Inte bara take away

Vi har strävat efter att gynna restaurangerna här i stan som har kärva tider nu när dom bara får sälja mat för avhämtning.

Men plötsligt händer det och vi fixar till nåt att käka alldeles själva i köket här hemma, som exempelvis i lördags.

Här var några av ingredienserna…

… och här var några till.

Då var det bara att skrida till verket då. Som vanligt har vi våra olika uppgifter i köket – Anders fixar och Ama dokumenterar.

Första mackan blev med grönpepparpaté, hackad gurka och keso.

På den andra hamnade en cangrejoröra (crabfish-klägg)

… som förstärktes med några hackade krabbfiskpinnar (crabfish-sticks).

Den tredje mackan blev liksom ”locket på”. Locket på smörgåsstapeln alltså.

Sen var det dags för en gammal trotjänare att träda i kraft. Den där elvispen fick vi i inflyttningspresent när vi flyttade in i vår första gemensamma lägenhet i april 1981. Det var bättre kvalitet på grejerna förr kan Ama tycka.

I den vispade grädden tillsattes det lite Klädesholmens kaviar.

Sen var det bara att börja montera.

Och voilà! Slutresultatet blev en smörgåstårta, eller kanske snarare en smörgåsbakelse. Toppad med skurna rullar av ost och skinka samt räkor, på kanterna var det ägg och gurkskivor.

Vi delade på den…

… och avnjöt den i solen ute på terrassen. Supergott och vi blev proppmätta båda två.

La ni förresten märke till vilken ingrediens från första bilderna som inte fick vara med? Ja, just det. Salladen. Den fick inte plats och Ama tyckte den kändes på tok för nyttig i sammanhanget.

Sen var vi rysligt smarta också. Vi sparade en del av grädden…

… så vi kunde få en Irish coffee när maten hade sjunkit undan lite. Extra fiffigt var det att vi hade sparat undan den vispade grädden innan kaviaren åkte i. En Irish med kaviargrädde låter inte som den bästa kombinationen, eller vad tycker ni?

Gomorron!

62 Responses to Inte bara take away

  1. friochlycklig skriver:

    Kaviargrädde på irish låter inte som en hit men den lilla bakelsen var tjusig. Jag lagar mer mat sedan förra årets karantän och det är okej. Det får nog bli en take away en dag snart, för även en ”husmor ” behöver ett break då och då. Kram

    • Ama de casa skriver:

      Nej, jag tror inte att kaviar platsar så bra i en Irish… Visst behöver en husmor få vila upp sig emellanåt 😀 Sen att man gynnar en bransch som har det svårt gör ju inte saken sämre.
      Kram

  2. LillaSyster skriver:

    Wow vilken bakelse =)
    Ja, det är en fördel att tänka till innan man skrider till verket med vissa saker.
    Ps. det var med omtanke som jag tog Dahlior årets kortaste månad…..tänk om mitt beroende skulle smitta….

  3. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Oj, det där lät jobbigt! Jag menar, det måste ha varit ansträngande att dokumentera hela den processen! Fast, resultatet såg jätte-gott ut! 😀

  4. mittlillautrymme skriver:

    Smart att spara grädde också. Ja, det syns dessutom tydligt att det var mer grädde i glaset med det rosa sugröret! Riktigt smart där Ama! 😀

  5. Mamma c skriver:

    Jösses så gott det där såg ut. Kanske blir så att jag härmas lite här hemma.
    Tur att ni tagit bort lite grädde innan. För fy så äckligt det lät med kaviargrädde till en Irish coffee
    Kram CArin

    • Ama de casa skriver:

      Härma på du bara – det var supergott och man kan ju ha på (och i) lite vadsomhelst 🙂
      Jag kände mig oerhört fiffig som räddade lite grädde innan kaviaren fick komma i.
      Kram

  6. Annica skriver:

    Såg smarrig ut:)
    Och ingen majonäs? Brukar det inte vara massa sånt på?
    … därav att jag inte är så förtjust i smörgåstårta…
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Det var gott! 🙂
      Det är förmodligen majjo i cangrejon? Nej, det var det inte. Jag kollade innehållsförteckningen (och fick på köpet lära mig att jag har en förstoringsglas-app i mobilen). Så det var ingen majonnäs i smörgåsbakelsen.
      Kram

  7. skåningen skriver:

    Skickligt gjort!!
    Ha en bra dag!
    Kram!

  8. farfar hebbe skriver:

    Oki,det blev ju en maffig smörgåstårtbakelse,finalen var ju god den också..Rur att grädden sparades utan kaviaren..Annars vete tusan vad det blivit,inte Irish coffee i alla fall..Haé Kram.

  9. Violacornuta skriver:

    Nä huvva för den kombinationen! 🥴 Tur att ni tänkte efter innan! Såg smarrig ut den där ”bomben”!

  10. Geddfish skriver:

    Ni är SÅ fiffiga! Riktiga kockar båda två 😀 och sista efterrätten, mums filibabba (utan kaviar).
    Ha en fin dag!

  11. Znogge skriver:

    Mums, så gott! Kaviar ska dock användas sparsamt i vissa rätter 😉 Undrar varför jag blev så sugen på smörgåstårta men det lär visst bli fiskpudding i dag…

    Ha en bra tisdag!

    • Ama de casa skriver:

      Smörgåstårta (eller bakelser) är inte dumt det 🙂 Lite kaviar i grädden gör susen!
      Fiskpudding låter inte alls fel det heller <.-<0

      Tack detsamma!

  12. Biggeros skriver:

    Tänk vad man kan åstadkomma själv och vilket konstverk !! Jag tänkte direkt att Ama kommer nog vispa sin egna grädde till Irish coffe utan kaviar.
    Ha det gott!!

  13. Yvonne skriver:

    Mums, så gott det såg ut och vilket teamwork, wow!
    Desserten gick inte av för hackor den heller, så smart att spara lite grädde

    Ha en fin tisdag

  14. Anki skriver:

    Bra samarbete där – och riktigt mumsigt ser det ut … sitter nästan och dreglar! Elvispen verkar vara en sån som vi ärvde efter svärmor för många år sen och som var långt från ny då … det var bättre kvalité på grejerna förr!
    Ha en bra tisdag!
    Kram

  15. åsa skriver:

    Irish coffee Är gott 😋 men med kaviargrädde låter det äckligt 🤮
    Sitter nu å dricker kaffe utan Irish 😜
    Kyligt ute och ingen hund vill vara ute längre än nödvändigt 🥶 ⛄️
    Er smörgåsbakelse ser väldans god ut och det utan sallad 😃
    Jag försöker få J att ta det lugnt men det är lättare sagt än gjort… tror han känner för stor press 😩 det blir för mycket helt enkelt och då kör han bara på.
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Kaviargrädde till Irish skulle jag nog inte vilja ha,,, 🙂
      Oj vad kallt ni verkar ha det. Hoppas vårvintern visar sig snart.
      Sallad är överdrivet om du frågar mig 😉
      Klart det är en stor press när man har en egen firma… Hoppas att det går bra med allt!
      Kram

  16. FREEDOMtravel skriver:

    Oj vilka fina smörgåstårtor!!! Smörgåstårta är gott, men nu för tiden tänker jag ofta på en fd kollega till mig (från Irland) som brukade poängtera hur konstig denna svenska sed med smörgåstårta var från hennes perspektiv. Hon tyckte att det är det absolut konstigaste vi äter i Sverige 😉

  17. susannerm skriver:

    Vad fiffigt! Vilket bra tips, ska testas. Njut i värmen! ☀️

  18. Sussi skriver:

    Så himla god den såg ut! Jag älskar smörgåstårtor av alla dess slag 🙂 Himla fiffigt med grädden med, tur ni hann sno undan lite innan kaviaren för jag håller med. Lät inte så gott i Irish coffee 😉

  19. bmlarsreseblogg skriver:

    Det var väl en måltid som heter duga! Smörgåstårta i miniformat!
    Dum får man inte vara, smart attfå till en Irish när elvispen ändå var framme…

  20. Veiken skriver:

    Underbart! Exakt det jag tycker om! Så smart!
    Hmmm Irish med kaviar… man kanske skulle testa nån gång och eventuellt bli positivt överraskad. eller inte! 🙂

  21. Ditte skriver:

    Perfekt med en smörgåsbakelse att dela. För rejäl blev den helt klart. (Har testat liknande men då med räkor/skagenröra och salmalax samt räkor på toppen.) Er variant såg riktigt god ut. Bra tänkt här med att spara lite grädde till en Irish
    Och tänk visst var en del el-prylar bättre förr.
    Trevlig kväll!.

    • Ama de casa skriver:

      Man kan ju göra lite hur man vill med den här typen av mat. Ta det man gillar och det som finns till hands. Brukar bli gott hur man än gör 🙂
      Visst höll alla el-grejer längre förr? Jag tror att dom lurar oss, tillverkarna…
      Tack detsamma!

  22. Ami skriver:

    Gott med smörgåstårta och en irish coffe till efterrätt!
    Kram

  23. BP skriver:

    Inte visste jag att man kunde använda hönö bröd till smörgåsbakelser. Visste inte heller att man mixade kaviar med grädde, med crème fraiche, det visste jag. Så mycket man lär sig. Å den där lilla bakelsen såg ut som ett konstverk – matkonst alltså.

    PS. Vi har en likadan mixer som är lika gammal som er. Den håller än, även om vi sällan använder den. Men den funkar perfekt med sina tre hastigheter;-) DS.

    • Ama de casa skriver:

      Bröden vi använde var några norska havrebröd som vi köpte (djupfrysta) på skandinaviska affären på andra sidan av vår gata. I Sollentuna använde vi ofta hönökaka till våra smörgåstårtor.
      Att mixa grädde med kaviar lärde vi oss av Anders mamma, det blir faktiskt supergott!

      Haha! Våra grejer kanske håller så bra för att vi inte använder dom så ofta? 😀

  24. Susjos skriver:

    Trodde först att ni gjorde en ”dagobertmacka”, men se det blev en ljuvlig ”liten” bakelse, den såg smaskig ut, och nej, kaviargrädde i en Irish vill man inte ha! Skål och ha en trevlig tisdagkväll!

    • Ama de casa skriver:

      Den blev inte så liten, men fantastiskt god 🙂
      Kaviargrädde passar bättre på en smörgåstårta än i en Irish. Tror jag, har faktiskt aldrig testat den grädden nån annanstans 😉
      Skål och tack detsamma”

  25. Mums! Bra att ni inte fick kaviar i Irish Coffeev😀

  26. Ylva skriver:

    Men vilken fin tårta! Vi har också en urgammal visp som ännu snurrar. Jag tänker på en gång när jag fick hindra langosmakaren från att pensla på vitlöksgrejs på min langos med grädde och sylt… 🙂

  27. mycketyck skriver:

    Supergott med hemagjord smörgåstårta. Den hade jag gärna smakat på. Vilken tur att ni missade att ha i kaviar i all grädde. Låter inte alltför gott med kaviargrädde till irishcoffe. Lite äckligt faktiskt.

    • Ama de casa skriver:

      Man får ju liksom bestämma själv och ha på det man tycker är gott när man gör en egen tårta 🙂
      Visst låter det äckligt, men vem vet egentligen innan man testat? 😉

  28. Såg ju supersmarrigt ut!

    Kaviar i Irish? Finns ju de som har smör i kaffet och salt i teet. Medvetet …
    Kanske är det som ädelost på pepparkakor, supergott!

    Eller inte …

    • Ama de casa skriver:

      Det var jättegod!

      Smör i kaffet? Det har jag aldrig hört om, ja inte förrän nu då. Det kanske är supergott med kaviargrädde i kaffet? Borde nog testa det nästa gång.

      Eller inte…

  29. Susan skriver:

    Hola! Såg smaskigt ut! Och en irish behövs verkligen i vinterkylan! 😉
    Kram ❤️

  30. kajsalisasblogg skriver:

    Kaviargrädde nja, men vilken räkmacka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: