Vi verkar ha gått in för att laga mat hemma såhär på inledningen av det nya året och här kommer ännu ett avsnitt av den serien.

Man börjar med att fräsa blomkål och brysselkål så dom blir lite al dente sådär. Man kan såklart skippa det ena eller det andra. Ama gissar att Åsa skulle välja bort blomkålen och att BP inte skulle ta med nån brysselkål, ingen blomkål heller ifall även maken ska äta. I kastrullen bakom kokar äggen, så nu får du ytterligare ett tips om ännu ett sätt hur ni kan variera era äggrätter, Ylva.

Dom spanska äggen är väldigt svårskalade, men Anders har ett knep att karva ut äggen från sina skal med hjälp av en sked. Eftersom dom ändå ska hackas så behöver dom inte vara snyggt skalade.

Ooops! Här höll skalningstricket på att gå åt pipsvängen, det där ägget var nämligen okokt. Ama ber att få återkomma till användningsområdet för det råa ägget.

Nästa steg var att ta fram Klädesholmens ansjoviskryddade sillfiléer, ett alldeles utmärkt substitut för vanlig ansjovis – till och med bättre tycker vi båda. Den sillsorten rekommenderas varmt både att äta som den är eller att användas i exempelvis Janssons.

Därefter hackas både sillen och äggen.

Bryssel- och blomkålen läggs i botten på en smörad, ugnsfast form och hacket läggs ovanpå det.

Nu kommer det råa ägget in i bilden (bokstavligen). Gulan separeras från vitan.

Eftersom det är dumt att låta nåt gå till spillo så kan man med fördel lägga gulan ovanpå det andra som redan tagit plats i formen.

Vitan vispas till ett hårt skum. Vi använder vår trotjänare till elvisp som vi fick i inflyttningspresent när vi flyttade till vår första lägenhet i Sollentuna 1981.

Självklart måste testet är-vitan-tillräckligt-vispad genomföras. Anders var lite motvillig till en början, men efter påminnelsen om ”Allt för bloggen” så gjorde han sin plikt. Jodå. Vitan var hård nog och lämnade inte skålen. Ama blev nästan lite besviken, det kunde ha blivit ett roligt blogginlägg ifall den hade runnit ut över skallen på Anders.

Smeten som var uppblandad med lite torkad dill breddes ut i formen.

Och efter att ha gratinerats i ugnen (225 grader) i ungefär 15 minuter hade den fått fin färg och var redo att serveras. Mumsigt!
Originalritningen kommer från Anders mamma, men hon gjorde anrättningen på franskbröd (som varma mackor) och använde vanlig ansjovis. Fast i köket är det fullt tillåtet att improvisera, eller vad tycker ni?
Gomorron!
Gomorron Ama!
Såå fint att se att Anders tagit över din plats i köket och att du äntligen får en välförtjänt vila! 😀
Gomorron Leffe! 🙂
Ja, nån är ju tvungen att dokumentera också, även det kräver sin
mankvinna 😀Mums! 😍Det ser ju supergott ut!👍 Tack för receptet 😃
Ha en fortsatt härlig 13-dag 🎁🐫🐫🐫🤴
Det är väldans smarrigt! Men då gäller det ju att tycka om just dom ingredienserna också 😀
Tack detsamma!
Det gör jag ju förstås😀 Kål i alla former
Ansjovis kanske jag inte äter som den är men Matjesfileér 😍
Då ska du prova Klädesholmens ansjoviskryddade sillfiléer, dom bara smälter i munnen! (Nej, jag är inte sponsrad av Klädesholmens. Tyvärr… 😉 )
nu har jag hamnat fel 🙂 ni lägger väl äggen i kallt vatten efter kokning?
Jodå. Men det hjälper inte, dom är ändå vansinnigt svårskalade.
svårskalade ägg betyder att de är väldigt FÄRSKA 🙂
Det har jag också hört, äggen måste vara extra färska här i Spanien 😀
Äntligen någon mer som tycker äggen är ett litet helsike att skala. Trots avspolning länge i kallt vatten.
Nu har jag gett upp, och köper färdigkokta på Mercadona…
Som vanligt, alltid roligt att läsa din blogg!
Dom är ruskigt svårskalade! Fast jag har testat att knacka sönder skalen lite innan jag lägger dom i kallvatten efter kokning. Då går det något bättre i alla fall. Det är som om vattnet tränger sig in lite mellan skalet och ägget… Som vanligt var det ett misstag som gjorde att jag upptäckte detta faktum 😉
Tack det var snällt skrivet! 🙂
🥚 Åter till äggen. Fick just tips att skala de kokta äggen under rinnade kallt vatten. 😊
Har testat även det och det hjälper föga…
Såklart får man improvisera. Sa inte Kajsa Warg det? Jag är lite tveksam till den där blandningen av smaker men jag har i gengäld aldrig provat. Kram
Den blandningen av smaker är inte dum alls, jag gillar alla ingredienserna och då funkar det 🙂
Kram
Ja som Kajsa Varg sa,man tager vad man haver..Blev säkert gott..Ja du Ama,Bibeln är väl världens tjockaste sagobok,hur många visemän det var,det vet nog ingen,tror jag,men 3 st är ju lagom ojämt i alla fall..Haé Kram.
Jodå, det blev jättegott 🙂
Tre är rätt lagom, så räcker ju namnsdagsnamnen precis till dom just idag 😀
Kram
Ni är för fiffiga att fixa till mat, såg ju riktigt gott ut, tyvärr är inte Per så förtjust i ansjovis eller sill så just den kombon går nog inte hem här, men man kanske kan komma på något annat om man tänker till 🙂
Ha en fin torsdag
Mat kan man ju variera hur mycket som helst! Gillar man inte sill så kan man ju alltid ta till julskinkan om det finns kvar nåt av den 😀
Tack detsamma!
Kan meddela dig att även äggen i Sverige är lika svårskalade 🙂
Det märkte vi nu under vår vistelse där
Kram
Ojdå! När jag skalade ägg i Sverige var det lätt som en plätt. Tiderna förändras… 😀
Kram
Improvisera är nästan ett måste om du frågar mig. Man måste ju göra rätten till sin.
Är det ett nyårslöfte att laga mer mat hemma eller? 😄 Hur som helst ser det finfint ut och låter supergott. Ska provas!
Ha en fin trettondag! 🤗
Improvisationer gör ju att man kan få mer av det man tycker om (och mindre av sånt man ogillar… 😉 ).
Haha! Man kan nästan tro det handlar om ett nyårslöfte, men både kyl och frys började bli tämligen sprängfyllda så det var dags att göra nåt åt det 🙂
Tack detsamma!
Men gud så gott det där såg ut. Jag gillade allt som åkte i skålen.
Lite salt i vattnet när man kokar äggen ska visst vara ett trick för att de ska vara lättare och skala. Vet inte om det stämmer för jag har inte testat det själv.
Ha en bra dag.
Kram Carin
Många godsaker blev det i rätten 🙂
Jag fick lära mig (på hemkunskapen tror jag) att lite salt i vattnet gör att äggen inte rinner ut så mycket ifall dom spricker när man kokar dom. Fast vi saltar inte heller i vattnet vid äggkokningen.
Tack detsamma!
Kram
När äggen är redigt färska, är de svårskalade! Jamen, vilket bra recept, tack! Jag brukar improvisera lite här hemma men har gärna med alla kålsorter, plockar sällan bort något från recepten heller.
Go Trettne!
Äggen i Spanien måste vara synnerligen färska då. Har också hört att det ska vara så.
Kål i alla former är gott! Går att variera mycket också. Är det morötter med i ritningen så går dom som regel bort här. Fast om det är stora bitar som är lätta att sortera undan så kan dom få följa med i sällsynta fall. I köttsoppa, till exempel 🙂
Tack detsamma!
Improvisationer är ju början till vidareutveckling, aldrig fel.
Kul att se Anders i köket, han verkar vara en riktig fena på det där.
Tackar för tipset om äggskalningen där, en metod som kommer göra mitt liv så mycket enklare i påsk. 😉
Ha det bäst nu Ama.
Anders är duktig i köket, min insats brukar vara att komma med idéer och möjligen hacka en eller annan ingrediens 🙂
Fast ska man göra fina ägghalvor är det knepet inte det bästa ändå… 😀
Tack detsamma!
Måste ge Anders dagens 🌹 och eloge 👏 Du har verkligen bloggdresserat Anders till fulländning 👍 imponerad att han gick med på att hålla äggvitan över huvudet 😅
Matlagningdblogg och flerstegsmoment imponerar oxå 👍
Kram
Det har tagit snart 13 år att komma så långt med bloggdressyren 😉 😀 Men det gäller att vara ihärdig med träningen.
Kram
Oj, vilken matblogg det här har blivit! Själv hade jag tagit båda kålsorterna och visst är det tillåtet att improvisera. Det gör alla stora kockar och det lär bara vara amatörer som håller sig till ett recept. I kväll ska jag också improvisera för jag har bytt ut röd paprika till röd spetspaprika. Det kallar jag att tänka utanför boxen 😉
God trettondedag!
Båda kålsorterna, men jag antar att du hade ratat sillen 😉
Oooo… Väldigt wild & crazy av dig måste jag säga 😀
Tack detsamma!
Eller hur! Sillen hade jag däremot ratat 😀
😀
Instruktion för hårdkokta ägg:
Lägg äggen i kastrull med kranvatten,
När vattnet kokar (verkligen KOKAR),
stäng av plattan, lägg lock på kastrullen,
låt stå i 18 minuter (JA! – 18 minuter).
omedelbart lägg äggen i isvatten och rulla
runt dom att tag, Rulla dom också lite grann med händerna innan skalning. Har aldrig haft problem.
Om det är problem med alltför färska ägg, kan ni väl låta dom åldras ett tag, innan ni ska koka dom, eller hur?
Låter som ett bra tips! Vi har ”alltid” haft problem med att koka ägg på våra skidresor eftersom vattnet kokar vid olika temperaturer beroende på vilken höjd man befinner sig. Ägg börjar koagulera vid 60 grader (om jag inte minns fel, orkar inte googla) och då varierar ju koktiden beroende på vilken höjd man råkar vara på. Men vi brukar komma på vad som gäller rätt snabbt ändå. I slutet av skidresorna brukar äggen vara helt perfekta 😉
Isvatten har jag aldrig offrat på äggen, fast i USA finns det ju hur mycket is som helst att tillgå 🙂
Kanske borde jag låta äggen åldras med värdighet, precis som du och jag gör, Ruth 😀
Japp, improvisation och man tager vad man haver ♡ log lite extra där i början av inlägget om vem som skulle ha valt bort…… vi känner inte varandra och ändå vet vi en hel del om vad som går hem och vad som ratas….. Ha det bäst och kanske har du fått en julklapp idag?
Via Blogglandia lär vi känna varandra rätt bra, även om vi inte ens har träffats. Jag tycker det är kul att det är på det viset 🙂
Nej… Ingen julklapp till mig idag. Jag tar min vunna nackkudde från julklappsspelet och vilar en stund… 😉
Ha det gott du med!
Det ser mumsigt ut! Jag köpte vitkål idag, tänkte dock göra en veckosallad av den. Snyggt att Anders gör allt för bloggen, hihi!
PS. Inget svar från Mollys nya husse tyvärr….
Kram!
Veckosallad… Den är det morötter i va? Så den får vara för min del. Vi har gjort en del pizzasallad på sistone, det är gott!
Trist att du inte har fått nåt svar…
Kram
Jag hade nog valt bort både brysselkålen och blomkålen och låtit ansjovisen tillsammans med potatisen fått bli till en Jansson.
Och äggen , hårdkokta, kunde fått sällskapa med färska räkor till en lite räkmacka toppad med löjrom.
Men givetvis hade jag smakat på er anrättning om jag blivit bjuden.
Trevlig kväll.
Janssons är också väldigt gott, fast vi brukar oftast göra blomkålsjanssons nuförtiden (utan brysselkål 😉 ).
En räkmacka alltså. Väldigt överraskande måste jag säga… 😀
Tack och ha en fin dag!
Det ser gott ut!
SV..Barns tankar kan vara kloka ibland!
Ha en bra kväll!
Kram!
Det var det också 🙂
Tack och ha en fin dag!
Kram
Hahaha! Det är då en himla tur att varken Åsa, Ylva, min man och jag åker på en skidresa tillsammans, där man ju brukar turas om med maten. För jag är rädd att de flesta bara ätit äggen – separat alltså – hahaha:-)
Det kanske blir en (o-)vana att äta på terrassen istället för att äta tapas ute. Måste säga att jag föredrar tapas…
PS. Vår elvisp är samma årsmodell som er visp. Den är också still gping strong. Man gjorde kvalitetsgrejer på den tiden;-) DS.
Då skulle det ju bli en enkel matlagning, om man bortser från svårigheterna att få äggen att lämna skalen vill säga 😀
Jag gillar att äta ute både ute och hemma 🙂
Visst var det bättre kvalitet på grejerna förr! Sen kom väl tillverkarna på att dom ville öka försäljningen…
Vilken härlig matblogg ni tillsammans har åstadkommit. Och man tager hvad man hafwer förstås, och använder allt, inget ska gå till spillo. Tror jag aldrig använt mig av vispad äggvita i någon maträtt! Jag kör nog mest med vanlig äggstanning, trist men sant. Jag köper allt som ingår utom brysselkål, där tar det stopp! Lite kul att jag faktiskt gjorde en Jansson idag eftersom jag fick tag på anjovis som inte fanns före jul. Nu fick jag avnjuta den i ensamt majestät istället för på julbordet. Hoppas det blir fler matbloggar, det var ju kul!
Det är dumt att inte ta tillvara på allt och att improvisera är alltid trevligt. Äggstanning hade vi i purjo- och räkpajen häromsistens och det är också väldigt gott.
Brysselkål som är så gott! Men, men. Smaken är ju olika, och tur är väl det 🙂
Janssons kan man äta när som helst och nu blev det ju mer till dig också 😀
Matbloggning kan det nog bli mer av framöver.
Nu äter inte jag varken blomkål eller brysselkål men tack ändå! 🙂 Ett tips för att få mer lättskalade ägg är (förutom att inte ta för färska ägg) att stoppa dem i ett glas med kallt vatten innan man skalar dem.
Du kan lägga en brödskiva under som originalritningen påbjuder 🙂
Kallvattenstricket funkar inte på dom spanska äggen. Inte nåt vidare bra i alla fall.
Oj vilket jobb. Jag brukar spola äggen i kallt vatten så släpper skalet. Kul att du fick tag i något anjovisliknande hos dig, all anjovis i Sverige var slut till jul.
Dom spanska äggen är mer motspjärniga än så. Vi spolar dom i kallvatten, men dom vill ändå behålla kläderna på. Dom är kanske blyga? 😉
Här fanns det vanlig ansjovis också, men vi föredrar den där sillen.
Åhh … tack för påminnelsen – det här var något min farmor brukade göra till bl.a. jul och påsk, men utan någon kål i botten av formen – tror hon hade skivad potatis, Gott var det i alla fall!
Potatis skulle också funka alldeles utmärkt 🙂
Man borde kunna göra den med makrill också så får man en annan smak. Sill är inte riktigt vår grej. Men rätten går väl att variera hur mycket som helst antar jag.
Den går såklart att variera hur mycket som helst 🙂