I serien ”Ama var tuffare förr”…

Har vi nu kommit till ett nytt avsnitt i två delar.

Ama har tidigare berättat om när hon åkte fallskärm efter en båt på Bali 1987 och när hon utsatte sig för boom netting i Australien 1996.

Den här gången landar vi i Brasilien dit vi åkte första gången 1989 tillsammans med Anders jobbarkompis Hamid.

Det startade rätt odramatiskt i Rio.

I och för sig var duschen som hade direktvärmande el rakt in i duschmunstycket lite läskig, el och vatten kändes inte som den bästa kombinationen.

Vågorna på Copacabana var inte heller att leka med. Fast våra dagar i Rio var ändå ganska lugna och väldigt sköna.

Ett tag senare tog vi flyget till Manaus, en stad som ligger uppe vid Amazonasfloden. På flygplatsen raggade vi upp en utfärd som verkade kul och intressant. Ama hittade ett fint omklädningsrum hos utflyktsarrangörerna där hon kunde byta till mindre varma kläder efter flygturen. Tycker inte ni också att det var betydligt kallare på flygen förr om åren?

Därefter tog vi en lokalbuss upp till ett ställe vid floden. Bussresan tog tre timmar och sen fick vi vänta där en liten stund…

… innan vi kunde borda en enkel motorbåt som skulle ta oss vidare på floden. Lägg märke till att Ama bar sin rygga alldeles själv.

Efter ytterligare tre timmars båttur såg vi vårt hotell där vi skulle bo i tre nätter. Med på resan fanns förutom vi och Hamid även två guider och två kockar. Den nedre av dom större hyddorna var köksavdelningen, den övre var allas gemensamma sovrum och den lilla hyddan längst ut till höger, det var toaletten.

Motorbåten lämnade av oss där och tuffade vidare på sin färd utefter floden. Kvar var vi, tre timmar från närmsta civilisation och den enda farkost vi hade att tillgå var en kanotliknande urholkad trästock som drevs med handkraft.

Såhär bodde vi alltså.

Sängarna bestod av hängmattor. Såna kan vara sköna att gunga i ett tag, men att sova hela nätter? Det är inte lätt att vända sig om och Ama fick ont i hela kroppen när hon inte var kapabel att byta sovställning. Sen kanske man kan tro att det var lugnt och tyst där ute i ingenstans? Men ni anar inte vad grodor kan leva om. Även andra ”konstiga” ljud hördes och det hade inte känts helt fel med väggar.

Toaletten var väl lyxig? Den låg en bit från dom andra hyddorna och gissa om Ama stampade hårt i marken när hon skulle gå dit i mörkret på natten. Ormar… Ama är inte så förtjust i ormar. Men nöden har ingen lag, så det var bara att klampa dit och hoppas att ormarna inte gillade vibrationerna i marken.

Vi hade kylskåp också.

Eller ja… Här la Anders ölen på kylning i floden. Ibland måste man improvisera.

Vi gav oss iväg på en paddeltur i omgivningarna.

Det var otroligt naturskönt och att säga att det var högvatten var ingen underdrift.

Sen – när man minst anar det – kan man hitta nåt högst oväntat:

Ama hittade en skönhetssalong minsann! Fast hon ångrade sig efter behandlingen, den där färgen må ha varit naturlig och vackert röd, men den var nästintill omöjlig att tvätta bort.

Ännu så länge har väl inte Ama visat sig särskilt tuff, men det kommer mera…

Gomorron!

48 Responses to I serien ”Ama var tuffare förr”…

 1. Violacornuta skriver:

  Åhjo, visst ser jag redan nu att du är/var en tuffing! (Det vet jag ju sen innan oxå!)
  Vilka spindlar där måste ha varit! Jag är ingen älskare av ormar i det fria heller, men spindlar! De är min största fasa.
  Detta ter sig värre än någon camping jag nånsin upplevt och besökt! Och numera vet jag ju att du föredrar att hotellcampa. Men det är ju alldeles uppenbart att Ama ÄR en tuffing. På riktigt!!!
  Spännande med del två. 🤗

  • Ama de casa skriver:

   Jag möter hellre en spindel än en orm måste jag säga, men vi har väl alla våra olika fobier.
   Hotellcamping där det finns både väggar, tak och riktiga sängar är min melodi nuförtiden 😀
   Jag VAR i alla fall en tuffing, nu är jag betydligt mesigare. Eller klokare kan man kanske också säga 😉

 2. Annica skriver:

  Vilket spännande äventyr 🙂
  Kram

 3. LillaSyster skriver:

  Över min döda kropp att jag skulle sova där…Jo jag har sovit många gånger under bar himmel här hemma i Sverige, men där i hängmattan skulle jag inte sova inte en chans. Jag skulle inte ens få för mig att åka dit. Anders ser ut att vara på helspänn i kanoten. Ha en bra dag modiga tuffa Ama!

  • Ama de casa skriver:

   Vi sov ju inte under bar himmel, det fanns tak ovanför dom obekväma hängmattorna 🙂
   Att åka dit skulle jag kunna tänka mig igen ifall dom har fixat till ett boende med både väggar, tak och riktiga sängar 🙂
   Tack detsamma!

 4. Geddfish skriver:

  Rejält spännande ju! Har inte ord för hur modig du var! Väntar med spänning på fortsättningen 😀

 5. vatten och el… sett många dö i skräckfilmer… paddla är trevligt, maken har byggt två havskajaker, mysigt när det inte stormar.

 6. Yvonne skriver:

  God morgon, jisus så spännande, hade inte ens i min ungdom vågat utsätta mig för någon av era strapatser inser jag nu. Sova i en hängmatta låter inte så kul, vare sig under bar himmel i Bushen eller här i Spanien eller hemma i Sverige, sova vill jag göra i en säng inomhus 🙂

  Så modiga ni varit genom åren, imponerande!

  Ha en fin måndag

 7. friochlycklig skriver:

  Jag tycker att du var väldigt tuff som sov där öht. Det hade jag aldrig gjort, inte ens när jag var ung. 👍
  Kram

 8. farfar hebbe skriver:

  Jo men lite tuff var du tycker jag..Ska jag fira dagens tema,då väljer jag den drickbara varianten,övriga varianter hoppar jag..Haé Kram.

 9. Ditte skriver:

  Absolut spänningsförhöjande! Och visst är det liknande äventyr man verkligen minns. Men antar att du numer önskar lite mer komfort. Jag gör det helt klart.
  Ser fram emot del 2.
  Trevlig måndag.

 10. Ami skriver:

  Men usch, det där med fönen i duschen tyckte jag nog var värst. Jag hade struntat i att duscha 😁
  Kram

 11. Znogge skriver:

  Vilken tuffing du var redan då 😉 Men vilken spännande utflykt!
  När det gäller badrummen i Brasilien är det lite si och så med el och vatten. Jag fick rådet av sonen att alltid duscha med badskor på. Det funkade tydligen för jag kom hem igen 😉

  Ha en bra start på veckan!

  • Ama de casa skriver:

   Jag skulle nog stryka det där ”redan” i första meningen 😀 Men visst var det spännande!
   Det är verkligen otroligt läskigt med dom där ”elduscharna”, badskor var inget dumt tips 🙂

   Tack detsamma!

 12. Anki skriver:

  WOW! Vilket äventyr – inget för en mes som jag, men jag ser fram emot fortsättningen!

 13. hängmattesäng hade jag i ett billigt hotell i Paris, vi var två som låg i mitten…

 14. Wow vilken tuffing 🙂

 15. Susjos skriver:

  Ja jösses så vågad du var för ett par år sedan 😉 Hängmattan på landet somnar jag gott i efter lunch, men kanske jag inte sover en hel natt i den?
  Spännande bilder du delar med dig, det där omklädningsrummet har sett bättre dagar , haha!
  Ser fram emot fortsättningen!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Att ligga en stund och slumra i en hängmatta är skönt, men absolut inte en hel natt om du frågar mig. Du får väl testa? 😉
   Omklädningsrummet var väl inte det fräschaste jag bytt om i… 😀
   Kram

 16. skåningen skriver:

  Vad tuff du är!
  Idag har jag latdag!
  Kram!

 17. åsa skriver:

  Fina minnen, Ni har hunnit med en hel del.
  Kram

 18. BP skriver:

  OMG! Tufft – det är mera än tufft! Det är äventyrligt och friskt vågat. Du är än en gång betydligt modigare än vad jag någonsin varit. Sedan eloge till att du/ni var så duktiga att inte gnälla om förutsättningarna där i bushen. Det hade jag aldrig stått ut med.
  Så japp, du var faktiskt tuff, vilket jag aldrig varit. Åt andra sidan har jag såklart inte varit med om lika många äventyr som ni…

  • Ama de casa skriver:

   Vi var nog lite förberedda på förutsättningarna i bushen i alla fall, visste ju att det inte skulle vara ett femstjärnigt hotell där vi skulle bo 😉 Annars hade jag nog klagat 😀
   Det var tämligen spartanskt, men en helt underbar upplevelse 🙂

 19. Micke skriver:

  El och vatten? Nääääää, hujeda mej 😉
  Den där toaletten är ju riktigt tufft att våga besöka, inte min grej men nöden har väl ingen lag antar ja….usch 😉

  Hängmatta som jag ofta i när jag var liten, fast inte på natten, morsan vägrade låta mig sova ute på det viset, men så var vi ju i fosterlandet förstås, fast det borde ju underlättat lite tycker jag idag.

  Har alltid tyckt att det är lite kyligt på flygplanen, speciellt nattetid, men du flög nog lite tidigare i livet än vad jag gjorde så jag har nog inget att jämföra med.

  Nu får du ha det fint Ama, vi ses. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Det var väl inte den lyxigaste toaletten jag har besökt… 😉 But if you have to go, you have to go…

   Vilken taskig morsa! Klart du borde ha fått sova ute i hängmattan – det är ju såååå bekvämt och varmt var det säkert också på natten där och då 😀

   Det var mycket kallare på flygplanen förr tycker jag. Flera gånger när bagaget inte kom fram i tid så var dom extra kläder jag hade med mig till typ Thailand och Hawaii av sorten hellyhansensockor och tjocktröjor 🙂

   Tack detsamma Micke!

 20. Mamma C skriver:

  Tycker du är jättemodig.
  Kram Carin

 21. yfronten skriver:

  Jag tror inte att jag heller skulle kunna sova en hel natt i hängmatta. Däremot gillar jag mjuka sängar och min bror sa en gång när han lånat min säng att det var som att ligga på mage i en hängmatta… 🙂

 22. Paula Merio skriver:

  Ja du bangar då inte i första taget. Det hade nog inte jag heller gjort för fyrtio år sen…ville ju bli upptäcktsresande, något du mer eller mindre har blivit genom åren! Skitcoolt ju! Förmodligen var det kanske inte tillrådligt att ligga på marken pga en del ormar och andra krälisar, men jag förstår problemet, har aldrig testat att sova i en hängmatta! Ni är sannerligen rika på reseminnen! Spännande att få läsa fortsättningen!!!

  • Ama de casa skriver:

   Upptäcktsresande kan jag inte påstå att vi var, dom platser vi besökte var redan upptäckta. Fast det var ofta inte särskilt många turister på plats. Att ligga på marken? Nja, då hade jag nog hellre stått och sovit 🙂
   Många minnen finns det både i skallen och i arkivet.

 23. Vilken resa! Toaletten såg… spartansk ut…

 24. mycketyck skriver:

  Hade krävt en potta under hängmattan för aldrig i livet att jag skulle gå till den toaletten. JR hade dött av att sova i den hängmattan och jag också kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: