Funderingar över tvätt och dusch

Ni kanske minns dom här:

Duvskrämmorna på nedersta hyllan som vi hittade på Dolphy (fd Domti vid Locos).

Anders demade på bilden hur det gick till när han fick in en fullträff på en duva, sen dess har dom inte varit till nåt större besvär. Dom sätter sig väldigt sällan på murkanterna och det räcker med att visa vattensprutan så flyger dom iväg även om dom befinner sig på husen runt omkring. Duvor gillar tydligen inte vatten.

Eller?

För ett tag sen såg Ama hur en duva på taket mitt emot vinkade glatt till henne.

Fast när hon tittade närmare så såg hon att duvan badade i en vattenpöl som bildats på taket efter en regnskur.

Hmm… Duvor gillar tydligen inte att duscha men badar gärna för att tvätta sig.

Apropå tvätt och dusch:

I Spanien har det nu införts olika prisnivåer beroende på vilken tid på dygnet elen förbrukas. Grönt är billigast minst dyrt, gult är mellanpris och rött dyrast. På helger gäller det minst dyra priset dygnet runt. (Vad själva priset blir framgår inte, men det lär vi väl bli varse när första fakturan kommer).

Ama har därför beslutat att se till att sköta tvätten på helgerna och att duscha på nätterna. Att bara duscha på helgerna känns en anings ofräscht.

När det gäller tvätten har Ama ytterligare ett bekymmer och det är klädnyperelaterat.

För över 11 år sen gjorde Ama en mycket vetenskaplig utredning av sitt klädnypebestånd i bästa Sverker-anda. Hur den utfördes och hur det gick finns att läsa HÄR.

Nu har Ama köpt nya klädnypor.

Problemet är nu vilka av dom gamla nyporna som ska vräkas från korgen för att dom nya ska få plats? Dom röda nyporna är av nån outgrundlig anledning mest slitna, men dom har ju den finaste färgen.

Det finns verkligen många bekymmer i vardagslivet utöver dom som man kan skylla på pandemin.

Gomorron!

48 Responses to Funderingar över tvätt och dusch

 1. LillaSyster skriver:

  Oj, oj inte kan du väl slänga röda nypor?
  Du hittar säkert ett nytt användningsområde för dem.
  Bra val att tvätta på helgerna och duscha om nätterna……men jag undrar hur länge det där kommer att hålla…..för snart ska alla tvätta om helger och på gröntid…..räcker elen då?
  Du ha en bra onsdag, här är så kyligt idag att man kan börja fundera på långkalsonger, eller iallafall ta en jacka på. Nu mot jobbet.

  • Ama de casa skriver:

   Jag har inte kommit till skott än med utrensningen i klädnypekorgen. Känns som att det är dom röda som tyvärr kommer att ryka…
   Just nu är inte våra närmaste grannar här (dom som är vägg i vägg alltså), men av andra har jag hört att det snurrar tvättmaskiner om nätterna i husen, det är väldigt lyhört i många lägenhetshus.
   Här har vi redan 25 grader i skuggan så jag lär varken behöva långkalsonger eller jacka idag.
   Ha en fin dag du med!

 2. Avskedsparty för klädnypor…. eller kanske pyssla julgranspynt av dem?? Om ni hinner! 🙂

 3. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Tack för infon om eltaxan! Då blir det till att väcka Karlsson vid 7-tiden för att hon ska hinna duscha innan det blir dyrt! 😀

 4. Ja du, det blir spännande att se detta med elen.

  De röda gamla klämmorna, är det rätt att kalla dem röda? Ser rätt skö/ära ut. Tycker nog att du skulle löst situationen genom att endast köpa röda.

  • Ama de casa skriver:

   Verkligen spännande!

   Om du bara visste vad jag har letat förpackningar med bara röda nypor! Till slut orkade jag inte mer och slog till på dom där paketen som åtminstone hade några röda. Kommer att fortsätta att hålla koll. Om jag hittar såna nypor nu (det brukar man ju göra när man har slagit till på nåt annat) så är det ingen jätteinvestering att uppgradera sig. Tror inte att det kommer att påverka ekonomipriset 😉

 5. Znogge skriver:

  Jag har en väl fungerande metod. När en tvättklämma går sönder kastas den, inte en sekund tidigare! Kan rekommenderas 😀

  • Ama de casa skriver:

   Fast dom flesta som gått sönder är dom röda favoriterna och dom har jag inte hjärta att slänga ifall dom fungerar hjälpligt… 😀

 6. friochlycklig skriver:

  Det är jobbigt det där med elpriset. Jag får inte tvätta när jag vill/är van vid längre. Nåja det löser sig väl men jag är ju en vanemänniska på hög nivå. Har du funderat på att måla klädnyporna? Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag brukar alltid tvätta på mornarna så att tvätten ska både ha torkat och blivit undanstuvad på eftermiddagen. Tänker fortsätta med den principen – fast på helgerna då.
   Nej, nån målning blir det inte, jag är inte den pyssliga typen 😀
   Kram

 7. Ni får vända på dygnet alltså, sova på dagarna och tvätta o duscha och laga matt på nätterna 🙂

 8. mamma C skriver:

  Ja vi får se hur det ser ut på elräkningen när den kommer.
  Kram Carin

 9. farfar hebbe skriver:

  Men du,det är ju skitenkelt detta med klädnyporna,du får köpa en jädrans massa förpackningar och slänga eller ge bort de som inte faller i smaken..Ja det är skönt att vara i vardagen igen..Haé Kram.

 10. farfar hebbe skriver:

  Ja det var nästan onödigt varmt även i norrland,regnade lite lördag-söndag.Men även regnet var välkommet..Haé Kram.

 11. Yvonne skriver:

  Kan du inte be dem tillverka bara röda nypor så du slipper sortera bort andra färger? Helt klart ser man ju vilka som används mest.

  Duvor är ett otyg och jag är glad vi inte har sådana nära vårt hus. Vi har däremot en koltrast som alltid flyger över terrasgolvet och alltid släpper av en bajsklutt både en och två gånger om dagen. Svart bil tycks han också gilla så där är han också och släpper av sig till Pers stora irritation.

  Hm, vi har ju natt-taxa redan som det är, men då är den ju inte kvar vad gäller billiga tider iaf. Vinter 22-13 och sommar 23-12 var billigt om jag inte minns helt fel. Nå, det visar sig när räkningen kommer

  Ha en fin onsdag

  • Ama de casa skriver:

   Som jag har letat efter enbart röda nypor! Om du frågar mig så borde dom ha självplock på nyporna ungefär som med lösgodis 😉

   Vi har duvor och gråsparvar. Båda arterna är rätt duktiga på att bajsa, gråsparvarna gör dock mindre bajskluttar och lever om mindre. Som tur är så har vi garage till bilen.

   Dom där nattaxorna och ”billighetspriser” har funnits i många år. Hur det blir nu vete tusan.

   Tack detsamma!

 12. skåningen skriver:

  En sån vattenspruta skulle jag vilja ha till katten som tar mina fågelungar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 13. åsa skriver:

  Röda nypor är bäst 😀
  Alla fåglar badar om de har möjlighet har jag lärt mig och vissa badar i sand 🛁
  Duvor 🕊 är läskiga 😟
  🤗

  • Ama de casa skriver:

   Visst är dom röda finast 😀
   Vet att till exempel papegojor älskar att duscha, dom var jättenöjda när man spolade på dom med vattenslangen 🙂 Sandbadande fåglar är skojiga att titta på dom med.
   Duvor är fina! Men dom ska inte vara hemma hos oss och inte på restauranger heller. I parker matar jag dom gärna:

   Fast det kan vara en anings hårresande… 😀

 14. Annica skriver:

  Klart du ska ersätta de gamla röda.. de är ju mer rosa nu 🙂
  (fast rosa är fint)
  Lycka till
  Kram

 15. Violacornuta skriver:

  Japp värden är fylld av I-landsproblem! Som t ex om duvor föredrar att duscha eller bada (men den gåtan har tydligen du löst 😄) och vilka klädnypor som ska kasseras (men där har du väl oxå kommit till nån lösning 😳). Det där med elen är ju inte kul. Jag kommer ihåg när min killar var små (och jag drunknade i tvätt 😔) då hade de nån tariff som gjorde det billigare att tvätta efter 22 och på helgerna. Puh vad jag tvättade nattetid. Ställde klockan och skit… 😳
  Ha nu en fin onsdag! 🤗

  • Ama de casa skriver:

   Visst finns det många vardagliga problem som ställer till gryller i skallen på en!
   Såna där tidstariffer ställer också till det. Att gå upp mitt i natten och tvätta är inte skoj…
   Tack detsamma!

 16. Ditte skriver:

  Visst är det skillnad på bad och dusch. Men blöt blir man ju av båda. Kanske är det strålen där som duvorna inte gillar.
  Ja detta med elen visar sig väl inom sinom tid. För oss som had dag och nattaxa gäller inte dessa tider utan som de var innan. Men priset får vi väl se vad det blir. Säkert överkomligt.
  Knepigt här med nyporna. Kanske får du dra lott.
  Trevlig onsdag.

  • Ama de casa skriver:

   Anders fick verkligen in en fullträff med strålen vilket duvan förmodligen inte gillade och sen skvallrade han för sina polare. Bra så! 🙂
   Det ska bli spännande att se utfallet av dom nya elreglerna när fakturan så småningom kommer.
   Ännu har jag inte fattat nåt beslut om nyporna. Måste nog bestämma mig innan helgen då det är dags att tvätta igen…
   Tack detsamma!

 17. Micke skriver:

  Duvor hade vi ett litet helsike med förr, ingenting hjälpte så vi köpte vårat ”fisknät” och satte fast över balkongen, fungerar jättebra.
  Det där med elen lät ju lite krångligt men man kanske vänjer sig?
  Här har vi ju samma taxa jämt men det kanske kommer bli så här med i framtiden, vem vet?

  Ha en underbar kväll Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Nät är ett annat alternativ till en duvskrämma, men det gäller ju att hålla det tätt nog ifall man vill slippa jaga duvor inomhus 😉
   Jag tror nog att vi kommer att kunna anpassa oss så vi utför dom största energikrävande grejerna på rätt tider. Tur att vi precis har bytt ut och satt in AC-apparater som är relativt energisnåla. För dom måste vi kunna köra under dyrtider på dygnet också.

   Tack detsamma Micke!

 18. BP skriver:

  Det där med att dela upp elförbrukningen i tre olika perioder måste väl ändå vara ett dåligt skämt. Har förstått att elen är svindyr i Spanien redan innan höjningen och periodindelningen. Suck säger jag bara.
  Vet inte om jag skratta eller gråta, men du vet väl att dina nya klädnypor är DIF-färger. Okej, jag får väl vara glad att di inte köpte gula och svarta;-)

  • Ama de casa skriver:

   Vi får väl se vad utslaget blir. Anders är nogsam med sina excelark där han noterat elkostnaderna sen vi flyttade in här, så vi lär märka skillnaden i alla fall. Om man anpassar sig kan man få billigare elräkningar, men den som lever får se.

   Oj. Jag borde kanske ha satsat på gröna och vita nypor… 😀

 19. Paula Merio skriver:

  Allting verkar rätt komplicerat i Spanora-land. Nog har väl vi också lite olika eltaxor men fyra tidszoner tror jag inte vi mäktar med. Som tur är har jag för första gången någonsin en hyra som inkluderar värme och hushållsel. Betalar alltså inte ett öre utöver min fasta hyra! Skillnaden mot förra pörtet där jag betalade en kallhyra och därpå värme och hushållsel på minst lika många kronor är enorm! Och så skönt att veta vad man ska punga ut med varje månad. Kram

  • Ama de casa skriver:

   Perfekt att ha en hyra som inkluderar allt! Så hade vi det i vår första lägenhet i Sollentuna, skönt att slippa tänka på alla extrakostnader 🙂 Efter det har vi fått pröjsa el och vatten separat. Fast å andra sidan gör ju det att man tänker mer på vad man faktiskt förbrukar.
   Kram

 20. mycketyck skriver:

  Har inte samma problem med mina klädnypor då jag kör med trä rakt av. Slipper få beslutsångest när jag hänger tvätten då.
  Vi har en duvfamilj i ett av våra träd och de är bara snälla och rara. Skiter kanske hos grannen vem vet?

 21. yfronten skriver:

  Men vad taskigt att straffa såna som dig (och mig) som inte vill gå upp tidigt för att göra av med vatten! Jag tänker på förr när man (jag) inte ville ringa före kl.18 för att det var dyrt. (Nu ringer jag nästan aldrig, förutom till maken och mina föräldrar, men det är skönt att slippa vänta på en särskild tid.)

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det taskigt! Vill verkligen inte gå upp mitt i natten för att tvätta…
   Förr i tiden var det verkligen dyrt att ringa utanför ”billighetstiderna”. Speciellt med mobiler… Snacka om att det har blivit annorlunda nu! Tacka vet jag internetsamtal 🙂

 22. Susjos skriver:

  Dyr el är inte kul, duscha på natten, tja det tilltar mej som är nattuggla! Hehe!
  Katter gillar inte heller att duscha, de är inte så förtjusta i bad heller!
  De blekta röda klädnyporna åker väl i soporna nu, eller?
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Nej det är verkligen inte kul med dyr el och att duscha på natten är inte riktigt mig grej.
   Megasen gillade inte att duscha, men fann sig snällt i behandlingen 🙂
   Jag har inte bestämt mig hur jag ska göra med nyporna ännu, har separationsångest när det kommer till dom röda…
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: