Vad kan man hitta på med resterna av julmaten?

Kanske ett senkommet tips, men det kommer ju fler jular.

Här stod Anders på annandag jul och hade lite pill med dill (ja, Ama erkände faktiskt att det var ett senkommet tips!). I stora kastrullen kokade potatis och i den lilla var det en stuvning på gång.

Sen rörde han ihop dill, stuvning och potatis. Vad månde det bliva av detta?

Ama då… Gjorde hon ingenting?

Jodå. Hon sanerade.

Anders la upp sin hemgravade lax på tallrikarna och lite hovmästarsås oppanpå.

Ama då?

Hon fortsatte sitt projekt ”sanera mera”. Ja, ni ser väl att det har tillkommit diskad disk i stället (handdiskad disk, tyvärr – den som ändå hade en diskmaskin…).

Ja, vad blev matresultatet då? Inte så svårt att lista ut, kanske.

Det blev…

… ??? Det blev en… köttbullemacka?

Nej då, det där var en bild från dagen innan, juldagen alltså. Ama verkar ha fått lite oordning i sitt eget bloggarkiv.

Det blev såklart:

Gravad lax + dill + stuvning + potatis kan inte bli så mycket annat än ”Gravad lax med dillstuvad potatis”. Ama lovar – det blev supergott!

Se där! Där gjorde vi av med det sista av julmaten redan annandag jul.

Eller nästan, i alla fall. Den dillstuvade potatisen blev mer än vad vi orkade med. Men efter att ha fått bo i frysen ett tag kom den till nytta igen:

Igår fick den bli potatisen till den sista sillen från julbordet och det gick precis lika bra med sill till den dillstuvade potatisen som med lax på annandagen.

Vid fyratiden på eftermiddagen avnjöt vi den ute i solen på terrassen.

Har ni lyckats klämma i er all julmat än och hur lång tid tog det innan resterna var slut i såna fall?

Gomorron!

66 Responses to Vad kan man hitta på med resterna av julmaten?

  1. Anette skriver:

    Att göra slut på julmaten kan vara lite klurigt men det fixar ni bra. Vi har gjort pytt och paj på lite rester så här finns bara en ost och lite sill kvar och det ska vi nog lyckas klämma i oss.
    Härligt att ni kan sitta ute och äta.

    • Ama de casa skriver:

      Det är bra att kunna variera resterna och det har ni lyckats bra med tycker jag. Sill och ost behöver ju nödvändigtvis inte klassas som julmat heller 🙂
      Det är skönt att kunna sitta ute och äta, men nu väntas flera dagars fulväder. Det är bara att hoppas att väderspågubbarna har fel 🙂

  2. Annica skriver:

    Den lilla julmat som blev över skickade jag med mamma
    Hon hade ändå tagit med sig det mesta 😉
    Kram

  3. Anki skriver:

    Bra att ta tillvara resterna … ser väldans gott ut! Här blir det rotmos med fläsklägg idag 🙂
    Ha en fin Trettondag!

  4. Mamma C skriver:

    Inga rester här som tur är.
    Men er resträtt såg mycket god ut.
    Kram Carin

  5. Znogge skriver:

    Jag gillar inte alls julmat men övriga familjen gjorde ett gott jobb. Några sillburkar finns kvar men det blir Husses jobb att ta sig an innehållet för jag vägrar.

    God trettondag!

  6. Violacornuta skriver:

    Ser smarrigt ut. 🤗
    Japp, den var slut efter en vecka. Lite sill, ägg, Jansson och annat några frukostar. Köttbullar och prinskorv tillsammans med råstekt potatis. Till sist en smarrig gratäng på den sista julskinkan. ☺️
    Nu blir det LCHF för resten av detta år. Och förhoppningsvis längre.

  7. Skogsälvan skriver:

    Godmorgon
    Jag blir alltid så hungrig när jag besöker dej 😃
    Fast just nu sen jag fick covid så har jag inget luktsinne alls och nästintill obefintligt smaksinne.
    Hoppas maten smakade
    Kram 🤗

  8. mittlillautrymme skriver:

    Go’ förmidda’ Ama!
    Vi ligger nog i fas med er där. De sista resterna avnjöt vi i går. Nu hoppas vi bara på att våren snart fattar att det är dags att vakna till! 🙂

  9. friochlycklig skriver:

    Några små senapssillbitar i en burk är allt som är kvar och det har jag ingen fantasi till att göra något avancerat av. Dillstuvad potatis, såå gott. Tack för tipset! Kram

  10. skåningen skriver:

    Här är det ingen sol Det är SNÖ!!
    Och ingen lax med dillstuvade potatis heller .
    Sv..Hundar brukar tycka om skor Man kan undra Varför?
    Ha en bra dag!
    Kram!

  11. Yvonne skriver:

    Här blev det just inget kvar av julmaten och det tackar jag för. Det var ju bara vi och sonen så jag hade noga frågat ut vad alla ville ha på julbordet och bara köpt/lagat det i lagom mängder. Man inser vad mycket mer man köper när man är 8 personen och hur mycket svårare det är att beräkna då.

    Hemgravad lax och dillstuvad potatis är ju mums, till sill har jag bara ätit vanlig kokt potatis , men det går säkert bra med dillstuvat till det också.

    Nu ska jag göra ett ryck och få ner allt det juliga och det känns skööönt.

    Ha en fin onsdag

    • Ama de casa skriver:

      Visst är det lättare att dimensionera maten när man inte är så många.

      Det var premiär för oss också med dillstuvad potatis till sill, men vi tänkte: varför inte? Laxen var slut och sillen fanns kvar 🙂

      Vi ska få fulväder framöver så kanske till och med jag – tvärt mot mina principer – passar på att tjuvsluta julen då.

      Tack detsamma!

  12. Gott, rester är jag duktig på, slänger inget 🙂

  13. farfar hebbe skriver:

    Jag gjorde slut på julmaten igår,då gick siste sillen och laxen rakt ner i magen,man kan säga att nu är julen slut,när sista sillen tuggats ut..Så nu blir det ingen mer sill förrän till påsk,tror jag..Haé Kram.

  14. LillaSyster skriver:

    Eftersom vi beställde färdig julmat för två så klämde vi i oss den under julafton 😋
    Dillstuvad potatis var längesen jag åt mmmmm.
    Har du fått några paket av de visemännen?
    Här snöar det för fullt nu, finns risk för att man får skotta gångarna till kvällen eller imorgon. Suck suck jag har inte beställt någon snö.

    • Ama de casa skriver:

      Ett smart drag! Fast vi var från början inställda på ett knytkalas med goda vänner och hade redan börjat inhandla diverse. Sen ändrades reglerna för umgänge och då blev det som det blev…
      Nej, inga paket till mig, vare sig av Tomten eller dom vise männen. Men jag är glad ändå 🙂
      Jag har inte heller beställt nån snö och här har den hållit sig undan 🙂 Var rädd om knäet ifall du måste skotta!

  15. Micke skriver:

    Va mysigt ni har det där, ett fint litet kök ju.
    Ja, diskmaskin är fint att ha men har man ingen plats så har man ju inte, har för mig jag läst det någon gång här.
    En stuvning går alltid ner, lite av min frus favorit oavsett innehåll, min med.

    Vår julmat tog väl slut innan nyår där, det var skönt att få det avklarat, sen hade vi kalkon på nyår, det räckte till middag i två-tre dagar trots mitt ”småplock” en gång i halvtimmen 😉

    Ha det så fint Ama.

    • Ama de casa skriver:

      Jodå, köket är fint. Jag önskar bara att det hade rymts en diskmaskin också.
      Stuvning är inte alls fel, passar till många grejer och går att variera en hel del 🙂

      På nyåret var vi ute på restaurang och käkade och eftersom det var en buffé (med bordsservering) så blev det inga rester, inte ens en doggybag. Känns lite fel att be om en sån när det är buffé… Haha!

      Tack detsamma!

  16. wiper skriver:

    Det såg ju jättegott ut allt du/ni tillagade. Ni har det jättefint så jag förstår att ni njuter.

    Hoppas både julen och nyåret varit bra

    God fortsättning på nya året
    kram från Malin

    • Ama de casa skriver:

      Det var väldans gott, vem har sagt att man inte kan ha dillstuvad potatis till sill? 😉

      Tack och hoppas detsamma gäller för er.

      Tack detsamma!
      Kram

  17. Annika skriver:

    DET där ser riktigt GOTT ut, skulle gärna äta äta det. MUMS. Älskar gravlax. Jag år rester och rester i flera dagar också, både svenska o amerikanska. Till sist fick vi tyvärr slänga somliga av dem.
    Trevligt att se dina bilder.
    God fortsättning!!

    • Ama de casa skriver:

      Det var väldans gott också. Här i Spanien är dom mer för rökt lax, fast jag gillar gravlaxen bättre. Det är ju väldigt enkelt att göra sån själv. Eller nåja. Anders tycker att det är enkelt i alla fall, själv hejar jag mest på 😀
      Tack och tack detsamma!

  18. Ditte skriver:

    Bra jobbat att ta till vara resterna. Och det blev ju riktigt bra. Skönt
    Med tanke på att vi i stort sett inte äter den s.k. julmaten mer än till lunch på julafton så var det inga direkta rester kvar. Men den gravade laxen frös vi in en bit av och åt även lite senare. Även hos oss blev det stuvad potatis till. Även Bosses köttbullar blev till en middag med potatismos- Här är det alltid Bosse som sköter saneringen och diskn när jag lagar mat. Men även när när han lagar så tar han hand o saneringen. Tror vi fortsätter så.
    Vad gäller dillstuvad potatis och sill hade jag nog inte kommit på tanken. Men varför inte. Fint att sitta ute och äta.
    Önskar er en trevlig trettondag.

    • Ama de casa skriver:

      Vi tar så gott som alltid hand om resterna. Onödigt att slänga god mat 🙂
      Den gravade laxen gick åt. Köttbullarna hade vi köpt färdiga och frysta, så dom finns det kvar av i frysen – dom går alltid åt vid ett senare tillfälle.
      Vi har tvärtom-fördelning vid matlagningen. Anders lagar, jag hackar och sanerar.
      Kombin med sill och dillstuvad potatis kom vi på när vi fick rester av båda 😀
      Att äta ute är inte fel, oavsett om man är hemma eller inte.
      Tack detsamma!

  19. BP skriver:

    Älskar gravad lax, den enda ”formen” av lax som jag gillar. Sedan lärde jag mig nåt nytt igen. Trodde nämligen att man inte kunde frysa in potatis. Pommes frites okej, men inte kokt potatis. Men där har jag haft fel.
    Sedan ser jag att du gått över till en orange diskborste också. Den gör sig riktigt fin i ert kök:-) Även tvättsvampen verkar ha en orange sida – hahaha:-)

    PS. I år blev det inga rester alls. Eller nu ljuger jag. Sillsallad och gubbröra blev över, men det var med avsikt. DS.

    • Ama de casa skriver:

      Man fryser ju både janssons och krögarpytt så varför inte dillstuvad potatis? Det var min tanke, och det gick alldeles utmärkt.
      Jag har en hel hög med både röda och orangea diskborstar i skåpet. Det är ju himla bra eftersom vi inte får åka till IKEA som ligger i Murcia som ligger i grannregionen. Disksvampen är gul 🙂

      Om man lämnar rester med flit är det ju bara bra 🙂

  20. åsa skriver:

    Tredjedag jul då var det tomt i kylskåpet… då var jag tvungen att handla för att vi inte skulle svälta ihjäl 😉
    Potatis äter jag inte om jag slipper 😉
    Dill klarar jag inte av… så tur Ni åt utan mig som sällskap 😀
    kram

    • Ama de casa skriver:

      Det lät som en bra planering 🙂
      Potatis som är så gott! Man kan ju göra så mycket med dom.
      Dill är också gott, men du skulle nog inte ha gillat den dillstuvade potatisen 😀
      Kram

  21. Sussi skriver:

    En del av vår julmat har åkt i soporna. Tycker man aldrig hinner äta upp allt man gör och köper. Sen ledsnar man lite med 😉 Hoppas ni njöt av sista julmaten..

    • Ama de casa skriver:

      Vi slänger sällan eller aldrig nån mat överhuvudtaget. Det vi inte äter upp direkt åker ofta i frysen om vi inte äter resterna dan efter 🙂
      Jodå, det var gott!

  22. yfronten skriver:

    Vi har ätit upp både jul- och nyårsmaten men jag fick bjuda hit ett par vänner för att hjälpa mig med pizookien eftersom maken inte är så glad i choklad. Min hjärna har tydligen processat detta med min gamla kollega Ibi och kommit på att hon heter Ibolya egentligen. Ni kanske har varit i någon sådan stad också. 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Blev tvungen att googla på pizookien, och jösses vad gott det såg ut! Egentligen har du tur att maken ratar choklad, då får du ha den ifred (ifall du inte bjuder in vänner) 😀

      Nån Ibolya-stad tror jag inte att vi har varit i, men jag är inte helt säker… 😉

  23. mycketyck skriver:

    Vi kör ingen julmat här men gillar er återvinning av den. Vi kör återvinning av all mat och det som blir över får hundarna. 🙂

  24. Geddfish skriver:

    Jo, på det femstjärniga hotellet som JAG var, så hade de också vett att ta tillvara resterna på ett smakligt sätt 😀 Namnam 😀 Viktigt att vara klimatsmart!
    Det ska man alltid vara iofs.
    Kram!

  25. Dillstuvad potatis, så gott !!

    Julskinka som jag hade kvar och la i frysen, den skall hamna i någon pastasås framöver 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Visst är det gott!

      En gång gjorde vi ”Julskinka Hawaii” efter att den fått bo i frysen ett tag. Du kan aldrig gissa hur vi fick dom tjockare skinkskivorna att bli hawaiianska 😉

  26. FREEDOMtravel skriver:

    Oj vad svensk maten verkar vara där i Spanien! Men gott ser det ut 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Det finns många skandinaviska affärer här och det är bra när suget efter svensk mat sätter in 🙂 Sen går det ju att hitta råvaror till svensk husmanskost även i dom spanska affärerna. Dillstuvad potatis är ju alls inga problem. Att hitta kryddpeppar till kroppkakorna var desto svårare 🙂

  27. Susjos skriver:

    Ja, julmaten ska man ta hand om, inget går till spillo här heller. Stekt potatis med charlottenlök och stekt skinka och stekt broccoli blev en god pytt med matyoghurt blandad med den goda senapen från Ulriksdal., det åt jag igår. Vi har lite skinka kvar ännu!
    HA det gott!
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Mums! Det lät ju supergott! Skinka är ju användbar på många vis så rester av den gör ju ingenting. Fast i år hade vi ingen skinka alls.
      Tack detsamma!
      Kram

  28. Vi har en bit skinka kvar men den tänker jag slänga. Några sillbitar finns också, det borde vara bra än. Sedan har vi en burk med senapssill som står oöppnad. Köttbullar finns i frysen, sonen tjatar om köttbullemackor. Ungefär det.

    Men jag måste säga att det ser attans mumsigt ut! Förstår inte att ni äter på restaurang, ni fixar det ju själva. Ja, förutom disken då.

    • Ama de casa skriver:

      Slänga? Oj vad onödigt. Att frysa in och sen använda på allehanda vis funkar ju hur bra som helst. Fast då ska man vara lite snabbare i beslutet att frysa in.
      Köttbullemackor är ju jättegoda, så jag förstår sonens tjat 🙂

      Vi varierar med att äta hemma och på restaurang. Igår skulle vi laga nåt hemma, men det slutade med att vi käkade på Bar Carlos. Jag slapp disken och fick rester med mig hem. Win-win, typ 😀

  29. Paula Merio skriver:

    Svenskar och era stuvade grejer begriper jag mig inte på. Stuvad potatis, stuvade morötter, stuvade makaroner, blääää säger jag bara, som att tillsätta vitt klister i det som var så gott! Haha, ja smaken är som baken, jag tycker ni gjorde lyckade rätter av julmaten…om man gillar stuvningar….kom just på att du som inte gillar morötter, du skulle kanske älska stuvade morötter. Du har en make som är stuvningarnas kung, kan det bli nåt tro? Mina julmatsrester ligger i frysen, inget annat än skinka blev kvar, o det var lite fusk för jag handlade visst en skinka till, på rea igår,. haha

    • Ama de casa skriver:

      Jag älskar stuvningar (utom dom stuvade morötterna) men det beror nog på vad man är uppvuxen med för typ av mat. Här i Spanien har dom exempelvis sällan sås till maten (utom på turistställen och i grytor såklart) och det är ju vi svenskar vana vid att få.
      Stuvade morötter är glääää!!!
      Det verkar som du gillar skinka mer än stuvningar 😉

  30. Janne skriver:

    Dillstuvad potatis, så gott! Mycket av våra rester har hönset fått. Det som blev över när Glufs Glufs tröttnat på rester. Lotta äter inte gärna rester. Hon skulle, t.ex. inte kunna få i sig en kall fläskkotlett vid kylskåpet. Konstigt.

    • Ama de casa skriver:

      Väldigt mumsigt med dillstuvad potatis! Era höns har det bra dom 🙂
      Jag vill nog ha resterna värmda. Den maten som var varm i original, alltså 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: