Skyltsöndag – resa

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där temat för den kommande veckan är Resa.

Den här gången var det verkligen ett supersvårt temaord. Det svåraste var inte att hitta bilder som passar in på båda temana, nej det absolut svåraste var att begränsa sig.

Google – storebror ser dig – maps uppdaterar en tidslinje och lägger ut röda pluttar på ställen man besökt. Sen har Anders kompletterat med egna prickar från tidigare resor, då när man åkte runt med resehandböcker och papperskartor istället för att förlita sig till nätet och gps för att man skulle hitta fram.

Så här blev resultatet:

Ni kanske kan förstå att Ama fick svårt att begränsa sig? Ändå är inte den där kartan komplett, framförallt saknas det röda pluttar i Spanien, Frankrike och Sverige. (Som vanligt går det att klicka på bilden för att se den i större format).

Det där med att resa fick Ama smak för redan från barnsben:

På väg till New York, Miami och Bahamas med pappa, mamma och storebror 1968.

Den första längre resan Ama och Anders gjorde tillsammans var en charter till Sri Lanka 1982 tillsammans med ett par kompisar. Ama och resekompisen Stina sa till varandra innan vi åkte att en sån här resa gör man bara en gång i livet. Ack så fel vi hade.

Vi tar ett skutt fram i tiden till 1989 och hamnar i Brasilien där vi tog en tur utefter Amazonasfloden och sov över tre nätter i hängmattor ute i bushen. Vid den här tiden hade vi börjat resa på egen hand med packningen i ryggsäckar. Lonely Planet-böckerna var ovärderliga.

Nu väljer Ama att fortsättningsvis begränsa sig till en resa per år under 1990-talet – illustrerad med en bild per resa.

Okej, då reser vi väl iväg i minnenas allé!

1990: Rundresa i Mexiko, här i Acapulco. Killen till vänster om Ama var busschaufför och körde buss 1323 som syns i bakgrunden. Han hade håltimmar innan han skulle ratta bussen tillbaks till Mexiko City och körde då runt och guidade i stan med Anders och Ama som enda passagerare. Han tog inget betalt, vi har tydligen alltid haft lite tur med gratis busskort och gott om utrymme på färdmedel.

1991: Hong Kong. Vi ville se stan innan den återgick till Kina.

1992: Galápagos. En helt fantastisk naturupplevelse när vi åkte runt en vecka mellan öarna och bodde på en liten skuta med totalt 8 passagerare och 3 besättningsmän. Liiite skillnad mot dom kryssningar vi gjort på senare år.

1993: Wamena i inlandet av Irian Jaya (indonesiska delen av Nya Guinea). Även det var en häftig upplevelse. Det fanns inga vägar dit utan man var tvungen att flyga in. Området upptäcktes så sent som 1938 och då var stammarna fortfarande kannibaler. Det var dom inte längre, inte som vi märkte i alla fall och tur var väl det! Tjejen till höger i bild ser onekligen ganska kissnödig ut, men vi var väl alltför spännande att titta på för att hon skulle ha tid att gå på toa.

1994: Tunnelbaneskyltarna i Peking var inte helt lätta att tyda. Minns att vi skulle åka till en speciell park en dag, men vi hittade aldrig fram. Nåja, det fanns mycket annat att se också.

1995: Flyginformationen i Iran var inte heller så lättläst. Det enda som var läsbart för oss var att det faktiskt var en skylt med ”flight inf”. Nej, den växlade inte om krumelurerna till ”våra” bokstäver och även siffrorna är krumelurer där så flightnumren var inte heller till nån hjälp. En himla tur att vi åkte runt med vår kompis Hamid som är uppvuxen i Iran, annars hade det blivit väldigt knepigt.

1996: Vår första tur till Australien. Den där stranden kände vi verkligen för att bada vid. Eller inte.

1997: Under en biltur i USA passade vi på att åka in i Kanada och susa nedför backarna i Whistler. Nyplogade manchesterbackar är dom bästa.

1998: Vi råkade befinna oss i Paris när Frankrike vann VM-guld på hemmaplan. Vi satt på en trevlig restaurang i Quartier Latin och gissa om stämningen var hög! Vi följde sen med i jubeltåget upp efter Champs-Élysées där stämningen verkligen inte var sämre. Vet att BP också var där, fast hon ”råkade” ju såklart inte vara där utan fotbollsfanatiker som hon är så var hon självklart på plats på stadion där matchen gick av stapeln.

1999: Då var vi i Salt Lake City och åkte skidor. Den där backen skippade Ama, hon kan vara väldigt klok ibland. Vi kollade såklart även in stan och en tjej som guidade oss runt i mormonernas högkvarter sa att vi hade en väldig tur, för när vi skulle kolla på körsången så var Jesus och alla 12 lärljungarna på plats. Hmm… Mormonerna har löst det där på nåt mysko vis.

Sådärja, där tog nittiotalet slut och Ama hör hur ni andas ut. Även om inlägget blev långt så kan ni ju än en gång kolla den första bilden – inget lätt urval alls. Sen att Ama stannar här är också av andra skäl, år 2000 skaffade vi vår första digitalkamera och då blev bilderna bara fler och fler och fler och fler…

Gomorron!

Annons

80 Responses to Skyltsöndag – resa

 1. Annica skriver:

  Vilka roliga minnen det blir när man reser och dessutom tar så många kort som ni gör 🙂
  Kram

 2. LillaSyster skriver:

  Ni har ju sett nästan hela världen…..nåja lite finns ju kvar att utforska. Men man ska ju känna sig bekväm med sitt resmål också och att kunna läsa skyltar är ju en fördel. Snart kanske det går att lyfta igen….. Ha en bra söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Vi har rest runt en del, men visst finns det många ställen kvar! Det är lite marigt när bokstäverna inte är läsbara (för oss) men oftast kommer vi fram dit vi ska i alla fall (dock inte alltid… 😉 ).
   Jag längtar efter att få resa lite längre bort igen, men det lär nog dröja.
   Tack detsamma!

 3. Ami skriver:

  Ja, ni har verkligen gjort många resor. Förstår att ni saknar det. Vi får verkligen hoppas att ni kan åka igen så småningom!
  Någon gång måste väl världen bli normal igen.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ja, vi ser väl alla fram emot en normalare värld oavsett om man vill resa runt i världen eller inte. Håller tummarna för att det blir bättring i år!
   Kram

 4. väldans! Men utöver Hisingen har jag varit på ett ställe där ni inte varit; Solovetskij vid Vita Havet 😀

 5. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Ja den kartan ser ut som ett mässlings-utbrott! 🙂
  Lite extra kul känns det också, att ha varit i Japan, ett av de få ställen som Ama inte lyckats rödpricka …………. ännu. 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Ja, Japan är en vit fläck på kartan fortfarande för vår del. Vi hade siktet inställt dit i somras, men av nån konstig anledning blev den resan aldrig av… Som tur var hade vi i alla fall inte bokat den då när eländet bröt ut.

 6. Geddfish skriver:

  ”Världsomseglare” 😀
  Otroligt. Måste kännas jättekonstigt att ”bara” får resa korta resor. Fast ändå, bättre än inget.
  Ja, det var en häftig skyltsöndag hos dig!

 7. skåningen skriver:

  Härliga bilder från dina resor!
  Svar..Jag har 8 fosterbarn ,och arbetat med elever och på fritidsboende.
  ungdomarna hör i byn kallar mig för mormor!
  Så jag har stor ”familj”
  Ha en bra dag!
  Kram!

 8. mamma C skriver:

  Det måste klia i resetarmen något oerhört nu hos er båda. Hoppas allt blir som vanligt så ni kan ge er ut på nya tripper och sätta nya röda pluppar på världskartan.
  Vilken skyltsöndag det blev. Du levererade så det blev fem stjärnigt inlägg.
  Ha en bra dag.
  Kram Carin

 9. Yvonne skriver:

  God förmiddag, ja, ni har verkligen sett mycket av vår värld, så häftigt! Måste vara kul att kolla på gamla bilder och minnas.

  Gunnar Mattson, som bl a äger Hotel Masa, har ju varit i alla länder i hela världen berättade han när vi var ett stort gäng som var uppe i Maserhof wine museum i Jalon. Häftigt och han är ju 76 år nu och tror resandet nu är mellan Göteborg och Torrevieja.

  När pandemin är slut fortsätter väl ni resandet och kommer säkert att ha det helt rött över världskartan ni också 🙂

  Ha en fin söndag

  • Ama de casa skriver:

   Goförmiddag Yvonne! 🙂
   Ja, det är himla kul att Anders har sett till att det är sån himla bra ordning i arkivet med både gamla och nya bilder 🙂

   Oj! Det var värst. Vi har många länder kvar att utforska, men vissa vill vi inte till. Känner inget direkt sug att åka till Nordkorea till exempel.

   Tack detsamma!

 10. Tove Elisabeth Olberg skriver:

  Du Ama tillhör de be-resta med så mycket resa i livet! Begränsa urvalet och korsa gränser utan begränsning så att säga 🙂

 11. Znogge skriver:

  Vilket härligt inlägg och så många olika länder och platser ni har besökt. Där ligger vi i lä och nu är det dessutom rena stiltjen på resefronten.

  God söndag!

 12. Micke skriver:

  Man behöver ju viss info när man står där och ska flyga iväg, annars får åtminstone jag panik, antagligen 😉

  Det var en rejäl hög med röda prickar där, jag ligger efter minst sagt, undrar om jag kan komma ifatt där?
  Knappast 🙂

  sv: Var ju själv ”robotdammsugare” en gång i tiden, var nog därför jag köpte en riktig sådan istället 😉

  Ha det bäst Ama.

  • Ama de casa skriver:

   Det är inte så kul när det bara står krumelurer på informationstavlorna, men det brukar ordna sig ändå 🙂

   Många prickar blir det och fler hade det blivit ifall inte pandemin hade slagit till… Fast man ska ändå vara glad att man har fått vara frisk.

   Haha! Jag har varit inne på att köpa en riktig robotdammsugare, men jag hade helst haft en som hade en fjärrkontroll 😀

   Tack detsamma!

 13. läste du om hotellstäderna i mitt inlägg…? 😳 🚿🧴🧻

 14. Lena i Wales skriver:

  Du är verkligen berest i stora delar av världen.
  Roligt att se alla dina röda prickar.
  Skön söndag!

 15. farfar hebbe skriver:

  Många fina resminnen har du där…
  Ja finns väl inget som ställt till med så mycket elände som religionen har.Så där håller jag med dig till 100% Haé Kram.

 16. Susjos skriver:

  Såååå roligt att läsa om alla dina resor! Fantastiskt så mycket ni har hunnit med. Är väldigt imponerad att du redan som 8-åring åkte på en cool resa över Atlanten! Flög ni från Arlanda? Å snacka om att du är lik din mamma, otroligt lik på den bilden!
  Jättekul att se alla era röda prickar och foton från olika resor.
  Ha en bra söndag!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det är nog mammas och pappas ”fel” att jag är så sugen på att resa hela tiden 😉 Jag minns inte riktigt, vi kan ha flugit från Bromma också. Det gick i alla fall inget flyg från Skellefteå till USA, så via Stockholm flög vi.
   Många har påpekat genom åren att jag är lik min mamma.
   Tack detsamma!
   Kram

 17. Åke skriver:

  Ännu en gång roligt med skyltar från världen över Ama 🙂

 18. BP skriver:

  WOW! Ja, det där med resandet verkar vara medfödd. Vilken rolig bild på din familj. Å du var då en kopia av din mamma, samt storebror en kopia på sin pappa.

  Helt underbart att följa med dig på en världen runt resa igen. Den enda kontinenten där det är lite glest med röda pluppar är ju Asien, men jag gissar att du inte är alltför sugen att åka till Ryssland;-) Afrika ser också rätt så tomt ut. Så ni har två kontinent och många länder kvar att utforska. Alltid roligt med några mål kvar…

  Skoj också att vi var i Paris båda två på fotbolls-VM utan att veta om varandra. Världen är bra liten…

  En härlig Skyltsöndag:-) Hoppas Sanna kommer upp med ett tema där du kan visa 2000-talet i bilder:-)

  Tusen tack för din skyltresa och länkarna:-)

  • Ama de casa skriver:

   Jo, resandet ligger nog i generna, precis som utseendet 🙂

   Ryssland lockar inte så mycket, men Japan vill jag gärna se. Skulle ha blivit av i somras, men sen kom det nåt som stoppade dom planerna…
   Visst finns det mycket kvar att utforska! Hoppas verkligen att det blir möjligt snart.

   Det var skoj att vara i Paris när Frankrike tog hem VM. Från början var det meningen att vi skulle vara där veckan innan 🙂

   2000-talet… Oj. Då blir det ännu svårare att välja 😉

   Tack själv, BP!

 19. Anette skriver:

  Jäklar, vad ni har rest. Ni har ju varit nästan överallt.
  De här äldre resorna är jättekul att se bilder från. Både roligt att se er och resmålen.

 20. Sussi skriver:

  Wow! Vilka resor ni gjort och vilka spännande länder. Måste vara superkul att ha det som minnen. Jag har åkt några charterresor till de vanligaste resmålen bara haha

  • Ama de casa skriver:

   Nog har vi många fina (och mindre fina) minnen från resor! Dom mindre fina blir roliga också, fast mest efter att man har ”överlevt” dom och hunnit andas ut 😉
   Vi har sen mitten på 80-talet ”bara” åkt på charterresor till alperna. Fast nu på sista tiden tagit oss till bussen upp mot skidorterna själva. Charter kan vara väldigt bekvämt ändå 🙂

 21. Det var verkligen pluttomt i Sverige på den där kartan. Japan har ni inte besökt heller tydligen. Men ni har verkligen rest. Jisses.

  Och oj så lik du är din mamma!

  • Haha, ser nu att fler har kommenterat att du är lik din mamma.

   Det finns sådana där planscher man kan köpa där man skrapar de länder man besökt. Man vinner väl inget på att skrapa – ja annat än själva upplevelsen då.

   • Ama de casa skriver:

    Jag har sett såna skrapgrejer. Har även försökt räkna efter hur många länder vi besökt. Men det är svårt! Vissa länder finns inte kvar och andra har tillkommit. Hur räknas såna? Jag har gett upp. Och det spelar ju faktiskt ingen större roll.

  • Ama de casa skriver:

   Vi har faktiskt varit på ett flertal ställen i Sverige, men när vi bodde där så åkte vi alltid utomlands på semestrarna.

   Det är många som har påpekat att jag är lik min mamma (inte bara i det här inlägget) och det är jag glad för – min mamma var jättefin!

   • Nä, spelar ingen roll egentligen hur mycket som skrapas bort. Det är väl inte meningen att man ska resa för att skrapa, direkt. Fast det finns nog de som tänker så …

    Din mamma var ju hur söt som helst! Ibland är det så trevligt att komma från samma äppelträd!

   • Ama de casa skriver:

    Vi tycker att det är roligt att se nya platser/länder, men det är även kul att återvända till ställen som vi gillar.

 22. Ditte skriver:

  Många härliga och fantastiska resor med fina minnen och skyltar blev det. Perfekt med en karta. Vi hade gjort en men den lyckades jag trolla bort så har inte gjort någon ny. Och visst är det svårt att begränsa sig när det kommer till resor. Instämmer helt. Har bestämt mig för högst 10 bilder. Knepigt värre men jag har nog lyckats.
  Härliga bilder! Stort tack för resan!
  Trevlig kväll

  • Ama de casa skriver:

   Vad synd att du ”lyckades” slarva bort din karta, du kanske kan skapa om den?
   Visst var det svårt att begränsa sig! Jag hade en gräns på max 8 bilder tidigare, men då hade jag flera inlägg per dag.
   Tack Ditte och tack detsamma!

   • Ditte skriver:

    Jag brukar variera antalet bilder men mellan 8 och 12 blir det. Men just i år till temat ska jag dra ner på antalet och träna på att välja. 😀

   • Ditte skriver:

    Alltså min Wp har inga synpunkter…Utan mer jag själv 😀

   • Ama de casa skriver:

    Samma här. Jag ska försöka att dra ned på antalet bilder. Men just denna veckan blev det extra svårt. Även för mig handlar det inte om att WP säger emot, det är helt enkelt svårt att få hejd på mig själv 😀

 23. Ditte skriver:

  Försökte räkna länderna men blev osäker. Hur många olika länder är det?

  • Ama de casa skriver:

   Som jag svarade Emma tidigare i detta inlägg:
   ”Det är svårt! Vissa länder finns inte kvar och andra har tillkommit. Hur räknas såna? Jag har gett upp. Och det spelar ju faktiskt ingen större roll”.

   Kanske gör jag ett nytt försök nån gång 😀

 24. Wow, som ni har rest. Roligt. Jag vill också uppleva och utforska mer.

 25. Paula Merio skriver:

  Hej du vittberesta kvinna. Du är unik som har träffat Jesus och lärjungarna haha. Vet du när jag var ung läste jag alla böcker jag kom över av någon dansk upptäcktsresande, Falk-Rönne tror jag han hette som letade fram alla möjliga kannibalstammar just på Nya Guinea o andra platser.. Jag ville ju bli som han, o visste att jag var för sent ute för att hitta folkstammar som ingen kände till…När jag blev lite äldre mattades den drömmen av när jag insåg hur varmt och svettigt det är i djungeln och hur mycket äckelfarliga djur det finns där.Vilket resmål hägrar härnäst, när man väl kan flyga och fara fritt igen?

  • Ama de casa skriver:

   Hejsan Paula! 🙂
   Jag känner mig hedrad av att ha träffat både Jesus och lärjungarna 😉
   Det är spännande att resa runt, men jag föredrar faktiskt när människorna inte är kannibaler… 😀
   Varmt och svettigt är det i djungeln och en himla massa oväsen också! Jösses vad exempelvis grodor kan leva om och störa nattsömnen.
   Jag skulle gärna åka till Japan, det är en vit fläck på kartan för min del. Skulle ha gjort det i somras enligt planen (ej bokat som tur var) men av nån konstig anledning blev det inte av.

 26. yfronten skriver:

  Åh, vad roligt med alla resor! Jag har rest mycket med mamma och pappa som är språklärare och gillade att fortbilda sig på sommarloven. 🙂

 27. mycketyck skriver:

  Jösses vad ni rest genom åren. Jag har nog mest rest genom böcker och filmer.

 28. Ruth i Virginia skriver:

  Jag började också resa ung. Efter jag var ca 7 år tog vi, min bror, mamma och jag, tåget till Stockholm en gång om året och hälsade på Moster Hanna i Stureby. Det blev Katatrinahissen, Skansen och färjan till Gröna Lund och Lustiga Huset.

  Intressantaste platser jag besökt är nog Nepal och Uzbekistan (Samarkand, Bukhara). Sen hade jag ju turen att få bo i Bandung på Java i två och ett halvt år, vilket också betydde besök på Sumatra och Bali. Bodde i Anchorage, Alaska, innan vi flyttade till Virginia. Det är anorlunda att BO nånstans, än att turista, den saken är klar.

  Min första utlandsresa gick till Norge 1951 – underbar fjordkryssning med min mamma och syster.

  Första flygresan: Bromma-Visby sommaren 1948.

  • Ama de casa skriver:

   Du har rest en hel del redan från unga år och dessutom bott på många intressanta platser.
   Jag tror att min första utlandsresa kan ha varit 1965 när familjen bodde i Los Cristianos på Teneriffa i tre månader. Det är i alla fall den första resan som jag har fragmentala minnen från. Förmodligen kan det ha varit den första flygresan också.

 29. kajsalisasblogg skriver:

  Kul nostalgibild, det verkar som du har ditt resande i generna 🙂 Sen fick du med hela 90-talet 1996 verkar mest spännande.

  • Ama de casa skriver:

   Det var nog mammas och pappas fel från början att jag gillar att resa så mycket 🙂
   Det var väldigt spännande i Australien, fast vi utmanade inte ödet och badade just vid den stranden. Dock blev det såklart bad och snorkling på andra håll, som vid stora barriärrevet till exempel.

 30. Anki skriver:

  Ja, vad säger man … WOW! Ni är verkligen beresta … och det är ju underbart att ni har kunnat göra så många resor när ni nu gillar det så mycket 🙂 Kul att få läsa och se alla bilder! Tack för det!

 31. Sognafaret skriver:

  Wow for et imponerende reisekart!

 32. Helen skriver:

  Du har verkligen varit ute och rest, vilka fantastiska upplevelser du haft under årens gång!

 33. byblixtra skriver:

  Fin bild på dig och din familj ombord på planet.
  Kul att få se resebilderna från 90-talet.

 34. bjorgnin skriver:

  Heisann, spesielt koselig med gamle bilder – og bildene gjør på en måte at vi kan reise om og om igjen de samme reisene!

 35. Tomtan skriver:

  WOW Vilken globetrotter du är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: