna, men vet…

  • Ama de casa skriver:

   Dom kunde gnissla på ett riktigt obehagligt sätt när man skrev på dom, griffeltavlorna. Kulram hade jag bara som en BRIO-leksak och lärde mig aldrig hur den var tänkt att användas.
   Det jag minns mest från papperstidningarna var nog att vår katt Megasen älskade att ”läsa” dom när jag låg ute på gräsmattan och läste. Hon blev som tokig efter ett tag och klöste sönder den 😉
   Ja, vem vet vad som kommer här näst…

 17. Susjos skriver:

  Tänk när vi var yngre Ama och nån hade sagt att i framtiden kommer alla att ha en egen telefon som man kan gå runt med och göra nästan allt igenom….betala räkningar, beställa kläder och andra prylar, och fotografera, man hade inte trott dem!
  Ha det fint!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Nej, det hade man aldrig trott. Men vi hade det bra redan innan dom lite fiffigare telefonerna kom in i våra liv, eller hur?
   Tack detsamma!
   Kram

 18. Ruth i Virginia skriver:

  Född 1928, förljaktligen 94 år i år, i ett hus utan el och vatten med en stor telefon hängande på väggen,
  vet jag vad det betyder, att bli like bakom med alla nya grunkor. Har faktiskt inte lärt mej att texta; email är så långt jag går. Och att kommentera på bloggar, givetvis!
  Tidningar ska vara RIKTIGA, så man kan hålla i dom och lösa korsord och titta på bilder i storlek. Jag läser mycket. Gillar politik och internationella nyheter.
  Ha allting på en telefon verkar ganska riskfyllt, tycker jag. Lätt gjort att tappa bort den, lämna den i fickan, när man tvättar, glömma den hos nån. Det är nästan som att ha förlorat hjärtat, tycks det.
  Vad jag tycker är ledsamt, är att ungar och ungdomar sällan är utomhus nu för tiden. Det största sträckan dom GÅR, är endast mellan skolbussen och hemmet. De äldre kör bil.
  Nej, det här blev lite långt. Förvånad att så många inte läser riktiga tidningar. – Äntligen en sval dag efter en rad i 30C och mer.

  • Ama de casa skriver:

   Du hänger ju med jättebra Ruth! Man behöver inte vara kompis med all teknik för att vara med på banan 🙂
   Papperstidningar har typ försvunnit ur mitt liv, fast nyheterna läser (och tittar) jag helst på i ett större format än telefonen. Laptopen eller TVn funkar bättre.
   Dataavdelningen här hemma har sett till att det finns backuper på allting, men självklart vill jag inte att min telefon kommer bort.
   Jag tycker också att barn verkar röra sig på tok för lite. Annat var det på min tid då lek och bus utomhus var det som gällde. Att sitta inne och titta på telefonen som hängde på väggen var inte särskilt stimulerande 😀

   Hoppas du får en sval dag idag igen!

 19. Ditte skriver:

  Fint minne. Ler igenkännande. Under året 1978-79 när vi bodde i NY köptes NY Times varje söndag och sen läste vi den hela veckan. Fina minnen. Gillar att bläddra i en ”riktig” tidining.
  En del var bättre förr.
  Fortfarande prenumererar vi på DN eller Svenska Dagbladet i pappersversion när vi är hemma.
  Trevlig kväll-

  • Ama de casa skriver:

   Jag kan inte påstå att jag direkt saknar papperstidningar och den trycksvärta dom lämnade efter sig…
   Tack Ditte och ha en ny, fin dag!

 20. mycketyck skriver:

  Det är både faschinerande och lite tråkigt. Allt ska gå så fort nu och jag kan känna mig stressad av alla nyheter som ploppar upp hela dagarna. Därför har både jag och JR börjat lägga bort mobiler stora delar av dygnet.

  • Ama de casa skriver:

   Jag har alltid mobilen med, men tittar bara i den när den piper och säger att den vill nåt. Sen fotar jag med den också, såklart 🙂
   När det kommer till nyheter och bloggar så är det datorn som gäller.

 21. yfronten skriver:

  Oj, det var en rejäl bibba för EN tidning! 🙂 Jag var med och firade när Smålandsposten bytte från storformat till tabloid, och såg The Ark på Stortorget i Växjö. 🙂

 22. Janne skriver:

  Mysigt med picknick i Central Park och läsa tidningar. Luktade säkert trycksvärta också. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jodå, det var mysigt. Tyvärr luktade det inte bara av trycksvärtan, den färgade av sig också. Fast vi var noga med att tvätta händerna redan innan Coronan attackerade oss 😉

 23. Paula Merio skriver:

  Haha vilken tidningsbinge! Håller helt med om att det är kul att vara med om revolutionerande utveckling, men, tycker det är trist när så många äldre ”missar tåget”. Alla mina grannar har visserligen en mobil, men få använder den till annat än ringa och möjligen messa. Att fota, att läsa tidningen, betala räkningar…det är det få som gör. Och då får man känna sig som andra klassens medborgare, och det gillar jag INTE! Morr! Nu ska jag läsa om hur man bilar i CA

  • Ama de casa skriver:

   Javisst är det trist att alla förväntas att klara av det nya med datorer och grejer. Det finns knappt nån hjälp att få av en riktig människa som kan svara på frågor och vara behjälplig ifall man inte riktigt klarar av den nya tekniken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: