Skyltsöndag – åker

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Åker.

Ama åberopar ännu en gång den fria tolkningen i båda utmaningarna och blandar hejvilt med gammalt och nytt.

Då åker vi!

På denna åker får man inte kasta sopor eller trädgårdsavfall. Okej. Ama instämmer med er, det är inte mycket till åker det där men man skulle kunna odla där och tolkningen är som sagt var fri.

En annan åker där man bland annat odlar morötter.

Ytterligare en tveksam åker, men här åker vi i alla fall bil. Ama gillar budskapet på den orangea skylten.

I veckan åkte vi bil och tog en ”enkel” promenad.

När man åker bil måste man vara uppmärksam på vägskyltar. Jodå, även när man åker som passagerare så kan man hjälpa den som kör (fast det är inte alltid som föraren är tacksam över den hjälpen). Denna tilläggsskylt som vi såg i Auckland i fjol kändes lite överdriven tyckte Ama. Om det är en tillfällig hastighetsbegränsning så är det väl bara att ta bort skylten när det blir som vanligt igen?

Om man åker på en tvåhjulig fortmoppe så är det bra att inte köra för fort. Då kan man helt plötsligt åka på en enhjuling.

Kommer man till en rondell så åker man runt. Eller runt, runt, runt, runt beroende på hur snabb Ama är med att ta bilden.

Apropå åka runt:

Det gjorde vi i Düsseldorf där vi på sommaren 1989 besökte ett par tyska vänner som vi träffat på en tidigare resa. Dom tog oss med till ett tivoli som hade byggts upp för fyra dagars festligheter. Ama åkte i den där berg-och-dalbanan som hade inte mindre än fyra loopar. Vete tusan om hon hade åkt där idag.

Vi åkte även i vattensplash-stockbanan. Hmm… Undrar just ifall Ama tog den där bilden från nån av looparna i berg-och-dalbanan? Nja, från ett pariserhjul verkar mer troligt.

Vi åker gärna buss, fast tyvärr var den där avstängd nu i veckan. Vi bröt inte avspärrningen utan vi fick gå hem.

Vi åker gärna tåg också, men när det kommer till tåg…

… så åker Ama allra helst Lilla Tåget. Fast ifjol i Úbeda fick hon nöja sig med att klappa på det.

Båt är inte fel det heller.

Första gången vi åkte kanalbåt var i England 1986. Vi hade hyrt en narrowboat tillsammans med ett par kompisar och åkte bland annat på Oxford Canal. Här hade Ama hoppat av båten innan bron för att ta kort när vår båt åkte under den. Det gick ju bra, men att komma ombord igen var värre… Ama hade hamnat i en fårhage och det var taggtråd mot kanalen. Men med ett ”smidigt skutt” kom hon ombord igen och fick applåder av passagerarna på den efterföljande båten.

Senaste gången vi åkte kanalbåt var med skid- och båtgänget på Canal du Midi i Frankrike 2011, en betydligt mer bekväm båt. Åh! Tänk om vi kunde åka kanalbåt tillsammans snart igen! Men det lär väl dröja… Ama gissar att det kan anses vara en ”onödig resa” även om hon inte tycker det själv.

Nuförtiden åker vi även på väldigt stora båtar, som här på en av våra kryssningar förra sommaren. Den var lite lurig den båten för som man kan se i näbben på fartyget så hette den Caribbean Princess trots att den tog oss från New York till Grönland. Åh! Tänk om vi kunde åka på kryssning snart igen! Men det lär väl dröja… Ama gissar att det kan anses vara en ”onödig resa” även om hon inte tycker det själv.

Ama åker också gärna i rulltrappor, men det verkar vara det svåraste av alla grejer:

Det är väldigt många regler och förordningar att hålla reda på innan man åker i en sån.

Finns det nåt färdmedel som ni själva föredrar när ni åker nånstans?

Gomorron!

Annons

58 Responses to Skyltsöndag – åker

 1. Annica skriver:

  Flyg är nog det vi använt mest (förutom bil)
  Fast båt, modell större, är inte heller helt fel 🙂
  Kram

 2. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Ja, det var en rejäl åktur vi fick i dagens blogginlägg!
  Ha en trevlig söndag! 😀

 3. fantastisk varierande tolkning igen, ni är skickliga!

 4. farfar hebbe skriver:

  Åker,ja det kan bli en del kul då,,när första rondellen byggdes i Ljusdal så sattes en skylt med 4 sidor,där stod ”Max 4 Varv” kanske för att undvika yrsel…Musikfria dagen och Countrygala,,ja tänk så det kan bli..Haé Kram.

 5. farfar hebbe skriver:

  Samma här tycker att Wienerbrödsdagen kan vara lite oftare..Haé Kram.

 6. skåningen skriver:

  Jag åker aldrig karuseller .Är tillräckligt snurrig ändå!
  Ha en bra söndag!
  Kram!

 7. Yvonne skriver:

  God förmiddag, av alla dina ressätt i inlägget så väljer jag nog flyget som först, sen kryssningsfartyget. Karuseller gillar jag inte, man blir så snurrig i huvudet av dem 🙂

  Ha en fin söndag, själv ska jag nog dra igång julpyntandet, ja iaf med elljusstakar och stjärnor

  • Ama de casa skriver:

   Goförmiddag Yvonne! 🙂
   Flyget är ju väldigt bekvämt om man ska långt, men har man inte så bråttom så kommer man långt med en kryssningsbåt också 😉 Karuseller är ett avslutat kapitel för min del.

   Så du tänker tjuvstarta julen… Det är inte första advent förrän nästa söndag! 😉

   Tack detsamma!

 8. Veiken skriver:

  Det är inte onödigt att resa – det är berikande och ett gigantiskt fredsprojekt.
  Flyg och båt är väl en perfekt combo??!!

 9. Znogge skriver:

  Här var det gott och blandat när det gällde transportmedel. Båt är behagligt (när det inte gungar), flyg när det ska gå snabbt och cykeln när man ska till stranden. Var sak har sin tid 😀

  God söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Finns många bra färdmedel som passar vid olika tillfällen 🙂
   Jag är fortfarande fascinerad att jag har åkt över både Atlanten och Stilla Havet utan att bli det minstaste lilla sjösjuk trots att dom inte alls var stilla emellanåt 🙂

   Tack detsamma!

 10. Mamma C skriver:

  Mycket man kan åka med. Men karuseller där går gränsen för mig.
  Kram Carin

 11. Micke skriver:

  Kan nog vara bra med en skylt så man slipper sopor som en del slänger lite varstans….ser det här i sverige ibland….hujeda mej.

  Tivoli brukar de ha varje år under ”Hammarkullefestivalen” här i stan, ställdes in förra året och ställs nog in även i år…covid-19 ställer till det igen.
  Är annars en välbesökt tillställning här i GBG…har aldrig varit där själv men jag jobbar ju i området…det får väl räcka tycker jag.

  Föredrar ju spårvagn jag om jag ska någonstans fast då blir det ju bara ett stadsbesök här förstås och runt om i göteborg, men ska vi längre sträckor så är väl bil att föredra om man nu inte kan åka tåg förstås som jag gillar…en kaffe och macka medan man kikar ut på omgivningarna man passerar….trevligt tycker jag.

  Ha en skön söndag nu.

  • Ama de casa skriver:

   Dom där skyltarna med att man inte får slänga sopor hjälper tyvärr inte alls. Folk ”tappar” sitt skräp lite överallt trots att det finns en soptunna precis bredvid.

   Jag har åkt karuseller på tivolin förut, men nu får det vara för min del. Börjar så smått fatta min begränsning 😀

   Haha! Att ta spårvagnen blir ju en anings begränsande. Det fattade jag redan på 70-talet när jag bodde i Norrköping 😉
   Tåg gillar jag också! Bara det inte är snö eller löv på rälsen.

   Tack detsamma!

 12. Anki skriver:

  Här var det en salig blandning skyltar! Gillar den orangea särskilt mycket! Det kommer att bli bra!
  Rondellen var liten, så jag förstår att det kunde bli många varv! Vi åkte i en jättestor rondell i Tjeckien eller kanske i Slovakien … fyra varv blev det innan vi hittade rätt utfart 🙂

 13. Janne skriver:

  Mulle naturligtvis. Han tar mig Skorpan runt. 🙂

  Ha en fin dag!

 14. Lena i Wales skriver:

  Kul åkertolkningar! Du kan verkligen få till det så jag sitter här och ler mellan skratten!
  Skön söndag!

 15. BP skriver:

  Visst är det kul med denna foto- och skyltkombination:-) Både du och dina läsare kan lätt åka världen runt. Det har vi nog fått göra ett antal gånger nu, vilket är helt perfekt i dagens läge. Så fortsätt hemskt gärna med det:-)
  Mina favon: Rondellen, som egentligen är rätt tråkig, men i och med att det finns runda fönster i byggnaden bakom också så förstärks det där med runt, runt, runt;-)
  Den där berg- och dalbanan i Düsseldorf ser ut som el-spaghetti i Spanien. Fegis som jag är hade jag aldrig åkt med den. Är mäkta impad över dig där!
  En härlig skyltning igen:-) Tusen tack för den och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag älskar att kombinera era teman! Det får mig att leta i arkivet och återuppleva en massa saker. Sen håller det mig alert under veckorna också. Ja, till en viss del i alla fall 😉
   Visst är vår rondell i centrala Torrevieja ovanligt tråkig för att vara en spansk rondell!
   Berg-och-dalbanan i Tyskland… Jag försökte lita på tyskarnas noggrannhet innan jag åkte. Att dom hade dragit åt alla skruvar och muttrar ordentligt. Det hade dom. Tack och lov! 🙂

 16. Ditte skriver:

  Vad trevligt med många åkturer i variation. Och att få några extra resor på köpet i dess tider gillas extra. Ja, resor gillas alltid..Att sedan åka förbi en och annan åker är inte så dumt det heller när man ändå är på väg-
  Fina tolkningar och turer.
  Trevlig söndag.

 17. åsa skriver:

  Kanalbåt och Lilla Tåget ❤
  Är vi på en åker och åker 😉 eller vart tog vägen vägen 😀

  Jag har ju mobilkommenterat hos Dig idag men vete sjutton vilket inlägg det var… från vilket århundraden 😉 nåväl Du ser det kanske 🙂

  kram

 18. Sussi skriver:

  Buss åker jag ofta, måste ta den till jobbet men då tar jag en lite större variant 😉
  Ha det så bra

 19. Ylva skriver:

  Det var ett väldigt ambitiöst fyradagarsnöjesfält! När jag och maken stod i kö till någon bergochdalbana på Liseberg stod han och tittade alldeles för noga på olika bultar och grunkor som inte såg ut att vara servade på länge, och då tänker jag ändå att de är noggranna på Liseberg jämfört med till exempel de kringresande tivolin som kommer hit ibland…

 20. skåningen skriver:

  Säg till Anders att man får inte luras!:-)
  Kram

 21. Susjos skriver:

  Ja, nu längtar man efter att resa…
  Jag vill ju komma till värmen, så då är flyg mest smidigt. Fast har aldrig åkt på en sån där riktig kryssning, bara över till Åland, så jag åker gärna med på ett sånt där stort kryssningsfartyg!
  Undrar när det kan bli aktuellt igen?
  Snygg tolkning hur som helst! Å kul med alla trevliga reseminnen!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Visst längtar man… En ”riktig” kryssning var jag länge skeptisk mot, men fastnade direkt när vi väl testade 🙂
   Tack så mycket! Det är kul att grotta i arkivet 🙂
   Kram

 22. mycketyck skriver:

  Ja där fick du till åkandet alldeles utmärkt men dessa challanges eller vad det nu är känns lite tråkiga. Jag gillar mer när du kör på fri hand om man så säger.
  Då kör vi igång på sista veckan i november då 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag älskar den här kombiutmaningen och älskar att rota i arkivet och ute på stan efter olika lösningar, så jag tänker inte sluta med den här typen av inlägg på söndagar.

   Ja, snart är det första advent!

 23. Paula Merio skriver:

  Det låter som att jag inte är den enda som med åren blivit allt mer ovillig att åka berg-o-dalbanor…När vi var i USA hade jag prickat in vartenda nöjesfält längs vår rutt för jag ville åka allt. Det gjorde jag också i början av 90-talet på Gröna Lund, sen tog det stopp…
  Lilla rondell var ju så gullig, vet du vad det står i norska rondeller? -Endast sjutton varv…
  Jag har hittat en kryssning nästa sommar som jag vill åka på, Stockholm-Helsingfors-Leningrad-Tallinn-Visby Undrar om vi har några båtar kvar här då, tycker det är lite väl många grundstötningar på Ålands hav…

  • Ama de casa skriver:

   Jag hör också till den skaran som gett upp att åka berg-och-dalbanor. Även jag har åkt en hel del grejer i USA, men nuförtiden skippar vi sånt och håller oss till lugnare saker.
   Haha! Maxvarv kanske borde finnas i alla rondeller.
   Låter som en trevlig kryssning, hoppas den blir av!

 24. Den där avspärrade bussen fick mig att tänka på sonen när han var tre-fyra år och ville åka de där grejorna. Han tjatade och tjatade om att vi skulle stoppa i en eur och när vi väl gjorde det så satt han bara där och tyckte det var trist, spanade in nästa åkgrej att tjata om. Vi lärde oss till slut att han nöjde sig egentligen med att bara få sitta där i dem, de behövde inte röra på sig.

 25. kajsalisasblogg skriver:

  Everything is gonna be right var positivt och Taxi Costa var ärligt, det är dyrt att åka taxi. Kanalbåten var läcker och hur fick du till den sista bilden, drönare kanske.

  • Ama de casa skriver:

   Om du med sista bilden menar vattenbanan så tror jag att det var från ett pariserhjul. Om du menar rondelltjorvet här bland kommentarerna så var bilden tagen från triumfbågen i Paris 🙂

 26. byblixtra skriver:

  Jag gillar den där åkern där man odlar morötter. 😉
  Wow, säger jag bara! Den där berg-och-dalbanan hade jag inte velat åka i!! Läcker bild på vattensplash-stockbanan som ser ut som en liten leksak så där ovanifrån.
  Däremot så ser det fridfullt ut att åka kanalbåt.
  Det gäller att hinna läsa alla instruktioner innan man kliver på rulltrappan.
  Favoritfordon är bil och sen cykel. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Det var väl en fin åker även om jag inte gillar morötter 🙂
   Berg- och dalbanan skulle jag inte ha åkt i idag. Jag var nog tuffare (dumdristigare?) förr.
   Kanalbåt är ett väldigt trevligt sätt att ta sig fram 🙂
   Man får vara snabb med att kolla alla instruktioner…
   Jag gillar att åka bil, cyklar gör jag inte alls längre. Törs inte i den trafik vi har här 🙂

 27. bjorgnin skriver:

  Heisann, mange flotte måter å åke på, noe vi ikke gjør i Norge. Kanalbåtferie har stått på ønskelista over ferieaktiviteter i flere år, titalls faktisk. Vil det noen gang bli noe av for meg? I så fall har du noen tips om hvor du ville ha åkt? England eller Frankrike? Hvor er det mest opplevelser, natur og kultur???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: