… för att vara i vårt hushåll i alla fall.
I måndags gick vi tvärs över gatan och inhandlade detta:

Bakpulver. Bakning är verkligen inget som förekommer särskilt ofta hos oss. Den förra bakpulverburken som var i Amas ägo slängdes bort 2011 på grund av att datumet hade gått ut. Den gången höll det på att ta en ände med förskräckelse då Ama nästan blev Ama-bombaren, om ni är nyfikna på hur det gick till så finns den storyn berättad HÄR.

Igår morse hade bakpulvret fått sällskap med några fler ingredienser, att baka med enbart bakpulver blir nog inte så bra.

Den här ritningen hade vi hittat på internet och det verkade inte alltför komplicerat att baka fyra ostscones.

Först i med mjölet…

… och sen dom övriga, torra ingredienserna.

Anders försökte fuska med att nypa i smöret med smörkniven, han ville liksom inte bli kladdig om fingrarna. Fast han fick ta till sina starka nypor för att det skulle fungera.

Osten fick komma med…

… och likaså mjölken (som var grädde, man tager vad man haver, typ).
Sen var det bara att snabbt knåda ihop det till en deg.

Eller var det så ”bara”? Det där med att inte kladda ned sig kunde Anders totalt glömma, kladdigt var bara förnamnet.

Men slutresultatet blev bra.

På med ost och sen skjuts in i ugnen.

Efter gräddningen såg dom både fina och goda ut.

Ama kan meddela att det var dom också – supergoda! Anders åt sina sconeshalvor naturella medan Ama valde att lägga på hallonsylt.
Den uppmärksamme läsaren kanske undrar vad som hände, det skulle bli fyra scones av degen? Jo, förstår ni. Ett par bilder högre upp i inlägget ligger en blå plastpåse på bänken, den ligger nu i kylen och innehåller halva degen. Så vi kommer alldeles snart få nybakade scones till frukost igen. Vilken tur, va och vad smarta vi är!
Gomorron!
Gomorron Ama!
Jo i det här vädret behöver man hitta på vettiga inomhusaktiviteter! 😀
Gomorron Leffe! 🙂
Eller hur! Nu har det gått så långt med fulvädret så vi till och med har gett oss på att baka. Eller vi och vi… Nån måste ju dokumentera också 😀
God morgon, det där såg ju riktigt gott ut, nu blir jag hungrig. Kanske ska slänga ihop en omgång för vi har slut på matbröd och det känns ju ingen större idé att göra storbak eftersom vi åker hem på fredag.
Ha en fin onsdag, verkar rätt blåsigt idag också, grr! Gillar inte vare sig regn eller blåst.
Gomorron Yvonne! 🙂
Dom var väldigt goda, sconesen. Ni har lite otur med vädret, finvädret ser ut att komma lagom tills ni är i Sverige igen… Fast idag finns det tydligen en liten chans till sol på em. Hoppas det blir det och att vinden lugnar ned sig!
Ha en fin onsdag ni med!
De där ser verkligen mumsiga ut! Smart att spara degen till dagens frukost!
Skrattade gott åt det gamla inlägget . tänk så det kan gå!
Ha nu en bra onsdag!
Dom var jättegoda, men det blev lite kladdigt med min hallonsylt fast jag lyckades spilla ”rätt” 😉
Jag vet inte riktigt hur vi tänkte där med hur vi skulle bli av med oljan på ett ”säkert” sätt…
Tack detsamma!
Scones bakar jag ibland, same procedure, enkelt och gott, gärna med några russin i. Bakpulver är sånt där husmorsmedel, man kan rengöra… eller nåt.
Russin i bröd och bakverk gillar jag inte, men smaken är ju olika 🙂 Bakpulver kommer jag aldrig mer att experimentera med…
Mycket smarta! 😄
Det är just därför jag hatar att baka – för det blir så kladdigt och stökigt. Och så måste man följa recept (eller ritning) till punkt och pricka. Störttråkigt!
Nej, laga mat är bättre. Mindre kladdigt och så får man mixtra och bestämma lite själv. 😄
Eller hur! 😀
Jag väljer uppgiften ”dokumentera” när det ska bakas, på så vis slipper jag kleta ned mig. Fast jag lyckades kladda ned mig med hallonsylten när det var dags att äta…
Håller med om att matlagning är mer improvisationsvänlig. Det är nästan förbjudet att följa ritningen då 😀
Precis så! 😄
😀
Gott med nybakade scones till frukost 🙂
Kram
Hur gott som helst 🙂
Kram
Wow, ni går verkligen från klarhet till klarhet! Bra jobbat och nybakat är alltid gott. Nästa steg blir kalljästa frallor som jäser över natten. Vill du ha receptet så hojta till 😉
God onsdag!
Jäst och jag är inte vänner så jag håller mig nog till bakpulverbröd. Det som behöver jäsa köper jag i affären 🙂
Tack detsamma!
Håller med Ama. Jäst och jag går inte ihop.
Har försökt göra kanelbullar med min mammas
recept, vilket var så här : Värm mjölk i en bunke, så mycket som du tänker göra – smula jästen och blanda in lite socker- Sen ett par nävar mjöl tils
degen håller ihop, Täck bakbordet (?) med mjöl och ta degen ur bunken. Knåda tills degen känns rätt, tillbaka i bunken, täck med handduk, låt jäsa, osv. osv. Efter ett par försök ´gav jag upp.
BTW – Det var mycket besvär för era 4 små
bullar och så disken! Men vad gör man, när
man inte kan promenera och äta tapas och
dricka vin? Utomhus!
Det var inte det tydligaste receptet jag läst, Ruth… Förstår att du gav upp!
Jag hade faktiskt ett bakbord som en inredningsdetalj i huset i Sollentuna. När jag gett upp det där med att baka bullar så använde jag det till att lägga pussel på, det var betydligt enklare 😀
Det var inte alls så komplicerat att baka dom där små bullarna, åtminstone inte för mig som bara dokumenterade. Sen att vi inte har nån diskmaskin krånglade ju till det en hel del ändå…
Smart gjort att spara halva degen till en annan gång!
SV..Jag har ett bra elavtal. Men jag slösar inte med elen.
Ha en bra dag!
Kram!
Fast nästa gång gör vi nog alla klara och sparar färdiga scones, degen var rätt hård nu på morgonen…
Tack detsamma!
Kram
En alldeles lagom inomhusaktivitet i detta fina (not) väder vi har just nu. Kram
Ja, nu får vädret verkligen skärpa till sig! Nu har dom puttat in regn på fredag också, det var ju då finvädret skulle komma…
Kram
Mmmm gott!
Själv ska jag koka ihop lite äppelmos till den plommonspäckade fläskkarrén jag har i ugnen. Regnet hänger i luften här….. Ha en bra liten lördag!
Plommonspäckad fläskkarré gjorde min mamma ibland när jag var liten, men nu är det superlänge sen jag åt det.
Här är det stora gråa moln som far över himlen, men det finns några blåa luckor också.
Tack detsamma!
Plommonspäckad fläskkarrè! !!!
Barndomsminnen. Med mammas sås till …
Inte ofta, vilket gjorde rätten extra speciell.
Yummy!
Den rätten var en typisk söndagsmiddag, fast inte så jätteofta hemma hos oss heller.
De såg väldigt smarriga ut.
Ha en fin mittiveckandag.
Kram Carin
Dom var väldigt goda! Kändes lyxigt hos oss som väldigt sällan äter nåt som är hembakt 🙂
Tack detsamma!
Kram
Ja man ska inte överdriva,det räcker med 2 färska Scones om dagen,det kommer ju fler dagar..Det fanns en Boel som jobbade på Gevaliarosteriets Labbis,den enda Boel jag mött..Haé Kram.
Nej, det ska vara måtta med allt, det sa alltid Anders farfar 😀
Kram
Förra helgen bjöds det nybakat bakpulverbröd hos oss också! Jag har många gånger tänkt göra riktigt kalljäst bröd till frukost men det verkar lite pyssligare men kanske ännu lite godare….
Visst är det mums när smöret smälter…
”Jäst” får mig att rysa. Ja, om jag ska använda det själv alltså. Annars finns det många goda bröd och bakverk där jäst ingår 🙂
Smält smör på nybakt bröd är oslagbart!
Hipp hurra vilken dag 😍 inte ofta det bjuds nybakat till frukost och scones var det länge sedan.
Duktig Anders är 🥳
Kram
Här är det väldigt sällsynt med nybakt till frukost vilket gör det ännu godare 🙂
Anders har många strängar på sin lyra!
Kram
Kul att ni satsade på hembakt! Och detta med att spara deg gör vi också för dessa scones ska ju ätas helt nygräddade.
Kan även, nu när ni är i gång med baket att satsa på övernatt jästa frallor. Vädigt enkelt och gott men man måste där ha jäst. https://receptfavoriter.se/recept/nattjasta-frukostfrallor Här i receptet använder man torrjäst.
(Bosse brukar bjuda mig på dessa.)
Trevlig onsdag
Jäst går bort för min del när det gäller hembakt. Har misslyckats huuur många gånger som helst! När det blir fel så blir jag på dåligt humör och det är inte bra för husfriden 😉
Tack detsamma!
De va ju klyftigt när ni nu ändå skulle te 😉
Nybakat är ju super! Färskt bröd, mumsfillibabba!
Ha en fin kväll!
Färskt bröd är inte dumt det 😀
Tack och ha en fin dag!
Jag bara ryser! Klarar inte av gegga på händerna. Det gäller både deg och köttfärs.
Men bakpulver tillsammans med ättika är perfekt för fogrengöring på kaklet i badrummet eller om man vill bli av med kalkavlagringar. Där funkar även bakpulver vars bäst före datum har passerat för flera år sedan;-)
Gegga på händerna är inte så farligt – så länge det inte är mina händer 😉
Jag tänker inte kombinera bakpulver med vätska fler gånger (annat än i bakning). Jag håller mig till citron alternativt KH-7 när det kommer till rengöring i badrummet 🙂
Det ser riktigt gott ut.
Jag skulle nog som Anders välja naturell, kanske med lite smör. Har aldrig smör på smörgåsar, men på varma ostscones är gott.
Blir sugen!.
Ha det bra!
Smör på smörgåsar är ju nästan ett måste – det hörs ju på namnet 😀
Tack detsamma!
Nybakat bröd till frukost är ju så gott. Kanske till och med godare om man bakat själv.
Jag är ingen fan av bakning men gör det då och då.
Nybakat i morgon också hos er, härligt.
När jag bakar själv brukar det som regel bli helt misslyckat. Anders har en större talang när det kommer till bakning 🙂 Men visst är det gott med nybakat bröd!
Din man och jag har något gemensamt, vi gillar INTE kladd! O det är största anledningen till att jag aldrig bakar, den andra är att man ofta måste knåda degen, det fixar inte mina artroshänder..
Nåväl, ni gick iland med detta projekt med den äran! Men sylt? En god ost är väl ändå godare? Grattis till en ny frukostvana?
Att jag avstår bakning beror på att jag oftast misslyckas totalt och när jag misslyckas blir jag sur. Ingen trevlig stämning här hemma då kan man säga….
Ost är inte dumt som pålägg heller, men på sconesen kände jag för nåt sött så då fick det bli sylt.
De ser jättegoda ut! Vi har också en gammal burk bakpulver från innan vi flyttade till huset för tolv år sedan, tror jag… 🙂
Då kanske du har läst i länken så du vet vad du INTE ska göra med den burken… 😀
Jag bakade mycket tidigare men lusten har avtagit med åren. Vill ju inte ta jobbet från alla bagare här i Frankrike.
Jag överlåter också bakningen till expertisen, men något sällsynt undantag då 🙂
Haha, skrattar när jag ser bakpulvret. Jag bakar visserligen lite då och då, men av någon anledning så har jag fått för mig att bakpulvret är slut och just nu har vi tre burkar bakpulver i förrådet, varav två inte ens är påbörjade och så oftas bakas det inte här hemma …. Men å vad era scones ser goda ut.
Smaklig spis!
Haha! Igenkänning där, fast med havregryn. Jag bakade ganska ofta chokladbollar (som dom heter nu) förr om åren. Alltid när jag kom på att jag ville göra såna i affären så tänkte jag att jag nog inte hade havregryn hemma… Till slut var skafferiet knökfullt med havregryn 🙂
Sconesen var jättegoda 😀
Såg riktigt gott ut!!
Det var det också 🙂