Rulla rulla liten bulla

Men? Vad är det som pågår här – bakning i casa de Ama de casa, eller? Inte varje dag man ser det.

Peppar i degen? Ja, det ska väl kanske bli pepparkakor såhär i juletider.

Ett ägg i det hela gör att degen håller samman bättre.

Då var det dags att rulla dom, bullarna.

Åtta rullade bullar blev det.

Men vad gööör du! Platta bullar?

Aha! Fyllningen ska också i såklart.

Tryck ihop bullarna och sen…

… rulla rulla liten bulla igen.

Och därefter SKJUTS in i ugn!

Eller snarare PLUMS ned i kastrullen!

När dom flyter upp är dom klara.

Det blev tydligen andra bullar av, för som ni säkert redan gissat så ”bakade” vi…

… kroppkakor som vi sen avnjöt i solen ute på terrassen.

Gomorro…

Hursa? Om dom blev goda?

Svar: JA!

Vi gjorde dom lite mindre och på så sätt undvek vi paltkoma. Fast paltkoma kan man väl inte få av kroppkakor?

Gomorron!

50 Responses to Rulla rulla liten bulla

  1. LillaSyster skriver:

    Mmmm kroppkakor så gott! Nu ska du få heta tips från coachen. Om man använder potatismjöl istället för vetemjöl blir de ännu godare 😋 Hade en kund förra veckan som berättade att de alltid hade kroppkakor på julbordet, det är inte jag van vid. Vi har alltid kåldolmar och det var inte hon van vid. Intressant att det är så olika, vi är ju uppvuxna inte så långt ifrån varandra, men på 25 mil hinner traditionerna att ändras. Ha en bra onsdag🤶🎅

    • Ama de casa skriver:

      Dom blev jättegoda även om vi använde fel mjöl, men tack för tipset!
      För några år sen firade vi jul i Kalmar och jag blev jätteförvånad när det dök upp kroppkakor på julbordet. Jätteförvånad och jätteglad 🙂 Några kåldolmar har jag dock aldrig sett på nåt julbord, men skulle bli jätteglad om det dök upp såna också 😀
      Tack detsamma!

  2. Annica skriver:

    Kroppkakor är ett helt ok alternativ till palt 😉
    Kram

  3. Elly skriver:

    God morgon!
    Så gott! Sådant man bara kan längta efter …
    Jag ska nog göra palt någon dag framöver känner jag …! Gott att ha i frysen och ta fram ibland. Med mycket smör och lingonsylt …!
    Ha en fin dag i solen!

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Elly! 🙂
      Det var verkligen jättegott och ett par ligger fortfarande kvar i frysen 🙂
      Mycket smör och lingonsylt är ju ett måste 😀
      Tack detsamma!

  4. mamma C skriver:

    Mums så gott. Har bara gjort kroppkakor en gång själv i mitt liv.
    Kram Carin.

    • Ama de casa skriver:

      Det här var premiär för oss, men absolut inte sista gången med egentillverkning 🙂
      Jag kollade först om det fanns färdiga på Scandigo, men det gjorde det inte. Såna köpte jag alltid i Sverige.
      Kram

  5. Znogge skriver:

    Så gott! Själv trodde jag nästan att jag hade kommit fel när jag hamnade mitt i köksbestyren!

    Ha en härlig lillejulafton!

  6. Yvonne skriver:

    God morgon, så gott med kroppkakor, länge sedan jag åt det när jag tänker efter. Jag gör ju Pitepalt (utan kornmjöl) och det är sååå gott. Fläsket, eller rättare sagt baconet, steker jag och har vid sidan om. Har fått för mig att de blir klara snabbare om man gör platta paltar och har fyllningen bredvid. Man kan ju hoppas att vi får över mycket potatis från julbordet, då blir det kroppkakor efter helgerna, mums!

    Ha en fin onsdag, dagen före dopparedagen

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Pitepalt verkade lite för komplicerat för ”palt”-nybörjare. Vi hade stekfläsk i, men nästa gång blir det nog bacon eller mer finskuret fläsk. Vi gjorde dom små och det tog bara en 6 – 7 minuter innan dom flöt upp och meddelade att dom var klara. Mer bråttom än så har vi nog inte 😀
      Bra idé där! Vi får koka extra mycket potatis imorgon 🙂

      Tack detsamma!

      • Yvonne skriver:

        Pitepalt görs ju på rå potatis så det står 1 tim i receptet att de ska koka, men halva tiden räcker gott för min modell. Nu blir jag riktigt sugen på både kroppkakor och palt, och så är det julafton imorgon…. Får vänta tills efter helgerna med det – om det går nu när suget satt igång 🙂

      • Ama de casa skriver:

        Ja, det är klart, då blir det ju längre koktid.
        Du får köra småländska varianten på julbordet – där finns det kroppkakor med 😀

  7. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Det var ett väldigt stök där, men frågan kvarstår: ”är det helt säkert att det är Ama vi ser på bild”?
    Det måste väl heta ”kroppkoma”, men symptomen torde vara identiska. .-D

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Leffe! 🙂
      Jodå visst är det Ama! Åtminstone på dom två sista bilderna 😉
      Det gäller att inte peta i sig för mycket av det goda. Det kan vara lätt att exempelvis få parisarekoma också… 😀

  8. Ruth i Virginia skriver:

    Det åts under WWII. Gillade inte.
    Det blev kletigt i munnen och svårt att svälja.
    Är det möjligt att dom var gjorda av riven potatis?
    Stekt fläsk är iaf gott, hur än man äter det !!!

    • Ama de casa skriver:

      Visst är det lite kletigt, men gott klet! 🙂 Jag tror man river potatisen rå till palt, till kroppkakorna pressade vi kokt potatis. Kändes enklare.
      Stekt fläsk hör till mina favoriter också. Gärna med rårakor eller potatis och löksås.

  9. friochlycklig skriver:

    Du ser ganska pigg ut på bilden, fast du har iofs inte ätit upp ännu. God jul! 🌲👍🙂 Kram

  10. farfar hebbe skriver:

    Ha ha,minns när jag pratade med mamma om norrland och återvändargagarna,där serverades palt i de flesta byarna,,jag sa till mamma att jag inte smakade på palten,det äter jag helst hemma..Då sa mamma,men du har väl aldrig ätit palt här hemma..Men hallå sa jag det gör ju du ganska ofta..Nä sa mamma jag har aldrig gjort Palt,,däremot gör jag ofta Kroppkakor..Aha så lite visste jag då vad jag åt..Ja i norr är det både snö och julkänsla..Haé Kram.

  11. farfar hebbe skriver:

    Ja vi grattar Adam och Flaggar för Silvia..Haé Kram.

  12. MariArne skriver:

    Oj det trodde jag aldrig jag skulle se dig göra! God Jul och Gott Nytt År på er båda.

    Kram MariArne

  13. Sussi skriver:

    Jag gillar både kroppkakor och palt. Har farföräldrar från Norrland som lärde mig tidigt att det skulle ätas och gillas. Min sambo däremot är inte lika övertalningsbar 😉
    God Jul

    • Ama de casa skriver:

      Jag gillar också både och! Men det här var första gången vi tillagade dom själva 🙂
      Man måste kanske var uppväxt med rätterna för att gilla dom. När jag var liten gillade jag nog uppstekt palt/kroppkaka allra mest 🙂
      God Jul till er med!

  14. det där har svärdotter lovat bjuda mig

  15. Anette skriver:

    Åhhh, så avundsjuk jag blir. Kroppkakor är det absolut bästa jag vet i matväg. Det slår julmat med hästlängder.

  16. åsa skriver:

    Har svårt för kroppkakor eller palt för den delen då det är instoppat fläsk, lök, köttfärs å allt möjligt konstigt 😉 jag vill ha flatpalt å frågan är om det finns flatkroppkakr ;D
    Fast gör jag dem själv kan jag ju bestämma själv 🙂
    Just nu gör jag revbensspjäll.
    kram

    • Ama de casa skriver:

      Flatpalt låter som det som Yvonne beskriver högre upp bland kommentarerna. Det har jag aldrig ätit, men det är säkert lika gott.
      Revbensspjäll hade mamma alltid på julbordet och dom var jättegoda 😀
      Kram

  17. Karin Eklund skriver:

    Men lite paltkoma skadar väl inte. Påta i er ni så ögonen rullar och magen blir rund. Är det dagen innan jul så är det och har ni kroppkakor så…kör hårt! 🙂
    Här är det inte alls tradition att äta kroppkakor men det ser onekligen väldigt gott ut när jag ser på fotona här inne hos dig.

    Ha en fin dan före dan-kväll!

  18. BP skriver:

    Yummie, yummie. Har aldrig sett kroppkakor på ett julbord, åt andra sidan år ni ju kroppkakorna igår, så de ligger ju inte bland annan julmat;-) Äter både kroppkakor och palt, men har aldrig lagat själv
    Så många olika varianter det finns på allt, inklusive julbord. Rätt intressant egentligen.

    • Ama de casa skriver:

      Jag har bara sett det en gång, men jag tror jag ska införa den traditionen 🙂
      För vår del var det första – men inte sista – gången vi gjorde kroppkakor. Palt törs jag nog inte ge mig på 😀
      Visst är det kul så många olika saker som finns på julborden!

  19. Susjos skriver:

    Sedär, kroppkakor minsann! Vad du kan!
    God Jul till er två!
    Kram !

  20. mycketyck skriver:

    Uhu kroppkakor jösses. Inte min favorit precis. Har provat pitepalt och näe tack. Man måste nog vara uppfödd med det. Vi ska prova musslor snart.Tror inte man hamnar i koma på dem.

    Ha det så gott nu inför Julafton!!!

  21. yfronten skriver:

    Åh, vad gott! Jag kanske får gå till vår tråkiga lilla Coop där jag hittade tvåpack kroppkakor den enda gången jag varit där. (De köpte upp Netto, som var roligare.)

    • Ama de casa skriver:

      Dom där färdiga kroppkakorna är inte dumma! Men några såna har jag inte hittat här. Då får man ta saken i egna händer. Eller i makens händer är kanske mer med sanningen överensstämmande 😀

  22. Ditte skriver:

    Vad gäller kroppkakor kan jag testa en eller ett par. Små! De är ju ganska mäktiga. Men kul att testa så här dan före dan. Och de såg riktigt fina ut. Bra jobbat!

  23. FREEDOMtravel skriver:

    Kul! Jag har aldrig ätit kroppkakor, men vänne rkom hit och lagade pitepalt: https://www.freedomtravel.se/2017/05/hemgjord-pitepalt-och-bloggvanner/ (Som väl är ganska likt?) Väldigt, väldigt gott!! 🙂

  24. Kroppkakor, såg redan på första bilden att det borde vara det. Har lagar flera gånger, sonen och jag tycker det är supergott! Mannen min vägrar smaka, tycker det låter äckligt och dessutom har man inte sylt i maten! Enligt honom alltså. Fast han har ju som vanligt fel förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: