Skyltsöndag – vägledning

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och Ama har ännu en gång försökt att hitta en egen röd tråd.

För att kompensera förra veckans otydliga skyltar så kommer denna veckas tråd att vara vägledning. Mer eller mindre tydlig vägledning i alla fall.

När man är ute på vägarna så är det bra att få vägledning åt vilket håll man ska åka. Vart vi var på väg kommer inte Ama ihåg, det kan ha varit till vilket som helst av dom där ställena. Men vi kom säkert rätt (kanske mest beroende på GPS-en).

Skulle man till något av hotellen Amadeus, Mozart, Enara eller Torre var det rakt fram som gällde, fast det fanns även andra hotell om man svängde vänster. Klart och tydligt skyltat.

Här blev det mer rörigt med vägledningen. Man skulle runda en rondell olika mycket alternativt köra rakt eller snett fram till nån annan rondell beroende på vart man tänkt styra kosan.

Den här skylten var förvirrande. Ama antar att hon fotade den i ett land med vänstertrafik och på såna ställen blir det ofta ganska förvirrande, speciellt i rondeller.

Man kan få vägledning när man går till fots också och har man blivit trött i fötterna så är det alltid trevligt att hitta till en rastplats.

En utsiktsplats med en ovanlig skylt, typ ”gå dit ut och fotografera!”. Fotoförbudsskyltar ser man betydligt oftare.

Ännu en hänvisningsskylt mot en utsiktsplats. Vad den där andra skylten innebär vete sjutton… Se upp för lösa hästar i den branta backen, kanske?

Det är bra att kunna motionera ombord på en kryssningsbåt. Det svåra med den här skyltningen var väl att begripa när man hade gått 2,8 varv? Det borde dom ha tänkt på när dom byggde skutan och gjort den lite längre så det hade krävts 3 varv.

Vägledning kan man även få på marken. Här ser man hur man kunde ta sig till kommunala färdmedel eller om man kände för nåt enklare så var det bara att gå åt ett annat håll och ta en taxi istället.

Apropå kommunala färdmedel och enklare så underlättar det med vägledande skyltar i tunnelbanan.

Fast det gäller inte på alla ställen. Tunnelbaneskyltarna i Peking 1994 var inte helt lättbegripliga.

När man sätter sig ner och vilar sig i form under en promenad kan man få bra vägledning om vart man ska styra kosan på den vidare färden. Dom flesta ställena kändes liiite långt att gå till, så vi valde Sunshine dit det var 0 kilometer. Ja, det var namnet på strandbaren där vi hade slagit oss ned.

Slutligen hittade Ama en jättebra vägledning till var man kan rösta nästa gång man känner att det inte finns en endaste politiker som är vettig:

”Rösta här”. Jodå, ett jättebra tips. Huvudsaken är väl att man röstar? Gör man inte det så har man förlorat sin rätt att gnälla, det har Ama alltid hävdat.

Ha nu en fin alldeles vanlig söndag efter alla helger som varit.

Gomorron!

52 Responses to Skyltsöndag – vägledning

 1. Ni har uppfyllt temat, men dessa utländska skyltar vägleder inte mig… tur att jag sitter hemma i min egen fåtölj 🙃

 2. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Ja, det var rätt så förvirrande, men den där gröna, att lägga röstsedlarna i, var en riktigt bra ide’. 🙂

 3. LillaSyster skriver:

  Oj så många skyltar en del tydliga, några förvirrande och den från 94 är ju helt obegriplig. Peking är inget besöksmål för mig, jag vägrade att lämna hus och katter i tre månader då maken skulle dit och jobba med företaget han var anställd på då. Inget beslut jag ångrar. Regn på tvären idag och blåst…..tufft att komma hem – får väl mysa med Busan för hon är galet kelen. Ha en bra söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Så du ratade Peking? Jag skulle åtminstone ha åkt dit på besök. Det gjorde jag när Anders ”försvann” på FN-tjänst ett halvår till Cypern, två veckor var jag där den gången.
   Skönt att du har Busan att mysa med när vädret är så trist. Här skiner solen men det är bara +7 ännu så länge.
   Tack detsamma!

 4. Janne skriver:

  Beställer du ut dina bilder från din ”dataavdelning”?

  Ha en fin dag!

 5. farfar hebbe skriver:

  Skyltar,en del ger mer info än andra,många sätter myror i huvudet på granskaren..Ja jag tänkte också på Stig Helmer,,men även Hjalmar väcker tankar då menar jag Peter Flacks alter ego Hjalmar i hans revyer i Örebro med frugan Hilda i Viby..Haé Kram.

 6. Yvonne skriver:

  God morgon, det var både informativa och förvirrande skyltar du hittat, gillar den sista bäst 🙂 . Så känns det ju ibland/rätt ofta att det inte finns något att rösta på.

  I Kina skulle jag då aldrig våga åka tunnelbana då jag inte vet vart jag skulle hamna.

  Ha en fin söndag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Den sista skrattade jag gott åt när jag såg den 🙂
   Jag tror att dom även har skyltat på engelska nuförtiden, fast så var det inte när vi var där. Vi hittade faktiskt inte fram dit vi hade tänkt åka med tunnelbanan…

   Tack detsamma!

 7. Znogge skriver:

  Det var verkligen en rejäl skyltning det! Inser när jag ser dina bilder att vi har ganska så få skyltar i Sverige, på gott och på ont kanske 😉

  Ha en njutbar söndag!

 8. Annica skriver:

  Skyltar i all ära men jag är tacksam att GPS:n är ”uppfunnen”:)
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   När Anders köpte sin första GPS kände jag mig detroniserad som kartläsare… Även om jag fortfarande gillar kartor så måste jag erkänna att det är skönt att GPS-en finns 😀
   Kram

 9. Anki skriver:

  Oj … här var det minsann skyltar i massor! Blir nästan lite yr i huvudet, men ett vet jag – jag vill nog inte ta in på Otros hotell … bor det bara otrogna där?

 10. mamma C skriver:

  Det är tur att GPS:n finns.
  Ha en fin söndag.
  Kram Carin

 11. Ruth i Virginia skriver:

  Jag saknar riktiga KARTOR !!!

 12. åsa skriver:

  Årets andra normala söndag om jag tänker rätt 🤔 härligt med helg men skönt när det är vardag och allt blir nästan som vanligt (Corona normalt).
  Snyggt skyltat och antingen bättre vägledning än förra söndagen 👍
  Kanske har jag drömt ❓ men jag har för mig att jag läste hos BP att någon tagit över ”Ord-leken”, men om jag verkligen läste det hos BP borde ju även Du sett det…
  Blåsigt och nästan plusgrader hos mig… märkligt väder, klimatförändringarna eller normalt? Men det lär bli kyligare och komma mer snö så jag tror inte Norrlandsvinter har övergett oss.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är nog den andra normala söndagen faktiskt. Tiden går så himla fort…
   Jodå, jag vet också att det kommer nya ord, men jag vet inte riktigt om jag ska köra en kombi i år, det återstår att se.
   Här är det soligt igen, men ganska kyligt. Fast jag vet ju att efter kungarna (trettonhelgen) och under februari så är det oftast det kallaste vädret här, då det gäller bara att gilla läget 🙂
   Kram

 13. Lena i Wales skriver:

  Många kul och förvirrade skyltar.
  Rondeller i UK kan till en början verka förvirrande.
  Ha det bra!

 14. byblixtra skriver:

  Jag undrar också över vad skylten med hästen i brant backe betyder. 😀
  Håller med om att de skulle ha tillverkat båten längre. 😉

 15. skåningen skriver:

  Vi är alla beroende av vägledning då och då!
  Ha en bra fortsättning på dagen!
  Kram!

 16. Ditte skriver:

  Kul skyltar och varierande.
  Visst är det bra med god och tydlig vägledning. Men ibland kör det ju ändå ihop sig. och ibland blir det inte alls tydligt.
  Vad gäller t-baneskyltarna i Peking var det förr knepigt. Var här 1991 och då fanns inte mycket på engelska och det var intressanta upplevelser i sig. Vi hade på mandarin då lärt oss namnen på dit vi skulle och kunde fråga. Underlättade absolut.
  Men sedan början av 2000-talet är det eng/mandarin som gäller på t-banan i Peking och oftast på bussar också. Namnen alltså.
  Trevlig söndag

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂
   Ja, jag hade för mig att dom har underlättat för icke-kineser i Peking vid det här laget. Vi kunde inte ett ord mandarin och hade rätt svårt att ta oss fram, men charader funkar rätt bra det med 😀
   Tack detsamma!

 17. BP skriver:

  Härliga skyltar. Har en känsla av att du var skyltfetischist redan innan Skyltsöndagen uppfanns.
  Två skyltar har jag då aldrig sett, nämligen den med hotellen. Låg de andra hotellen allihopa bredvid varandra.
  Utsiktsplatsen har ett roligt namn – Jesus hjärta – hahaha:-)
  Skrattade gott även åt hästen på skylten. Har aldrig sett en sådan skylt heller.
  Å t-baneskylten i Kina är ju solklar. Stackars västerlänningar som vågade åka t-bana där. Ja, stackars kineser som kommer till Stockholm och åker med t-banan här har ju samma problem då;-)
  Att rösta på eller i en soptunna är inget dåligt förslag om man inte gillar partierna;-)
  En så himla bra skyltning. Gillar dina egna teman. Du kanske vill inte ens hänga på Weekly photo challenge längre;-)
  Tusen tack för länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Jäpp. Jag har varit skyltfetischist så länge jag kan minnas. Minns när jag gjorde ett inlägg för lääänge sen med rubriken ”Skyltsöndag” och du påpekade att jag borde länka till Pumita med det. Det var då jag upptäckte att Skyltsöndagen fanns, och jag blev sååå glad! 😀
   Vi försökte åka t-bana i Peking där, men gick bet på det hela. Fattade inte vilken station vi skulle åka till. Hästen på skylten är inte heller helt solklar…
   Röstning i en soptunna är nog det bästa i vissa lägen 😉
   Jag vet inte om jag kommer att haka på ord-kombin i år, får se hur det blir framöver.

 18. Micke skriver:

  Det verkar ju helt klart lite rörigt med många skyltar där fast det kanske beror på mina bristande språkkunskaper.
  Hade nog helst förlitat mig på en GPS, för säkerhets skull. 😉

  Fint skyltat Ama, ha en fin kväll.

  • Ama de casa skriver:

   Ibland försöker jag ta över från GPS-en och föreslå alternativa vägar. Det brukar inte bli så bra alls… Har nog legat av mig som kartläsare 😉

   Tack Micke och tack detsamma!

 19. Susjos skriver:

  Haha, snacka om skyltar !! Verkligen en hel del vägledning i dem, supersnyggt skyltat!!
  Ha en fin söndagkväll!
  Kram

 20. yfronten skriver:

  Jag undrar över en sak med skylten på rastplatser. Längst ned är det en färgglad blobba, vad symboliserar den? Är det en plats som har den symbolen? 🙂

 21. Sussi skriver:

  Jag hade aldrig kunna köra bil i ett land som har vänstertrafik, det hade blivit helt tilt i mitt huvud då tror jag. Svårt att tänka om och tvärtom 😉
  Ha det så bra

 22. Åke skriver:

  Jag klarar nog bara 20% av dina skyltar (språket) Men det kanske inte gör så mycket för man får se desto mer 😂

 23. mycketyck skriver:

  Väldigt svårtydliga skyltar på flera ställen. Den kinesiska är ju marig tycker jag och har bestämt mig för att inte fundera mer över.

 24. Är det en varning åt hästarna kanske att det är en brant backe…?

  Jag har svårt att greppa vissa skyltar. Vid motorvägar ser man ofta de runda skyltarna med en gubbe, traktor, cykel, häst… Men på vissa ställen är det samma typ av skylt men med ett streck över. Då tycker ju jag att de borde betyda olika, min skalle tycker det i alla fall. Men tydligen har de samma innerbörd. Om jag fattat det rätt.

  • Ama de casa skriver:

   Det kan det ju vara. Hoppas att hästarna begriper den 😀

   Jag tycker det är tydligare när dom har satt streck över sånt som inte är tillåtet, men visst förekommer den andra varianten också…

 25. Paula Merio skriver:

  Perfekt röd tråd till skyltarna, vägvisare…En liten undran vid de gula hotellskyltarna, vad står på den nedersta? Otrohetshotellet? Och jag håller med om att skylten på fartyget var det dummaste! Men om de nu kom på detta efter att fartyget blivit ritat och konstruerat hade de kanske hellre valt: gå 3 varv så får du en gratis drink i baren…

  • Ama de casa skriver:

   Otros betyder ”andra” och det kan ju ha med otro att göra också, då har man ju andra partners…
   Ditt förslag ska jag framföra till rederiet ifall jag någonsin kommer iväg på nån kryssning igen. Det låter som en bra belöning 😀

 26. kajsalisasblogg skriver:

  Tydliga var dom, men dom tre första hinner man väl knappt läsa när man passerar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: