Skyltsöndag – koppla

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där temat för den kommande veckan är Koppla.

Det blir som så ofta en blandning av nytagna bilder och foton från arkivet.

Det första Ama kom att tänka på var att man kopplar sin hund.

Om nu Ama hade haft en hund så hade hon nog övervägt ett sånt där fint rött koppel med diamanter på. Endast det bästa skulle vara gott nog.

Här i Spanien skippar dom ofta kopplet och kör runt sina hundar i vagnar istället.

Fast den där tanten underdrev det hela en aning, till skillnad från dom här:

På den där hundvagnen satt det en hel drös med småjyckar på övervåningen och några fler åkte undertill. Sen kan man även skymta en liten hund bakom bordet som var kopplad och fick traska runt på sina egna ben.

Ifall man inte gillar att gå med hundar i koppel så kan man ju alltid låta dom gå ut hopkopplade med varandra, som dom små till höger. Den till vänster var dock väldigt ordentligt kopplad till sin husse.

I den här parken var man tvungen att ha hunden kopplad och den fick tydligen inte bajsa. Hur man nu hindrar en hund från att göra nummer två?

Nu överger Ama hundspåret och övergår till några andra kopplingar.

Många gillar att ligga på stranden och koppla av.

Andra roar sig med att åka fallskärm som är kopplad till en båt. Fast dom där såg ut att åka rätt in i träden?

Mer öppna ytor för den här båtkopplade fallskärmen. Ingen direkt skylt här, men fallskärmen såg åtminstone ut som en glad smajlis.

Längst upp till höger syns en uppmaning om att koppla fast sig med en livlina när man jobbar på höga höjder. Sånt struntar dock spanjorer väldigt ofta högaktningsfullt i.

En restaurang att akta sig för – den saknar internetuppkoppling. Det var på ett kryssningsstopp på Haiti och på den tiden var vi verkligen svältfödda på nätkontakt eftersom det var väldans dyrt på båten.

På ett annat stopp i Ecuador var det bättre, fast bara som det såg ut. Ama lyckades aldrig få kontakt med nåt nät trots den lovande skylten.

En slangkoppling på Leroy Merlin väckte Amas uppmärksamhet, fast i ärlighetens namn var det nog mest namnet på produkten som drog ögonen åt sig.

Här i Ecuador var det flera slangkopplingar som väckte Anders intresse. Han brukar hitta dom mest besynnerliga souvenirer när vi är ute och reser.

När det gäller kopplingarna av elen här i Spanien så slutar Ama aldrig att förvånas och fascineras.

Även Anders är rätt duktig på att fixa till kopplingar med riktiga härvor. När vi åkte färjan mellan Spanien och Italien 2009 hade vi vår campingkyl med oss, den går både på bilbatteri och 220 volt. I hytten på båten fanns det bara ett 220-uttag, dom övriga var på 110 volt. Anders lyckades med sina medhavda pinaler få fler uttag av det enda existerande och sen koppla upp diverse manicker tack vare grenuttaget och en massa andra sladdar. (Sladden som hade en märkning med en röd snörp var absolut förbjuden att dra ur – den gick till kylen).

Anders varianter med allehanda sorts kopplingar är Ama mycket glad över, dom har räddat många knepiga situationer. I början av vår tid tillsammans var Ama väldigt skeptisk mot att Anders ofta sa ”det ordnar sig på vägen”, fast med facit i hand så har det visat sig stämma. Det gör det lättare att koppla av och inte oroa sig så mycket, vilket är väldans skönt.

Gomorron!

Annons

56 Responses to Skyltsöndag – koppla

 1. Annica skriver:

  Fördelen med Anders ”sparande av manicker” är ju att han verkar använda dem igen 🙂
  Kram

 2. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Den sista bilden var imponerande och det som saknades för att påminna om Spanien var bara några hoptvinnade kablar omvirade med isoleringsband.
  Sen fattar jag inte riktigt varför man ställer in en stor transformator i rummet för att få 110 volt?

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Kändes lite overkill med isoleringband då kabelhärvan bara skulle överleva en natt på båten… 😉
   Jahaja – så det är en transformator? Det var mer än vad jag begrep. Det enda jag egentligen fattade var att jag INTE skulle dra ur kontakten med den röda snörpen 😀

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,vad skulle du göra om du inte hade tillgång till Anders ”Koppleriverksamhet”..Idag bryr jag mig inte om dagens teman,jag nöjer mig med att fira den 5:e September,det är nog för idag..Haé Kram.

 4. koppla av är jag expert på 🙂

 5. Znogge skriver:

  Min filosofi är att hundar har ben för att gå med. Även små hundar kan klara väldigt långa sträckor så vagn…. Nja, knappast nödvändigt när det är en frisk hund.

  Bra att Anders kan sina saker. Jag känner igen det från Husse som också är en fina inom detta område 😀

  God söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Instämmer med dig, hundar har ben och jag betvivlar att alla dom där i vagnen hade fel på dom.

   Det är bra att ha experthjälp nära till hands 😀

   Tack detsamma!

 6. åsa skriver:

  Anders är en klippa 👍 en norrländsk McGyver 😃
  När det gäller ström och elektriska kopplingar är jag skeptisk och tänker Nää det funkar icke, men J brukar fixa å än har vi inte brunnit inne 😜
  Ha en skön söndag.
  Kram

 7. mamma C skriver:

  Verkligen en bra återkoppling till dagens ord.
  Ha en fin och avkopplande söndag.
  Kram Carin

 8. friochlycklig skriver:

  Det var skönt att han inte körde med falsk varudeklaration då för ett antal år sedan när sagan började. Kram 👍🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag var väldigt irriterad i början och ville ha allt planerat och väl tillrättalagt. Nu vet jag bättre – lite planering såklart, men stort utrymme för improvisation också 🙂
   Kram

 9. Yvonne skriver:

  God morgon, har inte riktigt fattat varför hundarna inte får gå själva? Ser ju bara fjomsigt ut när de sitter i vagn, de behöver väl motion de med.

  Tur du har Anders och alla hans sladdar och kopplingar hit och dit och användbara då och då verkar de vara, så inget som bara ligger och skräpar 🙂

  Ha en fin söndag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Nej, jag förstår inte heller. En del säger att det är för att dom inte ska bränna tassarna på det heta underlaget, men dom får ju åka i vagnarna året om…

   Sånt som bara ligger och skräpar brukar han rensa ut när dom är helt inaktuella. Men det mesta är fullt användbart 🙂

   Tack detsamma!

 10. skåningen skriver:

  Du ska vara nöjd med att Anders är bra på att koppla.Det finns dom som kopplar fel.
  Sv..Du har så rätt kärleken har en början!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 11. LillaSyster skriver:

  Åter igen en helt underbar tolkning! Kloka ord från Anders….det gör ju oftast det på något vis. (Bortskämda hundar du fotat, undra vad veterinären tycker om hundarnas motionerande)

  • Ama de casa skriver:

   Tack LillaSyster! 🙂
   Det var kloka ord, det tycker jag nu (fast inte då…). Onödigt att stressa upp sig i förväg.
   Det finns rätt många som drar runt med sina hundar i vagn här. Jag kan också tycka att dom skulle behöva motion istället.

 12. Violacornuta skriver:

  Finfina tolkningar och bilder av olika kopplingar som vanligt!
  God söndag! 🤗

 13. Micke skriver:

  Aldrig fel att spara en eller annan sladd eller koppling hade en rejäl låda här med sladdar så långt tillbaka som 80-talet som jag rensade för en tid sedan.
  Är en rejäl hög kvar, kan vara bra att ha 😉

  Fina tolkningar här, nog så inspirerande.

  Ha nu en fin söndag Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Anders brukar också rensa ut gamla prylar ur sina förråd – såna som det i dagsläget inte finns nån användning för. Dom har varit lika stenålders som vi själva är 😀
   Även i Anders lådor finns det en hel del bra-att-ha-grejer kvar. Och dom kan ju vara just det ibland. Bra att ha, alltså 🙂

   Tack Micke och ha det gott du med!

 14. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  Såg en skylt i Ecuador som det stod Manta på. Var ni där? Följer en fattig hundräddare där som byggt upp ett shelter själv och sen får donationer från massa länder. En del hundar har haft bara revben som synts. Otrolig kille!
  Jefferson Rescata heter siten på Fb och överallt. 😀
  Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Hej P! 🙂
   Jodå, vi var där. Alla bilder i bloggen är mina (eller Anders) egna om jag inte skrivit nåt annat. Vi gjorde ett stopp på en kryssning 2017. Noterade faktiskt att vi inte såg så många hundar, så dom var väl förmodligen väl omhändertagna av den snälle killen.

   Landstigning igen

   🙂
   Kram

   • Preciosa skriver:

    OK, tänkte närmast om ni inte gått i land. Kommer inte i håg det där inlägget, å andra sidan var det en dålig tid för mig just då ser jag på år och datum…
    Kram P ♥♥

   • Ama de casa skriver:

    Vi gick iland där i Manta, men var bara där under en dag, sen gick kryssningen vidare igen och vi hakade på.
    Kram

 15. Så många trender vi människor kommer på som sällan är för djurens bästa. Jag kan förstå om den används för att dom inte ska bränna tassarna eller om man bor i en storstad och ens lilla hund riskerar att bli trampad på i trängseln. Men tror tyvärr dom flesta använder den för att det anses fint.

  Grattis i efterskott på bröllopsdagen. Hoppas er helg varit fantastisk.

  • Ama de casa skriver:

   Alla grejer verkar inte så genomtänkta. Visst kan dom där vagnarna vara bra både för att undvika varma underlag för tassarna och ifall hunden är lite krasslig, men som du säger, många använder dom av fel anledningar.

   Tack så mycket! Vår helg har varit jättebra – hoppas din också har varit det.

 16. Villa Frejas bokblogg skriver:

  Det där med hundvagn fattar jag inte. Såg det första gången i Wahlgrens värld när Bianca skulle köra runt sina hundar i en sån… Men varför, om en hund har fyra ben???

 17. BP skriver:

  Tack för inspirationen säger jag bara:-) Det är då en himla tur för mig att du från och med i år är först ut med bidrag till Sannas veckotema. Du tänker verkligen på allt och är inte lika ”småspårig” som jag. För när jag ser dina tolkningar så breddar de mitt tänk, samtidigt som jag kommer ihåg att jag faktiskt har bildmaterial i arkivet:-)

  Ja, dessa hundvagnar är ett dåligt skämt, och har ”football dogs” på två våningar – suck! Tycker synd om hundarna.

  Å hur dum kan man vara att skylta med att man INTE har wifi…

  Som sagt – tusen tack för länken, inspirationen och din Skyltsöndag:-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag kom i ofas redan från start i år och fortsatte med det. Tjuvstart varje vecka, typ 😉
   Du är verkligen INTE småspårig när det kommer till tolkningar av veckans ord – dom är jättebra!

   Hundvagnarna är ett underligt påfund…

   Dom hade väl ledsnat på att svara på vad koden till det icke-existerande wiffit var 😉

   Tack själv BP!

 18. yfronten skriver:

  Det är konstigt med hundar som inte orkar gå, tycker jag. En av våra rektorer har en chihuahua och hon brukar skotta upp gångar i trädgården när det är mycket snö så att hunden ska kunna gå ut. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror nog att hundarna orkar gå och att det är ägarnas idé att dra runt dom i vagnar.
   Väldigt snällt av rektorn att hjälpa hunden med dom korta benen 😀

 19. Susjos skriver:

  Snyggt kopplat och skyltat som vanligt!
  Jag förstår inte heller att hundarna ska åka vagn, hundar bör ju motionera också!?
  Att Anders är bra på kopplingar har jag förstått! Vilken lycka för dej!
  Nu är vi hemma efter en intensiv men underbar helg i Malaga, Spanien är verkligen inte dumt!
  Ha det gott!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Tack Susjos! 🙂
   Kan bara instämma – hundar ska motioneras!
   Jag är mycket glad över Anders kunskaper när det kommer till det tekniska, själv har jag nollkoll.
   Ni såg ut att ha haft det hur bra som helst i Málaga! Skönt att ni kom hem ordentligt också.
   Tack detsamma!
   Kram

 20. Ditte skriver:

  Många snygga och kreativa kopplingar. Och varierade.Men vad gäller hundar som åker vagn så har jag svårt för det. Ett synnerligen västerländskt påfund och inte gagnar det hundarna. Om de nu inte är sjuka. De har ju fyra ben. Detta att bränna tassarna? Men i Afrika och Asien där det är riktigt varmt har jag inte sett hundar åka vagn.

 21. kajsalisasblogg skriver:

  Det verkar rätt bekvämt att vara hund i Spanien. Slangkopplingen var ju riktigt kul, skrattade ordentligt. Jag tror jag skall gå in på Bauhous och fråga om dom har den.

 22. mycketyck skriver:

  Det där med kopplingar klarade du bra. Bara att luta sig tillbaka och koppla av nu då.

 23. Åke skriver:

  Anders verkar händig på det här med el 🙂 Men tala om en massa hundkoppel på första bilden. Det ser ju gulligt ut med att ha hundar i vagn… men en hund ska motioneras rätt mycket. Det här med tvåan går att dressera, jag har en kompis vars hund gör det på kommando. Nu har väl han kanske lite koll på tiden också… NU hade jag lite tur i fredags kanske. Jag stod med min fyrbente vän hos en granne och hon böjde ned baken, NEJ sa jag tydligt och hon löd. Därefter gick vi över till diket där ingen bor. Nu hade jag stått i över en timme och pratat också… men hon både satt och busade med Thomas ett par gånger… hon krafsar med tassen ett par gånger på hans ben, om man skall busa eller känner sig övergiven förtäljer inte historien. Fin skyltning!

  • Ama de casa skriver:

   Anders är en fena på det tekniska vilket jag är mycket glad över 🙂
   Håller med om att hundar ska få motion och inte rullas runt.
   Imponerande att få hundar att bajsa på kommando! Duktig manövrerat av dig där också, men jag kan förstår hunden också – det går ju inte att hålla sig hur länge som helst.
   Tack Åke!

 24. Paula Merio skriver:

  Vilken avkopplande tillvaro du för med en sån välkopplad partner! Det var väldigt många fina foton på kopplade jyckar. Jag fattar ju inte alls vitsen med att ha hund om man ska gå omkring med dem i en hundvagn! Samma fenomen finns i USA. Minns då ja lånade en barnvagn till Blinka när hon gjort illa benet, det var tillåtet enligt mig, annars hade hon fått sitta inomhus hela dagarna.Men hundar älskar att röra på sig….no comprende!

  • Ama de casa skriver:

   När hunden – som i Blinkas fall – är skadad är det helt okej med vagn så dom får komma ut, annars är det ju bättre för dom att få gå själva.
   Jag fattar inte heller det där med vagnarna till friska hundar…

 25. Anki skriver:

  Som alltid en snygg koppling mellan två teman! Bra jobbat!
  Tycker nästan lite synd om dessa hundar som inte får gå på sina egna ben … de missar mycket av att inte få nosa – ungefär som om vi inte skulle få läsa tidningar eller surfa runt på internet …

  • Ama de casa skriver:

   Tack Anki! 🙂
   Ja, dom missar både motion och alla ”goda” lukter dom hittar där på marken, på stolpar, väggar etc. Bättre att dom får gå själva.

 26. Gemsofmylife skriver:

  haha du är som vanligt fantastisk och allt du hittar och får fram är såå bra som jag skrattade över namnet på slangkopplingen haha vi har ju set en del roliga namn i Italien och frankrike nr vi varit där måste leta reda på dessa produkter det var ett tag sen 😉
  Kram och tack för din kommentar och att du är med

  • Ama de casa skriver:

   Tack så jättemycket Sanna! 🙂
   Jag gillar din utmaning med veckans ord som gör att jag får tänka ett varv till när det gäller skyltarna 🙂
   Kram och tack för att du har din utmaning! Jag hoppas verkligen att du fortsätter med den också.

 27. bjorgnin skriver:

  Heisann, bra løst, du har kobla rett!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: