Återvinning

I dessa tider får man en hel del tid över, vilket för vår del har resulterat i ännu mer rensningar i förråd och andra gömmor.

Här hade vi samlat ihop lite smått och gott i garaget. Till exempel en gammal våg som vi ratat (förmodligen visade den fler kilon än vad vi ville veta av).

Vi packade in allt i bilen. Bland annat en soptunna som skulle till soporna. Himla praktiskt med krockkuddar även bak i bilen egentligen, men det är så dags att komma på det nu.

Vi körde raka spåret till vår närmsta återvinningsstation som ligger just bortanför träden som syns längst upp i på gatan. Det är bara ett par kvarter hemifrån och vanligtvis går vi dit med plastsopor, papper, kartonger och annat som kan återvinnas, men när det var så många skrymmande saker så fick det bli en biltransport.

Anders parkerade mitt i spärrområdet även fast det fanns en ledig, tillåten plats på andra sidan gatan. Han anammar ibland det spanska parkeringssättet och givetvis satte han igång varningsblinkersen för att rättfärdiga sin parkering.

Den orangea återvinningsbehållaren är en som vi mycket sällan använder. Den är till för matolja och vår konsumtion av sån ligger milsvitt ifrån den som spanjorerna har, dom verkar fritera en hel del. När det är rea på matolja i affärerna kan man se spanjorer som har fyllt hela sin kundvagn med bautastora plastflaskor med olja. I bakgrunden kan man se att en ”sakletare” dök upp när vi höll på att tömma bilen. Anders gav honom en del saker direkt i handen och när killen fick vågen så gjorde han vågen. Eller nåja, han log i alla fall stort bakom munskyddet och tackade så jättemycket.

Den allra bästa återvinningen är trots allt när andra människor får nytta av saker som man själv inte vill ha eller har nån användning för längre.

Är ni duktiga på att sortera och återvinna, eller samlar ni på hög?

Gomorron!

54 Responses to Återvinning

 1. Violacornuta skriver:

  Både och. Samlar på mig men sen blir det som ni – ett rejält lass till tippen.
  Fy bubblan för felvisande vågar! Ingen våg för missvisande vågar! 😵

  • Ama de casa skriver:

   Som tiderna har varit nu så har man ju haft gott om tid att gå igenom och rensa. Skönt att få det gjort ändå.
   Jag tror att vågtillverkarna är i maskopi med dom som förespråkar dieter! 😀

 2. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Jag är inte bra på att slänga, men desto bättre på att spara allt som man eventuellt kan behöva. Numera har jag i all fall kommit så långt börjat slänga sånt som stått orört i mer än 30 år. 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Haha! Du tar dig när det kommer till att rensa bort saker. Vem vet? Snart kanske 25-åriga sparade grejer också får se upp? 😀

 3. Då har jag en perfekt bok för er idag 😀
  Vissa vågar är oärliga…

 4. Yvonne skriver:

  God morgon, både samlar och slänger säger jag också. Ibland ångrar man det man slängt, ibland inte. Skänker till en loppis sånt som är säljbart för dem, resten hamnar på Brännbackens avfallsanläggning.

  Vi har ”döstädat” hela huset nu under pandemin, men inser att det finns mer man kan göra sig av med, så få se om vi gör en insats en gång till och rensar. Gillar det spanska sättet att någon tar rätt på saker som en annan inte behöver men som kan vara till nytta för någon annan

  Ha en fin måndag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Jag tror aldrig att jag har ångrat nåt jag har slängt… OM jag har gjort det så har jag snabbt förträngt det i såna fall. Vi har ju våra sopletare så sånt som är användbart ställer vi utanför tunnorna. Ja, jag vet att det är förbjudet, men grejerna brukar försvinna illa kvickt.

   Vi är också inne på varv nummer 2 i rensningarna, det första varvet var under totalkarantänen.

   Tack detsamma!

 5. Ami skriver:

  Skönt att få rensa ut ibland. Här blev det min skogarderob som fick en genomgång förra veckan.
  Kram

 6. Znogge skriver:

  Jag är faktiskt riktigt bra på att att resa undan. Problemet är bara att det tycks ske en automtisk påfyllning… Skumt.

  Ha en bra start på veckan!

 7. friochlycklig skriver:

  Ojoj vad vi har haft mycket prylar och numera är vi jättebra på att inte ha mycket prylar längre. Man lär så länge man lever. Ha det! Kram

  • Ama de casa skriver:

   När man har tömt ett hem för att flytta till Spanien så lär man sig att inte dra på sig så många grejer igen. Man TROR i alla fall att man har lärt sig… 😉
   Tack detsamma!
   Kram

 8. farfar hebbe skriver:

  Jag tycker jag är rätt bra på sortering, Plast,plåt, glas,tidningar, förpackningar,batterier etc.Elektronik och andra elprylar lämnar jag till en bemannad station..Kläder och dylikt lämnar jag till St Eriks hjälpen som har en station (container) i byn..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Duktigt av dig Hebbe! Förbrukade batterier finns det behållare för utanför kassorna på dom flesta mataffärerna. Containrar för klädinsamlingar finns också lite här och där, men många hänger kläder som ska kastas direkt på soptunnorna där sakletarna tar hand om dom.
   Kram

 9. Mamma C skriver:

  Jag är en sådan som slänger kanske lite för snabbt en del saker. Gubben är en ekorre eller braattha gubbe.
  Kram Carin

 10. Biggeros skriver:

  Vi försöker att sortera till det bästa tänkbara sätt =) Kul när sakerna kan återanvändas av någon annan. Vi friterar heller inte ofta hemma men steker gärna i olivolja. Bra med en speciell container för just använd olja. Tråkigt att inte aluminium sorteras i en speciell tunna=(
  Ha det gott i utrensningen !!

  • Ama de casa skriver:

   Vi gör också vårt bästa, även om vi inte alltid förstår den spanska sopsorteringen… Men den har i alla fall blivit bättre på senare år.
   Vi steker oftast i smör. Sen födsel och ohejdad vana, typ.
   Vi kämpar på! Snart har vi ingenting kvar… 😉

 11. Anki skriver:

  God förmiddag! Jag är jättebra på sopsortering … sorterar allt! Sen är det bara det där lite extra att få iväg det till återvinningen. Jodå … så blir det, men lite trögt är det …
  Ha en fin måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Goafton! 🙂
   När vi bodde i Sollentuna var sopsorteringen på Hagbytippen ett favoritmål. Vi tog även med folk som bodde över hos oss dit. Jag tvivlar på att dom tyckte att det var det bästa och/eller finaste utflyktsmålet i Stockholmsområdet 😀
   Tack detsamma!

 12. Jag försöker återvinna det som går, men kanske inte är 100% duktigt, men jag har blivit bättre med åren 🙂

  Jag måste fixa en ny våg, för fästet på ena ”foten” under min har släppt, och när jag vägde mig då så vägde jag 20 kilo mindre, så egentligen borde jag spara den ? 🙂

 13. åsa skriver:

  Jag är tyvärr en hamster 😉 😀
  Bra gjort att ta tid för återvinning.
  kram

 14. Janne skriver:

  Jag har kommit ikapp med återvinningen, som du vet. Nu är det bara lite varje vecka. Men, det måste väl finnas en större återvinning än denna? Soffor, madrasser, vitvaror och järnskrot? 🙂

 15. LillaSyster skriver:

  Det bor en liten hamster i mig, men jag kan slänga till skillnad från maken. Så jag brukar passa på att rensa och köra till återvinningen då han inte är hemma. Men allt vågar jag inte slänga. Men jag skulle bra gärna vilja slänga säkert 4-5 flyttkartonger fyllda med VHS filmer, vi har ju inte ens en fungerande spelar. De trasiga har jag skeppat för många år sedan. Nu jobbat klart, bara lite administrationsarbete kvar…. Ha en skön kväll!

  • Ama de casa skriver:

   Passa på att slänga när han inte ser! Det är inget som han kommer att sakna. Fast dom VHS-erna som finns kanske du kan lägga över till datorn? Gamla filmer är kul att se 🙂
   Ha en finfin kväll ni med!

 16. LillaSyster skriver:

  Ps tack för tipset med vågen….det är alltså så man gör när man inte är nöjd med utslaget!

 17. Ditte skriver:

  Vi lämnar in en hel del till stadsmissionen och andra organisationer och det brukar komma väl till pass. Vad gäller återvinning så har vi här ett sopnedkast för hushålls sopor som för dem bort i tunne. För glas, batterier, grovsopor, papper har vi ett rum på soprum på gården där det är återvinning. Kärlen töms där varje vecka.
  I Spanien brukar vi ställa en kasse utanför soptunnorna om det är sådant som kan vara användbart och det brukar snabbt försvinna.
  Vi har nog hamstrat en del men nu åker mycket ut och andra kan ta del av det.
  Fint att ni fick avlastat förråden. Bra jobbat!
  Trevlig måndag.

  • Ama de casa skriver:

   Helt rätt att lämna grejer som är i ok skick vidare till behövande.
   Här i Spanien har det kommit upp mer kärl för återvinning på senare år och det känns bra. Frän början fanns knappt ens glasåtervinning. Vid busstationen för långfärdsbussar fanns återvinning för batterier, tack och lov. Blev orolig när den försvann, men så dök dom upp i var och varannan mataffär istället.
   Vi ställer också ut sånt som är ”fint” men som vi inte längre behöver eller vill ha. Det är en strykande åtgång på sånt.
   Tack detsamma!

 18. Susjos skriver:

  Här samlar vi på hög, inte alls bra! Sorterar det som går att sortera i soprummet, glas, batterier, plast och papper, alltid något! Å så matsopor för sig i specialpåsar.
  Ha en skön kväll!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Vi har inte matsopor för sig, det hamnar i ”övrigt”. I Sollentuna hade vi specialtunnor för det, men hit har det inte kommit ännu.
   Tack detsamma!
   Kram

 19. BP skriver:

  Ni borde nästan ha slängt några resväskor också;-) Håller helt med dig, återvinningen i Spanien fungerar perfekt. Det kan visserligen se aningen skräpigt ut vid stationerna till rengöringsgubbarna kommit och hämtat sakerna, men under tiden har många objekt bytt ägare. Så ska det vara. Det är väldigt sällsynt att något sånt händer här när HSB sätter upp containrar fem gånger per år. Ett tag satte man till och med lås på containrarna så att ingen kunde förse sig med sakerna. Totalt korkat tycker jag.

  • Ama de casa skriver:

   Nämen??? Resväskor kan jag väl inte slänga heller… Speciellt inte dom röda 😉
   Återvinningen är väldigt bra här i Spanien. Tyvärr ställer dock folk ut en massa sunkiga grejer (madrasser, trasiga fåtöljer mm) som gör att jag tycker synd om sopgubbarna. Men på det stora hela funkar det bra 🙂
   Jag kan förstå att folk sätter lås på containrarna faktiskt. När vi skulle flytta åt mamma så var containern typ full innan vi började röja…

 20. skåningen skriver:

  Jag är ganska bra på att sortera bort, men kunde nog bli bättre!
  Helt klart fick du ta av blommorna!
  Kram!

 21. Geddfish skriver:

  Här finns ständigt pågående återvinning bak sophuset, fast inte ofta det är av värde, som i somras med de fina sammetsklädda stolarna, klockan och köksbordet.
  Jag är rätt bra på att rensa här hemma. Just nu pågår en sådan med mössor, vantar och halsdukar. Och de åker till second hand.

  • Ama de casa skriver:

   Ibland finns det fina fynd bland soporna trots allt 🙂
   Om grejerna är hela så finns det ingen anledning att slänga dom – återvinning är bättre!

 22. Ylva skriver:

  Mamma berättade att hon just sett att de som åker störtlopp har air bags. Det var skönt att höra!

 23. mycketyck skriver:

  Vi har en JR som alltid sorterar bort allt och så jag som bromsar sorteringen. Tror vi skulle leva på verklig minimalistisk nivå annars.

 24. Storsamlare, allt är bra att ha! Plötsligt får jag för mig något och då är det bra med material till projektet. Kuddarna hade jag gjort sittdynor av att ha ute. Men bra att vågen fick ny ägare direkt. Förr såg jag ofta bilar som stannade till och grävde runt efter saker att sälja på loppmarknaden men jag ser det faktiskt inte så ofta längre.

  • Ama de casa skriver:

   Kuddarna fick gå till soptunnan (eller åka bil). Har hamstrat kuddar genom åren på IKEA som ligger i garaget i obruten förpackning.
   Här går sakletarna oftast runt med kundvagnar och plockar på sig grejerna. Man kan också se såna som gör spontanfynd som dom plockar med sig i famnen.

 25. bmlarsreseblogg skriver:

  Här har vi samlat på hög i flera år. Så blir det med ett hus i två våningar + vind, förråd och garage. 1 juni flyttar vi till 72 kvm så den här vintern har vi röjt, röjt och röjt och hur många vändor vi åkt till Erikshjälpen Second Hand och återvinningscentralen kan vi knappt räkna men så skönt det känns. Konstigt nog finns det fortfarande för mycket saker kvar så några vändor till får det bli….

  • Ama de casa skriver:

   Det är faktiskt inte så bra när man har för mycket förvaringsutrymme, lätt att det blir många saker på hög då.
   Oj! Då har ni haft att göra kan tro. När vi flyttade till Spanien och skulle tömma vårt lilla hus så hade vi inte så mycket i gömmorna. Trodde vi ja! Vi hittade en hel del grejer som vi inte ens visste om att vi hade… Lycka till med den fortsatta rensningen!

 26. Paula Merio skriver:

  Hej! Jag är superduktig på att återvinna, iaf matvaror, först till hund, katter, sen till fåglar typ änder, sen till matrestpåsen i värsta fall. händer inte ofta. Värre med övrigt när man saknar bil…men traskar iväg med både glas och tidningar, batterier, glödlampor…ja samvetet tar ju aldrig slut! Ny vecka, nya äventyr, är ni helt strandsatta?

  • Ama de casa skriver:

   Här slänger vi inte heller mycket mat, men det beror uteslutande på att vi är väldigt duktiga på att äta och på att ta hand om rester 😀
   Vi traskar som regel iväg med sorteringen vart efter, men ibland när det blir storröj så är det skönt att ha bilen.
   Vi är inte helt strandsatta, men restaurangerna får inte hålla sina serveringar öppna annat än för take away, så dom (plus övriga turistnäringen) är det mest synd om. Ska vara så till den 1/3, fast ett specialmöte ska visst hållas idag så vi hoppas på lättnader.

 27. Tina Brideau skriver:

  Heja-heja, återvinning är toppen! Helt rätt – det är mycket roligare att ge bort direkt till någon än att först slänga det – innan det hittar en ny ägare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: