Inte raka vägen hem

När vi åkte hemåt från Alicante häromsistens så åkte vi inte raka vägen hem.

Nejdå. Vi körde förbi Torrevieja och fortsatte hit:

Till Zenia Boulevard.

Vad skulle vi dit och göra då? Ja gissa…

Nån ville till MediaMarkt, såklart.

Där var det dags för lucköppning igen.

Hmm… Julstjärnor igår och lucköppning idag? Det kanske har blivit jul redan trots allt?

Ja, se på tusan. I luckan fanns det tydligen en julklapp.

Anders påstod att det var en reservmackapär till Ama, fast hon var mest fokuserad på klubban som följde med. Ama har sparat dom tidigare klubborna och kunde konstatera att det var femte lucköppningen på ganska kort tid. Bra att ha bevis ifall beställningarna från MediaMarkt börjar gå helt överstyr.

Datorn i paketet skimrade fint i rosa, så det kanske var med tanke på Ama som Anders hade beställt den trots allt?

Det finns jättebraiga program i den också som ni ser. Anders har fixat med den så att den har fått samma funktioner och grejsimojs som den nuvarande bloggmojängen. ”Grejsimojsen” heter säkert nåt annat om man tar till facktermer fast det orkar inte Ama ta reda på nu.

Ama blev lite förvirrad när det fanns ett numeriskt tangentbord på musplattan. Undrar hur det funkar, tro? Fast det är inget Ama behöver bekymra sig över, hon är van att använda dom ”riktiga” siffertangenterna och dessutom gillar hon inte musplattan alls och använder den bara i nödfall. Sen undrade hon också en aning över varför enter-knappen var så grön runt kanterna.

Nåt som dock är mer förvirrande för Ama-hjärnan var detta:

Tangentbordet har spansk tangentuppsättning. Det är nu inställt på att ge ifrån sig svenska bokstäver och dom flesta tangenterna stämmer till punkt och pricka med den svenska teckensättningen, men inte alla. Trycker man på den inringade P-knappen så blir det snällt ett P, men under dom andra tre tangenterna i cirkeln döljer sig Å, Ä och Ö. Vissa andra knappar är också luringar.

Nu skriver Ama oftast utan att kolla på fingrarna, men när hon ”kommer av sig” så måste hon tjuvkika lite för att komma rätt igen. Men, men. Det kanske går att lära gamla hundar att sitta hemmafruar vad som egentligen döljer sig bakom tangenterna.

Gomorron!

PS: Ännu så länge håller Ama fast vid den gamla datorn där tangenterna inte luras…

Annons

50 Responses to Inte raka vägen hem

 1. Violacornuta skriver:

  Men sikken luring till grejsimojs! Den och jag hade ALDRIG kommit överens! För om den hade hittat på eget och börjat fjompa sig… Då vet man inte vad som kan hända i händerna på ”Violan”. En ängels tålamod med allt UTOM grejsimojser, meckapärer och andra tekniska pryttlar! 😄

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror nog att vi ska kunna komma överens, tittar sällan på fingrarna när jag skriver. Men hur det blir i realiteten vet jag inte förrän jag testar på riktigt, och det kan dröja… 😉
   Rent generellt är ”tålamod” inte min bästa gren 😀

 2. Tjusigt, lycka till med ny mojängen 🙂

 3. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Nä. inte nu igen!! Det var väl inte mer än ett par månader sedan du fick den förra nya datorn? Du byter datorer som en annan byter skjortor! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Hmm… Låter lite oroväckande att du bara byter skjortor varannan månad… 😉
   Fast det var faktiskt ett par år sen jag bytte dator senast och sen pajade ju nätverkskortet vilket Anders löste med en blinkande plupp i ett USB-uttag. Vem vet vad som händer med den härnäst? Lika bra att vara beredd, för en Ama utan bloggmojäng är inte en bra kombi 😉

 4. Annica skriver:

  Vilken lycka att få en sådan fin dator 🤩
  Lycka till med tangenterna
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Egentligen är Å, Ä och Ö väldigt onödiga bokstäver som har ställt till det en hel del genom åren. Fast när man skriver på svenska är dom väldigt bra att ha 😀
   Kram

 5. Ami skriver:

  Oj, en ny dator ☺ Spännande!
  Kram

 6. bmlarsreseblogg skriver:

  Att behöva byta telefon, kamera, dator eller andra tekniska mackapärer är för mig ett djävulens påfund. De jag har och har lärt mig ska hålla, Punkt!
  Så blir det nu inte alltid och i förra veckan tvärdog min kompaktkamera och en ny (av samma märke) inhandlades raskt, men nu går jag här på Gotland med en kamera som jag inte kommer överens med vad gäller fokus, Grrr.

  • Ama de casa skriver:

   Jag brukar också byta inom samma märke vilket underlättar det hela. Sen har jag en teknikavdelning nära till hands som fixar alla inställningar mm vilket underlättar det ännu mer 🙂
   Hoppas ni kommer att komma bättre överens du och den nya kameran!

 7. friochlycklig skriver:

  Jul redan! Nej vi vill inte hoppa över vår och sommar Ama. Kram

 8. mamma C skriver:

  Det är lite knepigt med tangenterna tycker jag fortfarande fast det är ett tag sedan jag fick min dator med spanskt tangentbord.
  Den var väldigt tjusig din nya dator i alla fall.
  Kram Carin

 9. jag har uppfattat att datorer är en bristvara i dessa tider…?

 10. LillaSyster skriver:

  Oooo det blir en utmaning att lära om i tangentbordet. Vet bara hur knepigt det var i början då de gjorde om den gamla fingeruppsättningen. Det skilde sig från mekaniska maskiner till de elektriska. Idag är jag glad och tacksam över att det ingick skrivmaskinskunskap på högstadiet i mitt tillvalsval vardagsekonomi. Fast när jag tänker efter hade vi även skrivmaskinskunskap på gymnasiet också. Jag behöver heller inte titta på fingrarna då jag skriver. Det ser för kul ut då maken kör pekfingervalsen och då jobbar han vid datorn hela dagarna. Märkligt att det inte i en ingenjörsutbildning inte ingår utbildning att hantera tangentbordet. Jag är som du gällande musplattan……inte gilla inte tycka om =)
  Nä du nu ska jag sätta lite fart innan jag ska iväg. Ha en bra tisdag! Ps snygg dator och samma märke som jag. Fick du med touchskärm också?

  • Ama de casa skriver:

   Jag hade också skrivmaskinskunskap på gymnasiet och fick lära mig fingersättningen då. Minns när vi hade prov, då gav hundra nedslag 1 poäng och ett felslag gav -1. Snitten på dom proven brukade ligga på minus 😀
   Elmaskiner fanns det bara två och dom fick bara dom som redan kunde skriva på. Vi andra satt och hamrade på mekaniska. Minns att vissa bokstäver blev väldigt svaga, var liksom inte så stark i lillfingrarna. På den tiden kunde jag inte skriva utan att kolla på tangenterna, dom som gjorde det fick en skiva att sätta över för att inte kunna titta. Men jag var en fena på att tjuvkika så jag slapp skärmen 😀

   Jag behöver egentligen inte lära om, bokstavstangenterna sitter på rätt plats men dom är felmärkta om man så säger. Fast vissa tangenter med specialtecken är på andra ställen än på min nuvarande, men dom använder jag inte alls så mycket.

   Anders kör också en sorts pekfingersvals, men han är grymt snabb på den valsen 🙂

   Nej det är ingen petskärm. Hade det på min förrförra dator och det var bra när man skulle använda datorn i bilen eller på flyg där det inte finns nåt bra utrymme för en mus. Tyvärr slutade bokstaven E att funka på den, men den tjänstgör nu som TV-dator med ett fristående tangentbord.

   Ha en bra dag du med!

 11. farfar hebbe skriver:

  Tackar,det blir nog inte så mycket firande,brukar inte bli det på namnsdagar..Oj hemska london med luriga tangenter,kan du inte byta ut dom mot riktiga,(menar Anders)..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Klart du måste fira! Det gäller att ta alla tillfällen i akt 🙂

   Det går att byta ut dom, men jag ska testa den och se om det verkligen behövs. Funkar det inte blir det nog klisterlappar 😉
   Kram

 12. skåningen skriver:

  Det var luriga tangenter!
  SV..Idag ska jag ta bort dammen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 13. Znogge skriver:

  Grattis till nyanskaffningen och klubban! Färgen är rätt och märket bra så ni blir säkert nöjda 😀

  Ha en bra tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Tack Znogge! 🙂 Jag har haft den datormodellen tidigare och varit nöjd, så det blir säkert bra.

   Tack och du får ha en fin onsdag!

 14. åsa skriver:

  Så kul med ny fin rosa dator 🥰 nu blir jag nalta avundsjuk.
  Kram

 15. Yvonne skriver:

  Men nu har du det lite snärjigt att lära dig nytt tangentbord, inte det lättaste. Har erfarenhet av svärsonens som har danska symboler och det ställer till det för mig när jag lånar den och jag kan ju skriva utan att titta på tangenterna så det blir många röda streck när jag lånat den danska 🙂

  Ha en fin tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Danska är inte heller så lätt. Speciellt inte när man hör det språket pratas… Grötigt är bara förnamnet 😉

   Tack och ha en bra onsdag!

 16. Micke skriver:

  Lite knepigt med olika tangentbord anpassat till vad det nu är, tur jag bor i sverige så man slipper sådant 😉

  Är ju självlärd förutom en termin med skrivmaskin på skolan under början av 80-talet som inte gav så mycket, vad är det för fel på ”pekfingervalsen” ?

  sv: Om katterna undersöker där så ligger all jord på bordet 🙂

  Ha det fint Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Våra tidigare datorer har vi köpt i Sverige och visst underlättar det när ledtrådarna på tangenterna stämmer med vad som finns under dom 😉

   Det är inget fel alls på pekfingervalsen, men jag tycker att det är lättare med en (hyfsat) riktig fingersättning 😀

   Haha! Såklart. Tänkte inte på det… Katter kan visserligen smyga bra, men dom är inte så försiktiga alla gånger.

   Tack detsamma!

 17. BP skriver:

  Stort GRATTIS till den nya familjemedlemmen. Vilken tur att den är rosa – för dig alltså. Lite roligt är det ju att både du och jag har börjat med en ny datorn ungefär samtidigt.
  Fiffigt med det numeriska tangentbordet i touch-knappen, som jg heller aldrig använder. Jag har de numeriska tangenterna till höger, för jag ville ha en extra stor skärm. Inte att jag någonsin använt det numeriska tangentbordet, är ute efter skärmbredden;-)
  Eloge att du skriver utan att titta på tangenterna. Det klarar jag inte kan jag säga. Har aldrig lärt mig skriva på en skrivmaskin.

  PS. Å vad ska h*n heta då? DS.

  • Ama de casa skriver:

   Tack BP! Nu hade jag föredragit en röd, men trevligt ändå med en annan färg än grå eller svart. Sen har jag inte riktigt börjat med den än, har lite lång startsträcka ibland…
   Dom numeriska knapparna använder jag inte heller, har inte några såna på mina datorer och saknar dom inte. Tycker inte att jag behöver en större skärm heller, vill vara snäll mot Anders som ju är den som får släpa på datorn runt om i världen 😉
   Skrivmaskinskursen var faktiskt rätt nyttig, även om jag kanske inte tyckte det då när det begav sig 🙂

   Hmm… Har inte namngivit den än, men Rosa skulle kanske passa bra? 😉 Vad heter din telefon nu då? 😀

 18. kajsalisasblogg skriver:

  Fick svaret jag grunnade på hela inlägget på slutet, det finns Å Ä Ö på den.

 19. Ditte skriver:

  Grattis till en ny lap top. Men trist att nätverkskortet gick sönder. Borde ju gått på garantin. Och gillar man rosa så är ju färgen perfekt. Och visst är det smidigt att fortsätta med det ”märke” man är van vid.
  Jag kör med mina Mac och de är trogna följeslagare och de är ju kompatibla med min Iphone. Så det fungerar bra. (Har dock ett separat tangentbord till datorn om jag vill variera mig.)
  Lycka till!

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂 Typisk nog hade garantin preciiis gått ut. Jag hade föredragit en röd, men kul med en lite annorlunda färg ändå.
   Jag har jobbat med både Mac och pc, fast nån iPhone har jag aldrig haft.
   Tack så mycket!

   • Ditte skriver:

    Trist att garantin gått ut. Men den här nya ser lovande ut. Och lika bra att fortsätta med en liknande man är van vid. Har haft Asus innan det blev Mac och var supernöjd. Nu vill jag inte vara utan Mac😀

   • Ama de casa skriver:

    Jag gillar Asus-datorerna, fast det är inte jag som väljer vad jag ska ha och tur är väl det! Är inte direkt nån expert på området om man så säger 😉

 20. Ylva skriver:

  Åh, så förbryllande! En språkstödjare på skolan har kommit med klistermärken med arabiskt tangentbord som vi kan ha på lånedatorer, med något lämpligt program så att de kan skriva på arabiska då. 🙂

 21. mycketyck skriver:

  Detta med tangenterna var trixit och något som jag fasar för när jag måste köpa en ny lupptupp. Undrar om man kan beställa en från Sverige så man för å,ä och ö som vanligt?
  Men färgen var du väl nöjd med?

  • Ama de casa skriver:

   Vi har inte kunnat beställa från Sverige med leverans hit. Inte tidigare i alla fall. Förut har vi antingen köpt när vi varit där, alternativt så har snälla vänner levererat datorerna. Nu slog vi till på en test med spanskt tangentbord, vi får väl se hur det går.
   Hade varit bättre med en röd, men man kan inte få allt här i livet 😉

 22. Jag har också spanskt tangentbord inställt på svenska och med enkel tryckning kan jag ändra till spanskt eller engelskt. Smidigt. Ibland får jag tänka till, ibland blir det fel. Men det blir det ju ändå.

  Så nu har hon ny telefon och ny dator minsann!

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Du har rätt, det blir ju fel ändå. Egentligen är det ju jättebra att kunna skylla både stav- och syftningsfel på tangenterna. Även särskrivningar kommer att vara deras fel framöver 😀

   Ja, undrar vad för teknikpryttel jag ska införskaffa härnäst? 😉

 23. Susjos skriver:

  En rosa dator, nu blev jag allt lite avundsjuk!
  Kram från Hälsingland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: