Den maskerade tillvaron

 

Vi tycker fortfarande att restauranger och barer sköter sig föredömligt här i stan, även om det såklart blir svårare och svårare ju fler människor som kommer hit.

1

Det spritas och desinficeras efter gästerna, både bord och stolar torkas av.

1b

Det står handsprit utanför alla restauranger. Och ser man på! Den där spriten var till och med glutenfri.

2

Här mätte dom upp så att avstånden mellan borden följde reglerna.

3

Även fotspolargrejerna på stränderna desinficeras noga.

Stränderna, ja…

4

Så här såg det ut den tredje juli när turisterna hade börjat strömma in. Betydligt mer folk på Playa del Cura än då när rutmönstret infördes och stranden öppnades, men det fanns ändå lediga rutor där man kunde boa in sig.

5

Den tjugonde juli var varenda ruta upptagen…

6

… och det var kö ned till stranden i avvaktan på att någon skulle ge sig av därifrån. I kön fanns det förresten corona. Killen som stod sist hade med sig två sexpack av den ölen till sig och sina kompisar.

7

Vi lämnade strandpromenaden då Ama höll på att förgås av värmen bakom masken. Skugga tack! Stod och pustade en stund då det kom en skön fläktande vind just där och passade samtidigt på att fundera över skyltningen. Den blåa skylten säger att påbjuden färdriktning är till vänster, alltså får man inte köra rakt fram in i den där återvändsgränden. Ändå är det stopplikt ut från gränden? Hur sjutton tar sig bilarna dit utan att bryta mot trafikreglerna? (Anders tycker ibland ofta att Ama funderar för mycket och är för nitisk i sitt trafiktänk).

8

Anders hittade en borg inne i stan som vi inte tänkt på tidigare. ”Tyvärr” var den stängd.

9

På Indalo vid busstationen för lokaltrafiken tog vi lite att tugga på. Äntligen fick Ama ta av sig munskyddet! Testade en empanada som väl var lite i torraste laget, men den slank ned. Anders gick på ett säkrare kort – hamburgare.

10

Nej, den maskerade tillvaron är inte den lättaste – fasen vad varmt det blir!

11

Speciellt när man ger sig ut i solen för att få en ljusare bild. Men ni vet ju – allt för bloggen.

Sen kom Ama på ett trick:

12

Lätta på masken, drick vatten och passa på att tjuvandas samtidigt. Simultanförmåga när den är som bäst! För ingen kan väl hindra en att dricka vatten i värmen som råder?

Hmm… Vi har åttalitersdunkar med vatten i garaget. Om man tar med sig en sån i dramaten så kan man ju stanna och dricka jättejätteofta! Smart, Ama.

Gomorron!

PS: Det verkar som om WordPress har lagt in en – mycket oönskad – nyhet. När man klickar på en bild kommer en märklig visning fram och det går inte ”dubbelförstora”. Backar man tillbaks och klickar igen blir det ungefär som det var förr, i alla fall på Amas dator. Jomen ”tack” för det, WP…

Annons

62 Responses to Den maskerade tillvaron

 1. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  +10 grader hade vi tidigt i morse, men det är kanske inte såååå tokigt som jag tyckte först. 😀

 2. Yvonne skriver:

  God morgon, här har vi sol men inga grader man hoppar högt för precis, men kanske rättar det till sig om ngn timme.

  Förstår att mask i den där värmen är hemskt, just det som gör att vi tror att 6 sept resan inte blir av den heller. Vi svettades redan 21 mars då vi åkte hem med masken på. Känns som detta svarta paraply aldrig kommer att försvinna, ja inte inom närtid iaf.

  Klart du ska ta med en 8 liters i kärran, går säkert åt under dagen.

  Vi ska åka en sväng till Sigtuna och utefika med kompisar där, har faktiskt aldrig varit där trots att vi bott så länge i Stockholmstrakten.

  Ha en fin tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Hoppas solen värmer upp er snart då.

   Nog är det ett urtrist läge nu – jäv-a skitvirus!

   Kommer nog att bli lite jobbigt att dricka ur den, men ifall jag nu dräller utanför så gör det inte så mycket, svalkande vatten över hela mig är nog inte så dumt 😀

   Tack detsamma – fast här är det redan onsdag 😉 Och ha en härlig dag i fina Sigtuna 🙂

 3. Solan skriver:

  I morgonstund…En liten undran, vad är en empanada? Den ser lite ensam ur på tallriken…😊

  • Ama de casa skriver:

   Det är en typ smördegsinbakt pirog med olika fyllningar, jag valde ost/skinka. Och visst var den ganska ensam på tallriken 😀 Hade den varit mindre torr hade jag nog kanske tagit två nästa gång och lite sallad till, men nu återgår jag nog till deras goda pasta när vi går dit igen. Men man måste ju testa, annars vet man inte 😀
   (Har ätit empanadas på andra ställen som varit mycket bättre)

 4. LillaSyster skriver:

  Låter väldigt jobbigt med munskydd i värmen. Kom hit vettja +12 i morse och fritt att andas =)

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är mycket jobbigt! +12 låter behagligare. Nu började det precis regna här, stora droppar (inte många än) och åskan mullrar lite försiktigt. Skönt! Det borde ta ned temperaturen lite. 27 grader just nu. 🙂

 5. bäst att ta sig munskyddet när man äter 🙂

 6. Lena i Wales skriver:

  Ja, alla dessa restriktioner. Vill till att hålla huvudet kallt, vilket inte är lätt under masken i värmen. Jag har också mask på mig när jag är bland folk här i Wales, men man måste inte ha dem här.
  Sköt om er!

  • Ama de casa skriver:

   Det är inte lätt att hänga med i svängarna alla gånger med alla regler och restriktioner som ändras mest hela tiden…
   Så gjorde jag också förut – folk runt ikring, mask på. Tycker det känns helt vansinnigt att gå med mask när det är folktomt runt ikring.
   Tack och detsamma till er!

 7. skåningen skriver:

  Jag blev nyfiken och tryckte på bilden och Ja….det funkade!
  Bra att han kan dammsuga med den gamla vanliga dammsugaren!
  Ha en bra dag!

 8. Ami skriver:

  Jag tycker också att restaurangerna sköter sig ganska bra. Nu hoppas vi bara att de inte stänger ner 😱
  Kram

 9. Om du drar med dig en 8-liters och sätter i dig den får du nog ta med dig en kanna för guldvattnet också … Finns fina sådana att köpa, bara att lyfta på kjolen och sätta på plats. Det var tydligen så de gjorde när de bar krinoliner, fruntimmerspottor kallades de tydligen för. Den modernare varianten kallas för Pipinett.
  http://www.pipinette.com/Pages/se/produkter.html

  Alltså, var för vet jag nu detta? Himla bra fråga! Har ingen aaaaning! Eller jo vänta, jag tror att de sålde dessa på en Trädgårdsmässa i Älvsjö, du vet guldvatten är bra näring för blommorna i trädgården. Men nej, jag köpte ingen. Sonens fick dock gärna pinka på blomsterrabatterna när han var liten, inte trädgårdslandet dock.

  Jaha ja …oj så jag babblar. Jag tenderar ju precis som du att fastna vid saker, tycker att ditt skyltexemplar var fantastiskt. Där hade jag lätt kunnat fastna jag med. Och mannen min hade blivit smått galen på mig!!! Men vaddå, det håller igång hjärnan, håller den rörlig – åt alla håll och kanter!

  • Just ja! Klicka på bilden, klart jag inte kunde låta bli. Och kan åter igen konstatera att jag är så supertrött på att allt ska mobilanpassas. Vad bryr sig min PC om dessa appar för iOS och Android?

   • Ama de casa skriver:

    Jag blir gaaalen när dom lägger in en massa nya grejer som man INTE vill ha utan att man kan göra ett skit åt det. Min PC gillade det som det var innan…

  • Ama de casa skriver:

   Tack för infon om pipinetten! En sån skulle ju vara perfekt i vissa lägen. Jag undviker till exempel i det längsta offentliga toaletter och vill helst gå på min egen. But if you have to go, you have to go… Att ha en egen toa med sig vore ju inte dumt då. Fast jag måste nog skaffa en större handväska då…

   Haha! Visst är det lätt att fara iväg i både ord och tankar. Men som du säger, vi håller igång dom två små grå 😀

   • Det finns i deras sortiment som en bygel man fäster en plastpåse på, då blir det mer bärbart. Kanske bore något?

    Haha, så det spårar ut. Men faktum är att det är helt fantastiskt vad folk uppfinner och som hjälper många som har problem med att till exempel sitta ned (eller kanske framför allt ställa sig upp igen) eller behöver andra typer av hjälpmedel. Så intressant, tycker jag!

    Jo, de få små grå man har behöver aktiveras! Och det blir roligare då.

   • Ama de casa skriver:

    En sån där bygel med påse skulle ju ha passat perfekt när jag hade påsen på magen också 😉

    Visst är det superbra att det finns uppfinningsrika människor som underlättar för alla som behöver lite hjälp i tillvaron.

    Dom små grå behöver motioneras ibland 😀

 10. åsa skriver:

  Ogillar när de förändrar bloggens utseende… vare sig det är min eller Din 😉

  Varmt bakom masken men i gengäld så håller Du masken 😀

  Oj så kul jag var 😀 😀

  Hur är det med köbildningen står folk hyfsat långt ifrån varandra?

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag ogillar också när man blir påtvingad saker som man verkligen inte bett om. Hoppas det bara är tillfälligt det där, men jag befarar att så inte är fallet…

   Haha! Ja, det var fyndigt 🙂

   Jodå. Folk är (oftast) duktiga på att hålla avstånd och på vissa affärer finns det vakter som ser till att det inte slarvas.
   Kram

 11. Christina skriver:

  Känns som det är säkrare att befinna sig i Spanien vad gäller att bli smittad, duktiga på att sprita mm. Gruvar mig väldigt för att gå runt med munskydd i värmen och hela flygresan ner. , Men det är väl bara att gilla läget , vill ju så klart inte bli sjuk :)) Ha en fin onsdag//Christina

  • Ama de casa skriver:

   Det beror nog på var i Spanien man befinner sig. I norra delarna ser det inte bra ut när man ser på ”smittspridningskartan”.
   Ja, det är bara att finna sig i reglerna och stå ut så gott det går.
   Tack detsamma!

 12. Znogge skriver:

  Den funktionen i wp är jag än så länge lyckligt ovetande om. Munskydd verkar jobbigt men samtidigt så förstår jag att det fyller en funktion.

  • Ama de casa skriver:

   Hoppas du kan fortsätta att hålla dig ovetande, för den är väldigt irriterande nu.
   Visst fyller det en funktion, men där det är folktomt och inga svårigheter att hålla avstånd, där tycker jag det känns väldigt onödigt.

 13. farfar hebbe skriver:

  Fint att de flesta sköter sig och respekterar de regler som finn,såg några bilder från Borgholm på Öland,där var det knökfullt på gator o torg…
  Ja du inte lätt att fatta hur den änkte som bestämde temadagarna,eller snarare det kanske inte var så mycket tänk där…Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Ännu så länge tycker jag att folk på det stora hela taget sköter det bra, men jag har sett dom som är av en annan åsikt. Beror kanske på var man befinner sig och vid vilken tid? Såg också bilder från Öland, helt galet i dessa tider.
   Många märkliga temadagar finns det, men pi-dagen skulle ju ändå passa bäst den 14/3 😉
   Kram

 14. Ditte skriver:

  Börjar med att säja att det inte är några konstigheter med bilderna på min Mac.
  Ja, hoppas att folk nu sköter sig så att ni kan så småningom kan slippa munskydden. Måtte vara i hetaste laget. Är så tacksam för att jag inte här hemma måste. Men man kan om man vill ha munskydd. Men det verkar få vilja. Avstånden tycker jag fungerar bra i Stockholm.
  Vad gäller skyltar så får man ju ta till det mer kreativa tolkandet. Tydlighet är ju inte här den starkaste grenen.
  Vad gäller stränderna så kan dte ju bli trångt i en ruta och man då gränsar till nästa. Såg att någon på en bild på en angränsande ruta markerat med sand man hällt ut från hinkar.
  Önskar er en fin onsdag.

  • Ama de casa skriver:

   Själva bilderna är som vanligt, det är när man klickar på dom för att förstora som det blir dumt…
   Här använde många munskydd överallt även innan det blev obligatoriskt. Jag hade det alltid med ifall det skulle ”köra ihop sig” eller ifall jag skulle in på en affär där det ju var obligatoriskt redan innan.
   Rutorna ligger precis intill varandra, men det är ändå betydligt mindre trångt på stranden än det vanligtvis är här vid den här tiden på året.
   Tack och ha en fin torsdag!

 15. friochlycklig skriver:

  Vi kämpar på och gillar läget. 😷 Eller egentligen ogillar vi läget men försöker vara positiva. 👍

 16. Biggeros skriver:

  Fy, hundan vilken kö för att komma till stranden=( Vansinnigt! Smart drag att bära med sig Corona.
  Ni gjorde rätt att dra därifrån och ta ett pitstop och andrum. Ja, varför inte ta med sig el heldunk och dricka mest hela tiden. Ibland blir jag förundrad hur man tänker när det gäller skyltningen i Spanien. Bilarna flyger väl dit för jag ser ingen annan väg in eller….
  Ha en bra dag förutom maskhetdag=/

  • Ama de casa skriver:

   Jag skulle aldrig köa för att komma ned till stranden, inte ens på den tiden jag faktiskt var nere och badade rätt ofta.
   Igår glömde jag ta med mig vatten ut överhuvudtaget – ett stort misstag. Men det finns ju faktiskt vatten att köpa ute också 🙂
   Skyltningen är inte helt solklart hela tiden….
   Tack och ha en fin dag ni med!

 17. Emma Engström skriver:

  Nu ser man verkligen att det är mer folk ute och rör på sig än vad det varit innan haha! Handspriten tror jag är väldigt populär & tycker du är så klockren i hur du skriver! Får alltid ett skratt på läpparna, tack för det 😀

  • Ama de casa skriver:

   Det är obligatoriskt för restauranger och barer att tillhandahålla handsprit till sina kunder. Tack Emma, det var snällt skrivet 😀

 18. Veiken skriver:

  Alla sätt är bra utom de dåliga. Klart ni måste dricka och det gör man faktiskt inte genom masken. Vi har skickar efter munskydd nu. Man vet aldrig när det behövs! Hoppas att Coronan håller sig i schack hos er.
  En kompis till oss har en keps med bokstäverna C O R O N A. Gissa vad folk tittade. Det var i Malaysia. innan helsiket bröt loss fullständigt!

  • Ama de casa skriver:

   Det är jättesvårt att dricka genom masken faktiskt 😉
   Munskydd har vi haft länge, det blev obligatoriskt på affärer så snart dom hade fått fram munskydd så alla fick tag i såna att köpa. Hade alltid med dom i väskan.
   Innan pandemin var corona i mina ögon en öl (och fanns i en del företagsnamn), nu är det nåt helt annat… Förstår att folk tittade 🙂

 19. mamma C skriver:

  Man får bara hopps på att allt blir till det bättre snart. Hur nu det ska gå till.
  Kram Carin

 20. mycketyck skriver:

  Bra tänk där med en femliters i dramaten och så ett sugrör(slang) som ni kan suga med. Hade en slang till min damejanne då jag tillverkade vin på studentrummet. Den stod i garderoben och en gång fick jag sådan skjuts att vinet bara kom hela tiden. Var en del rusig och sov gott när jag tillslut fick stopp på alltihop.

  Jag låter JR gå in i affärer och stannar i husbilen. Det är fruktansvärt varmt med masken på.
  I morgon ska jag sitta en stund i husbilen 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Slang var ett bra tips! Dom är tunga dom där dunkarna 😀
   Haha! Den där slangeffekten kan vara lurig ibland 😉

   Fördelen med att gå in i affärerna är att det (oftast) är betydligt svalare där än utanför.
   Ha en braig shoppingtur idag då 🙂

 21. BP skriver:

  Du tjuvtränar inför kommande (Skylt-)söndag ser jag;-)
  Sedan kan jag inte för allt i världen förstå att man faktiskt står i kö med stolar och troligen pissvarm Corona i hopp om att någon ska lämna stranden. Det gör man ju inte, inte frivilligt om man har fått en ruta. Eller är det ett tidsschema som gäller? Nej, det är ingen semester.
  Du har rätt med WP nya funktion. Är så fruktansvärt trött på alla ändringar som bara försämrar och inte förbättrar – grrrrrr.

  • Ama de casa skriver:

   Svårt att ta utomhusbilder nu utan att få med masker. Bra övning inför söndag faktiskt 😀
   Det pratades om att man skulle få en tidsbegränsad tilldelning av ruta. Hur det är vet jag inte, det är först nu som jag sett köer. Tidigare har det tydligen förekommit att folk paxade sina rutor med att lägga dit handdukar/stolar och sen gick dom och käkade eller så. Men var det många lediga rutor ändå.
   Själv skulle jag aldrig köa för att få en plats på stranden, inte ens på den tiden när jag var ner och badade rätt ofta.
   Visst är det irriterande! Varför gör dom på dette viset??? Morr…

 22. yfronten skriver:

  Ibland säger de 2 meters avstånd och oftast 1,5 men nu har jag börjat se ställen med 1 meter. Lite konstigt ju. Vad håller ni för avstånd i Spanien? Jag hörde om en pubägare i England som satt upp elstängsel ”för besökarna beter sig som får”… 😉

  • Ama de casa skriver:

   Två meter är nog det vanligaste här, även 1,5 förekommer. På ett ställe såg jag till och med 1,8 meter 🙂
   Haha! Elstängsel kan ju vara en bra grej ändå 😀

 23. Bra där, jag tänkte lite hur ni äter med maskerna. Antar att de inte är obligatoriskt då? Eller måste ni ha dem för näsan?

  • Ama de casa skriver:

   När man äter och dricker får man ta av sig maskerna. Men man får inte sitta i en bar och bara hänga, då måste masken på. Folk kommer säkert att bli både tjocka och fulla här nu 😉

 24. Paula Merio skriver:

  Och var ska smarta Ama gå o pinka när ni pimplat vatten stup i kvarten. Tror du ni svettas ut all vätska, nä nä, ni behöver uppsöka allmänna toaletter både här och där,. Annars var ju idén lysande. Fast lite omständig. Usch jag avundas er inte den värmen, men betänk då byns barn (räknade till 13 idag) som har simskola denna vecka, fyra timmar per dag! I måndags hade vi 12 grader o spöregn, igår och idag bara skurar och 14 grader. Vattentemperaturen har jag ingen aning om, men alla ungar verkade ha det kul när radio Dalarna var hit och intervjuade dem. Tydligen ovanligt med simskola i sjön istället för i en bassäng?

  • Ama de casa skriver:

   Tänkte inte på det… Men det gjorde Emma här ovanför och rekommenderade pipinetten:
   http://www.pipinette.com/Pages/se/produkter.html
   😀
   När jag var liten gick jag på simskola i Byskeälven som var en fors precis där. Svinkallt! Dom hade ringat in ett lugnare område med en brygga så vi ungar inte skulle fara iväg i forsen 😉
   Jag tror dock att det vanligaste är simskolor i bassänger. Bra att barnen lär sig simma oavsett var dom får den lärdomen.

 25. Susjos skriver:

  Fint med allt spritrengörande! Spanjorerna kan! Å smart att inte ligga tätt på stranden, synd bara om de som står i kö, bra att kunna dricka lite öl i väntan på plats.
  Eller kanske bättre med vatten! Hur varmt har ni i solen nu? Skicka gärna hit lite värme, så skickar vi lite moln!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Mycket sprit blir det nuförtiden 😀
   Ja det är viktigt med vätskebalansen när man står och köar i värmen och vatten är nog aningens bättre, fast man kan ju kombinera 😉 Hur varmt det är i solen vet jag inte, men vi har 30+ i skuggan på dagarna och det är i skuggan jag håller till om det finns nån sån. Okej, det bytet är en deal 😀
   Kram

 26. Anki skriver:

  Bra att avstånden hålls på restaurangerna … hoppas de kan fortsätta så även när turisterna blir fler.
  Det måste vara otroligt varmt med ansiktsmask … men såklart nödvändigt, när nu lagen lagen säger så …
  Jag såg att det var något med dina bilder som inte var som förut – måste nog kolla hur det är hos mig.
  Ha en bra dag!

  • Ama de casa skriver:

   Polisen kollar att reglerna följs, ifall restaurangerna bryter mot dom så blir det dryga böter och eventuellt får dom stänga.
   Ja, det är bara att ”gilla” läget och följa lagen.
   Mycket irriterande med den nya bildvisningen!
   Tack detsamma 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: