Hemkört vs äta på plats vs take away

 

Under karantänen som vi hade i sju veckor då alla restauranger var stängda för att äta på plats så fanns det ett mycket bra alternativ:

1

Svensken på hörnet körde med hemkört. Väldigt god mat som levererades ända fram till porten utan extra kostnad (beroendet på hur långt från restaurangen man bodde, funkade nog inte med gratis utkörning till Sverige…).

I onsdags när vi gick vår koll-tur så belönade vi oss själva med ett hembesök:

14

”Hem” till Svensken på hörnet, alltså. Nu när vi är i Fas 1 så kan vi gå dit utan att bryta mot reglerna. Tidigare låg den just utanför vårt revir.

15

Där åt vi en synnerligen god tvårätters. Här avnjöt Ama en väldigt smarrig förrätt bestående av ett smörrebröd med paté, sallad och en läcker rödlöksmarmelad.

Det blev väldans spännande när en polis kom och gjorde ”razzia”. Vi frågade ägaren Patrik vad som hände, hade han fått bassning för nåt? Vi tyckte att avstånden var bra och kunde inte fatta vad som var fel?

Det var inget fel. Patrik berättade att polisen varit där två gånger nu sen dom fått öppna uteserveringen igen och båda gångerna var det bara för att informera.

Första gången berättade dom att man bara fick ha två väggar på en uteservering och att taket också räknades som en ”vägg”(!). Så om taket var på, så fick han bara ha en vindskyddsvägg uppe. Vi slutar aldrig förvånas över reglerna här…

Den här gången berättade polisen att dom bord som blivit borttagna på grund av avståndsreglerna kunde ställas upp runt hörnet utan att det skulle kosta nåt extra för att uteserveringen blev större till ytan.

– Jamen då blir ni ju Svensken RUNT hörnet istället för Svensken PÅ hörnet, konstaterade Ama, och började genast nynna på en gammal slagdänga med Lisa Nilsson.

Skämt åsido så var det kul att höra att polisen faktiskt är väldigt hjälpsamma också. Annars har man mest hört hur nitiska dom är och att dom delar ut böter till höger och vänster.

Den här spännande ”incidenten” gjorde dock att Ama helt glömde bort att fota huvudrätten, men ni kan vara lugna ändå. (Det här är ett tips till dig, Leffe).

Om man skulle råka glömma fota maten när man käkar ute…

6

… ta med resterna i doggybags hem…

7

… då går dom precis lika bra att fota dagen efter.

Nu råkade vi ju äta upp hela förrätten…

4

… men vi fixade till en guacamole…

5

… och avnjöt den medan mikron gjorde jobbet med huvudrätten.

8

En glassdrink till efterrätt satt inte heller fel.

Just nu har det tillkommit ett stort världsproblem. Ja, i Amas lilla värld, alltså.

9

GAAHHH!!! Varför ska dom göra om allt hela tiden? Sen när dom säger att den nya redigeraren kommer att aktiveras ”för all” blir Ama extra nervös. Om dom inte ens kan stava rätt, hur kommer då programmet att funka?

Ama hyperventilerar i sin ansiktsmask och fortsätter att trycka på ”inte nu”.

Gomorron!

PS: När det kommer till rubriken (”Hemkört vs äta på plats vs take away” ifall ni minns?) så kan Ama meddela att alla varianter funkar jättebra.

70 Responses to Hemkört vs äta på plats vs take away

 1. så bra ni har ordnat det! 😀

 2. Znogge skriver:

  Jag bytte inte förra gången heller utan har lyckats hänga kvar i en äldre variant. Om jag lyckas med det i fortsättningen återstår att se…

  Smidigt och bra med rester att värma upp dagen efter!

  Ha en fin fredag!

  • Ama de casa skriver:

   Det där med ”för all” låter väldigt oroväckande tycker jag… Hoppas att ”Inte nu” blir kvar.
   Rester är både lättlagat och gott 🙂

   Tack detsamma!

 3. Yvonne skriver:

  God morgon, härligt att få maten hemkörd och nu få göra restaurangbesök, det är ni såååå värda efter karantänlivet. Jag har beställt en helgkasse på ICA både till oss och till grannarna som vi ska köra en facetime middag med ikväll. 3 rätters blir det, aningens dyrare , eller rättare sagt mkt dyrare, än spanska priser, men skönt att slippa laga mat ikväll.

  Kul att poliserna visar sin trevliga sida också, men de där reglerna har ju mycket att önska.

  Nu ska mina morotsfrallor in i ugnen, oj förlåt, hoppas det inte framkallade illamående så här i frukosttider, men de är faktiskt goda och vackra i färgen.

  Ha en fin fredag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Bara det känns prisvärt så kan det få kosta mer tycker jag. Hoppas ni får en trevlig internet-middag 🙂

   Ja, poliserna gör ju sitt jobb, men reglerna är inte sådär jätteklara så dom kan missuppfattas av vem som helst. Det ändras hela tiden också så det gäller att hänga med.

   Morotsfrallor kan nog vara goda! Jag gillar ju morotskaka – dom smakar inte morot längre. Fast kanske är det glasyren som jag gillar mest med dom 😉

   Tack detsamma!

 4. Annica skriver:

  Bara det blir lite varmare här ska vi cykla in till stan och ”gynna” nån restaurang. Tyvärr ser det inte så lovande ut just nu 😦
  Kram

 5. Annika skriver:

  Hej Ama
  Det ser så gott ut det ni äter. Ni gör verkligen reklam för restaurangerna. Det är bra att man kan ta med mat hem som man inte orkar att äta upp. Synd att slänga god mat.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Hej Annika! 🙂
   Vi tar ofta doggybags med oss hem. Det gäller bara att hejda sig så man inte äter upp för mycket så det inte finns nåt att ta med sig hem 🙂 Lagommätt är bättre än proppmätt med paltkoma 😀
   Kram

 6. friochlycklig skriver:

  Igår var vi på restaurang för första gången sedan karantänen. Det var både trevligt och gott. 👍

 7. LillaSyster skriver:

  Hur kan ett tak bli en vägg…..det finns mycket att fundera på i Spanienlandet =) Maten ser god ut och stora portioner verkar det också vara. Nu ska jag sitta ner I solstolen en stund, tycker att jag är värd det efter 12 km Promenad och dessutom trimmat runt allt. Ha en skön fredag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det finns verkligen en hel del man undrar över här… 🙂
   Portionerna är inte snåla, så det blir ofta doggybags med hem för oss.
   WOW!!! Det var ingen dålig morgonprommis det och trimning på det – klart du är värd att sitta i solstolen! Hela dan om du frågar mig 🙂
   Tack detsamma!

 8. Skogsälvan skriver:

  Åh gud va hungrig jag blev nu. Skönt att livet börjar återgå lite till det vanliga igen.
  Trevlig helg
  Kram

 9. åsa skriver:

  Inte helt fel med hemkört… men variation är roligt.

  Akta Dig så Du inte hamnar i samma felläge som jag gjorde… nu lyckades jag utan att göra något återgå till det gamla men vem vet… så var försiktig.

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Variation är kul, fast vissa maträtter känns det som jag skulle kunna äta varje dag. Som parisare, till exempel 😀

   Jag är rädd för att det blir tvångsövergång till det nya. Sånt gillar jag inte! Skönt att det ordnade upp sig för dig 🙂
   Kram

 10. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  Bra att du páminde om Svensken…ska bestálla.
  El Tapeo fick ocksá besók av polisen 2 ggr samma dag och han fóljer reglerna pá punkt och pricka det ser man utan att gá dit.
  Dom kanske har mindre att góra un nár buset har svárt att vara osynliga.
  Kram P 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Hej P! 🙂
   Såg att det fanns många godsaker på menyn idag 🙂 Perfekt att han fortsätter med hemkörning även efter att dom fått öppna nu 🙂

   Jag tror att polisen går runt och informerar om vad som gäller. Sen kollar dom såklart också att det inte är för trångt, men att det varit det har då jag inte sett nånstans.

   Inget ont som inte har nåt gott med sig sägs det ju – brottsligheten har minskat…
   Kram

 11. Carina skriver:

  Hahaha! Som den svensklärare jag är förstår jag din oro över programmet kontra stavningen! Där måste ju finnas nåt samband! 😄
  Fortsätt trycka ”inte nu” 😣
  Låter underbart med en himmel runt hörnet!
  Kram på dig 💜

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det lite oroande… Jag gillar inte när dom ändrar på grejer som jag lärt mig och är nöjd med. Om det vore jag som styrt utvecklingen här i världen skulle vi vara kvar på stenåldern… 😀
   Jag hoppas att den där ”Inte nu”-knappen blir kvar även efter 1:a juni!
   Kram tebaks!

 12. LillaSyster skriver:

  Oj, jag har ju glömt dela ut ditt pris! Du får två glas Cava idag! 🥂Skål och grattis till vinsten.

 13. Micke skriver:

  Det lilla vi haft med polisen att göra i spanien har varit trevligt och gemytligt på alla vis, trevligt tycker jag men jag tror nog de kan vara riktigt hårda när det krävs.
  På ett ställe vi besökte blev det bråk en kväll, svenskar naturligtvis som fått lite för mycket i sig, en enda polis kom dit och redde upp allting till det bästa, ”en” bara…här skickar de hela insatsstyrkan känns det som.

  Tror klimatet i spanien är bättre även på andra områden än vädret.

  Ha det så underbart nu.

  • Ama de casa skriver:

   Jo, detsamma gäller oss, men nu i coronatider har dom fått mycket ”skäll” i medierna för att dom bötfäller folk på oklara grunder. Har dock inte råkat ut för det själv, så det är som man brukar säga ”hörsägen”. Eller ”lässägen” kanske är rättare att säga 😉
   Poliserna gör ett bra jobb, men jag tycker att den lokala polisen är trevligare än den militära varianten – dom senare ser så barska ut 🙂

   Tack detsamma!

 14. farfar hebbe skriver:

  Ja du det fixar sig bra,maten är ju halva födan…4 mil på en minut,fixar man lätt med dagens teknik.Haé Kram.

 15. farfar hebbe skriver:

  Tur att det finns en Svensken PÅ hörnet,,när man är karantänad..
  Jag lärde i alla fall en sak,märk förpackningarna innan dom läggs i frysen..Haé Kram.

 16. Ditte skriver:

  Kan tänka mig att ni nu efer instängdheten tar tillfällena i akt med att äta ute och gärna bortom ert revir. Och perfekt att nu välja var och hur man vill äta. Trevligt med hjälpsamma poliser och fint om det också kan bli bord här runt hörnet.
  Maten såg riktigt god ut och det är ju bra att stötta de som kämpat på under den ”hårda” tiden.
  Önskar er en fin fredag.

  • Ama de casa skriver:

   Vi äter gärna ute nu, fast det blir en del hemma också. Ungefär som vanligt, alltså 🙂
   Det är bra att restaurangerna får bre ut sig lite (på allmänna ytor) så dom kan servera fler personer.
   Maten var jättegod! 🙂
   Tack detsamma!

 17. Geddfish skriver:

  Åh, vad roligt för er att utvidga reviret! Ni har ju fixat er galant under hela inlåsningen egentligen. Gott humör klarar mycket.
  Du, jag är allergisk mot ”nya” saker och uppdateringar, även ”nya” verktyg. De bara ställer till det….. så ”inte nu” brukar jag också.
  Fin fredag! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Allt blir lättare om man kan försöka hålla sig vid gott mod 🙂
   ”Inte nu” är bra. ”Nej tack – inte alls!” vore ännu bättre 😀
   Tack detsamma!

 18. skåningen skriver:

  Bra att se att ni har det bra och inte svälter!
  Svar…Jag har kört med häst också!
  Kram!

 19. mamma C skriver:

  Tycker det är toppen att man kan ta en doggybag på det man inte orkar.
  Kram Carin

 20. Anki skriver:

  Oj så mycket gott att välja på! Det bästa är nog att man får välja efter hur man vill ha det olika dagar – hemlagat, hemkört eller på plats … 🙂
  Hm … jag har inte fått något sånt meddelande … än … hoppas man kan slinka undan och stanna kvar i den gamlagamla jag använder.
  Ha en fin fredagskväll!

  • Ama de casa skriver:

   Det är bra att det finns många alternativ 🙂
   Håller tummarna för dig att du slipper tvångsuppdatering. Här tjatar WP som bara den på mig…
   Tack detsamma!

 21. Ann-Kristin skriver:

  God kväll!
  Har läst igenom dina bloggar och såg er promenad ner mot Rosaleda via Los Angeles. Har för mig att vi träffades första gången på restaurangen som numera heter Los Angeles. Då bodde ni inte permanent, men vilket år det var jag ingen aning om. Du hade i alla fall inte börjat blogga. Det måste vara underbart att få röra sig utomhus tillsammans. Sv på Hörnet har god mat, har nog ätit upp allt när jag varit där. Däremot tar jag ofta doggybag med mig hem.
  Önskar er en bra helg. Ö hälsar.

  • Ama de casa skriver:

   Gokväll A-K! 🙂
   Jag är osäker, men jag undrar om vi inte träffades första gången hemma hos Marianne och Arne? Kan inte kolla i bloggen, eftersom jag inte hade nån då 😀
   Det är en oerhörd lättnad att få gå ut igen, nästintill hur vi vill.
   Dom har väldigt god mat på svensken, men jag försöker hålla nere på matintaget och spara det goda till smarriga rester istället för att äta mig proppmätt. Den här karantänen har verkligen gjort att tröstätandet har fått ett ansikte. Eller snarare en mage 😀
   Tack detsamma till både dig och Ö!

 22. mycketyck skriver:

  Med hundarna så blir det hemkört för vår del och det fungerar utmärkt. Vi har ju eget bord på uteservering. JR serverar och jag gästar så att säga.
  Såg också den där varningen om uppdatering och trycker också på inte nu. Kör med den som var från början och har vägrat uppdatera. Lite nervöst är det allt.

  Ha en härlig skön fredagskväll.

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det bra med hemkört! Vi är väldigt glada att vi kunde få sån mat också, även fast vi inte har några hundar 😉
   Vi har också en uteservering på terrassen. Fast vi har inte fattat att vi gjort fel – vi har ju murar på båda sidorna och när vi har ut markisen (nödvändigt nu när det är så varmt och soligt) så har vi ju tre ”väggar”… 😉
   Hoppas att ”inte nu” blir kvar för evigt…

   Tack detsamma!

 23. Susan skriver:

  Hola! Ni hade verkligen gjort er förtjänta av ett ”hembesök”! Ja, Hörnet levererar alltid tycker vi! Och familjen Blomqvist är trevliga ”hela bunten”! Ser Åsa i bakgrunden. 😎
  I Estocolmo har det varit typ mars-spanienväder! Tror t.o.m. vi har fått lite färg efter vår långpromenad. 😀 Det behövs dock – har inte haft så bleka ben sen vi köpte sommarstugan i Spanien för drygt åtta år sedan…
  Kramar från oss! ❤️

  • Ama de casa skriver:

   Hej Susan! 🙂
   Vi pratade med Åsa också, kul att se henne igen. Visst är dom trevliga allihopa 🙂
   Mina ben är inte särskilt bruna dom heller. Håller mig mest i skuggan nuförtiden. Att bli brun är inget jag bryr mig om längre – vi har ju sol i princip året runt så jag känner ingen ”panik” att fånga strålarna.
   Stora KRAMAR tillbaks!

 24. Emma Engström skriver:

  Doggybag är ju inte att klaga på, så smart att det finns! 😀

 25. BP skriver:

  Ingen större trängsel på Svensken på/runt hörnet heller. Men bra att polisen hjälper istället för stjälper. Är ägaren svensk? Men visst måste det väl ändå vara roligare att äta ute än hemma? Eller kanske inte, då det inte finns vänner och andra gäster. Men ni vill ju att restaurangen ska få överleva, så bra att ni ”sponsrade” stället.

  Nymodigheter vad gäller programvaror hatar jag. Tror nog att alla 50-plussare tänker likadant där. Men WP riktar sig ju mer och mer mot ”proffsen”, så WP känner sig nog tvungen att uppgradera. Suck!

  • Ama de casa skriver:

   Nej, ingen trängsel. Dom följer reglerna och dessutom hängde vi på låset 🙂
   Att polisen informerar är väldigt bra. Reglerna som sätts upp – och ändras mest hela tiden – är inte alls lättbegripliga.
   Jodå. Ägaren är svensk. Namnet på restaurangen kanske är till en ledtråd? 😉
   Visst är det roligt att äta ute. Man kommer i samspråk med andra och vissa känner vi lite grann sen förut.

   Jag verkligen HATAR när dom dom går över till nya versioner av program som fungerat bra och som man begriper, till såna som är oprövade och som bara krånglar. Vem vet? Jag kanske får en bloggsemester i början av juni?

   Har ingen aning varför jag använder WP ifall dom nu riktar sig till ”proffs”. Jag vill ju bara skriva mina inlägg och lägga in bilder. That’s it!

 26. yfronten skriver:

  Vad trevligt med en svensk på/runt hörnet och med hemkörning! Idag köpte vi en matkasse för att stötta tre företag. Det är fyra syskon som driver en ostbutik, Harrys pub och ett bageri så att det blev trerätters, jättebra idé!

  • Ama de casa skriver:

   Lät som den perfekta matkassen! 😀

   Vi är glada att det finns skandinaviska restauranger och affärer här. Även fast vi gillar medelhavsköket mycket också, så är svensk husmanskost och mat något som ligger mig varmt om hjärtat 🙂

 27. Så skönt att ni börjar få en någorlunda ”vanlig” vardag, jag har också ätit ute idag, vi åt pizza på altanen 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Den perfekta utematen 😀 Vi har ätit ute nästan hela tiden under vår långa karantän. Fast vi har fått laga vår mat själva 🙂

 28. paulamerio skriver:

  Nu är ni ju verkligen värda att få inmundiga läckerheter när ni skött er så bra, så länge! Men nog vattnas det i munnen av din doggybag…
  Trevlig helg, det blir väl flera utflykter i närområdet?

  • Ama de casa skriver:

   Tack Paula! 🙂
   Vi vill gärna åka iväg, men fortfarande är reglerna för vart vi får åka något oklara. Vi avvaktar vidare instruktioner från myndigheterna.
   Ha en trevlig helg på Pörtet! 😀

 29. mittlillautrymme skriver:

  Gokväll Ama och tack för tipset!
  Jag går ju sällan på restaurang numera, men det funkar säkert hemma också. Det gäller helt enkelt att spara undan lite till fotograferingen. 😀

 30. Vissa daker får en ju att verkligen tveka, hade ockå dragit mig för att trycka på det blå. Fast det gröna såg gott ut! Geggamolen, alltså.

 31. Susjos skriver:

  Proppmätt är jag, men alltså den guacamolen….mums så gott!!!
  Sov gott!

 32. louisechf skriver:

  Mysigt att gå ut och äta även om det är skönt att få hem också ibland! Ang detta med väggar och tak, det har dom på uteserveringarna här i Örebro och jag skulle nääästan vilja sträcka mig till att säga att det är som att sitta inomhus. 😉 Lite surtant över mig kanske… :p Gillar förresten inte heller nyheten på WordPress, jag har någon ny redigerare på mobilen men väljer alltid att använda deb gamla. Förstår mig inte på det nya haha. Kram och trevlig kväll!

  • Ama de casa skriver:

   En del utomhustält är verkligen instängda. Det blir typ nästan lika rökigt där som det var inomhus förut… Men att ett tak kan vara en vägg? Det är lite obegripligt för mig, men det kanske bara är en språkförbistring… 😉
   Hatar när dom gör förändringar med tvång när man är nöjd med det som är just nu. Men, men. Det är väl bara att gilla läget 😀
   Tack detsamma!
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: