Villanueva de la Jara

Det blev första stoppet på vår lilla minitripp i veckan, nummer 1 på kartan HÄR.

I hotellkorridoren hade dom en fantastiskt konstutställning! Nåja, åtminstone höll den sig inom ramarna. Anders som står i vårt rum har inte lagt ut på bredden så mycket som man kan tro, med vidvinkel på mobilkameran ska man försöka att undvika att hamna längst ut på kanterna av bilderna. Ama försöker nuförtiden att hålla sig så nära mitten som möjligt.

Vi hade en stor, härlig och solig terrass. Lite för solig mitt på dan, men det fanns ett parasoll man kunde fälla upp.

Fast parasoller är ofta inte tillräckliga när solen är som mest gassande, så vi försöker alltid hitta det som vi kallar för ”äkta skugga”…

… och det hittade vi i hörnet. Skuggan av ett hus är betydligt mer effektiv än den man får under ett parasoll.

Där kunde vi inte sitta och trycka hela dan, så vi gick ut på stan. (Snygg poesi igen!).

Som vanligt där vi drar fram så kryllar det av människor överallt.

På stora torget hade det tydligen varit nåt evenemang av nåt slag, men det var över när vi gick förbi.

Se där! En riktigt snygg dörr med ett vackert motiv igen. Finns många såna i Spanien.

Kolla! En människa!!! Tittar man riktigt noga så var det faktiskt två stycken. Juldekorationerna hängde uppe över gatorna, undrar om dom varit sena med att ta ned dom eller tidiga med att förbereda inför julen?

Även denna kyrka hade julbelysningen uppsatt.

Det var fint att gå runt och titta i stan och en sak som alltid är lika fascinerande att se är detta:

Dom spanska kabeldragningarna. Ser verkligen ut som spagettihärvor.

Vi blev hungriga av att se all den där spagettin…

… så vi uppsökte en restaurang där vi åt en jättegod meny. En sallad fick det bli till förrätt…

… och kött/fisk till varmrätt.

Det var väldigt god mat och vi var mycket nöjda. Åtminstone ända tills notan kom… På restaurangerna i dom spanska små byarna och städerna brukar ”menú del día” vara prisvärda och ligga runt 10 euro, men dumt nog hade vi inte frågat efter priset innan vi beställde.

När dom kom med notan tappade vi hakorna totalt båda två. 44 euro skulle dom ha, 22 euro per person – ett helt hutlöst pris! När servitrisen såg våra miner prutade hon genast ned det till 40 euro, på tok för mycket även det. Men det var ju bara att betala, om än under protest.

Vi gick till ett annat ställe (konstigt va?) och tröstade oss med en varsin GT. Dom kostade 5 euro per styck vilket var ett klart överkomligt pris.

Vi gick runt på stan lite till. Här fotade Anders en staty…

… och då fick han uppenbarligen en uppenbarelse.

Lite senare passerade vi lunchrestaurangen igen, fast från ett annat håll. Vi hade gått in via uteserveringen tidigare, men nu kom vi till huvudentrén och då fick vi se denna skylt:

Det var precis den menyn vi hade ätit, och på skylten stod priset – 11 euro per person. Tror ni vi gick i taket eller? Gick genast in och klagade ännu en gång. Servitrisen påstod att det var ett annat pris som gällde då det var söndagsmeny, men det spelar ju ingen roll – priset 11 euro stod klart och tydligt på tavlan. Vi diskuterade en lång stund och till slut kom servitrisen på den perfekta lösningen. Hon gick resolut ut och vände på skylten bak och fram så det inte stod nånting alls på tavlan… Vi kokade av ilska, men kunde inte göra så mycket mer annat än att klaga på allehanda sociala medier på deras oskick med prissättningen. Vi är ganska övertygade om att dom lurade oss på grund av att vi var turister. Ama hatar att bli lurad!

Men, men. Att hänga läpp och vara arg nån längre stund är ju inte skoj.

Så vi gick iväg till stora torget igen som nu hade vaknat upp när värmen inte var lika tryckande.

Turligt nog så var det där överprisade restaurangbesöket det enda smolket i bägaren under vår tripp och värre saker har de facto inträffat i världshistorien.

Fast Ama blir fortfarande arg när hon tänker på det – det är inte kul att känna sig lurad. Det allra bästa är då såklart att sluta tänka på det, så det gör Ama nu. Slutar tänka på det och slutar inlägget med att som vanligt säga:

Gomorron!

Annons

42 Responses to Villanueva de la Jara

 1. Ramar gillar jag, speciellt såna som låter mig skapa konst i mitt eget huvud.

 2. Yvonne skriver:

  God morgon, men fy så fräckt av restaurangen. Skulle absolut skriva det på Trip Advisor med namn på restaurangen, brukar hjälpa för de läser visst sånt. Jag skrev om Vela Beach en gång och klagade över den urusla servicen, och de t om svarade och bad om ursäkt och ville se oss där snart igen och kompensera, men sen kom ju Coronan så det löftet minns de nog inte längre :-). Vi har varit där 2 ggr nu i sommar och då var servicen 100%,

  Så fin stad det där var och inte svårt att hålla 1.5 meters regeln heller kan jag se för inte hade väl ni skrämt bort folket? Nej, det kan jag inte tänka mig.

  Ha en fin lördag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Anders skrev klagomål på Google och på Trip Advisor (fast på turistinformationen med restaurangen namngiven då dom inte fanns där själva).
   Vi blev oerhört dåligt bemötta på restaurang Roma en gång. Vi reste oss upp och gick därifrån (hade inte hunnit beställa) och har sen aldrig satt vår fot där igen. Synd, för dom har väldigt god mat, men så länge den otrevlige mannen jobbar kvar så går vi inte dit. Klagade på Trip Advisor och fick nåt svar (som jag inte minns nu).

   Att hålla avstånd var inte ett dugg svårt, vi behövde inte ens skrämmas 😉

   Tack detsamma!

 3. Geddfish skriver:

  Man kan säga att en del av era pengar gick upp i rök, va?
  Gomorron!

 4. LillaSyster skriver:

  Grrr över maten.
  Nobody puts baby in a corner.

  • Ama de casa skriver:

   Det var väldigt irriterande! Sen får vi ju skylla oss själva lite grann eftersom vi inte kollade priset innan, men det brukar man inte behöva göra på såna där småställen.

 5. Annica skriver:

  Mycket dåligt 👎
  Kram

 6. Znogge skriver:

  Så otroligt fräckt att lura er så! Dessutom så fick ekonomipriset sig en rejäl törn måste jag säga. Ser att ni skrev på Tripadvisor och google. Det gör vi alltid, både ris och ros!

  • Ama de casa skriver:

   Verkligen fräckt! Hoppas att nobelkommittén inte läser just detta inlägg 😉
   Anders är duktig på att alltid lämna kommentarer på nätet både + och -, själv skriver jag mest i bloggen.

 7. Janne skriver:

  Jag älskar den spanska kabeldragningen. 40 euro var hutlöst för att vara i Spanien.

 8. friochlycklig skriver:

  Förlåt att jag påminner när du inte vill tänka på det, men sånt får blodet att koka. Skönt att det var enda smolket i bägaren. Kram

 9. mamma C skriver:

  Man blir skogstokig på sådant när det händer och man sedan inte får rättvisa på felet häller.
  P.S. Hur går det med ekonomipriset nu??????
  Ha en bra lördag.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Att hon genast ”prutade” 4 euro fick oss att ana ännu mer oråd…
   Nobelkommittén har nog överseende med detta, att bli lurad kan ju inte påverka så mycket med tanke på alla andra besparingar jag har gjort 😉
   Tack detsamma!
   Kram

 10. åsa skriver:

  Hutlöst dyrt och väldigt fult gjort 😖
  Det är dumt att försöka tjäna pengar på turister, det kanske går en gång… men de kommer aldrig tillbaka.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det fult gjort! Dom får ju inga goda vitsord efter nåt sånt såklart. Lite synd ändå, för maten var väldigt god och stället trevligt och välbesökt. Det senare stärker mig ytterligare att vi blev lurade. Alla andra var spanjorer och dom vill nog inte (heller) betala överpriser…
   Kram

 11. Ditte skriver:

  Ni är verkligen bra på att hitta små städer där invånarna verkar ha lämnat stan. Såg verkligen öde ut på bilderna. Å andra sidan är det ju fler som rör sig ute i Torrevieja.
  Vilket sätt att lura er på kostnaden för middagen. Riktigt illa! Förstår att ni blev förbannade. Och illa också att servitrisen vägrade ge er pengar tillbaka. Ja, utom 4 euro då.
  Undrar vad servitrisen sagt om ni frågat innan vad priset var för menyn. Att sedan vända skylten slår ju alla rekord.
  Men ibland har en otur….
  Önskar dig i alla fall en trevlig lördag.

  • Ama de casa skriver:

   Spanjorerna är nog duktigare än vad vi är när det gäller att hålla sig undan den värsta hettan 😉 Fast det är skönt att det inte är så svårt att hålla avstånd.
   Vi blev verkligen inte glada när notan kom! Men det var ju dumt av oss att inte fråga innan, fast det brukar inte behövas – priserna är oftast väldigt rimliga. När hon vände på skylten fick jag nästan hålla i högernäven för att inte klippa till henne… Haha! Nejdå, jag är inte våldsam av mig, men det var ändå lite så att smockan hängde i luften 🙂
   Tack så mycket och tack detsamma!

 12. BP skriver:

  Bilden på uppenbarelsen är en klar höjdare. Så himla illa av restaurangen att lura er på det sättet. Fy f****n. Det där är visserligen svenska priser, men nu handlar det juj om Spanien. Svartmåla restaurangen rejält på olika sajter. Det straffet har dom jobbat hårt för…

  • Ama de casa skriver:

   Ibland får man uppenbarligen en uppenbarelse 😀

   Visst var det illa gjort av restaurangen! Vi har svartmålat den på flera ställen och det var dom verkligen värda!

 13. Micke skriver:

  Är ju inte så kul att ses som en ”dum turist”, och är man nu turist så förtjänar man ju inte att bli lurad på det viset.4
  Har ju sett en del kablar som dragits i både Grekland och spanien, alltså, här hade de skickat insatsstyrkan direkt, fast tydligen fungerar de där ”sladdarna” ändå på något vis.
  Fantastiskt.

  Ha nu en fin kväll Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Nej, att bli lurad är verkligen inte skoj!
   Jag är verkligen förvånad att elen fungerar såpass bra som den ändå gör i det här landet. Hemma hos oss är det så gott som aldrig strömavbrott. Peppar. peppar…

   Tack och du får ha en skön söndag!

 14. Paula Merio skriver:

  Hutlöst är bara förnamnet, men Ama du är tuff som ställer dem mot väggen. En annan hade bara muttrat i skägget och gått vidare. I alla fall om jag inte behärskade språket perfekt. Och att dom stod på sig fast de var överbevisade att ha gjort fel. ja det hade nog kunnat förstöra den dagen, tur ni tog en gt för att lugna nerverna!

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker inte om att bli lurad och då kan jag inte hålla mig från att säga till. Visst är det enklare på ett språk man behärskar, men det går rätt bra att kombinera språket med charader också.
   Det är ingen idé att låta sånt fördärva resten av dagen, likaså bra att lugna nerverna och gå vidare.

 15. yfronten skriver:

  Det var ju ovanligt fräckt att fortsätta hävda att priset inte gällde när det stod på tavlan! 😦 Jag brukar alltid kolla pris för om det inte står utsatt brukar det vara för högt…

  • Ama de casa skriver:

   Eller hur! Fast det löste hon ju på ett ”galant” vis…
   Det brukar vara bra priser på den där typen av ställen. På finare restauranger kollar vi alltid priset. Men visst var det dumt att inte kolla först! Fast då hade vi ju fortfarande trott att priset var bra eftersom det ston 11 euro på skylten.

 16. mycketyck skriver:

  Tyckte faktiskt att den där härvan av trådar var rätt söt och såg ut som en rosett.
  Jag hatar också att bli lurad och förstår din frustration. Men jorden går inte under för det som mamma brukade säga. Sedan säger jag: Karma is the shit och gissa om det brukar slå in. Alltid skulle jag vilja säga.

  • Ama de casa skriver:

   Dom är väldigt fascinerande, sladdhärvorna. Den där var faktiskt en av dom prydligare vi har sett 🙂
   Nej, jorden går inte under för det och värre saker har hänt i världshistorien, men det var väääldigt irriterande.

 17. Anette skriver:

  Äkta skugga, ett bra uttryck, den konstruerade är inte alls lika sval.
  Ni är sannerligen bortskämda med låga priser, i Italien är det oftast mycket dyrare.

  • Ama de casa skriver:

   Barerna och restaurangerna blir lite årstidsberoende. Vissa är bra på sommaren och andra på vintern. Den äkta skuggan är inte så skön när det är kallt, då vill man sitta i solen alternativt halvskugga.
   Det är oftast väldigt bra priser här i Spanien, men det finns såklart – och helt uppenbart – undantag.

 18. skåningen skriver:

  fräckt av restaurangen. inte alls bra när de gör så!
  SV…Lilltån får ta stöten!Tur att vi inte har såna mobiler1
  Kram!

 19. Susjos skriver:

  Inte kul att bli lurad på det där sättet, de vet hur de ska göra med turister, grrrrr…. Säger som Paula, ni ställde dem i alla fall mot väggen, och bra att ni gett dem dåliga vitsord på olika medier.
  Minns när vi tog en taxi i Rom från tågstationen hem till min mans systerdotter, taxichauffören körde som en galning,Vi hade båda barnen med oss, kändes så läskigt, och vi blev lurade ordentligt på priset, systerdottern visste ju hur mycket det skulle ha kostat! Ack ja, vad ska man göra åt det?!

  Svar: jag gjorde samma tabbe med skräckfilmen Exorcisten , 14 år gammal så lurade också jag mej in på den filmen, och ett par nätter efteråt så sov mamma med mig! Värsta film jag sett!!!

  Ha det gott utan skräckfilm!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ett sånt dåligt beteende kan man inte låta gå spårlöst förbi..,
   Väldigt dåligt av taxichaffisen! Oerhört irriterande när dom gör på det viset. Helst vill man ha taxameter, men även om dom har en sån så kan dom ju köra omvägar… Anders brukar hänga med i svängarna på mobilens gps nuförtiden 🙂

   Haha! Så klumpigt av både dig och mig att gå och se den filmen! Vi fick dessutom precis samma upplevelse – sova hos mamma och sen vara botade från att se skräckfilmer för resten av livet 😀

   Tack detsamma!
   Kram

 20. Lena i Wales skriver:

  Kul att följa med er på era resor.
  Jag hatar också att bli lurad, fy! Står det det priser, då är det det priset, man avväger om man vill köpa det eller inte. Lät väldigt mycket med en Menu del Día för 22 Euro. Jag skulle gått någon annanstans, om jag vetat om priset. Dåligt gjort av restaurangen, tycker jag.
  Skönt att ni i alla fall fick tröstat er med en GT till rätt pris.
  Skön söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Kul att du följer med! 🙂
   Hade vi vetat priset hade vi valt nåt annat ställe. Dumt av oss att inte kolla innan men det brukar ju inte kosta skjortan på småställena i inlandet.
   GTn blev en bra tröst 😀
   Tack detsamma!

 21. Nej men fy så hemsk upplevelse med restaurangen, förstår att ni blev arga! Usch för ställen som försöker lura turister alltså! I övrigt såg det ut som en himla trevlig dag, håller tummarna för att ni kan släppa lunch-incidenten och minnas det bra från dagen istället 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: