Att kocka en skocka

Eller snarare att koka två skockor.

Det gjorde vi i onsdags för första gången på mycket länge.

Fast vi inledde med en promenad och en tillhörande belöning. Att koka skockor tar sin lilla tid och vi ville varken svälta eller törsta ihjäl under tillagningen.

Väl hemma så åkte två kronärtskockor ned i en kastrull och salt tillsattes.

Även pressad citron åkte ned i vattnet. Behändigt med färdigpressad citron på flaska, det kan man även använda för att få bort kalk från en massa grejer vilket Ama har demat HÄR.

Sen blev det locket på.

Dubbla lock till och med. Det undre hade som uppgift att hålla skockorna under vattnet, dom ville helst guppa omkring uppe på ytan.

Under koktiden fixade Anders till ett smör med citron, salt och peppar.

När kronärtskockorna var klara så avnjöt vi dom med citronsmöret och det var verkligen jättegott! En anings pillrigt att äta dom, men det lär ju inte vara så bra att kasta i sig maten och pillet med alla bladen sänkte helt klart hastigheten på matintaget. Tur att vi hade fått i oss lite tapas innan (det kaaan ha blivit lite mer att tugga på efteråt också…).

Ama trodde i många år att det var kockor hon åt. Kronärts-kockor, alltså. Sen fick hon lära sig att det faktiskt heter kronärt-skockor. Hade ni koll på det? Eller så kanske ni inte har belastat era hjärnor med just den funderingen.

Gomorron!

Annons

55 Responses to Att kocka en skocka

  1. Yvonne skriver:

    God morgon, det där med kokta skockor såg gott ut, mååååånga år sedan jag åt det. har ätit grillade på en restaurang i Elche och tusan så gott det var. Kanske ska satsa på att köpa några när vi kommer ner och koka några.

    Här springer en massa karlar runt vårt hus och bygger ställningar för att byta tak, blir liiiite stressad av att ha dem både på fram- och baksidan 🙂 . Grannen sa till Per att hon vaknade av att en ryss stod utanför fönstret, så är det att bo i radhus 🙂 . Nå, alla på vår länga och mittemot är varnade i för väg.

    Ha en fin tisdag, här är det lätt regn ser det ut som

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Att äta skockor på det där viset har vi inte gjort på många år vi heller. Däremot brukar dom ofta finnas med i tapas på olika vis och jag tycker dom är jättegoda.

      Jobbigt med en massa folk utanför huset, hoppas takbytet går snabbt (fast utan slarv).

      Tack detsamma! Här skiner solen och det är 12 grader just nu. Ser ut att bli en fin dag 🙂

  2. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Nja, för det där sista kändes det lite onödigt att belasta den lilla grå som knappt vaknat än.
    Kronärt-skockorna såg ju kul ut, men jag tror att jag ändå föredrar en rejäl hamburger-tapas. 😀

  3. Kronärtskockor är äldsta barnbarnets favorit, hon var bara ett år, när hon kunde plocka bladen, doppa i smör och dra med tänderna! ❤️

  4. bmlarsreseblogg skriver:

    Här åt vi också kockor i många år innan vi övergick till att äta skockor. Nu känns det som om det var alldeles för länge sedan vi kokade några..,

  5. mamma C skriver:

    Det är mycket gott men väldigt pilligt.
    Men att det heter skockor visste jag inte. Jag betonar det helt fel i sådana fall 🙊.
    Ha en fin tisdag.
    Kram Carin

    • Ama de casa skriver:

      Ja, man får inte ha bråttom när man äter såna där.
      Jodå. Dom heter skockor. Jag blev väldigt förvånad när jag fick lära mig det.
      Tack detsamma!
      Kram

  6. friochlycklig skriver:

    Svenskan är ett svårt språk säger de som ska lära sig det. De där är jag inte jätteförtjust i men det är kanske dags att ge dem en ny chans. Kronärtskockorna alltså. Kram

    • Ama de casa skriver:

      Svenskan är verkligen inte ett enkelt språk, speciellt om man inte är uppvuxen med det. Jag gillar skockorna, men det var länge sen vi åt såna hela.
      Kram

  7. skåningen skriver:

    Jag har koll på skockorna.
    SV..All träning är bra för kroppen och mitt knä.
    Ha en bra dag!
    Kram!

  8. Znogge skriver:

    Jag har stenkoll för det är en favoriträtt här 😀

    God tisdag!

  9. farfar hebbe skriver:

    Oki,jag byter nog också till Pollys,även om jag äter geléhallon..Kronärt-skockor har jag ätit för många år sedan,det var första och hittills enda gången,tror jag..Haé Kram.

  10. Ruth i Virginia skriver:

    ARTICHOKES – Castrovile, California, är ”The Artichoke Capital of the World” Ligger efter kusten söder om San Francisco. Dimmigt och fuktigt klimat. Man kör förbi de stora åkrarna: ser fina ut – Böjda arbetare med handskar och långärmade skjortor (de flesta jobbare är mexikanare). Vilket jädrans jobb!

    Ja, man kan äta artichokes tills man svälter ihjäl – Den verkliga plockmaten! The heart är bäst.

    • Ama de casa skriver:

      Här i våra trakter finns det också stora fält med kronärtskockor och jag har alltid tyckt synd om dom som står och skördar…
      Jag tror (men är inte säker) att det är mestadels afrikaner som står för skördearbetet.

      Hjärtat är ju det bästa, men bladen är inte dumma dom heller 🙂

  11. Tack för tipset 👌 Har inte ätit skockor varken sådär eller på något annat vis, men nu kanske jag ska be ”kocken” fixa 😄

  12. Violacornuta skriver:

    Jodå, den funderingen har belastat även min lilla hjärna 😄 Och det var inte väldigt många år sen som jag själv fick rett ut det där med kockor eller skockor (klockor och sockor ville autokorr ändra till nu men det hade jag koll på 😂).
    Inte mycket till mat på dem du, så det var nog bra att ni både för-åt och efter-åt, som ni säger i Norrland 🤗

    • Ama de casa skriver:

      Jag var övertygad till en början att det var kockor jag åt, men Anders syster (vegetarian) som fick mig på andra tankebanor 🙂
      Nej, det är verkligen inte mycket mat på dom, men dom är jättegoda!
      Vad kul att du som skåning har lärt dig så mycket norrländska 😀

      • Violacornuta skriver:

        Japp, jag har koll på lite i alla fall.
        Har du koll på att det är morron? 😄
        Dags att säga ”godmorgon” kanske? 😉
        Här var det morgon redan 5.30 då katterna i Maskopi gjorde allt för att jag inte skulle somna om. Steg upp. Vad hände då?!? De gick och la sig. I min säng! 😳 Funderar på att gå in och ställa till bus…

      • Ama de casa skriver:

        Jodå, nu har jag koll på att det är morron. Fast 05:30 hade jag inte den blekaste aning om det 😀
        Vilka supersmarta katter du har! 😉

        Gomorron!

  13. LillaSyster skriver:

    Dubbla lock….mera disk!!!
    Men vad gott, det var evigheter sedan vi åt det. Men just nu är det inte säsong. Ha en bra eftermiddag!

  14. Susjos skriver:

    Har nog aldrig ätit skockor ( tack för infon!) på detta vis, däremot älskar jag kronärtskocksbottnar…långt ord! Men vänta nu, vad är då kronärtskockshjärtan?
    Ha en fortsatt fin tisdag!
    Kram

  15. åsa skriver:

    Jag har aldrig smakat kronärtskocka- har ibland funderat på att testa och nu efter Din bruksanvisning då kanske jag törs 😅
    Kram

  16. BP skriver:

    Har bara ätit hjärtat av kronärtskockor. Visste ärligt talat inte ens att man kunde äta de gröna ”bladen”. Det ska jag absolut testa. Å smöret – MUMS! Vi gör ett liknande smör till nyårshummern innan den åker in i ugnen för gratinering (utan ost).
    Citron och lime på flaska har vi också hemma. Båda två är multipurpose ”produkter”. Å så inbillar jag mig att de är mera miljövänliga än till exempel Mr. Muscle;-)

    PS. Heller ingen koll på Kronärts-kockor. Så tack för infon:-) DS.

    • Ama de casa skriver:

      Ett tips: Äter man hela kronärtskockor så ska man bara äta nedre delen av bladen. En gång när jag åkte moppe från Sollentuna in till jobbet vid Norrtull så lyssnade jag på Herman Lindqvist i hörluren (bara ena, rätt bra att höra trafiken med det andra örat). Då berättade han när han åt hela kronärtskockor för första gången på en dejt (i Frankrike tror jag att det var). Då försökte han att tugga i sig hela bladen, men gömde dom i kavajfickan. Jag skrattade rakt ut! Just då stod jag vid ett övergångsställe vid Ulriksdals golfbana… En gapflabbande gammal kärring på moped blev för mycket för dom andra fotgängarna så dom skingrades ”lite lätt” bort från mig 😉

      Citron är ett utmärkt rengöringsmedel”

  17. Ditte skriver:

    Bra jobbat! Och fint att ni var nöjda.
    För egen del är detta ingen favorit. Blad men lite att tugga av/på. Jodå, har testat några gånger. Men ingen favorit.
    Däremot är ”hjärtanen” helt ok tillsammans med något annat. Har också marinerat och friterat dem. Och det var helt ok.
    Har varit på bokklubbslunch idag och ätit en tre-rätters så det blir en mindre räkmacka i kväll.
    Trevlig kväll.

    • Ama de casa skriver:

      Vi var väldigt nöjda! Visst är det lite mat på dom, men gott ändå 🙂
      Hjärtanen är klart dom bästa, men även bladen är goda.
      Vi kommer att äta nåt litet strax, efter att ha varit ute på stan och ätit lite mera 🙂

      Tack detsamma!

  18. Geddfish skriver:

    Kronärtskocksoppa är gott! Nej, jag har inte tillagat hela skockor. Trodde också ganska länge att det hette kockor men har på senare tid förstått att det är skockor. Men skit samm´ Jag är väl lite glad i dem.

  19. Sussi skriver:

    Stavningen hade jag inte koll på alls. Jag har inte koll på hur det smakar heller. Har faktiskt aldrig ätit varken kockor eller skockor 😉
    Ha det så bra ❤

  20. yfronten skriver:

    Jag har aldrig kokat skockor men ätit någon gång och det är ju gott med smör till. 🙂 Min mellanstadiemagister hette Rolf Fränkel och jag trodde att han hette Ränkel innan vi hade honom. 🙂

  21. mycketyck skriver:

    Tur det inte var kronärts-chockor som en kompis till mig trodde att de hette. Jag gillar skockorna men JR tycker inte om dem så här blir det en icke maträtt tyvärr. Jag får beställa på restaurang.

  22. Anette skriver:

    Skockor är mycket gott men lite pilligt att få i sig. Jag äter oftast rätt fort men det går ju inte med denna maträtt, vilket är bra.
    Min hjärna har också funderat över ordet. Det var inte allt för länge sedan även jag blev upplyst 😀

  23. Lena i Wales skriver:

    Älskar kronärtskockor!
    Sitta och pilla och äta, en njutning och sedan komma till hjärtat och avnjuta detta. Mums!

  24. Anki skriver:

    Många år sen jag åt kronärtskocka … såå gott!
    Nästa gång jag ser någon i affären ska jag nog
    köpa mig en 🙂
    Ha en fin dag!

  25. Paula Merio skriver:

    Japp, jag har full koll på kronärt-skocka! Men, måste erkänna att färska dylika knappt förekommer i min värld. Kanske, bara kanske, har jag ätit det någon gång, minns att man liksom drog med framtänderna över bladet för att få i sig det ätbara liksom…o sen blev till sist hjärtat kvar, det godaste inuti. Och numera köper jag det på burk…men nu har jag glömt var jag stoppar ner det!

    • Ama de casa skriver:

      Jodå, du minns rätt angående tillvägagångssättet att få i sig det ätbara av skockan, och man har ju kvar det bästa till sist 🙂
      Oftast är det i tapasvarianter ute på stan som jag får i mig skockor nuförtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: