Skyltsöndag – brinna

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där temat för den kommande veckan är Brinna.

Under veckan gjorde vi en liten shoppingrunda med bilen och första stoppet blev här:

På byggvaruhandeln Keaki. Där hade dom förutom färgglada skottkärror även en cementblandare. Ama vet av egen erfarenhet att när man gjuter med cement ska man låta cementen brinna. Ja, av nån outgrundlig anledning heter det så, men det ska väl helst inte slå upp lågor. Det är kanske därför man ska se till att vattna på den? Fast Anders påstår att det är för att det inte ska uppstå torksprickor. Ja, ja. Vi säger väl det då. Ama har i alla fall stått och spolat vatten på en nygjuten betongplatta vid ett foderbord för renar, det har hon glömt att ta upp i sitt CV och nu är det nog onödigt – det finns inte många renar här.

Vår shoppingrunda tog oss vidare till La Zenia Boulevard. Där får man inte gå runt med brinnande cigaretter överallt.

En ny sån där gasspis för campingbruk är vi på jakt efter till terrassen. Fast den ska helst vara större än den på bilden som till råga på allt var väldigt dammig. Att laga mat på en gasspis med brinnande lågor är helt perfekt, att justera temperaturen går på ett ögonblick.

Om man får alltför mycket fjutt så är det alltid bra att ha både brandlarm och brandsläckare nära till hands.

Grejerna som finns inne i den där affären hyser Anders ett brinnande intresse för. Ama glömde att fota stället nu i veckan men har en uppsjö av såna bilder i arkivet. En sak avslöjar tydligt att detta är en arkivbild, ser ni vad?

Anders kollade runt på diverse elektronik medan Ama letade efter nåt som brann. Hon hittade en eldsprutande drake på golvet, den får vara med.

Får man slut på tändstickor innan det börjar brinna ordentligt så kan man alltid ta själva asken till hjälp.

Ama kollar alltid utrymningsplanerna på hotell, det är väldigt bra att ha den kollen ifall det börjar brinna. Hon verkar ha en viss förkärlek för att fota dom också. En gång var Ama med om en riktig läskig upplevelse i ett sån där trapp man skulle använda ifall det brann. Vi var i Brisbane och bodde på 8:e våningen på ett hotell. Vårt plan var rökfritt, men det fanns ett utrymme för rökare på plan nummer 7. Löjligt att ta hissen för bara en våning tänkte Ama och gick ut i trapphuset. När hon kom till nedre våningen var dörren ut till hotellkorridoren låst, varvid Ama gick upp en våning igen för att upptäcka att även den dörren var låst! I panik tog hon sig ned våning för våning och varenda dörr var låst. Till slut när hon kommit till bottenvåningen gick det att öppna en dörr, tack och lov! Försökte se oberörd ut när hon klev ut bland dom förvånade kockarna i köket och frågade om detta möjligen var vägen till receptionen. Det var allt en himla tur att det inte brann, hur hade dom tänkt där liksom? Det gick att komma ut i trapphuset, men inte därifrån. Undrar just om Ama testade den trappen igen, vad tror ni?

Här lyckades Ama fota en brinnande soluppgång. Soluppgångar är svårfångade ifall man nu inte har ett tidigt fakirflyg att passa.

Ama saknar verkligen att resa. Så hon ger sig ut i bildarkivet för att påminna sig om hur det var då förr i tiden.

Här firade Ama sin femtioårsdag i Costa Rica för… för… för ett par år sen om hon inte missminner sig. Hon bad kyparen om en het drink och nog var den het alltid – den brann.

Nästa stopp blir i Santa Monica, Kalifornien. Man fick inte parkera på platsen vid någon tidpunkt för att det var en brandgata. Bra så. Trafikpolis-Ama undrade bara vad den parkerade bilen gjorde där?

På samma ställe hade dom en lustig branddörr. Ama skulle snarare kalla det för en brandlucka.

Sen kan man undra vad Ama skulle göra ifall det brann på riktigt? Svaret finns i slutet av den här filmen som Anders tog när vi campade i Galicien i norra Spanien:

Det var riktigt otäckt där ett tag, men eftersom helikoptern kom så snabbt så hann elden inte sprida sig så mycket i dom torra markerna. Tiden är verkligen väsentlig när såna där bränder uppstår.

Vissa tog det dock lugnare än andra. När det brann som mest och vi hade planer på att fly fältet och låta tältet brinna upp, då var det en mamma som upphöjde sin röst och skrek:

– Niños! Vamos a comer! (Ungar! Nu ska vi äta!)

Den mamman hade nog inte läst på brandföreskrifterna ordentligt…

När det brinner ska man inte äta.

Hmm… Inte ens Ama skulle nog ha en tanke på mat i ett sånt läge.

Gomorron!

62 Responses to Skyltsöndag – brinna

 1. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Oj, det var många ”brinna bilder” på inlägget i dag, man jag kom inte längre än till den första innan jag försjönk ner i drömmar……. 🙂

 2. Annica skriver:

  Kunde inte låta bli att småle lite åt mamman 🙃
  Kram

 3. kul bilder, ätit calvados-flamberade crêpes i Frankrike, själv brinner jag för böcker 😀

  • Ama de casa skriver:

   Jag har också ätit flamberade crêpes i Frankrike, men precis vad dom flamberades med det minns jag inte.
   Så du brinner för böcker? Det kunde jag väl aldrig gissa… 😉

 4. mamma C skriver:

  Det var ett eldigt inlägg.
  Ha en bra söndag.
  Kram Carin

 5. LillaSyster skriver:

  Elda måste man göra kontrollerat….. fy bubblan om elden är lös på en camping. Det brann ner en hel radhuslänga igår i Åkersberga hörde jag på nyheterna, som tur var kom ingen till skada.
  Arkivbilden …..folk håller dåligt avstånd. Ha en bra söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Man måste verkligen ha respekt för elden! Det var riktigt läskigt när det brann på campingen men som tur var så fick dom kontroll på den snabbt.
   Usch… Stackarna som blev bostadslösa, men skönt att ingen kom till skada i alla fall.
   Ja, dåligt avstånd och serveringen var öppen. Det är den inte nu…

 6. skåningen skriver:

  Det var ett brinnande inlägg!
  Jag önskar er en bra dag!
  Kram!

 7. Yvonne skriver:

  Mycket brinnande idag att läsa i ditt inlägg. Här i Åkersberga brann 6 hus i en radhuslänga ner till grunden, tack och lov inte här var vi bor utan ca 4 km ifrån, nära centrum. Hu, så hemskt! 6 hus brann såååå snabbt och bara aska återstår. Man tänker på att de stackars människorna som bodde där äger bara det de står och går i idag. Sååå hemskt!

  Nu ska jag dra igång min bakstuga och baka lite matbröd till kommande vecka.

  Ha en fin söndag

  • Ama de casa skriver:

   Ja fy tusan att bli av med både hus, hem och tillhörigheter på det där vidriga sättet! Men jag hörde att ingen kom till fysisk skada i alla fall.

   Lycka till i bageriet 🙂

   Tack detsamma!

 8. friochlycklig skriver:

  Inga munskydd, öppna restauranger och inget avstånd……..åååååh det låter underbart! 🙁🥴👍 Kram

 9. Micke skriver:

  Oj, trodde jag var ensam om att alltid kolla utrymningsvägar när jag anländer till en affär eller vad det nu må vara.
  Hotell vi bor på inspekteras alltid vid ankomst av undertecknad. 😉

  Murat har jag gjort några gånger, är ingen ”fena” på det riktigt men det fungerar ju iallafall.
  Bra att ha lite förkunskaper om vi köper villa igen.
  Men yrkesmässigt hade jag fått ”kicken” direkt 😉

  Ha en fin söndagseftermiddag.

  • Ama de casa skriver:

   Jag kollar alltid utrymningsvägarna. Även när jag bor på bottenvåningen på amerikanska motell. Haha! Då känns dom trots allt liiite onödiga, det är ju bara att kliva ut, typ 😉

   Vi kommer nog aldrig att bo i villa igen, jag är så nöjd med att bo i lägenhet. Men man vet ju aldrig. Rätt vad det är kommer jag att behöva gjuta nåt igen 😀

   Tack detsamma!

 10. åsa skriver:

  Aldrig sett sån brandbekämpningen på riktigt nära håll och det är jag tacksam över, kom p en bra sak med snöovädret utanför fönstret att det kan inte bli skogsbrand 🔥
  Att vara så cool och anse ungarna ska sätta sig å äta – eller filma brandsläckning – nä det tror jag inte jag skulle fixa, jag hade nog velat lämnat platsen genast.
  Mello igår var ingen höjdare, inget speciellt och S-politiker inget aha 🎵
  Men mitt sällskap gjorde kvällen bra 🥰 Elin ser ju mello ihop med mig å vi hade kvalitetstid – eller vi umgicks under 90 minuter i alla fall 😊
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det var faktiskt ganska intressant att se brandbekämpningen på så nära håll. Det till och med droppade vatten på oss från helikoptrarna. Det var intressant eftersom det gick så bra och branden kom under kontroll såpass snabbt. Annars är det väldigt otäckt med bränder.

   Har sett Schlagern med snabbspolning nu och jag är väl inte jåtteimponerad. Tycker dock att det var rätt låtar som gick direkt till final. Härligt att du och Elin fick lite kvalitetstid tillsammans 🙂
   Kram

 11. När cement blandas med vatten så reagerar den och kan bli varm, undrar om det är därför man säger att det brinner? Blir det för varmt för fort kan det bli sprickor och det är därför man spolar med vatten.
  När vi lät borra ny vattenbrunn fattade mannen min ingenting när borrgubben pratade om att nu måste det få brinna där i hålet till nästa dag. Han såg inga flammor … 😂

  • Ama de casa skriver:

   Jag har nog aldrig varit så nära själva gjutningen så jag märkt om det utvecklades nån värme eller ej, men jag antar att det är ungefär samma reaktion som i gödselstackar. Där har jag helt klart upplevt att det kommer värme när den ”brinner”.

   Haha! Kan förstå mannens reaktion där 😀

 12. farfar hebbe skriver:

  Oki,där hade du fått ihop ett hett inlägg med glöd i..Ja det går fort nu,stor skillnad på 06:50 mot 06:20,,just nu så rinner snön iväg ganska fort +5,1 grader,,slaskigt ute..Haé Kram.

 13. Anki skriver:

  Här osar det hett minsann! Brinner både här och där! Klart Ama fortsätter blogga – och dokumentera när det brinner i knutarna! Själv har jag lugnare varianter, vilket kommer en annan dag 🙂
  Ha en fin fortsättning på denna söndag!

 14. Anneli Häggkvist skriver:

  Tänt varé här 😀 Jag är också den som kollar utrymningsplanen om jag kommer till ett nytt ställe…samt fotar brinnande solnedgångar…men vilken häftig drink 🥂✨

  • Ama de casa skriver:

   Det är viktigt att veta var man ska ta vägen ifall det värsta händer, så jag kollar alltid. Sen att dom spärrar trapphuset, det var lite oväntat…
   Drinken var skoj och om jag minns rätt så här ett… ett… okej, ett PAR år senare så smakade den bra också 😀

 15. BP skriver:

  Du brinner verkligen för Skyltsöndag och Sannas tema! Det syns tydligt. Dagens bidrag är så himla bra och kommer troligen ”rädda” mitt bidrag på tisdag. Så många idéer du hade och hittade bilder till. Tusen tack för inspirationen där.
  Vilken mardröm det måste ha varit i trapphuset med alla stängda dörrar.
  Den där brinnande drinken såg spännande ut – cognac kanske?! Sedan gäller det ju att prioritera – äta först eller fly fältet när ändå helikoptern vattenbombar branden;-)
  Sista skylten – ja, där var det inte många rätt, inte ens med Google Translate’s mått mätt:-)
  Stort tack för ett inspirerande inlägg och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Ja, jag brinner för den kombin. Annars skulle jag nog ha ÄNNU mer svårt att begränsa mig, det finns ju huuur många skyltar som helst här i världen (och det tackar jag för! 😉 ).
   Trapphusupplevelsen var verkligen förskräcklig! Att bli inlåst där var otroligt läskigt. Gissa om jag var glad när jag kom ut bland dom förvånade kockarna i köket 😀
   Jag vet faktiskt inte vad det var dom hade fjuttat på i drinken. Fotogen? Haha!
   Vattenbombningen var intressant att se på så nära håll. Det var allt en himla tur att campingen låg så nära vattnet så dom hade material att bomba med…
   Tack själv, BP! Keep up the good work!

 16. Ditte skriver:

  Många brinnande skyltar och minnen! Härligt! Och visst är det roligt att fundera över ord, bilder och upplevelser. Ett ett hett och glödande inlägg blev det. Snyggt jobbat !
  Trevlig fortsatt söndag.

 17. Susjos skriver:

  Snyggt jobbat med temat, dock läskigt med bränder i naturen!
  Ler lite åt din historia när du dök upp bland kockarna i köket, kan ju se det framför mej, men jag förstår att du blev rädd när alla dörrarna var låsta!
  Äta nej, det vill man väl inte när det brinner, jösses!
  Har du sett snabbspolningen av mello nu? Visst gick rätt låtar vidare?
  Ha en skön söndagkväll!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Bränder som inte är ”planerade” är alltid läskiga. Oerhörda krafter och stor förödelse.
   Jag skämdes lite i köket, men var ändå lättad att äntligen ha sluppit ut 😀
   Enda gången jag vill äta när det ”brinner” är när man grillar 😉
   Jäpp! Nu har jag snabbspolat mig genom Schlagern, och det var helt rätt låtar som gick till final. Väntar dock fortfarande på vinnaren 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

 18. Åke skriver:

  Just ny guten betong ska inte brinna för fort precis vad Anders beskriver… men du kanske skall gjuta annat där du är 😉 Klokt att lära sig utrymningsvägar före det händer något, det har räddat många liv många gånger. Ta bara stora färjekatastrofer där överlevande har vittnat ur de hittat ut. Nyttiga lärosaker på flera sätt. Eller livsviktiga.

  • Ama de casa skriver:

   Jag är väl inte den största gjutningsexperten, fast jag bodde faktiskt i två år på Gjuterigatan i Norrköping. Borde kanske ha lärt mig nåt då? 😉
   Jag kollar alltid utrymningsvägarna. Sen om man kommer ihåg dom när/om det händer nåt är en annan sak.
   Minns när jag bodde på ett hotell i Stockholm och brandlarmet gick. Tog mig via trapporna ned från 7:e våningen och var oerhört glad att jag precis hade hunnit ta på mig kläderna efter morgonduschen. Ännu gladare blev jag när jag upptäckte att det var falsklarm. 😀

 19. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Det är inte direkt tomt innehåll i din brinna och skylt fackla, för det är så jag tänker om dig o dina förehavanden. Underhållning – och denna gången ett normallångt AMAisk inlägg 🙂

 20. Geddfish skriver:

  Galicien, det gör att mitt hjärta sjunger lite grand.
  Snygg skyltblandning och ordtolkning.
  Ja, det är många saker jag brinner för. Brinna, brann, brunnit.
  Nu ere kvällen hörru 😀

 21. Ylva skriver:

  Jag har också fått lära mig att cement ska brinna, men inte höbalar. Maken sa något om att ensilagebalen i fårhuset börjat brinna men det hoppades jag verkligen inte! Stackars fåren…

 22. Paula Merio skriver:

  Olycksbådande sirener där i filmen, jag hade nog satt maten i fel strupe! Varför har man botten av betong när man utfodrar renar tro? Kan dom inte få tallrikar som alla andra? Du hittade mycket brinnande och brännande här, och mitt i allt brinner solen på h imlen också. MediaMarkt fotot hade kanske några för många kring uteborden för att vara dagaktuellt! Bra jobbat!

  • Ama de casa skriver:

   Det var lite läskigt där ett tag, men dom fick snabbt branden under kontroll.
   Det är lättare att hålla rent vid utfodringsplatsen ifall det är betong där. Annars blir det bara rena rama geggamojan där när alla djuren klampar omkring på samma ställe.
   Att dom hade uteborden ute överhuvudtaget var fel ifall det varit i dagsläget – alla restauranger måste hålla stängt.

 23. mycketyck skriver:

  Brinna, brann, brunnit. Såg på Pitbulls and Paroles och branden i Californien det kallar jag brand. Fy så hemskt.

 24. byblixtra skriver:

  Jag tycker att gasspisar är läskiga och gillar inte att använda dem.

  Kan tro att du blev stressad av alla låsta dörrar i trapphuset och det var för väl att det var öppet till köket. Klurigt av dig att fråga efter receptionen. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker att gasspisar är dom bästa, tänk så olika det kan vara 🙂

   Jag visste att vid receptionen fanns hissen, jag tänkte verkligen inte ta trappen 8 våningar upp igen 😀

 25. Biggeros skriver:

  Ett brinnande och hett inlägg lyckades fånga flammande motiv. Obehagligt att alla nödutgångar var låsta på hotellet. Ingen bra brandplan vid akut skede.
  Hoppas att ni hittade en gasgrill för kommande framtid.
  Ha det gott ❤

  • Ama de casa skriver:

   Det kanske fanns nån automatik att dom låstes upp vid brand? Ingen aning. Tyckte ändå att det var konstigt eftersom det finns många som inte gillar att åka hiss och hellre tar trapporna. Jag kan inte vara den första som ”fastnat” där inne… Vi letar vidare efter gasspis till terrassen, den vi har där ute nu är väldans sliten.
   Tack detsamma!

 26. Violacornuta skriver:

  Jisses! Det här inlägget var verkligen on fire!
  Jag fjuttade fyr på skogen i helgen. Eller jag gjorde i alla fall en lägereld. 🙂

  Ingen håller avstånd! För mycket folk på liten yta! Är där ens öppet nu? 🤔

  • Ama de casa skriver:

   Skönt att du fick till en brasa så ni fick upp värmen lite grann i alla fall 🙂

   Helt rätt det sista. Det är inte ens öppet där, alla bord och stolar är ihopplockade. Trist!

 27. kajsalisasblogg skriver:

  Otäckt med brand när det är så torrt, skönt att det löste sig.
  Branddörren är väl okej, men varför inte hoppa över staketet ner i vattnet istället.
  Mediamarktbilden gissar jag att folk sitter rätt tätt utan munskydd på uteserveringen.

  • Ama de casa skriver:

   Det ordnade sig väldigt bra, blev mer spännande än otäckt efter en stund.
   Om man är höjdrädd så kanske brandluckan är bättre? 😉
   Dels sitter folk för tätt, men det mest avslöjande är att restaurangens uteservering faktiskt är öppen. Det är dom inte nu, dom får bara sälja take away.

 28. Tomtan skriver:

  Har en teori…. När cement stelnar blir den varm varv ordet brinna.

 29. Susanne skriver:

  Underbart som vanligt du får ju ihop allt perfekt och kul att se dig på 50-års firande kan som sagt inte varit länge sen ,
  Vad du rest Ama hur många länder har du varit i ??
  Helt underbart att få se minnen från alla dina resor även om det brann illa på den sista 😦 eldar du inte har kontroll på är väldigt obehagliga .. skönt att jag är gift med en fd brandman 😉 lite koll har han än idag 🙂
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Tack Sanna! Har försökt räkna efter nån gång men gått bet. Många länder jag varit i finns inte kvar längre och andra har tillkommit. Men det har blivit några stycken genom åren 🙂
   Perfekt att ha en ”manuell brandsläckare” i sin närhet 😀
   Kram

 30. bjorgnin skriver:

  Heisann, oj, dette var ikke måte på, hett innslag!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: