Den här dagen…

… det är en app som vi har i telefonen som via molnet visar vad vi har haft för oss precis på dagens datum flera år tillbaks i tiden.

Bilderna som visas är många, eftersom Anders har sett till att vi har ett väldigt välorganiserat bildarkiv och dessutom har sett till att även inskannade dia- och pappersbilder har fått (ett ungefärligt) fotodatum. Amas insats har varit att till viss del vara behjälplig med datumen eftersom hon hade kortfattade anteckningar i sina små fickalmanackor, bland annat från våra resor. I dagsläget finns det cirka 115.000 bilder i arkivet.

”Den här dagen” i telefonappen har vi haft stor glädje av, men vi har ändå tyckt att det finns utvecklingsmöjligheter för denna.

Nu har Anders gjort ett program som vi tycker är en jättebra variant och som passar oss perfekt när vi känner för en nostalgitripp.

Programmet använder vi som regel på ”stordatorn” som fungerar som TV hos oss. Nuförtiden är den inte särskilt stor, för Amas gamla avlagda laptop ”Efraim” har fått ta över den tjänsten från en stationär dator som dog av ålderskrämpor. Att den heter Efraim beror på att E-tangenten på laptopen la av och då klagade Ama på att Efraim inte fungerade. Anders ställde sig frågande… ”Jamen E som i Efraim!” sa (halvskrek) Ama. Hmm… ”Erik” är väl kanske det man använder för bokstaven E när man vill förtydliga?

Nåväl. När man startar programmet får man upp den här sidan:

Här syns några av dom förbättringar som Anders gjort om man jämför med telefonappen.

 1. Man kan välja hur många kolumner man vill använda vid bildvisningen. Ju färre kolumner desto större visas bilderna.
 2. Hastighet. Man kan ställa in på ”automatscrollning” av visningen. Då kan man lugnt sitta och låta datorn scrolla fram bilderna medan man själv kan sitta och äta sina snacks utan att behöva rulla fram bilderna själv. Självklart kan man stoppa upp det hela när man vill titta närmare på nåt och/eller förstora bilderna. Hastighetsinställningen beror såklart på hur snabbt man vill få det hela överstökat.
 3. Valfritt datum. Nästan det bästa av allt. I appen kan man bara se just det innevarande datumet, men om man undrar över nån specifik annan dag då? I Anders program kan man välja vilket datum man vill. Dessutom visas bilderna också med fallande år, men i ”rätt ordning” kronologiskt sett per dag. Det känns rätt att få se starten av dagen före slutet av den.
 4. En extra feature är att man kan välja en valfri mapp i arkivet där man vill kolla. Antingen genom att browsa sig fram bland dom mappar som finns, alternativt att skriva in ett valfritt söknamn på mappen.

Anders vidareutveckling jämfört med originalappen är verkligen helt suverän!

Såhär såg det ut när vi igår valde dagens datum med fyra kolumner.

Fem kolumner gav det här resultatet…

… och på just den dagen kom vi tillbaks till 1987.

Andra datumval går ännu längre tillbaks i tiden. 121 år sen är väl ganska fantastiskt? Vissa av pappersbilderna hade datum inskrivna på sig, antingen av fotografen eller av någon av personerna på bilderna. Sen förekommer det som sagt var vissa gissningar på datumen.

Att söka på en specifik mapp var faktiskt Amas idé. Hon är ofta ute och letar i bildarkivet efter bilder för specifika händelser. Man kan antingen – som här – browsa sig fram…

… eller så kan man söka på ett specifikt mappnamn.

När vi skrev in ”Kryssning” i sökfältet så hittade vi bland annat vår första längre kryssning som vi gjorde 2016.

Jodå. Det är faktiskt väldigt bra att ha en mycket kompetent programmerare här hemma så man kan få saker och ting precis som man vill ha dom. Att den programmeraren har sett till att bildarkivet är så otroligt välskött och organiserat gör såklart inte saken sämre.

Gomorron!

Annons

36 Responses to Den här dagen…

 1. bmlarsreseblogg skriver:

  Vilken smart app och en bra vidareutveckling!
  Hos oss är det bara ett aber, den där duktiga programmeraren fattas????
  Jag har åtminstone startat och kommit en bit med mitt vinterarbete, som innebär att organisera upp våra bilder, sortera bort dubbletter och dåliga bilder samt spara ner allt på flera ställen. Nog har jag att göra under mörka vinterkvällar.

  • Ama de casa skriver:

   Utan en programmerare är det nog svårt att få till det där programmet 😉
   Anders har slitit hårt med bildarkivet och nuförtiden gör han rensningen och sorteringen i olika månadsvis, när det blir en ny månad kommer föregående månad in i arkivet. Vi har backuper både på molnet och på externa hårddiskar – hängslen och livrem, typ.
   Duktigt av dig att ha startat med det gedigna jobbet – lycka till!

 2. Yvonne skriver:

  God morgon, wow, imponerande vilken ordning ni har på bilder och den där vidareutvecklade appen är ju kanon. Bra att ha en välorganiserad programmerare hemma, vilken fin ordning ni får på alla bilder. Vilket påminner mig om att jag måste föra över alla bilderna från telefonen till datorn, innan telefonen ”sprängs”

  Ha en fin måndag, här visar termometern -7 grader idag…..

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Ja ”vi” har sett till att det är ordning och reda. Mitt bidrag till det hela är att jag tar en himla massa nya bilder som ska sorteras (till stor del raderas 😉 ) och läggas in i arkivet.

   Tack detsamma! -7 låter inte så skoj… Här har vi +15 just nu, men grått. Det lilla regn som kom i morse har i alla fall upphört. Alltid något.

 3. toppen, välorganiserat bildarkiv är bra att ha… även när man berättar om böcker 🙂 eller vill ha ordning på sina räkningar och annat

 4. Annica skriver:

  Blir impad när jag ser jobbet som lagts ner 👍😃
  Kram

 5. LillaSyster skriver:

  Snyggt jobbat! Och så praktiskt =)

 6. friochlycklig skriver:

  Jösses jag blir nästan yrslig när jag läser det. Fantastiskt!
  Kram

 7. Geddfish skriver:

  Helt fantastiskt imponerande!
  Jag har inte en sån app, men kanske lika bra det, för jag har ingen ordning på mina bilder, suck.
  Glad måndag!

 8. farfar hebbe skriver:

  Oj,snacka om att bli avundsam över den fina ordning Anders fixat i bildarkivet..Mitt bildarkiv är mera kaos,åtminstone till för några år sedan.Nu har jag lite bättre koll,önskar jag hade tillgång till en Anders..Haé Kram.

 9. skåningen skriver:

  Han är smart din Anders!
  Ha en bra början på en ny vecka!
  Kram!

 10. Micke skriver:

  Efraim? Du är underbar Ama, har ett brett leende här nu vill jag lova.

  Ett sådant där program borde jag nog ha också, tackar för tipset men jag avvaktar ett tag till tror jag nog 😉

  Ha nu en underbar Måndagseftermiddag Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Jag är inte så bra på det där med bokstavering med hjälp av namn. Minns en gång i forntiden när jag satt i telefonsupport och skulle hjälpa en kund med… vad det nu var. På den tiden fanns inga knappar och appar utan man fick skriva in kommandoraderna själv. Han skulle skriva S T men uppfattade inte vad jag sa. S är ganska lätt att blanda ihop med F och datorer kan vara rätt kinkiga ibland. Jag skulle underlätta med namnboksavering och slog till på STURE TURE. Haha! Han skrattade gott 🙂

   Jag gillar att kolla tillbaks på gamla bilder och älskar programmet, speciellt Anders version 🙂

   Tack detsamma Micke!

 11. Znogge skriver:

  Vilken struktur! Visst är det bra att ha någon som håller koll på bildarkivet. Även här finns en bra struktur och även jag har ett finger med i spelet. Tro det eller ej 😉

  God måndag!

 12. åsa skriver:

  Anders har då verkligen koll på läget = bilderna 👍 himla bra jobbat 👏 jag skulle behöva en ”Anders” 😃
  Kram

 13. BP skriver:

  Stor, stor ELOGE! Ett fantastiskt jobb! Den appen borde Anders kunna sälja till varenda fotobloggare, bildbyrå, tidning med mera och göra storkovan. Killen är ett geni! Jag är full av beundran:-)

 14. yfronten skriver:

  Jag är så imponerad över er ordning, som ett helt bibliotek! ❤ Jag ska ju föreställa att vara proffs på informationssökning men är tyvärr kass på filhantering och har inte någon bra ordning på mina bilder…

  • Ama de casa skriver:

   Det är ju inte jag som kan ta åt mig äran för ordningen, men visst är den alldeles utmärkt!
   Du får börja ordna upp bland dina filer och bilder nu då 😉

 15. Ditte skriver:

  Otroligt bra jobbat! Verkligen! Och med denna mängd bilder som ni sparat. Eloge!
  Jag rensar kontinuerligt ut bilder och sparar bara de som verkligen betyder något för mig. Ställer alltid frågan; ”varför spara den här bilden”? Konstaterar då och då att jag inte har ett svar och då ryker den.
  (Men ordning bilderna har jag i arkivets mappar så jag brukar hitta det jag ska ha och kan söka efter en mapp; en rubrik eller ett år. Tror det ligger inbyggt i min Mac. men det är ju ingen detaljnivå direkt)
  Trevlig kväll.

  • Ama de casa skriver:

   Anders rensar också rätt rejält när han lägger in nya bilder för varje månad som passerat. Många av bilderna är dubbletter (film är så billigt nuförtiden 😉 ) och en hel del är typ av ”bloggkaraktär” för engångsbruk.
   Visst är det skönt att ha ordning på bilderna, och detaljnivån bestämmer man ju själv (eller låter datorn göra det åt en 😉 ).
   Tack och ha en fin dag!

 16. mycketyck skriver:

  Perfekt ordning skulle behöva en Anders jag också när det gäller att sortera bilder. JR är kass och jag för lat tror jag. Tur jag sparar en del på sticka annars hade säker massor försvunnit.

  • Ama de casa skriver:

   Det är så bra att Anders har fixat ordningen så fint. Sen har han backuper både i molnet och på externa hårddiskar (både hemma och hos kompisar). Ordning och reda även där alltså 🙂

 17. Susjos skriver:

  Men jösses så fiffigt!!! Undrar om Anders kan komma hem hit?
  Eller vänta, äldsta sonen är ju…programmerare, eller utvecklare, är det samma sak tro? Hm, måste fråga honom, och det här inlägget måste jag komma ihåg!!! Tack för alla tips!
  Ha det fint-
  Kram

 18. Anki skriver:

  Säger bara WOW!!!
  En sak till … du har det bra du! Jag vill också ha en egen programmerare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: