Ett bryskt uppvaknande…

… det fick vi igår morse.

Ett mycket bryskt uppvaknande!

Vid halvsjutiden började brandlarmet i lägenheten tjuta helt hysteriskt – vi formligen flög upp ur sängarna!

Anders var snabb som en vessla, fick ned larmet och desarmerade det så vi fick tyst på det hiskeliga oljudet.

Efter att ha kollat att det varken luktade rök eller brann nånstans i eller runt omkring vår fastighet så googlade Anders på brandvarnare. Då kunde han läsa att en brandvarnare bör bytas ut åtminstone var tionde år och att man helst ska dammsuga den en gång per år.

Vår brandvarnare är betydligt äldre än 10 år och den har inte stiftat bekantskap med dammsugaren någon gång alls som vi kan komma ihåg. Våra brandvarnarrutiner består i att byta batterier i den en gång per år och det är en nyårstradition för vår del. På nätet kunde man läsa att det rekommenderas att man gör det den första december då det är Brandvarnardagen (det finns verkligen temadagar för allt möjligt), men vi kommer nog att fortsätta med vår nyårstradition – eventuellt kompletterad med dammsugning.

Så här ser en sönderskruvad brandvarnare ut ifall ni undrade och om ni inte undrade så fick ni veta det ändå.

Brandvarnaren var alltså kaputt och det blev dags att skrida till handling.

Leroy Merlin har nu öppnat på Habaneras köpcenter. Dom köpte ju upp Akí som låg där tidigare och inne i affären såg det ungefär ut som det alltid har gjort.

Anders hittade det vi sökte efter.

Så här ser en icke-sönderskruvad brandvarnare ut ifall ni undrade, men förhoppningsvis visste ni det redan – det är viktigt att ha en brandvarnare där man bor!

Sen var det bara att montera den nya mackapären på en lämplig plats. Samma ställe som tidigare tyckte vi var bra.

Därefter genomfördes en produktionstest. Dock inte genom att sätta eld på nåt i lägenheten utan ett tryck på testknappen fick räcka. Den tjöt på precis som den skulle. Sen hoppades vi att vi skulle få en lugnare start på dagen som idag och det fick vi.

Ett sånt bryskt uppvaknande vill vi inte uppleva igen! Eftersom två brandsläckare bara kostade strax över 13 euro så tänker vi nog kosta på oss att byta vart femte år istället för dom rekommenderade tio åren. Man vill ju helst slippa vakna upp i ett öronbedövande larm och nästintill få en hjärtattack.

Gomorron!

54 Responses to Ett bryskt uppvaknande…

 1. utan fungerande brandvarnare vågar man inte bo…. skönt att få ordning på det.

 2. Annica skriver:

  Tar ett bra tag att ”lugna ner sig” efter ett sådant uppvaknande 😨
  Kram

 3. Violacornuta skriver:

  Det låter som en plan! 😄
  Jag fick lite ångest å din vägnar när förstod varthän det bakade – att du skulle behöva uppsöka en affär som du inte uppskattar alls. Men du verkade, tagen av allvaret, att ta det med ro. 👏

  • Ama de casa skriver:

   Jag har aldrig tänkt på att själva brandvarnaren också har en viss livslängd och att det inte räcker med att byta batterier. Man lär så länge man lever 😀
   Just i det här fallet så var det faktiskt helt nödvändigt att uppsöka den affären. Försökte på Carrefour först, men dom hade inga vilket förvånade mig. Då var det bara att bita i det sura äpplet och gå över till Leroy.

 4. LillaSyster skriver:

  Här finns brandvarnare på alla våningar i vissa plan dubbla =) brandsläckare finns det också två uppe, en i köket och en i källaren. En släckare i varje bil. Brandfilt finns det också….säkerhet i första hand….jag har en kompis som varit brandman som sedan var brandmästare innan han gick i pension för något år sedan. Men att dammsuga brandvarnare det har jag aldrig hört eller gjort…. nåja det får bli en annan dag….Idag sover syrran här efter att ha jobbat natt.

  • Ama de casa skriver:

   Vi har bara en brandvarnare, men lägenheten är ju inte stor. Brandsläckare finns i korridoren utanför lägenheten (och på flera andra ställen i fastigheten). Brandlarm finns också i korridorerna och i garaget.
   Du verkar ha säkrat upp dig rejält – bra så!
   Jag tycker att du genast ska dammsuga alla brandvarnare och sen trycka på testknappen för att se att dom funkar. Det kommer syrran säkert att uppskatta 😉

 5. bmlarsreseblogg skriver:

  Herre min Je vilket uppvaknande! Hur som helst tur det bara var falskt larm. Visst är det så att man ofta slarvar med sådana saker, något som kan vara skillnaden mellan liv och död om något allvarligt skulle hända!
  Nu kan ni väl sova tryggt på nätterna igen!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det var verkligen inget roligt uppvaknande, men skönt att det inte var ”på riktigt”.
   I natt var det en myggjä**l som störde sömnen, men jag lyckades lokalisera den och efter att Anders hade smackat ihjäl den så blev det lugn och ro igen 🙂

 6. farfar hebbe skriver:

  Oj,fattar precis hur det kändes,jag har varit med om samma sak,det som skillde var att jag meddelade Älvkarleby hus,så den blev utbytt med en jädrans fart..Fick besked igår att vägen till stugan är farbar,så min plan nu är att åka upp nästa vecka..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Här får vi ta hand om grejerna själva inne i lägenheten. Utanför i dom gemensamma utrymmena är det inte våra bekymmer annat än att rapportera det hela. Fast dom spanska grannarna är bättre på spanska så dom brukar ta hand om det 😉
   Härligt med en norrlanstur igen!
   Kram

 7. skåningen skriver:

  Oj oj oj! Vilket uppvaknande!
  Ni hade väl hjärtat i halsgropen.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 8. Geddfish skriver:

  Det var bryskt. Men nu åtgärdat! Tur det.
  Kram!

 9. znogge skriver:

  Det blir verkligen ett uppvaknande att tala om så det låter som en bra strategi att byta lite oftare. Skönt att det blev snabbt åtgärdag i alla fall.

  God tisdag!

 10. jossustravelpics skriver:

  Hemskt att vakna till det oljudet. Min brandvarnare tjuter ofta på natten om den är uppmonterad, trots att den är utbytt och alltså relativt ny. Men sen jag började ha den i hallhyllan har den varit tyst.
  Haha, sen måste jag berätta att mobilen ändrar om orden ibland, så den gjorde om uppmonterad till uppmuntrad. En uppmuntrad brandvarnare, inte så dumt att ha.

  • Ama de casa skriver:

   Det var verkligen inget lugnt uppvaknande… Skönt att du har hittat ett bra ställe så den inte lever om när det inte finns nån anledning.
   Det är irriterande när mobilen gör egna hittepåord, men ibland blir det rätt roligt ändå. Andra gånger blir den oförskämd. När jag skulle skriva ”Ama” en gång så gjorde den raskt om det till ”Amatör”. Det värsta var nästan att den typ hade rätt… Jag är verkligen klumpig när det kommer till att hantera mobilen 😀

 11. Palle skriver:

  Ojdå, jag bättre uppvaknande kan man ju tänka sig.
  Tur att det inte brann någonstans åtminstone.

  Har aldrig hört om att dammsuga brandvarnaren, men det är säkert inte fel – en renare brandvarnare bör ju reagera snabbare.

  Jag skulle nog inte sätta upp den som på bilden utan i taket och inte för nära en dörröppning eller liknande – tänker luft-/rök-strömmar och säkerhet.

  Må så gott.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det var allt en evig tur att det inte brann!

   Att dammsuga brandvarnaren var en nyhet även för mig. Däremot dammsuger ”vi” dom stationära datorerna emellanåt, då verkar dom bli glada 🙂

   Det är typ omöjligt att borra i vårt tak. Då behövs det en borrhammare och nån sån har vi inte. Det där stället blev bäst utifrån dom förutsättningar vi har.

   Tack detsamma!

 12. Mamma C skriver:

  Jag kollade inte inställningen på brödrosten en morgon. Utan tryckte bara ner mackorna i den. Det blev brända mackor och en brandvarnare som visade på att den fungerade alldeles utmärkt.
  Kram Carin

 13. Yvonne skriver:

  Huu, vilket otrevligt sätt att vakna på. Brukar de inte ”varna” före och köra korta pip innan? Vi har en som batteriet ska räcka i 5 år på, men vem vet, den kanske tjuter för fullt där i Parquemar nu . Har nog haft den i 5 år skulle jag tro och inte har den heller sett någon dammsugare 🙂

  Ja, ja i natt får ni sova gott och vakna utan det hemska oljudet.

  Ha en fin tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Pipen kommer när batteriet börjar ta slut (oftast nattetid av nån anledning). Den här gången var det inte fel på batteriet utan det var själva brandvarnaren som hade pajat.
   Batteripipen har vi sluppit sen vi satte i system att byta varje nyår vare sig det behövs eller inte.

   Vi sov gott natten som var. Ja, om det inte hade varit för en elak mygga – men den tog vi död på och sen var det lugna pucken 🙂

   Tack detsamma!

 14. åsa skriver:

  Brandvarnare som tjuter kan ju skrämma slag på vem som helst både levande och döda 😜
  Minns när jag jobbade på dagis och brandvarnaren i ”sovrummet” där jag låg för att sova ner de små efter lunchen började pipa, inte helt lätt att riktigt behålla fattningen…
  Nu var det batterier som behövde bytas som tur var ingen eld 🔥
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Brandvarnare för ett himla oväsen, men det är ju liksom meningen med dom trots allt. Falsklarm känns onödiga, men dom är trots allt bättre än dom som har en orsak.
   Batteribyte är klart bättre en en okontrollerad eld.
   Kram

 15. Oj, förstår ni vaknade med ett ryck… har bara varit med om att det piper för att varna för att batteriet är slut. Smart att ha en speciellt dag att byta på 🙂

  • Ama de casa skriver:

   ”Ryck” är ett understatement… Jösses vad vi flög upp! Tur att vi inte har den signalen på väckarklockan 😀
   Batterierna har vi bytt i förtid under många år, inte dumt alls. Den där batteripiparsignalen har en väldigt obehaglig tendens att alltid inträffa mitt i natten, sen vaknar man och undrar vad som väckte en…

 16. Ditte skriver:

  Fint att den gamla i alla fall lät och det är ju svårt att veta varför den låter. Skönt att det inte var brand på gång men än skönare att nu ha en ny som inte låter i onödan.
  Önskar er en lugnare start på dagen i morgon.
  Trevlig tisdag-

  • Ama de casa skriver:

   Hade ingen aning om att själva enheten kunde gå sönder. Men varför inte? Alla andra grejer har ju också en överlevnadstid. Men OJ vilket obehagligt och skrämmande uppvaknande det blev!
   I morse vaknade vi lugnt och jag hoppas det fortsätter så.
   Tack detsamma!

 17. BP skriver:

  Du kan vara glad att du inte har hund;-) Den hade nog ylat hela dan. Men visst är det enerverande med ett tjutande brandlarm. Minns att larmet på mitt jobb satte igång då och då. Man blir vansinnig.
  Å tack för påminnelsen. Ska nog byta batterier på vårt larm – innan det brakar loss alltså;-)

  • Ama de casa skriver:

   På ett jobb i Kista där vi satt i kontorslandskap var min placering mitt under ett brandlarm. Jag höll på att få hjärtslag varje gång det gick. Endast en gång var det på allvar då det var rökutveckling i köket på restaurangen i byggnaden. Tur att det inte var värre än så, vi fick lunch även den dagen 😉

   I vårt fall var det inte batteriet som var felet utan själva brandvarnaren i sig. Men att byta batterier är ingen dum idé det heller 🙂

 18. Micke skriver:

  Nog bra att byta dem med jämna mellanrum, nästan bättre än att byta batteri, dammsugning av dessa ting hade jag heller ingen aning om att man skulle göra förrän jag köpte nya för ett par år sedan och samtidigt gick en ”brandutbildning” på kneget.
  Tur jag haft en vanlig gammal dammsugare stående i garderoben, svårt att dammsuga en brandvarnare med en robotdammsugare 😉

  Ha en fin kväll nu Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror vi kommer att ha kvar principen att byta batterier varje nyår och sen hela brandvarnaren vart femte år. Åhå! Du är den första som jag hört visste det där om dammsugningen. Du får skicka upp roboten i taket, det är fusk att ta den vanliga tycker jag 😀

   Tack och ha en fin dag!

 19. mycketyck skriver:

  Man kan ju få hjärtinfarkt för mindre. Tror inte vi dammsuger våra brandvarnare heller. Ska genast informera JR om det och det får skrivas in på hans arbetsbeskrivning.
  Hoppas ni får lugnare morgnar hädanefter.

 20. Är det inte konstigt att de alltid ska börja krångla när man sover?

  Vi har faktiskt inga brandvarnare monterade och det har jag varit tacksam för så som det har kommit in rök från öppna spisen. Men jo, nog borde vi montera upp den vi har liggandes i förpackningen.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är ett mysterium. Fast jag var ändå rätt glad för grannarnas skull att larmet gick igång när vi var hemma.

   Jag tycker nog att du ska montera larmet och sen elda lite lugnare 🙂

 21. Paula Merio skriver:

  Jag har en mackapär, ett skohorn, extra långt, som i ena änden har en plopp, som en tagg ungefär, o den ska passa exakt i brandvarnarens stänga-av-hål! Tror du jag någonsin lyckats pricka rätt? Oo nej, jag har stekt fläsk, larmet har gått, jag har kastat mig på en stol och slitit ner hela kitet!
  Så jag tycker faktiskt ni gick ganska lugnt tillväga ändå…o så braigt att ha ett batteribytardatum! Jag har förstått att när batteriet börjar bli svagt så börjar larmet låta lite försiktigt då och då, så där som pst hör ni mig, jag måste laddas om nu!

  • Ama de casa skriver:

   Lät som en smart mackapär, synd bara att den inte funkar. När vi steker fläsk brukar vi hålla till ute på terrassen med stängda dörrar in till lägenheten. Lugnast så.
   Det där pst-et har varit en högt, kort tjut för vår del. Alltid på natten, man vaknar upp och undrar ”vad var det där?” och somnar om. Det tar några tjut innan man fattar… Det är därför vi byter batterier innan den börjar pocka på uppmärksamhet 🙂

 22. Susjos skriver:

  Kanske även jag med min dåliga hörsel hade vaknat av detta hemska larm! Hoppas det är som Paula skriver, att när batteriet börjar bli dåligt ,så börjar det bara låta litegrann, för vi har inte gjort något åt vår brandvarnare sen vi flyttade in, tror jag, kanske ska fråga maken också, haha!
  Ha det gott, och framför allt, sov så gott!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det kan jag lova att du hade gjort! Jösses vilket liv! Jag har en annan upplevelse av det där ”litegrann” som du kan se i svaret här ovanför.
   Tack och ha en fin dag!

 23. yfronten skriver:

  Jag visste inte heller att man ska byta ut dem vart tionde år. Åtminstone en gång har larmet gått här, det var när jag hade fest och grillade portabellosvamp i ugnen lite väl häftigt… 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror att matlagning är den vanligaste orsaken till att brandlarmen går. Och brödrostning, fast det räknas kanske som matlagning det med? 🙂

   • yfronten skriver:

    Möjligen började det brinna i brödrosten när jag var med väninnan hos hennes särbo. Jag visste inte om det var meningen att det skulle ryka…

   • Ama de casa skriver:

    Ingen rök utan eld sägs det ju… 😉

 24. farfar hebbe skriver:

  orsning.Klarblå himmel +12,1 på skuggsidan.Inget av vikt händer idag,så vitt jag vet nu..Haé Kram.

 25. Margaretha Lillvik skriver:

  Tack för tipset. Våra brandvarnare är nog minst 15 år och äldre. Batterier är av förklarliga själ bytta, men dammsugit dem har vi aldrig gjort. Alltid lär man sig något nytt.

  • Ama de casa skriver:

   Vår var 18 år, den kom upp när vi flyttade in i lägenheten. Eftersom dom inte kostar skjortan så tänker vi byta ut vår i femårsintervall efter den där hemskeupplevelsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: