Det går bra nu!

I onsdags gav vi oss ut med bilen.

Vi körde förbi vår bils hemtrakter – Toyota, men dit skulle vi inte.

Vi körde förbi den här affären där man kan köpa lavalampor, men dit skulle vi inte heller.

Sen passerade vi även här. Ni ser vad som står på väggen va? Hur förvånande ni än blir nu så skulle vi inte till den träningshallen heller.

Hit skulle vi:

Det blev visst Toyota i alla fall, men från baksidan in till verkstan. Det var dags att beställa tid för service och besiktning. Vi betalar oss fria så vi slipper åka dit själva, finns roligare saker att göra än att sitta i kö på ITV (bilbesiktningen).

Anders tycker att vi kanske borde skaffa en större bil medan Ama tycker att den vi har är precis lagom stor.

Dagen efter gick vi förbi en bil av samma modell som Amas första vrålåk:

En sån här hade hon 1978 – 1980 fast inte alls i en sån där klatschig färg, Amas var tråk-beige. Där kan man snacka om liten bil och det var Anders benägen att hålla med om. Han kunde inte växla utan att sätta igång helljuset med knäet.

I fredags morse var det dags att lämna in bilen. Anders parkerade snyggt över två parkeringsplatser varav den ena var en handikapparkering.

Här hade Mercedes precis Coronasäkrat och spritat in vår Toyota. Ja, hon jobbar på Toyota och heter Mercedes. Ganska fränt, faktiskt.

Ama hade klätt sig helt rätt för att matcha kontoret.

Sen blev det en morgonpromenad hem. Klockan var då 9:04 och Ama tog hoppsasteg fram genom stan. Nästan i alla fall. Nåja, hon rörde åtminstone på sig om än inte på det spänstigaste viset.

Medan bilen blev ompysslad och besiktigad sysslade vi med andra grejer, sen vid fyratiden meddelade Mercedes att vår Toyota var redo för upphämtning.

Där stod hon, Ärtan.

Nu får vi köra ett år till med vår gamla trotjänare. Det nya besiktningsmärket är dessutom vackert rött och matchar bilen fint.

När vi åkte hem kunde vi konstatera att det hade varit en riktigt bra dag:

 1. Anders hade hittat och köpt nya skor.
 2. Han hade kommit på att en av våra fjärrkontroller var programmeringsbar och på så vis kunnat rationalisera bort den största av dom i högen i lådan under bordet.
 3. Bilen klarade servicen utan några större extrakostnader. Det var bara ett par smålampor på registreringsskylten som hade behövts bytas ut till en kostnad av totalt 1,17 euro. Ett överkomligt påslag på notan.
 4. Ärtan gick igenom besiktningen utan minsta lilla anmärkning. Duktigt jobbat av en 14-årig bil.

Vi utbrast unisont:

– Det går BRA nu!

Sånt ska man akta sig för att säga…

När vi kom in i lägenheten skulle Ama bara dra upp jalusin för att komma ut på terrassen.

Då gick draglinan av och jalusin brakade ned med ett otroligt dån. Det var inte det lättaste att få upp den och komma ut på terrassen efter det.

Så nästa projekt blir alltså att laga jalusin som nu är fixerad i ett uppställt läge varvid Ama blir bländad av solen på eftermiddagarna. Alltid är det nåt…

Gomorron!

54 Responses to Det går bra nu!

 1. Anki skriver:

  Go’ förmiddag! Skönt att det är fixat med bilen så att ni är rullandes ett år till i alla fall!
  Oskönt med jalusin … att bli bländad är aldrig kul!
  Ha en bra vecka!

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Anki! 🙂
   Ja det var skönt att Ärtan gick igenom, fast just nu får vi inte rulla som vi vill. Eller får och får… Onödiga resor rekommenderar myndigheterna att vi undviker.
   Nej det är verkligen inte kul att bli bländad! Fast det är kanske inte är det största världsproblemet just nu.
   Tack detsamma!

 2. Znogge skriver:

  Alltid är det något stämmer väldigt bra! Grattis i alla fall till att bilen kan rulla på ett år till. Det är alltid en lättnad 😀

  Ha en bra start på veckan!

 3. Annica skriver:

  Skönt att bilen fått godkänt ett år till.👍
  och lycka till med jalusierna
  Kram

 4. Våran bil var hos doktorn för kylvattnet läckte, större bil kan ni väl inte ha på de smala gatorna, motorcykel med sidovagn…?

  • Ama de casa skriver:

   Hoppas bilen blir frisk utan att göra ett alltför stort hål i plånboken. Jag är av samma åsikt, bilen behöver inte alls vara större. Vi har ju en tendens att hamna i trånga gränder… 🙂

 5. LillaSyster skriver:

  Då får du ha solglasögonen på dig inne. Var glad för att solen skiner här är bara grått och mörkt. Nu jobba igen.

 6. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Det där trodde jag du hade lärt dig. Man ska inte vara övermodig och utropa att ”nu går det bra”! Sådana tilltag straffar sig ALLTID! 😀

 7. Karin Eklund skriver:

  Vår mörkgröna Virtanen, Toyota den också, har fått vara med och läsa om er Toyota som kallas Ärtan. Ärtigt bara värre tycker Virtanen, glad för att Ärtan klarade biffen ett år framöver igen. Virtanen gjorde detsamma för en dryg vecka sedan.
  Så typiskt när allt liksom bara flyter på. Då dras gardinen ner rent bokstavligt. 🙂
  Ha det gott där nere i solskenet. Här håller vi i oss för talman och självstyrelse, det blåser småspik utanför våra stenväggar.

  • Ama de casa skriver:

   Toyotor är ett pålitligt släkte! Ärtan hälsar till Virtanen och gratulerar till att han också tog sig igenom kollen med den äran 🙂

   Visst är det typiskt!

   Vad det är för väder nu vet jag inte för gardinen har dragits ned igen, men innan den kom ivägen för utsikten så hade vi en hiskelig dimma. Hmm… Undrar om jag ska gå till köket och kolla hur det ser ut på himlen? 😉
   Hoppas vädret blir bättre hos er å det snaraste!

 8. Ami skriver:

  Skönt att bilen är fixad. Men visst är det ofta så att det blir nåt när man tycker att allt är bra. Hoppas ni får rätt på jalusin.
  Kram

 9. farfar hebbe skriver:

  Oki,då grattar vi ”Pärlan” och säger Gott Nytt År…Jag har redan varit inne i frysen och tagit fram en Snitzel till i kväll..Haé Kram.

 10. Mamma c skriver:

  Så skönt att bilen gick i genom besiktningen. Och solen kan du väl stå ut med ett tag till Anders fixat jalusien.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Man blir alltid lika glad när besiktningen går bra 🙂
   Solen kan man stå ut med, fast inte när den skiner mitt i nyllet när man ska titta på nåt… ;-))
   Kram

 11. åsa skriver:

  Bra bilen gick igenom och att Ni hann shoppa Er glada innan jalusin sa upp sig eller var det ner 😉
  kram

 12. Ditte skriver:

  Visst är det fint när det är flyt i tillvaron. Skönt att bilen fortfarande får godkänt. Min gamla Golf från 2003 som dotter Helen haft i många år nu har aldrig haft en enda anmärkning under alla år. Så det är hoppfullt även för er ”lilla röda”.
  Och en lina kan ju göra att det blir ett visst stopp i flytet.Men det ordnade sig där också.
  Trevlig måndag

  • Ama de casa skriver:

   Vissa bilar ska man vara rädd om! Vår är från 2006 och har inte heller haft nån anmärkning. Jag hade en golf en gång som gick igenom halva besiktningen, sen tog batteriet slut 😉
   Tack detsamma!

 13. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  Jag hade också en sån liten bil men det var redan 1966 🙂 Den var det fel på vx-lådan. Man fick lägga i 4:an direkt annars vände sig hela stan om av oljud. Kostade 1500:- i inköp 🙂 Giftgrön.
  Ser på TV att kanske clownen vinner…huuuuuuuu!!
  Kram P ♥♥

 14. BP skriver:

  Mercedes minns jag. Hon måste trivas hos Toyota. Grattis till att bilen gick genom bilprovningen utan anmärkning. Nu kan ni köra ett helt år till:-)
  Osis med jalusin, men Anders är ju så händig så han lär nog fixa det också;-)

  • Ama de casa skriver:

   Vi är glada att Mercedes trivs på Toyota för hon är himla gullig och bra att ha att göra med. Det trista är att vi inte får köra så långt längre, men det är ju bara att (o)gilla läget. Men visst är det bra att ha tillgång till bilen i alla fall 🙂
   Jodå, jalusin är på plats igen och framförallt användbar 😀

 15. mycketyck skriver:

  Man ska inte ropa hej förräns ….. ja du vet då står fan där och flinar åt en.
  Bara buga och tacka för de favörer man får.
  Vi har elektriska jalusier och fan ta dem om de slutar fungera .:)

  Hoppas det kommer bli bra på tisdagen!!

  • Ama de casa skriver:

   Jag har inte haft några problem med dom manuella jalusierna förut, men el-varianten skulle nog inte vara så dumt ändå 🙂

   Tisdagen är här och det är dimmigt ute, det ser jag klart och tydligt.

 16. yfronten skriver:

  Typiskt när allt gick så bra! Jag törs inte ens dra ned persiennen vi har i vårt största fönster, för fastnar den blir det jättesvårt att få loss den, så jag kan bara titta på TV på kvällarna när solen inte lyser in genom fönstret. Eller solen, den har jag väl inte sett här på några dagar, men ändå.

  • Ama de casa skriver:

   Jag skulle också dra mig för att dra ned den persiennen 🙂
   Vi tittar oftast på TV enbart på kvällarna. Om det inte regnar, då kan vi vägra gå ut och titta på en film istället. Ganska mysigt faktiskt, men bara vi säger ordet ”film” så brukar solen komma fram igen och bländas. Då är det bra med jalusier som fungerar 😀

 17. friochlycklig skriver:

  Åååååh om man har en bra dag så nog f-n regnar det! 😉

 18. skåningen skriver:

  Skönt att bilen gick igenom!
  Att laga persiennen blir värre!
  Kram!

 19. Fasen, manskaakta sig för att tro att allt flyter på. Vi är inne i en svacka just nu där mycket skiter sig. Inte minste för vår lille vildkatt. Han kom släpandes med ena framtassen i dag. Tror han brutit den. Finns liksom inget vi kan göra. Så otroligt jobbigt. Han är inte svullen, inget sår och han försöker gå på den. Dumma katt. Hoppas att han håller sig stilla så den kan läka ihop.

  • Ama de casa skriver:

   Nejmen… Stackars Tramse! Fy så jobbigt… Håller tummarna hårt för en snabb självläkning! Ge honom lite extra skinka så han inte försöker jaga nåt i alla fall. Då kanske han ligger mer still.

   • I dag har jag inte sett honom. Han var här och åt hårdisar och så ställde jag ut en skål vatten så han drack. Han brukar annars försöka nå ned till poolvattnet, en stor övning i balans.

    Usch, det här är jobbigt. Vad ska man göra, liksom? Lägga sömnmedel i och så går han och slocknar någonstans där vi inte vet var … Ta till vet som väl gipsar. Sedan då? Han är ju vild, liksom. Går ju inte att stänga in i ett rum där han ska ligga fint och stilla, han blir helt vild (vet jag av erfarenhet). Jag önskar han kunde sluta luta sig på tassen när han går. Ser hemskt ut! Nä fy! Detta är det värsta med att fästa sig vid något/någon.

    Vet ju att de läker snabbare än vi men helst i en bra vinkel också. Undrar hur han lyckades med det hela, hur bröt han tassen …? Lille plutten.

   • Ama de casa skriver:

    Visst är det jobbigt! Extra jobbigt när man inte kan hjälpa till hur gärna man än vill. Hoppas han har varit och käkat och druckit mer nu, han behöver nog alla krafter han kan få.
    Kram!

  • Anette skriver:

   Lilla Tramse, hoppas innerligt att det går bra 😞

 20. kajsalisasblogg skriver:

  Kollar man den oranga bilen så verkar den ju lagom stor hos dig, med tanke på trånga gränder och anarkistiska parkeringar.

 21. Paula Merio skriver:

  Spritade dom bilen när ni lämnade den för servie? Spritmissbruk! Men grattis till Pärlan som är en riktig trotjänare. jag har lång erfarenhet av att alla mina äkta och mindre äkta män kört omkring med billiga skogsbilar som fullkomligt slukat varenda krona man dragit in, suck. Men okej, det är inte så skoj att inte ha tillgång till bil, och chaufför, heller! Alltid är det nåt som skaver…

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Det är spritmissbruk på hög nivå överallt här 🙂
   Att köpa billiga bilar kan bli dyrt i längden. En bra bil behöver inte vara dyr och lyxig, men den ska rulla och inte gå sönder hela tiden.

 22. Susjos skriver:

  Grattis till bilbesiktningsstämpeln! Vår bil har precis också gått igenom! En sån bra dag, förutom det nya lilla problemet med jalusin, men det löser nog Anders snabbt! Eller kanske du?
  Ha det gott!
  Kram

 23. Anette skriver:

  Jaha, inte får man vara riktig glad, eller jodå det får man. Jalusien fixar Anders, det är jag övertygad om.

 24. Biggeros skriver:

  Det går bra nu aktar jag mig från att säga. Då går det ofta åt skogen.
  Ni fick ert vrålåk besiktad och klar utan anmärkningar. Helt otroligt att Mercedes har hamnat bland Toyota =D
  Ama lyckades att smälta in bland bilarna så röd och fin.
  Ha det got!

  • Ama de casa skriver:

   Jag borde också ha lärt mig att undvika dom orden…
   Hon kanske är nån sorts spion, Mercedes? 😉
   Det gäller att klä sig rätt ibland 😀
   Tack detsamma!

 25. Haha jag älskar när du skriver om Anders parkeringar, skrattar gott varje gång. 🤣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: