Kanalbåtsturer – slussning

I dom två senaste inläggen har Ama tjatat om våra kanalbåtsturer i Frankrike med skid- och båtgänget. Här kommer ett sista inlägg (Ama hör hur ni andas ut) som kommer att handla om slussarna.

Många av slussarna är väldigt fint pyntade och en fröjd för ögat.

Det är ett folknöje att titta på när det är slussning på gång. På bilden kan ni se varför Ama i förra inlägget påstod att cyklarna vi hade med på första resan mest var ivägen. Dom gjorde framkomligheten i båtens näbb nästintill omöjlig och att passera från ena till den andra sidan av båten när man kommer in i en sluss är inte dumt att kunna göra på ett enkelt vis.

Här var det en sluss där man fick manövrera slussluckorna själv genom att veva för glatta livet.

På andra ställen fanns det behjälplig personal. Dom två glada tjejerna skötte slussningen och flirtade med Christer (eller om det var tvärt om?).

Ama kunde också slussa minsann. Här öppnade hon slussluckorna med hjälp av ett knapptryck på en fjärrkontroll. Jobbigt värre!

Sen var man tvungen att vänta på att rödljuset vid ingången skulle bli grönt.

Det är lättare att slussa nedför. Dels kan man bara lätt kliva av båten på kanten med repen i handen och dessutom är vattnet helt lugnt när slussen töms. När man kommer in i ”lågvatten” och ska slussa uppåt så måste nån kliva av båten innan slussen och traska fram (alternativt klättra upp) och ta emot repet som kastas upp. Snyggt kast där, eller hur? Sen är vattnet mer strömt när det fylls på.

Under själva slussningen får man hålla båten på ett säkert sätt.

När man kommer ut gäller det att samla ihop repen ordentligt. En massa trassliga linor överallt är inte att rekommendera.

Se bara vilken ordning hopp-iland-Johanne hade på snörena när hon var i full fart med att utföra sin uppgift på båten. I och för sig var det skönt att inte behöva hoppa så långt, men hon tyckte ändå att det var lite väl trångt i slussarna på vissa håll…

… fast det fanns andra som hade det värre. Ama gjorde förresten en riktig hjältinneinsats för en sån här bautabåt vid ett tillfälle. Vi stod på en bro när båten skulle köra ut från slussen och in under bron vi stod på. Ama lyckades då med gester, rop och hemmasnickrad franska göra dom uppmärksamma på att dom hade cyklar på taket som inte skulle rymmas under bron. Dom på båten räddade cyklarna och var så glada och tacksamma.

Ja, det har varit många härliga turer med det här gänget, både på skidor och på båtar.

Men nu är det slut från dom franska kanalerna. Åtminstone för denna gång.

Gomorron!

42 Responses to Kanalbåtsturer – slussning

 1. Biggeros skriver:

  Vilket roligt minne!! Vi bodde precis vid en sluss i England där många långa kanalbolag skulle ta sig igenom. Väldigt underhållande. En gång åkte en norsk familj igenom. Det kunde jag se på flaggan. Jag hejade på dem och de blev riktigt överraskande. Som sagt det är inte så lätt att slussa sig igenom med de engelska kanalbåtarna.
  Ha det gott ♡

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det underhållande att titta på slussningar! Kul att bo precis bredvid en sluss, då har man ju första parkett 🙂
   Tack detsamma!

 2. Yvonne skriver:

  God morgon, ännu mer säker på att slussning inte är något för mig, kul att se andra göra det på en bild, men det räcker för min del 🙂

  Trevligt ser ni ut att ha haft i alla fall.

  Ha en fin tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Jag tycker att det både är kul att titta på slussningar och att slussa från en båt 🙂

   Vi hade det supertrevligt!

   Tack detsamma

 3. har sett slussar men inte åkt, skilsmässodike kallad 🙂

 4. bmlarsreseblogg skriver:

  Visst är det kul att blicka tillbaka på gamla resor och fotografier! Ibland undrar jag hur fort tiden har gått!
  Slussning är alltid kul att titta på och vi cyklar gärna efter Göta Kanal på somrarna. Inte för inte kallas ju den för skilsmässodiket….

  • Ama de casa skriver:

   Att resa i minnenas allé är inte dumt det 🙂
   Visst har man sett ibland att alla ombord inte är helt överens, fast för vår del har det aldrig varit några problem.

 5. friochlycklig skriver:

  Jag utgår ifrån att du sett serien om kanaler och kärlek (?) från England, med Sybil Fawlty?! Härliga minnen ni har. Så mysigt att återuppleva via bilderna. Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag har sett några avsnitt men inte alla. Att rota runt i bildarkivet är rätt trevligt när nu vädret är så trist som det är.
   Kram

 6. Anki skriver:

  Härliga bilder … och förstås fina minnen från era kanalresor! Att studera slussandet vid Göta kanal var en trevlig sysselsättning när sönerna var små – och Calles bästa kompis pappa var slussvakt vid Norsholm och Brådtom – och det är det närmaste jag kommit detta att slussa 🙂
  Ha en fin tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Göta Kanal har jag bara passerat med bil på väg söderöver. Skulle inte ha nåt emot att kolla närmare på den kanalen också 🙂
   Att studera slussande kan vara nog så roande. När vi satt och käkade på en restaurang vid en sluss en gång så såg vi några spanjorer som var ena riktiga landkrabbor. Alla – inklusive kaptenen – hoppade av båten och försökte dra in den i slussen med hjälp av snörena. Haha! Det gick väl sådär, kan man säga 😀
   Tack detsamma!

 7. mamma C skriver:

  Har bara sett på när båtar slussat i Söderköping och Mem. Aldrig varit på en båt själv. Så det har varit kul att följa med på resan.
  Kram Carin

 8. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Ja, det är tydligt att ni har ett stabilt förhållande. Det är nog inte många som skulle klara av så många ”skilsmässodiken” 😀

 9. skåningen skriver:

  Du har gjort mycket roligt!
  Svar..Man kan ju ha många önskningar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 10. Geddfish skriver:

  Det såg väldigt härligt ut! Jag har jobbat nära en känd sluss tillika viadukt en gång i tiden. I Håverud i Dalsland.
  Min äldste son Peter var slussvakt som sommarjobb i flera år. Nåt visst.
  Tack för denna berättelse!

  • Ama de casa skriver:

   Det var väldans härligt också 🙂 Kul att ha slussvakteri som sommarjobb! Det hade dom två tjejerna som flirtade med Christer också och dom var så nöjda med det jobbet.
   Tack själv Gerd!

 11. Annica skriver:

  En kanalbåt verkar vara ett lungt och trevligt sätt att åka båt på
  (föruom kryssningar då) 🙂
  Kram

 12. Znogge skriver:

  Härliga bilder och minnen från era resor! Bilden på Anders och repet är verkligen härlig och togs i precis rätt sekund.

  Önskar en fin tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Jag har för mig att jag både tog bilden och kastade samtidigt, men jag kan ha för mig fel 😉 Fast med tanke på att den är bland våra bilder och att Anders är med på bilden så är det ändå inte helt osannolikt att jag besatt den simultanförmågan att fota och kasta samtidigt 😀

   Tack detsamma!

 13. farfar hebbe skriver:

  Oj,det verkar som slussandet är mera jobb än ”KUL”..Jag har varit på Transpaning även idag,tji Tranor,men jag har finväder +11,5 innan solen landat på termometern..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Om man säger som så – det är ett kul jobb att slussa 😀
   Synd att du inte såg några tranor, men härligt med finväder i alla fall. Det har vi inte här… Inga tranor heller för den delen 😉
   Kram

 14. LillaSyster skriver:

  Tack för de trevliga kanal turerna =) Det är nog en fördel att vara många ombord, det tär nog inte så hårt på relationen då……i skilsmässodiket. Ha en bra eftermiddag =)

  • Ama de casa skriver:

   Det är helt klart en fördel att vara många, inte minst delar man på jobbet och dessutom trivs vi väldigt bra med att umgås tillsammans också 🙂
   Tack detsamma! Här regnar det nu igen…

 15. åsa skriver:

  Gör Ni fortfarande utflykt och äventyr tillsammans eller är gänget skingrat av vinden?
  Så kul återblick, jag gillar Dina äventyr 👍
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag hoppas vi snart kan träffas igen på ena eller andra viset. Det var ett tag sen nu, kom liksom en pandemi ivägen för vårt resande.
   Kram

 16. Ditte skriver:

  Ja, slussarna kan ju vara av spänningdförhöjande karaktär och det vill ju till att ha ordning på tamparna. Men slussningen i sig brukar ju flyta på bra.
  Kul bild där anders fångar tampen.
  Stort tack för kanalturen. Jättetrevligt. Och fina minnen har ni med er.
  Vi har slussat en del även här hemma på Göta kanal . Nu blickar vi ju ut över Hammmarbyslussen och man kan verkligen få sig ett och annat skratt när stora fritidsbåtar kommer med radar och bogpropeller men inte har ett hum om vare sig styrbord eller babord.
  Skulle gärna tänka mig en ny kanaltur. Holland, Frankrike eller England lockar just nu.
  Trevlig kväll.

  • Ama de casa skriver:

   Visst kan det vara nog så spännande att passera slussarna! Men hittills har det gått bra i alla fall 🙂
   Vi har aldrig åkt på Göta Kanal, bara passerat över. Men det vore kul att åka även där.
   Det är ofta väldigt kul att studera båtar som har ”alla” hjälpmedel, men ändå är väldigt hjälplösa ändå när det kommer till verkligheten. Huvudsaken är ändå att det går bra i alla fall.
   Tack detsamma!

 17. BP skriver:

  Har bara ”slussat” en enda gång i mitt liv. Å då var jag åskådare. Det var skrämmande i dimma i norra England och orten Hull. Även min man var åskådare och överlät slussandet åt två engelska kompisar, varav bara en(!!!) någonsin gjort det. Ja, vi överlevde ju. Men jag skulle aldrig göra om det.
  Gillar dina slussrapporter skarpt. Å en viss talang fanns hos er i fall ni hade för avsikt att bli cowboy och kasta lasso:-)

  • Ama de casa skriver:

   Våra kanalbåtsturer var till en början helt nybörjaraktiga, men det gick bra i alla fall. Alla av oss var nybörjare, men båtarna hade fendrar så vi åkte runt som radiobilar på Gröna Lund i kanalerna 😉
   Jag skulle jättegärna ta en tur igen!!!
   Jag tror att det var jag som kastade lassot. Kanske dags att testa en tur i vilda västern? 😀

 18. mycketyck skriver:

  Något nytt annorlunda äventyr på gång med gänget? Det finns ju annat än skidor och kanalbåtar. I Frankrike är det populärt att gå med snöskor. Lite för flåsigt okej då. Hyra en husbil och köra till Marocko. Lite förslag bara men ni kanske har blivit alltför hemmakära?

 19. yfronten skriver:

  Vilken snygg bild på kastet och repet! Det är inte ofta jag tittar på när maken fiskar men det ser väldigt elegant ut när han flugfiskar, tänker jag på nu.

  • Ama de casa skriver:

   Flugfiske verkar svårt och tekniskt, själv har jag nöjt mig med att meta. Du får ut och fånga makens eleganta fiske på bild 😀

 20. Susjos skriver:

  Snacka om att ni har slussat, inte bara genom en sluss, imponerande! Det ser verkligen rogivande och mysigt ut med kanalbåt, fast lite läskigt med alla slussar?
  Tack för att vi fick hänga med!
  Kram!

 21. kajsalisasblogg skriver:

  Det ser ut som båten är byggd för att passa exakt i slussen, snygg bild på repkastet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: