Det blev pannkaka av alltihop

Torsdagens väder lockade inte till några promenader, så vi bestämde oss för att pyssla i köket istället.

Anders började med att hälla mjölk i en skål…

… sen kom det mjölk utan ”k” ned i bunken. Mjöl, alltså. Tänk vad en enda liten bokstav kan göra skillnad.

Ama då? Gjorde hon ingen insats alls?

Johodå! Utöver dokumenteringen så pytsade hon i salt. Dessutom dokumenterade hon samtidigt som hon saltade – snacka om simultanförmåga!

Vi hade valt den simplaste ritningen vi kunde hitta på nätet med så få ingredienser som möjligt, ändå var det på näppen att äggen inte kom med. Efter att ha tittat i facit en extra gång räddade Anders situationen.

I beskrivningen stod det att man gärna skulle ha bakplåtspapper i botten på formen. Det var med nöd och näppe som det vi hade räckte. Nu står sånt papper på inköpslistan.

Sen hade Anders tänkt steka fläsket ute på terrassen för att slippa os och stänk i köket…

… men av nån konstig anledning ångrade han sig, det stänkte redan fullt tillräckligt där ute. Det är allt en himla tur att vi har en inomhusspis också.

Det stekta fläsket hamnade i botten på formen…

… och smeten oppanpå.

Skjuts in i ugn!

Sen skjuts ut ur ugn.

Jodå, det blev pannkaka av alltihop. Jättegod sådan också.

Förra gången vi lagade pannkaka blev det inte pannkaka av det hela. Det var 1981 när vi precis hade flyttat till Sollentuna. Vi hade köpt ett mixpaket för ugnspannkaka, men pannkakan stelnade aldrig trots att vi gav den en lång övertid i ugnen, bara att kasta bort den dumma smeten. Sen satsade vi på frysta hamburgare som vi lyckades fördärva helt och hållet så dom blev oätliga. När klockan var typ nio på kvällen så satt vi och gnagde på en varsin majskolv som vi faktiskt hade lyckats med att värma upp.

Våra skills i köket har blivit lite bättre sen dess, men det tog oss 40 år att våga oss på att göra en fläskpannkaka igen efter det första misslyckade försöket. Det kanske är som många säger att det är bättre att laga mat från grunden istället för att köra med mix och halvfabrikat?

Gomorron!

62 Responses to Det blev pannkaka av alltihop

  1. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Jag tror mej veta anledningen till att ni är bättre på matlagning nu än förr. Uppsvinget började nog när Ama började ägna sig åt att dokumentera. 😀

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Leffe! 🙂
      Haha! Såklart att det är min förtjänst! Man kan ju inte slarva sig igenom matlagningen när den läggs ut till allmänt beskådande 😀

  2. Mums, nu blir jag sugen, ibland gör jag med äpplen 🍎🍏

  3. Violacornuta skriver:

    Från grunden – alltid! 🙂
    Men sikket matäventyr/matkaos ni var med om då – 81. Men tycker nog att ni kunde provat nån gång under de 40 år som gått! Ugnspannkaka som är så smarrigt! Och er, anno 2021, ser fantastisk ut! En mycket underskattad liten anrättningen, enligt mig. Men inte om man tänker på den man serverades under sin skolgång som mest liknade skosula…
    Ha en fin lördag! 🤗

    • Ama de casa skriver:

      Ja, det är nog det bästa att laga från grunden, då vet man (kanske 😉 ) vad det är man petar i sig.
      Vi skrattar ibland åt det minnet med våra fantastiska matlagningsskills då -81.

      Det var väldigt gott, så lär det inte gå 40 år tills nästa gång vi lagar ugnspannkaka 🙂
      Vi diskuterade faktiskt det – fick vi ugnspannkaka i skolan nån gång? Ingen av oss tror att vi fick det, inte som vi kan minnas i alla fall.
      Tack detsamma!

      • Violacornuta skriver:

        Bra! Laga det igen snart. Från grunden! 😄
        Konstigt att ni inte minns skosulan från – 70, – 80-talen i skolan… Eller så var det bara vi ”i södern” som fick denna ”eminenta anrättning” oss till livs… 🤔

      • Ama de casa skriver:

        Ingen av oss minns att vi fick nån tjockpannkaka i skolan… Kanske fick vi det ändå?

  4. friochlycklig skriver:

    Haha utvecklingen går framåt och det är tur (för det mesta). Nu hoppas vi att det fina vädret kommer tillbaka snart. Kram

  5. LillaSyster skriver:

    Övning ger färdighet! j Tänk ag gjorde också fläskpannkaka i veckan fast en variant utan mjöl. Ägg keso och lite grädde. Ha en bra lördag, här är iskalla vindar idag.

    • Ama de casa skriver:

      Lät som en spännande variant 🙂 Fast vi körde på den enkla vägen 🙂
      Tack detsamma! Vi har haft lite blandat väder här idag. När solen är framme så är det väldigt skönt trots låga temperaturer.

  6. Znogge skriver:

    Fläskpannkaka går det inte att misslyckas med. Vi hade det ofta när barnen var små men numera blir det aldrig. Jag har tröttnat på smaken…

    God lördag!

    • Ama de casa skriver:

      Jodå. Det går visst att misslyckas med fläskpannkaka. Det minns jag tydligt fastän det var 40 år sen. Fast den här gången grejade vi det hela 😀
      Eftersom det gått så långt mellan varven så har jag inte tröttnat än 😉

      Tack detsamma!

  7. skåningen skriver:

    Det sägs att övning ger färdighet!
    Kramar till er båda!

  8. Yvonne skriver:

    God förmiddag, ugnspannkaka är sååå gott, har gjort det några gånger nu under karantänåret och först nu senaste gången var jag nöjd med den. Har prövat såååå många recept men tyckt de blev som omeletter, jag vill ha en med fluffiga kanter och gärna stora bulor i mitten.

    Ha en fin lördag

    • Ama de casa skriver:

      Goeftermiddag Yvonne! 🙂
      Bulorna i mitten missade vi denna gång, tänker ta en annan form att grädda den i nästa gång. Men det var verkligen gott!

      Tack detsamma!

  9. farfar hebbe skriver:

    Ja att laga från grunden det slår nog alla halvfabrikat och färdigrätter,alla dar i veckan..Vårdagjämning och Glädjedagen,är nog den ”Braigaste” dagen på länge..Haé Kram.

    • Ama de casa skriver:

      Att laga maten från grunden är nog alltid det bästa, och det är ju du superbra på! 🙂
      Den kombin av dagar måste absolut vara den bästa 😀
      Kram

  10. Ruth i Virginia skriver:

    Åh, herreminje, va` gött det ser ut!
    Har försökt ett par ggr att laga fläskpannkaka,
    men det har inte lyckats. Det är not annat mjöl
    här i Amerika, tror jag, för kanelbullar lyckas inte heller.
    Det kan ju hända att kocken-bagerskan inte har det
    rätta intresset.
    Mammas fläskkpannkaka var det bästa. Yummy!

    • Ama de casa skriver:

      Det var verkligen supergott! Kanelbullar har jag inte testat att baka, men bakning är verkligen inte min grej så jag tänker nog fortsätta att ”inte baka kanelbullar”.
      Visst har man många matminnen från barndomen!

  11. åsa skriver:

    Pannkaksmix?
    Jag kör utan bakplåtspapper å det funkar hur bra som helst då jag gör ugnspannkaka.
    Regn hos Dig och snö hos mig, vi ska ändå vara glada om vi jämför med Japan där de haft jordbävning och Island där de har vulkanutbrott.
    Ha en fin lördag, vårdagjämning 😀
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Ja, vi hade köpt en sån. Pannkaksmixen var heeelt värdelös, så det har vi inte testat igen.
      Allt är relativt. Lite regn eller snö är bättre än många andra grejer…
      Tack detsamma! Vårdagsjämningen är sååå välkommen!
      Kram

  12. Anette skriver:

    Härligt att ni äntligen lyckades.
    Jag gjorde ofta fläskpannkaka när barnen bodde hemma. Nu var det många år sedan sist men du gjorde mig riktigt sugen så nästa vecka blir det kanske pannkaka här också.

  13. Micke skriver:

    Dokumentering är ju minst lika viktigt som själva tillagning av maträtten 😉
    Utan bakplåtspapper blir man ju lite panikslagen nästan kan jag känna, underlättar ju så mycket brukar frugan säga.
    Såg riktigt gott ut det där, smaskens.

    Ha en underbar lördag Ama.

    • Ama de casa skriver:

      Eller hur! Hur ska man annars minnas hur man gjorde? Ja, ifall man inte dokumenterar, alltså 😉
      Vår ugn är så liten så man kan inte köpa bakplåtspapper var som helst utan att stöta på problem… Men visst är det ett måste att ha sånt i köket!
      Det smakade väldigt bra 🙂

      Tack detsamma!

  14. Mums, och en pedagogisk beskrivning har du med också 🙂

  15. Biggeros skriver:

    Fläskpannkaka har jag ätit mycket av i min barndom. När min mor jobbade fick mina syskon laga mat och det blev ofta fläskpannkaka i ugn. Så jag äter inte det så ofta numer. En eller annan gång=) Precis som ni=) Visst ser det lyckat och smakligt ut.
    Himmel och pannkaka!

  16. Ditte skriver:

    Bra jobbat! Ser riktigt fint ut. Men jag rodde ni skulle steka tunnpannkakor och servera med vispgrädde och färska jordgubbar. Men, helt ok ändå. För det serverade Bosse här efter fiskgrytan som vi lagade igår.
    Har nog inte ätit ”tjockpannkaka” på 25 år. Kanske dags för det….
    Trevlig lördag.

  17. Ami skriver:

    Det såg jättegott ut!
    Kram

  18. mamma C skriver:

    Den såg verkligen god ut och kul att ni nu kan göra check på ugnspannkaka.
    Kram Carin

  19. BP skriver:

    Har faktiskt aldrig lagat en ugnspannkaka, inga vanliga pannkakor heller. Är impad att ni efter 40 år klarade er utan kokbok. Sedan trodde jag ju i min enfald att man gör en ugnspannkaka i en riktig ugn, inte i mikron. Men nu har jag lärt mig nåt igen. Troligen totalt i onödan, då vi inte gillar varken ugns- eller vanliga pannkakor.

  20. Paula Merio skriver:

    Mums, det var längesen jag lagade ugnspannkaka. Det är liksom ingen bra mat för en person. Visst, okej, man kan dela receptet o ta en pytteliten form, men hur kul är det? Och inte smakar det att äta samma pannis hela veckan heller, den ska helst vara nygräddad som er. Men va roligt med era första trevande försök på matlagning, tur ni var lagom nykära och inte så beroende av varken pannkaka eller andra kalorier…
    Ha en fin lördagskväll

  21. Ylva skriver:

    Har ni inte gjort ugnspannkaka på 40 år! Det som är en av få saker jag kan laga. 🙂

  22. mycketyck skriver:

    Ugnspannkaka är väl inte vår favorit men ni lyckades ju bra denna gång. Vi kör mest med medelhavskost. Sägs ju vara nyttigt.

  23. Tjockpannkaka gör jag emellanåt men faktiskt oftast i stekpannan. Svag värme och lock på, vända när det stelnat på ovansidan. Funkar bra och en gratängform mindre i disk.

  24. Susjos skriver:

    Snyggt jobbat där!
    Är det något som inte står på min lista vad gäller maträtter så är det ugnspannkaka, nejtack. Morötter är ju så mycket godare ”blink blink ”
    Ha en skön söndag.
    Hälsningar från Spa!
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Tack Susjos! 🙂
      Du kanske kunde göra ugnspannkaka med morötter i? Fast det låter faktiskt synnerligen otäckt… 😉
      Tack detsamma och hoppas ni hade en toppenhelg!
      Kram

  25. bmlarsreseblogg skriver:

    Tänk, trots att jag varit ”husmor” i snart 50 år och haft tre barn att laga mat till har jag aldrig gjort ugnspannkaka! Nu blev jag plötsligt väldigt sugen på detta, men jag avskyr verkligen skvättande stekflott så det får nog förbli en dröm…..

  26. Lena i Wales skriver:

    Ser gott ut. Så längesedan jag gjorde fläskpannkaka ,men nu har du inspirerat mig.
    Skön söndag!

  27. FREEDOMtravel skriver:

    Det verkar som att ni förbättrat era skills avsevärt under åren! Jag tror att jag försämrat mina, eftersom jag aldrig lagar mat längre. Men jag är bra på att heja på Peter när han står i köket 🙂 Och ibland intervjuar jag honom och skriver ner recepten i ett blogginlägg eller så. Så i t e or i n kanska jag kan 😉

    • Ama de casa skriver:

      Ni verkar ha samma arbetsfördelning i köket som vi har. Jag är en fena på att hacka saker som Anders tillagar, fast nu kan jag utöka mitt köks-CV till ”saltare” också 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: