Nya tidens skräp

 

1

Det ligger överallt.

2

Precis överallt.

3

En del ger en till och med fulfingret. Eller är det möjligen till Greta?

4

Man kanske kan tro att det är folk som bara släpper det där dom står (OBS! Bilden är arrangerad).

Så är det säkert också…

5

… men dom självtömmande papperskorgarna är inte helt oskyldiga dom heller.

Den nya tidens skräp är alltså plasthandskarna. Undrar just hur många som kommer att hamna i havet? Ama ser framför sig en delfin med en plasthandske över nosen och tio i magen. Fy sjutton.

Idag går vi in i Fas 2 här i Torrevieja, vilket bland annat innebär att vi får bada i havet. Undrar just hur det ska gå och framförallt hur det ska gå till? Avstånden ska fortfarande hållas (tillsammans med typ hundra andra svårbegripliga regler).

Som en jämförelse kan Ama visa detta:

6

Såhär såg det ut på Playa del Cura igår den söndagen den 31:a maj 2020…

7

… och såhär såg det ut tisdagen den 31:a maj 2011. Söndagar har vanligtvis betydligt fler besökare på stranden än tisdagar, men så var det definitivt inte igår. Förmodligen på grund av badförbudet (oj vad smart uträknat, Ama!).

Nu hoppas vi att avstånden kommer att respekteras även fortsättningsvis.

Som här igår:

8

Ett exemplariskt sätt att träffas och pratas vid.

Kanske borde Ama skaffa ett större måttband än dom hon redan har i plånboken?

9

Kanske ett sånt där? Anders verkar i alla fall intresserad.

Ha nu en riktigt bra start på den första sommarmånaden!

Gomorron!

66 Responses to Nya tidens skräp

 1. precis, det där retar mig, att bara släppa sina handskar på gatan, sånt här också 😦

 2. Znogge skriver:

  Även här ser man en och annan handske. Varför inte slänga dem i papperskorgen tänker jag.
  Ja, nu börjar sommaren officiellt på pappret!

  Ha en bra dag 😀

 3. bmlarsreseblogg skriver:

  Ofta förundrar vi oss över hur svårt det kan vara att ta med sitt skräp hem…
  Nu får vi bara hoppas allt funkar med fas 2 så det inte blir några bakslag.

 4. Yvonne skriver:

  God morgon, ja du, varför slänger man plasthandskar så där på marken, de som gjort det har säkert passerat en massa papperskorgar där det passar bättre att slänga dem.

  Får ni bada i Torrevieja idag? På SV/SP sidorna på FB skriver de flesta att det först är 6 juni man får bada i Torrevieja, i Guardamar får man bada fr om idag. Inte vet jag vilket som stämmer och behöver egentligen inte veta heller eftersom vi sitter där vi sitter 🙂 .

  Ha en fin måndag, den första måndagen i juni månad

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Det virvlar runt plasthandskar både här och där, en trist syn.

   Jag har inte pluggat på reglerna än, så det är nog som du säger. Fas 2 ska väl rent generellt innebära att man får bada i havet, men det är väl upp till kommunerna att bestämma när och vilka stränder som öppnas. Ska gå ut och kolla sen hur det faktiskt ser ut i verkligheten 🙂 Jag är inte badsugen så egentligen spelar det ingen roll för min del heller. Jag är mest nyfiken på hur dom tänker lösa det hela så att reglerna kan följas.

   Tack detsamma!

 5. friochlycklig skriver:

  Trist och tråkigt med plasthandskar överallt. De är ju så jobbiga att bära till en papperskorg. Åååååååh irriterande! 😩
  Ha en fin dag! ☀️😎

 6. Annica skriver:

  Trist med handskar överallt 😦
  Njut av mer frihet denna första dag i fas 2 🙂
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det är verkligen trist att se dom fladdra runt på gatorna.
   Ja, nu är vi i Fas 2 – vet inte riktigt vad som gäller än, men det lär väl visa sig 🙂
   Kram

 7. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama! Ja, slänger man fimpar, cigarettpaket och tomburkar på marken, så går det ju bra att slänga plasthandskar där också. 😦
  Lycka till med Fas 2! Får vi en ”Ama badar” bild i morgon? 😀

  • Ama de casa skriver:

   Goförmiddag Leffe! 🙂
   ”Ama badar” lär inte bli imorgon, tydligen öppnar inte stränderna för bad här i Torrevieja riktigt än. Det var väl synd… 😉 I Guardamar öppnar dom, men dit tänker vi inte åka. Det var väl synd… 😀

 8. farfar hebbe skriver:

  Ja du,vissa regler är det svårt att förstå,men att inte kasta plasthandskar borde alla kunna fatta,även drumlar..Ja det brukar vara kul på våra ”Gubbaträffar”,nu blir nästa i höst,om jag räknat rätt så blir det den 10:e..Haé Kram.

 9. farfar hebbe skriver:

  Jag tror dom måste döpa om dagens temadag,ta bort Fria,då blir det en dag som ligger i tiden,,Mobildagen..Haé Kram.

 10. skåningen skriver:

  Vad tråkigt att de slänger plasthandskarna hur som helst! Det öär farligt när de kommer i havet.
  svar:De flesta lär sig av sina misstag!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 11. Geddfish skriver:

  Egentligen idiotiskt. Här skulle vi spara in på plasten, men nu används plast i överflöd i alla handskar och skyddskläder!
  Men det där att bara släppa skräpet ner på backen… ibland vill jag plocka upp, men nej, det gör jag INTE, men det stör mig vansinnigt.
  Hoppas ni får en bra ny fas. Glad måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja det har verkligen ökat med plast överallt nu. Inte bra!
   Nej, vi plockar inte upp heller, men är noga med att slänga grejerna på rätt ställe. I affärerna har dom särskilda soptunnor där man ska slänga använda plasthandskar, hoppas verkligen att dom sen tömmer dom till återvinningen.
   Tack så mycket – hittills har vi inte märkt nån direkt skillnad mot förra fasen.
   Ha en glad måndag du med!

 12. Det är ju egentligen helt galet, för är ni inlåsta i veckor, sen hux flux får det vara så där fullt på stranden… nu förstår jag att ni är kloka nog att inte tränga in er där.

  Jag har också tänkt på plasthandskarna, folk slänger av sig dom i kundvagnar och korgar, har inte sett så mycket av dom ute. Vad tänker folk med egentligen ?

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Jag tror att du missade att den knökfyllda stranden var en arkivbild från 2011 😀 Här är stränderna fortfarande tämligen tomma och stängda från det mesta utom promenader. Jag trodde det skulle öppnas idag, men här dröjer det tydligen ett tag till. Tror att kommunerna själva bestämmer när det är säkert nog att öppna med tanke på alla dom restriktioner som gäller.

   Visst är det många som inte tänker längre än näsan räcker. Tyvärr…

 13. Att de inte har kommit på något som håller påsen nere! Det är ju likadant överallt. Har också tänkt på det med handskar och liknande, allt plastförbud som det var innan och så nu allt som ska vara engångs.Får inte ihop det. Restauranger som ska använda engångsgrejor, blir det inte tillräckligt epedemirent i diskmaskinen?

  Stranden, haha ja! Herregu så lustigt med alla regler. Fast jag har lätt att hålla mig för garv när man läser att livräddarna har förbjudits att under inga omständigheter utföra mun mot mun-metoden. Om de inte har mekaniska hjälpmedel tillhands, vill säga. Och det vet vi ju hur det är med det … Skrämmande. Det har gått överstyr.

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det galet! Hur svårt kan det vara att fixa soptunnor som inte vänder sig ut och in när det blåser? För det är ju inte direkt ovanligt med blåst här vid havet…
   Tänkte på det idag också, det med restaurangerna. Men en viss förståelse kan jag ha. Salt- och pepparkar, olja/vinäger och så är ju alla och pillar på, så där är engångsgrejer nog en nödvändighet nu. Porslin, glas och bestick är ändå flergångs, så diskmaskiner är väl pålitliga trots allt.

   Visst är det skrämmande… Men kommunerna borde väl se till att det finns hjälpmedel för livräddarna så dom kan hjälpa till vid drunkningstillbud?

 14. Ditte skriver:

  Bedrövligt med alla plast som slängs. Och visst kommer mängder att hamna i havet. Man verkar ha glömt en massa saker nu och har fokus på plast och engångsrejer i alla sammanhang. Sen tönkte jag på när jag såg bilden. Varför har man munskydd om man ska prata och håller avstånd. Måtte ju bli både varmt och ”spottigt” dör inne.
  Spännande att se hur det blir med badandet och stranden, Hoppas på rapport.
  Är just nu tacksam för att vara här i Stockholm och ha mindre begränsningar. (Men det är klart att vi så småningom vill ta oss en tur.) Och de regler som finns här är rekommendationer och inget annat.
  Önskar er en fin måndag.

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det hemskt att se! Börjar påminna om när plastpåsarna var gratis i affärerna och det låg plastpåsar överallt…
   Vi använder inte munskydd när vi är ute och går – man storknar ju i värmen! Däremot har jag alltid med, och givetvis använder vi dom i affärer och andra ställen där man inte kan hålla avstånd på ett säkert vis.
   Idag var stränderna fortfarande stängda för annat än promenader här i Torrevieja (åtminstone Cura). Guardamar hade tydligen öppnat.
   Nu går det inte alls nån större nöd på oss, fast vi har inte märkt nån större skillnad mellan Fas 1 och Fas 2 ännu. Fas 1 var en synnerligen stor befrielse 🙂
   Tack detsamma!

 15. LillaSyster skriver:

  Ooops så försvann min kommentar ut i cyberrymden….Den där plastbantningen fick ingen bra start. Vi får hoppas att viruset dör ut nu i sommarvärmen, så vi slipper handskarna. Du är inte lite sugen på att bada? Jag hade tagit den möjligheten =)

  • Ama de casa skriver:

   Fy vad trist när kommentarerna strular! Den fanns inte i skräpposten i alla fall…
   Jag är inte särskilt sugen på att bada, men det ska bli intressant att se hur dom löser det hela 🙂
   Ännu så länge är det fortfarande badförbud här i stan.

 16. Biggeros skriver:

  Välkommen in i fas 2!
  Ja, jag är något nyfiken på hur man kommer att klara avståndet på stranden. På land klarar folk det utomordentligt. Ja, iaf de flesta. Ibland skulle det vara bra att ha en mätstock. Ja, skräp av handskar ser man lite varstans. Tråkig syn och speciellt om det hamnar i havet. Om soppåsarna ser ut pp bilden så fungerar inte den som en bra avfallshantering. Trevlig dag Ama ❤

  • Ama de casa skriver:

   Tack! 🙂
   Ja, det ska verkligen bli intressant att se. Jag har ju alltid ett måttband (eller två) med mig i handväskan så jag kan ju kolla med det. Fast en tumstock vore ju enklare 😉
   Det har blivit mycket skräpigt av alla dom här engångshandskarna. Trist!
   Tack detsamma!

 17. Skogsälvan skriver:

  Usch för plastskräp 😓men härligt och få bada i havet igen.
  Ha en ljuvlig måndag

  • Ama de casa skriver:

   Nu är jag inte så mycket för att bada i havet längre, jobbigt med all sand… Men jag vill gärna att turistnäringen ska komma igång igen! 🙂
   Tack detsamma!

 18. åsa skriver:

  Härligt att Ni nu är i fas 2 och får vistas på stranden och faktiskt även bada om Ni vill 🙂
  kram

 19. mycketyck skriver:

  Här kör mopedburen ungdom ner till floden och jag misstänker att något måttband har de säkert inte med sig.
  Men nere vid havet har de rutor som man får vistas i. Man bokar två timmar via en app. Inte riktigt som vanligt med andra ord.

  Vi kör en helgdag till och sedan är det vardag igen.
  Ska bli roligt att se hur de gör hos er.

  Ha det så gott !!

 20. Anette skriver:

  Usch, så mycket plast jag sett flyta runt på haven i Asien, vedervärdigt!!!!
  Tyvärr har pandemin tvingat oss att använda en jäkla massa engångsartiklar men å andra sidan har luften blivit renare på många platser.
  Läste att man måste köa för att bada i Spanien, hos er verkar det inte aktuellt.

  • Ama de casa skriver:

   Det är verkligen fruktansvärt med all nedskräpning, inte minst i haven.
   Här i Torrevieja får vi inte bada ännu, men det ska tydligen köas ifall det blir för många som vill ned och bada. Det får inte bli för många på stranden.

 21. mamma C skriver:

  Skönt att vi gått in i Fas 2 nu, men det är mycket att tänka på också när man ska bada.
  Visst är det tråkigt med dessa plasthandskar som finns överallt.
  Kram Carin

 22. yfronten skriver:

  En så oerhört konstig sommar ni har framför er när turisterna, om de kommer, ska hålla två meters avstånd på stränderna och överallt!

 23. BP skriver:

  Du borde ha skickat en papperspåse till Greta, för hon hyperventilerar nog när hon ser alla plasthandskar på marken. Suck säger jag bara. Å hur svårt kan det vara att fästa soppåsen i soptunnan…
  Tror inte det blev någon större trängsel på stranden hos er. Det finns ju inga turister att skapa den – trängseln alltså. Å du gillar ju iaf inte sand mellan tårna;-)
  Ändå skönt att ni har kommit till nästa fas, eller hur!!!?

  • Ama de casa skriver:

   Det är supertråkigt med alla fladdrande plasthandskar och soptunnorna är verkligen helt värdelösa…
   Nej, här i Torrevieja blev det inte trångt, för dom har inte tillåtit bad ännu. Jag har ingen längtan till stranden och sanden, men det ska bli intressant att se hur dom löser det hela.
   Visst är det skönt att vi kommit ett steg framåt! 🙂

 24. paulamerio skriver:

  Det är mycket som är något obegripligt för tillfället, utländska turister får komma n fritt i Sverige, åka runt och förnöja sig, medan vi svenskar inte får åka mer än timmar hemifrån. Frågan idag på Aktuellt: ska vi erbjuda sjukvård om utländska turister blir sjuka. Svar: ja, så är reglerna inom EU…Jaja, jag gläds åt att få träffa min familj, men vi vistas utomhus, inget svårt val när det är 30 ute och 35 inne…

 25. joakimramqvisthallin skriver:

  Mmm, inte bra m skräp alls och dessutom dessa handskar som man inte vet var de vart ngn stans, tänker på smittspridningen men också andra bakterier och virus.. Ja du, lär bli svårt m alla regler som du m alla andra skall följa, sedan att Ni är så många på ex en badstrand gör ju det hela mer komplicerat. Får hoppas alla tar sitt sunda förnuft till fånga och sitt ansvar i dessa svåra tider m olika faser så som du nämner.. Får lite rapporter fr en tandläkare där på orten, som är m i herrklubben så blir intr att följa utv där nere.. Är ju själv lite sugen på att åka ned om läget förändras till det bättre samt om lite andra pusselbitar kommer på plats.. Hoppas du haft en bra och skööön första juni och måndag, min var lugn m lite affärer, naprapat besök också ett längre distanspass m springaren min under kvällen, 🤗👍😉..

  • Ama de casa skriver:

   Nej, det är verkligen inte bra med skräpet.
   Reglerna är inte så himla lätta att begripa sig på alla gånger, men vi gör så gott vi kan och vill göra vårt bästa för att hejda det här skitviruset. Badstränderna lockar inte oss alls nuförtiden, men det är många som verkligen älskar strandlivet. Hoppas dom kan hålla avstånden när stränderna väl öppnar här också. Ska bli intressant att se hur dom löser det hela.
   Tack så mycket och ha en fortsatt fin vecka! 🙂

 26. Susjos skriver:

  Trist med alla plasthandskar som skräpar överallt! Å i Sverige har plastpåsarna blivit superdyra, även plastpåsarna som man lägger frukt i ska nu kosta pengar, istället erbjuds papperspåsar, bra så! Mindre plast är bra, tokigt bara med handskarna som sagt!
  Ha det gott!

  • Ama de casa skriver:

   Här har vi ju vår dramat nu så vi spar massor av pengar 😉 Här kostar inte plastkassarna mer än 5 – 10 eurocent och fruktpåsarna är gratis. Ännu så länge. Men dom flesta kör ändå med dramaten eller flergångspåsar istället för att kånka hem maten i plastkassar.
   Tack detsamma!

 27. Anki skriver:

  Så tråkigt med allt plastskräp i haven – och att det nu späs på med en massa plasthandskar känns såå meningslöst – hur tänker folk som bara släpper det de har i händerna där de står … är det lathet eller dumhet … suck!

  • Ama de casa skriver:

   Det är supertråkigt! Plasthandskarna ligger lite överallt och en hel del kommer säkerligen att hamna i havet.
   Jag tror det är en kombi av både lathet och dumhet!

 28. Karin Eklund skriver:

  Jag förstår inte hur folk fungerar som bara släpper allt de har för händer. Tråkigt så in i vassen är det.
  Det var ett måttband som heter duga det! 🙂
  Ha en fin dag Ama!

  • Ama de casa skriver:

   Jag fattar inte heller… Hur svårt kan det vara att slänga skräpet i en soptunna?
   Kan vara jobbigt att få ned det där måttbandet i handväskan… 😉
   Tack detsamma!

 29. Viola Cornuta skriver:

  Men jisses sikken massa folk! 😬
  Större plånbok får hon nog införskaffa då oxå 😄
  Kram och ha en fin dag ☀️🥰

 30. Ja plasthandskar ser man lite här o var. Inte här ute vid vårt men när man kommer till mer civiliserade trakter, typ vid jobbet. Hoppas ingen slänger i vattnet, men de e väl just bara hoppas man kan, de finns folk som skiter i allt, hade inte de funnits så hade de inte legat plasthandskar överallt
  Vi fann en tom tablettask i skogen idag på morgonpromenaden, vi sa just att det var första gången vi funnit skräp här. Vad härligt att få bada lite, men kan hålla med om att de verkar svårt att hålla avstånd på en playa om de blir för mycket folk.
  Nu har även vi fått S O M M A R!! Gott de.
  Kramiz

  • Ama de casa skriver:

   Folk kanske inte kastar dom direkt i havet, men vinden hjälper till med den saken tyvärr.
   Dumt med tablettasken, men det låter ändå skönt att det är såpass lite nedskräpning hos er.
   Ska bli intressant att se hur dom löser det där med avståndet på playorna…
   Härligt med sommar! 😀
   Kram

 31. Marbellatanten skriver:

  Dessa plasthandskar, börjar bli lite äcklad över dem.
  En dag näär jag satt på ”mitt” café kom de farande som snö in i det och över oss som satt där.
  Vet inte om det varit en liten vindpust, men soppåsarna utanför Supersol är väl placerade i sina behållare, dessutom en ganska bra bit ifrån.
  Polisen kom och gick dit såg jag, kanske det var någon galning som löpt amok?
  Samma hade hänt på ett annat ställe men ett par km bort. Hm ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: