… och är vi egentligen så smarta som vi tror?
Det här inlägget ska försöka ge svar på båda frågorna.
1: Har vi vågat oss ut på promenad i fulvädret?

Svar: Ja. I tisdags gav vi oss ut på en prommis och kom ända ned till Playa del Cura. Vädret var väl hyfsat om man jämför med tidigare dagar, så här såg det ut åt ena hållet sett nerifrån stranden.

Så här såg det ut åt andra hållet.

Den som förevigade det hela var Anders. Han utsatte sig till och med för risken att få sand mellan tårna.
Ama då, kanske ni undrar?
Nja…

Hon valde att sitta kvar på en bänk ovanför den otäcka sanden.

Men hon kostade ändå på sig att vinka till publiken.
Att hon satt kvar där berodde egentligen enbart på en enda sak…

Fågelskådning. Den här gången fick hon studera ett par duvor väldigt ingående. Att det blåste som bara den gjorde inte ett besök nere på själva stranden mer lockande kan man säga. Våga vägra vågor!

Sen gick vi upp till Lizzaran och tog ett par tapas.

Där vägrade inte Ama ett endaste dugg.
Sen till nästa fråga.
2: Är vi egentligen så smarta som vi tror?

Svar: Nej.
Att spara degen till sconesen i kylen var inte den bästa av våra idéer. Den var tämligen stenhård morgonen efter. Amalysen säger att bakpulver är mycket opålitligt. Nästa gång gräddar vi alla scones på en gång och förlitar oss till att mikron får dom att kännas nybakade när det är dags att äta dom dagen efter.
Fast dom blev ändå jättegoda, om än väldigt ovilliga att samarbeta när det var dags att baka ut dom efter en natt i kylen.
Men, men. Slutet gott – allting gott.
Gomorron!
Du är så klok Ama … smart att stanna där och skåda duvor istället för att få sand mellan tårna!
Aj då … jag trodde verkligen det var smart att spara sconesdegen … så smart var jag!
Ha en fin dag!
Ibland är jag väldigt klok. Sen gillar jag fågelskådning också 😀
Det funkade ändå ganska bra att spara degen, men den spjärnade emot betydligt mer dagen efter.
Tack detsamma!
Åååå sand mellan tårna- Ja tack! För det betyder ju varmare väder och sol!🌞
Det är av misstagen man lär sig. Mitt tips är att göra halv sats och baka nytt när ni vill ha. Bakpulverbröd smakar aldrig detsamma dagen efter. Ha en bra torsdag!
Nja… Särskilt varmt är det inte så här års. Bara +9 grader just nu.
Ett bra tips, men själva bakningen genererar ju mer disk och det är en stor nackdel för en som inte har nån diskmaskin 😉
Tack detsamma!
haha, kallas detta fulväder 😀 jag tycker det kan vara mysigt med lite blåst och regn i ansiktet, uppfriskande!
Lite blåst är OK, men mycket blåst gillas inte. Regn är aldrig OK om du frågar mig, annat än på nätterna då 😀
Go morr´n 👋😊
Jag skulle inte heller vägra tapas på Lizzaran
Idag får jag hålla hårt i paraplyet om jag nu kommer på tanken att ge mig ut.
Ha en fortsatt härlig dag 🌞
Gomorron Anneli! 🙂
Nej, tapas säger man aldrig nej till!
Det låter som det bästa för din del idag är att hitta på nån trevlig inomhusaktivitet…
Tack detsamma!
Längtar så efter sol och värme nu ☀️☀️
Kram
Från och med imorgon ser det betydligt bättre ut – hoppas att vädergubbarna har rätt den här gången!
Kram
Nämen, ser man på har du också bakat 🙂
Jag skulle nog gräddat dom och slängt dom i frysen och micrat nästa gång,precis som du är inne på. Scones är gött !
Jajjemensan! Eller jag, och jag… Det var Anders som bakade och jag hade fullt upp med att dokumentera (och äta 😉 ).
Jo, att grädda alla samtidigt blir metoden nästa gång.
Himla osis med er sconesdeg. Tror vi haft bättre tur. Vet att vi mjukade upp degen med mer vätska/mjölk. Men mest jör vi på de kalljästa varianterna.
Hoppas att finvädret nu är på ingång. Och skönt med en paus på Lizzaran.
Trevlig torsdag.
Anders mjukade upp degen genom att knåda genom påsen. Det funkade och han slapp dessutom att bli kletig 😉
Finvädret ser ut att ta en nystart imorgon 🙂
Lizzaran är aldrig fel.
Tack detsamma!
God morgon, så gott med tapas på Lizzaran efter promenaden i det blåsiga vädret, en fin belöning!
Kanske bra att frysa dem färdiga, sen tina dem på bänken och bara ge dem en snabb träff i mikron, annars kanske de smular sig rätt rejält.
Ha en fin torsdag, här blir det nog också tapas till lunch då jag planerat in städning kl 12, bra va? Gäller att pricka in sånt vid lunchtid 🙂
Gomorron Yvonne! 🙂
Belöningar är aldrig fel 😀
Vi får se hur vi gör nästa gång, men vi kommer att grädda alla på samma gång i alla fall.
Snygg planering där 🙂
Tack detsamma!
Gomorron Ama!
Förstår att vink-armen behöver vila upp sig nu. Kanske dags för Anders att för en gångs skull putsa fönster? 😀
Goförmiddag Leffe! 🙂
Åhå! Det var det bästa tipset jag har fått på länge 😀
OJ, förlåt, blev visst fel där go’ förmidda’ skulle det vara!
Du kan ju låtsas att du är i Portugal, där är det fortfarande morgon 😀
Lizzaran är alltid trevligt att slå sig ner på. Vi var där för ett par veckor sen och satt och njöt av solen (då när solen fanns på himlen) Fast från och med imorgon ser det ut att bli fint igen
Kram
Ja, imorgon ser vädret ut att ordna till sig för ett bra tag framöver. Skönt!
Kram
Tänk att även jag tänkte på Teskedsgummans Göta Petter,undrar om det är en tjej eller kille,den där Göta Petter..Med tanke på ”Degen”,,man lever så länge man lär..Haé Kram.
Visst kan man fundera över vad Göta-Petter är för en sort…
Det är så sant som det är sagt 😀
Kram
Bakpulver fungerar tyvärr inte som jäst men nu vet ni det.
Sand mellan tårna är det bästa som finns ❤
Ha en fin torsdag!
Att det inte fungerar som jäst tycker jag är det allra bästa med bakpulvret 😉
Däremot är sand mellan tårna inte alls nåt jag tycker om. Ja, om den bara höll sig mellan tårna, men det gör den ju inte… 😀
Tack detsamma!
Jag trodde att det gick att spara degen i kylen..
Fulväder?? Det beror på vem man är och var man bor!
Ha en bra dag!
Kram!
Det trodde vi också. Ja, den gick att spara men blev ganska svårarbetad…
För vår del har fulväder fått en annan innebörd än då när vi bodde i Sverige 🙂
Tack detsamma!
Kram
Okej, jag trodde de var färdiggräddade de andra med. Men det fina med detta är att ni har lärt er något nytt inom bakning 😉😀.
Ha en fin torsdag i det gråmulna vädret.
Kram Carin
Man lär så länge man lever… 😀
Tack detsamma! I morgon ser vädret ut att vända till finväder igen.
Kram
Det får bli lite tvångspromenader i fulvädret för att inte växa fast i soffan men jag har hört rykten om kommande förbättringar och det ser vi fram emot. Kram
Några längre promenader har det inte blivit, men idag ser det betydligt mer lovande ut 😀
Kram
Man lär så länge man lever och lev nu som ni lär 😀 Ingen deg i kylen av detta slaget 😉
Men alla är vi barn i början.
Det är rätt intressant att man är barn när man är 60+… 😉
Vink vink till Ama där uppe på bänken, klart du inte vägrade tapas och vin! Snyggt jobbat med scones degen den hårda! Man lär sig något nytt varje dag.
Kram från sjukbädden!
Vink, vink tillbaks! 🙂
Jodå, man lär så länge man lever, det stämmer rätt bra. Tyvärr fastnar inte lärdomarna så jättebra nuförtiden… 😉
Kram och fortsätt krya på!
Sand är ett elände, men man får ju offra sig! 🙂
Ja, ibland får man göra det, eller så kan man ju vägra också 😀
Fulväders promenad med sand mellan tårna och stenhårda före gräddning men efter gräddning goda scones är väl en korrekt sammanfattning?
Kram
Ja, det var en jättebra sammanfattning av läget 😀
Kram
Fulväder och fulväder – allt är relativt. Skrattade gott åt den stenhårda degen – hahaha! Om du frågar mig, vilket jag tvivlar på att du gör, så skulle jag skippa frukost och äta tapas till brunch istället;-) Men det gör ni ju redan – nästan alltså;-)
Vi är inga stora frukostätare, men nåt vill jag ha i mig på morgonen eftersom lunchtiderna är rätt sena här i Spanien. Oftast blir det bara en yoghurt och en kopp te på morgonen 🙂
Värt att pröva och få nya erfarenheter! Scones kan ha många former, mer eller mindre luftiga!
Scones är gott och det var inte sista gången vi gjorde såna nu. Fast det var sista gången vi körde med spara-deg-i-kylen-principen 😀
Tapas och vin är min melodi det med. Där skulle inte jag heller vägra det allra minsta. Scones är så gott men kanske inte när degen varit i kylen. Något jag tar med mig att undvika 😉
Ha det så bra
Tapas och vin är inget som lockar till frukost, då var sconesen ett bättre alternativ 😉
Bättre att grädda alla på en gång. Det tror vi i alla fall och kommer att testa den varianten nästa gång.
Tack detsamma!
Såg nåt på tv om just bakpulver i morse men jag minns inte riktigt vad det handlade om förutom att vissa bakpulver är ”skit” av någon anledning.,
Duvor är fina de ju, på lite avstånd iallafall. 😉
Ha det bäst Ama.
Duvor är fina, men man vill ju inte ha dom på sin terrass eller flaxandes runt skallen på restauranger 🙂
Tack detsamma Micke!
Är januari den kallaste månaden i Spanien`? Men ni huttrar inte för att det är kallt utan för att ni klär er som att det är sommar,,,,,Å andra sidan har ni valt boplats för att slippa frysa…
Ingen blir ju bagarmästare över en natt, övning ger färdighet, ni har ju redan klurat ut lösningen!
Senare delen av januari och hela februari brukar vara den kyligaste delen av året här. Vi klär på oss ordentligt med både kofta och jacka, men sitter man i solen i lä så blir det varmt. Då skalar man av sig av kläderna (fast inte allt… 😉 ). Men många – främst turister – går i shorts och linne…
Ja, vi ska inte spara degen nästa gång, då går det kanske lättare 🙂
Duvorna ser inte alls ut som att det blåser. Du och de kanske sitter i lä. 🙂 Själv har jag räddat soptunnan från att blåsa iväg (hoppas jag, jag tog i alla fall ned den från gräsmattan där den blåst omkull, till garageinfarten.).
Det var många vindbyar, fast vi satt rätt bra till ändå.
Vandrande soptunnor ser vi här också ibland 🙂
Hemma hos mig är det där fint väder 🙂 Fina bilder.
Tack så mycket!
Tror det hade varit lite kallt för fötter och huvudet att gå ut på så öppna platser. Det är alltid ett vågspel att spara bakade eller obakade saker.
Det som känns kallast är fingrarna, så nu har handskarna åkt på emellanåt.
Har inte använt handskar sedan vi lämnade Sverige. 😆
Det jag är mest frussen om är just fingrarna. Handskarna bor i jackfickan så dom åker på ibland,