Skyltsöndag – laga

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där temat för den kommande veckan är Laga.

Dom flesta bilderna kommer denna vecka från arkivet, bara ett par är nytagna.

Ama inleder med en skylt som definitivt skulle behöva lagas.

Husfasaderna här i stan lagar dom ofta. Speciellt dom nere vid havet blir snabbt slitna av väder och vind.

Här i Toulon, Frankrike, såg det ut som både fasaden och gatan behövde lagas.

Häromsistens skedde en hemsk olycka då en bil körde rakt in i uteserveringen på La Boca nere vid Playa de los Locos. Man kan se bromsspåren där i gatan. När vi gick förbi några dagar senare hade dom ännu inte lagat staketet till uteserveringen.

Vi vet inte hur det gick för den/dom inblandade, men hoppas såklart att alla klarade sig utan skador. Man får ofta tanken på att någonting sånt kan hända när bilarna susar förbi utanför serveringarna och det sker ju också olyckor men tack och lov väldigt sällan.

Om bilen går sönder kan man uppsöka ett sånt här ställe – en bilverkstad där dom lagar bilar.

Fast befinner man sig mitt i en nationalpark i Kenya är det rätt långt till närmsta verkstad och då får man ta saken i egna händer. Här hjälptes Anders, Derick och Gihan åt att fixa stötdämparna på Phils jeep som vi hade hyrt. Dom hade havererat efter att vi råkat köra ned i ett stort hål på en av dom gropiga vägarna. (Det var alltså stötdämparna som hade havererat, grabbarna var intakta).

Här i Torrevieja gräver dom ofta upp vägarna för att lägga ned diverse kablar och rör. Sen lagar dom som regel enligt ”lappa och laga”-principen. Många vägar är verkligen rena rama lappverken när det kommer till asfaltsbeläggningen.

Fast ibland slår dom till på stort och lagar vägarna med mer rejäla åtgärder.

Motorvägarna lagas oftast väldigt bra, fast var befinner sig själva vägarbetet på den här bilden? Undrar om det kan vara så att skyltarna glömdes kvar?

På Princesskryssningarna kan man få jättegoda nylagade omeletter till frukost, men den där bilden gör verkligen inte rättvisa åt dom. Ama tycker mer att det ser ut som en ganska misslyckad prinsesstårta. Att rederiet ändå har valt den bilden kanske beror på att en prinsesstårta matchar deras eget namn?

På den här baren serverade dom hemlagade tapas (tapas caseras). Ama har alltid undrat över det där med ”hemlagat” på restauranger och barer… Lagar dom grejerna hemma hos sig och tar sen med maten till jobbet, eller?

Hur och var man än tillagar maten så är det viktigt att följa köksreglerna.

Till sist:

Om man råkar ut för tandil (vilket hemskt namn på ett tvättmedel!)

… så kanske man måste söka upp ett sånt här ställe och eventuellt laga en tand eller två. Skylten och Ama är helt klart överens om vad vi tycker om det.

Gomorron!

42 Responses to Skyltsöndag – laga

 1. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Enligt min svensklärare i realskolan innebär laga att man reparerar trasiga saker. Man kunde, enligt henne t.ex. inte ”laga” mat.
  Hennes stående förklaring var att alla i Sverige skulle bli förskräckta över en skylt där det står att ”här lagas likkistor”, men jag tycker att det lagas det mesta här. 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Jag tycker visst att man kan laga mat! Det händer titt som tätt här hemma. Fast ofta har man ju mer sönder maten när man lagar den, när man hackar grönsakerna till exempel. Rätt märkligt egentligen 😀
   ”Här lagas likkistor” blir väldigt konstigt ifall det är av betydelsen ”reparera”. Jag tror att i det fallet skulle nog laga ha betydelsen ”tillverka”.

 2. LillaSyster skriver:

  ooo sista skylten är ju så hemsk….har den tandläkaren ens några kunder? Jag skulle ju inte välja den tandläkaren i första taget. Just nu har jag tandil…..men det beror på att jag varit för energisk med tandborsten och borstat fram tandhalsarna…….lättare på handen och Sensodyn heter lösningen på det. Lappverk i gatan är ju inget ovanligt det tillämpas här också. Här hänger regnet i luften- men då är det ju lättare att helga vilodagen =) Ha det gott!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är den hemsk! Jag skulle inte heller välja den tandläkaren… Nej, man får inte vara för hårdhänt när man borstar tänderna, det straffar sig.
   Här är det uppehåll just nu, men regnet ska hålla på från och till hela dan. Vilodagen ska helgas ordentligt! 😀
   Tack detsamma!

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja du,tänk så mycket som slängs,som skulle gått att laga i stället,tror jag i alla fall..Den kommer jag ihåg den lysande sköldpaddan som trängdes med girafferna..Här i Uppsala är det en grådag med lätt regn..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Vi brukar lappa och laga det mesta, men ibland kommer man till ett omöjligt läge och då slängs grejerna/kläderna.
   Visst är han fin, Torkel! Tänk att det är hans dag idag 😀
   Just nu uppehåll här, men regnet ska komma tillbaks enligt prognoserna. Himlen verkar instämma med det, fast det är i alla fall 21 grader just nu och det är ju inte så dumt.
   Kram

 4. lite sent att laga den skylten, om min tandläkare hade den skylten så skulle jag vända hem…

  • Ama de casa skriver:

   Ja, den första skylten är nog bortom all räddning och det är nog tandläkaren med den sista skylten också skulle jag tro 🙂

 5. skåningen skriver:

  Uch! du påminde mig att jag måste ringa min tandläkare och kolla om jag har några hål som behöver lagas!
  Ha en bra söndag!
  Kram!

 6. Znogge skriver:

  Ha ha, det var det mest märkliga namn på ett tvättmedel som jag någonsin hört! Men visst, fungerar det så 😉

  God söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Jag vet inte om det funkar, för jag kör med Ariel tvättpluttar som motverkar min tendens att överdosera tvättmedel 😀

   Tack detsamma!

 7. Annica skriver:

  Eftersom vi håller på att fixa massa andra saker nu så kanske borde vi boka tid hos tandläkaren. Tack för påminnelsen… eller 🤔😉
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag behöver också boka en tid hos tandläkaren/hygienisten. Men inte riktigt än, tror jag. Det är verkligen trist att Tandläkeriet har bytt personal och att jag ramlat ur rullorna. Får jag en kallelse så går jag, annars är det svårt att komma till skott…
   Kram

 8. Geddfish skriver:

  En gedigen skörd med skyltar, som du alltid brukar ha. Tandil, nej fy. Ja du har väl fått med det mesta på att laga. Annars tycker jag det har varit köp slit och släng länge istf att laga 😀
  Ha en fin pingstdag eller söndag, för det är detsamma.
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Jag har lite svårigheter att begränsa mig… Ska försöka skärpa till mig!
   Vi lagar väldigt mycket, men till slut går det inte göra det längre och då åker grejerna till återvinningen eller i soporna beroende på skick.
   Tack detsamma!
   Kram

 9. mamma C skriver:

  Ja vägarna är de väldigt dåliga på att laga här
  Ha en skön söndag.
  Kram Carin

 10. Yvonne skriver:

  God förmiddag, det var mycket man kan laga ser jag, men den sista skylten ger mig rysningar, trots att jag var tvungen att söka upp en tandläkare här hemma för ngn vecka sedan, tur jag inte såg den där skylten kan jag säga. Hon var riktigt, riktigt bra, alltså hon jag hamnade hos här hemma, så det känns skönt ifall man biter av en plomb igen.

  Nu ska jag snart laga lunch, ja, laga och laga, plocka fram rabarberkrämen jag kokade igår och servera med mina helt nybakade, varma morotsfrallor – oj, förlåt om du fick rysningar när du läste vad som var varma 🙂

  Ha en fin söndag hälsar jag som i fredags fick dos 2 av Pfizer vaccin på KS, så 18 juni då blir det till att resa söderöver, yippi

  • Ama de casa skriver:

   Gomiddag Yvonne! 🙂
   Skönt att du har hittat en bra tandläkare på hemmaplan också.

   Morotsfrallor är kanske goda? Jag gillar ju morotskaka, så morötter i bakverk funkar kanske bra 🙂

   Grattis både till andra sticket och den inbokade resan!

 11. Veiken skriver:

  Aj aj jag ska till tandläkaren nästa måndag. Den årliga översynen, men det är inte roligare för det! Hoppas jag slipper laga! Tandil ska jag aldrig köpa.
  Däremot så kryssar jag gärna igen….

  • Ama de casa skriver:

   Jag önskar att jag hade en årlig tid så jag kom mig iväg, men tyvärr har jag ramlat ur rullorna eftersom det har blivit ägarbyte på mitt ställe… Att boka tid där eller hos nån annan… Nej, det är mycket svårare än att gå dit när man har fått en tid.

   Håller tummarna att dina tänder är i gott skick 🙂

   Kryssningar är nog inte riktigt min grej… 😉 😀

 12. Ruth i Virginiad skriver:

  Ama – Betr. äta utomhus. Där ser du, vad
  som kan hända! Påkörd vid al fresco måltid!
  Dä ä int` rolit dä! –
  Va är det med så många svenskar, som inte gillar
  att gå till tankläkaren (oops, det skulle vara tanDläkaren)? Får mina tänder rengjorda två ggr om år0et. Om det finns några fel, hittas dom tidigt.

  Kläderna skulle vara rena och hela, när man gick
  i skolan. Laga och lappa och sy om – så var det.

  • Ama de casa skriver:

   Det har hänt ett par gånger (som jag vet om) att det har skett olyckor på uteserveringarna som ligger vid gatorna. Inte roligt alls, men vi gillar ändå att sitta ute på dom serveringarna.

   Förut gick jag också två gånger per år (och led, även om det inte fanns några hål) men nu efter ägarbytet får jag inga kallelser och då ligger det långt bort att gå till tandis eftersom jag inte har några direkta problem.

   Håller med dig fullständigt! Lappa och laga kläder gör jag fortfarande, mest beroende på att jag inte gillar att shoppa nya.

 13. åsa skriver:

  Hipp hurra så bra lappat och lagat ✔️ som alltid en fin skyltsöndag 😃
  Kram

 14. Micke skriver:

  Man blir ju lite skärrad när det sker sådana olyckor, hoppas alla inblandade klarade sig.
  En rejäl skörd med skyltar här Ama, bra jobbat, verkligen.

  Tandläkare? Nej tack 😉

  Ha en fin inledning på nya veckan Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Jag hoppas också att alla kom undan med blotta förskräckelsen.
   Tandis är inget favoritställe för min del, men det är ju bra att dom finns när man behöver dom.

   Tack Micke och tack detsamma!

 15. BP skriver:

  Börjar med sista skylten. För en sak måste man ge tandläkarna på Costa Blanca – skyltarna är minst sagt innovativa och himla roliga. Minns att jag också la upp en samling med olika tand-skyltar för några år sedan. De är så roliga att man egentligen borde bli av med sitt tandläkarskräck. Eller vad tycker du;-)

  Första skylten är så ”äcklig” att den är grymt bra om du förstår vad jag menar.

  Vad gäller gator kan jag berätta att de svenska vägarna också lagas och lappas nuförtiden. Det har pågått ett tag nu, speciellt på mindre vägar. Rätt så trist.

  Ja, trist var då inte din fina kombo;-) Tusen tack för länken och en härlig Skyltsöndag:-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag har också haft tandläkarskyltar på bloggen tidigare, många av dom är ju himla roliga 🙂 Fast inte botar dom tandläkarskräck, tvärt om skulle jag säga…

   Den är rätt nött den första skylten.

   Vi har en gata som vi ofta kör på för att komma hem till garaget, som verkligen är under all kritik. Hålig och lappad om vartann.

   Tack själv BP! 🙂

 16. yfronten skriver:

  Det måste vara brutala vägar i Kenya om inte ens en Jeep klarar stötdämparna! Vi hyrde Jeep en gång när vi skulle upp på ett berg på Gran Canaria och det behövdes på de små smala och gropiga vägarna!

  • Ama de casa skriver:

   Vägarna i Kenya var inte att leka med. I en nationalpark kan jag förstå, men även dom stora vägarna genom landet var otroligt dåliga dom med. Hemska att köra/åka på!
   En jeep är aldrig fel när det är såna vägar.

 17. Susjos skriver:

  Snacka om att du hittat bra skyltar till dagens tema! Den där tanden ser ut att ha ont!
  Jamenvisst blir Italien bra nästa år för mej och vi andra schlagernördar, hurra!!!
  Nu måste jag rusa till jobbet……tjing!

  • Ama de casa skriver:

   Tack Susjos! Man får nästan tandvärk bara av att se på den skylten 😉
   Italien var ju bra vinnare för er del 😀
   Hoppas natten har varit lugn!

 18. Ditte skriver:

  Fint skyltat och kagat.
  Visst är det fint att det mesta går att laga och du har hittat många exempel på olika lagningar och varianter på skyltar.
  Och visst är det läskigt med serveringar så nära gatan. Skönt att det inte så ofta händer några olyckor men det kan ju bli förödande.
  Önskar dig en trevlig kväll utan lagningar.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte 🙂
   Det mesta går ju att laga och vi försöker oftast göra det i första hand.
   Som tur är så händer det inte många olyckor på dom där serveringarna.
   Tack och ha en fin dag!

 19. Laga ja, nu är min bil så pass lagad att jag kan köra den igen
  Bara några plastdetaljer som behöver komma på plats så är den som ny igen.

 20. kajsalisasblogg skriver:

  Haha, vilket namn på ett tvättmedel, jätteläckra plåtskyltar med bilar.

 21. mycketyck skriver:

  Här hemma lagar JR all mat (nästan) och jag lagar sådan där man behöver nål och tråd. Bilverkstaden lagar Mackan. Ja det var vårat laga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: