Första dagen i relativ frihet – Fas 1

 

Vi bestämde oss för att gå ned och kolla hur det såg ut på paseon utmed vattnet igår och gick rakt ned till Playa del Cura runt 13-tiden.

1

Regnovädret dagen innan hade så klart haft sönder stranden igen, men dom hade varit rätt snabba på att laga till det värsta. Dom har ju en viss vana om man så säger.

2

Eftersom det var fint väder och varmare i luften vid den tiden på dan så var Ama tuff nog att inleda shortssäsongen. Dom flesta nedfarterna till stranden var fortfarande avspärrade trots att man får vistas på stranden nu. Ja, om man inte sätter sig ned och solar vill säga. Aja baja! Då kan det bli böter.

3

Fast att sitta på en bänk precis ovanför stranden och njuta i solen, det har vi inte sett nåt förbud mot.

4

Restaurang Sirocco hade öppet. Borden stod glest och gästerna var duktiga på att hålla avstånd.

5

Pizzeria no 1, Lizzaran och Luna var stängda och det var ingen större trängsel på paseon.

6

Deni’s hade öppet och även där såg det otrångt ut mellan både bord och gäster.

7

Vi rundade udden och kollade in dom nya, svarta stolarna på Ruta al Sur.

Sen vände vi om och gick efter strandpromenaden in mot stan.

8

Glassbaren hade öppnat.

9

Så även en del av restaurangerna borta mot piren till.

10

Vissa barer verkade idka självservering av drinkar?

11

Men på det stora hela taget så var det tämligen ödsligt.

12

Väldigt ödsligt på sina håll.

Vi såg faktiskt bara ett exempel på att några inte brydde sig ett dugg om det där med social distansering:

14

Men det var ett gäng hundar och dom berörs nog inte av reglerna.

Sammanfattningsvis kan Ama säga att det var mycket färre människor ute än vad hon hade trott. Den där ”kosläppseffekten” märkte vi inget av där vi gick utefter strandpromenaden under tidig eftermiddag. Flertalet av dom stängda restaurangerna nere på paseon såg ut att vara på väg att öppna och till vår stora glädje såg vi att även många av smårestaurangerna längre upp från havet redan hade öppnat.

Ett stort problem som Ama ser det är avsaknaden av kundunderlag. Det var skrämmande ödsligt, den stränga karantänen har gjort att många har flytt till sina hemländer. Det i kombination med inreseförbudet som stoppar både återvändare och turister gör att det kommer att bli fortsatt hårda tider för många.

Må detta vända snart…

Fast det var onekligen väldigt skönt att komma ut på en tid som passade Ama betydligt bättre än mornar.

Gomorron!

 

66 Responses to Första dagen i relativ frihet – Fas 1

 1. bmlarsreseblogg skriver:

  Så härligt för er att restriktionerna lättar mer och mer. Nu är det bara att hålla tummarna att det inte blir några bakslag med ökat antal smittade.
  Att det sedan ser tämligen öde ut är ju på nåde gott och ont. Många restauranger och barr får nog svåra tider om inte resandet kommer igång.
  Njut och ha det gott! Här har det varit frost inatt och nu hotar de med snö även här i Västergötland 😠😱⁉️

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är verkligen skönt och jag håller också tummarna – hårt! – för att det inte blir några bakslag.
   Visst är det på gott och ont! Sen kanske folk inte har vågat sig ut eller förstår dom nya reglerna ännu (det senare är det nog egentligen ingen som gjort 😉 ).
   Men usch… Frost och snövarning har vi inte här, men det är rätt mulet och dom har hintat om regn.
   Ha det gott ni med!

 2. Christina skriver:

  Vilka härliga bilder , längtar så efter att få gå där o stanna till vid nått fik eller resaturang. Är så glad att jag kan kika in till er som bor där och få lite härliga spanienbilder när längtan dit blir stor. Hoppas oxå att det inte blir nått bakslag . Ha en fin tisdag //Christina

  • Ama de casa skriver:

   Ja, nu kan man för första gången på länge faktiskt stanna till och få nåt till livs när man är ute och går 🙂
   Håller också tummarna för att det inte blir nåt bakslag!
   Tack detsamma 🙂

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja det ser riktigt ödsligt ut på en del ställen..Vi hoppas väl alla att detta virushelvete ska ge sig fort nog..
  Ja det ser bra ut när jag kikar ut,några tunna strimmor syns därovan,efter en lite frostig morgon,så har solen lyft graderna nu till +6,3..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Vi håller verkligen tummarna för det!
   Här hade vi molnigt förut, men nu tittar solen fram och det är 20 grader. Prognosen säger dock regn idag. Får se hur det blir 🙂
   Kram

 4. farfar hebbe skriver:

  Ja det blev riktigt gott,och jäkligt enkelt att laga till..Haé Kram.

 5. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama och tack för lägesrapporten! Vi hålla tummarna för att det inte blir ett bakslag nu när landet börjar öppnas!

 6. Trevligt att världen öppnar sig gör er.

 7. Znogge skriver:

  Även om det inte är så mycket folk ute måste det vara härligt att det börjar öppnas upp så smått.
  Med tanke på utebliven turism och att många åkt hem kan det säkert ändå bli svårt för många butiker och restauranger.

  Ha en bra tisdag!

 8. Karin Eklund skriver:

  så skönt det måste kännas att kunna röra sig mera fritt igen, fastän det fortfarande är ödsligt och folktomt med hur det brukar vara. Jag tror inte att man kan räkna med att allt blir s.k. normalt igen på ett tag. Många länder har ju rekommenderat sina invånare att stanna hemma och hemestra i år. Det tar säkert ett år ännu innan allt löper på som det brukar göra.
  Tänker på killen med alla hundarna. Är det en hunddagpappa av något slag eller har folk så många hundar i familjen? Givetvis så har du antagligen inget svar på min smådumma fråga men jag funderar .
  Ha en fin njutbar tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Nej, vårt forna normalläge undrar jag om vi någonsin återkommer till… Det lär ta tid tills vi kan röra oss som vi var vana med i början av året.

   Jag har ingen aning om alla dom där hundarna. Om dom hör till samma familj eller om det är nån sort grannsamverkan att gå ut med alla samtidigt. Sådär många hundar är långt ifrån vanligt, men 2 – 3 stycken ser man ofta.
   Tack detsamma!

 9. Yvonne skriver:

  God förmiddag, ja kl är ju över 10 nu 🙂 . Själv har jag varit på ICA kl 07 imorse och handlat upp för en vecka, eller ärligt talat så glömde jag flera saker trots min fina minneslapp, grrr! Ingen trängsel där heller och butiken är ju stor så det känns rätt ok att handla.

  Vår ”hemfrisör” som sonen känner kom och klippte håret på oss igår, sååå skönt. Hon sa hon kunde klippa utomhus om vi ville, men +9 grader lockade inte för den aktiviteten.

  Bra att folk håller avstånd i Torre, finns ju många ställen där de inte bryr sig om det och risken är ju överhängande att någon bär på smitta och smittar vidare och karusellen är i gång igen, usch och fy. Nu vill jag bara att det ska vara över och mer normalläge överallt blir resultatet. Såg bilder från kosläppet i Paris och det såg absolut inte bra ut.

  Ha en fin tisdag, själv ska jag baka fler morotsfrallor för de var sååååå goda, sen tog fröknäcket slut så jag får väl baka sådana också. Idag var det +2 , lite varmare nu men en iskall vind idag också, så då känns bakning som en bra sysselsättning

  • Ama de casa skriver:

   Goafton Yvonne! 🙂
   Vi var också och handlade idag – med bilen! Blev lite snopet det med…

   Skönt att bli klippt! Jag var sååå lättad när Anders hade kapat en hel del av det vildvuxna. Jag hade nog ändå valt att klippa mig utomhus, hår har en viss benägenhet att gömma sig överallt inomhus.

   Jag har sett inlägg om att flera tycker att folk inte alls håller avstånd här i stan, men jag håller inte alls med. Det har gått väldigt städat till i mina ögon. Fast fram emot nattkvisten kanske det ändras? Men då är jag hemma igen, så det vet jag inget om.

   Oj vad du bakar! Just det tänker jag inte hänge mig åt. Har ingen lust att bli sur och grinig av den anledningen – det går alltid fel 😀

   Ha en fin tisdagskväll!

 10. friochlycklig skriver:

  Det känns nästan som att se platserna för första gången. Lite spännande. Jag tycker det är lite skönt med mindre folk men såklart så förstår jag att alla som är beroende av turister måste försörja sig. Svår situation! Men härligt att komma ut.

  • Ama de casa skriver:

   Det är helt underbart att komma ut! Visst är det skönt att det inte är så trångt, men samtidigt vill man ju att stan ska överleva och vara det härligt levande ställe som det är året om. I normala tider…

 11. Förstår att ni njöt av den promenaden 🙂

 12. Tror inte folk vet hur de ska bete sig riktigt ännu, om de ska våga sig ut eller lugna sig lite. Dessutom så är det väl fortfarande så att promenader får man fortfarande endast göra på de där slotterna men man får göra ärenden och gå på restaurang osv övrig tid. Kanske kom det mer folk när det närmade sig två-tiden?

  Förstår att det var fint att se att det i alla fall börjar öppna upp lite.

  • Ama de casa skriver:

   Här är barer/caféer öppna efter turisternas önskemål. Från morgon till kväll, alltså. Så vi kan i princip gå ut och ”skylla på” restaurangbesök dygnet runt.
   Kan tänkas att det blev mer folk ute senare, men vi gick hemåt efter klockan två och då var det fortfarande lika glest. Bra att folk höll avstånd såklart, men synd om restaurangerna som ändå hade satt stora avstånd mellan borden.

   Det var helt underbart att kunna gå ut sådär mitt på dan! Hoppas att ni får chansen till det snart ni med.

 13. Geddfish skriver:

  Det måste känts lycka att kunna strosa fritt. Dock ödsligt, så här i början. Allt måste nog ta sin tid och som det var i januari kanske det aldrig blir igen. Jag tror att hela världen måste backa lite på gamla vanor.

 14. skåningen skriver:

  Ni har det varmt i alla fall.Här är det två jackor kallt!
  Kram!

 15. LillaSyster skriver:

  Ja jag hoppas också på ett normaltillstånd snart… men vi får nog vänta. Men ni ser ut att ha det riktigt härligt nu! Shorts…..det får nog vänta lite till +5. Kram

 16. Ditte skriver:

  Så skönt att ni kunde ta er ut lite längre och att slot-tiderna inte längre gäller. Igenkänningsfaktorn är hög men ovant att se staden så tom. Kan tänka mig också att många spanjorer som ä rkvar har brist på pengar och inte heller har råd att slå sig ner på en servering.
  Tack för dagens runda och hoppas snart att saker och ting börjar återgå så att det kommer i pengar i Spanien för det verkar ju nu vara en stor bristvara.

  Trevlig tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Slot-tiderna gäller fortfarande, men om man mellanlandar på ett pit-stop så ordnar det sig. Kanske ett smart sätt att hålla restaurangerna/barerna vid liv?
   Visst kan det vara brist på pengar som håller gatorna så tomma, men jag tror snarare att det är bristen på Madrid-bor och turister…
   Tack detsamma!

 17. Härligt med uppöppnande , de tar nog en stund innan folk börja röra på sig lite mer som tidigare.
  Turisterna lär väl dröja innan de kommer igen. Skönt ändå att folk fortsätter hålla avstånd.
  Såg ett reportage på Tv igår från Italien, de var som rena kosläppet. Folk var i det närmaste på varandra. Så nära man kan komma en annan människa utan att kramas.
  Hos er ser de nästan ut som om folk inte redigt vågar ut eller är avvaktande. Lite försiktiga.
  Det hade gått illa för stranden i regnet. Har ni fått mycket regn. De ser ju ändå varmt ut.
  Ni är ju ganska lättklädda. Var har ni för temperatur tros?
  En självserveringsbar lät ju bra 😊 ser massor av mina favoritträd på de flesta av bilderna.
  Palmer…..underbara!
  Kramiz

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror att folk möjligen är lite förvirrade över vilka regler som egentligen gäller – och vem är väl inte det?
   Här – det som vi såg i alla fall – gick allt väldigt lugnt till. Alla höll avstånd men log mot varann och såg glada ut. Jodå. Det syns faktiskt även om typ minst hälften har munskydd 🙂
   Vi hade ett störtregn i söndags. Annars har vi haft det rätt fint, har suttit ute och ätit på terrassen alla dagar. Ja, utom i söndags då, Men när regnen kommer är dom oftast väldigt häftiga.
   Temperaturen är runt 25 grader i skuggan på dagarna.
   Palmer har vi gott om här 😀
   Kram

 18. åsa skriver:

  Såg på nyheterna att det är meningslöst stabila en veckas solsemester till Spanien då man måste sitta i karantän 14 dagar innan man får gå utanför hotellrummet
  Det blir nog svårt ekonomiskt för många världen runt inom turist och resturang branschen
  Elins kusin Jenny som var hit igår ihop med sin mamma jobbar som kock och har sedan hon gick ut skolan för 7 år sedan aldrig behövt söka jobb utan alltid kunnat välja bland olika erbjudanden å nu är hon permitterad
  Kram

  • åsa skriver:

   Nu blev det nån konstig kommentarstavning 😉 Jag skrev så här:
   Såg på nyheterna att om man beställt en veckas solsemester i Spanien blir det 14 dagars karantän… ja de där 14 dagarna i karantän gäller ju oavsett hur länge man tänker stanna.

   kram

   • Ama de casa skriver:

    Det kommer vara supersvårt för Spanien att komma igen efter det här. Turisterna uteblir, och det är en av dom största näringarna.
    Mr & mrs Smith får göra sitt bästa för att rädda upp situationen 😉

  • Ama de casa skriver:

   Visst blir det hårt och svårt för alla inom turistnäringen! Även restauranger och små affärer kommer att ha det körigt.
   Hoppas det går bra för Jenny!
   Kram

 19. Hilma Eklund skriver:

  Ååh sol och värme!! Vill verkligen ha hit det nu! ☀️❤️

 20. Mamma C skriver:

  Härligt att kunna bestämma sin utgång själv igen.
  Men visst är det tomt på gatorna.
  Kram Carin

 21. Biggeros skriver:

  Vi uppfattade det likadant en massa stängda butiker och restauranger i Jerez. Inne i stan var det lite mer rörelse men långt ifrån besök på restaurangerna. Fuskigt att restriktionerna inte gäller de fyrbenta=/ hihi
  Här har det även regnat till och från och ska fortsätta att vara ostadigt.
  Ha det bra ❤

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror det är ganska lika över hela Spanien. Turisterna är borta, även dom inhemska turisterna.
   Dom fyrbenta borde också skärpa till sig, va? 😉
   Vi har haft en hyfsad dag, men vi hör hur det småregnar lite emellanåt ute på markisen.
   Tack detsamma!

 22. mycketyck skriver:

  För er som bor i en stad där många turistar måste det kännas väldigt tomt. Vi har märkt av fler röster och bilar som kör på George Closeau, vår genomfartsgata på baksidan av huset.
  Livet börjar komma tillbaka i vår lilla by.

  Härligt med uppehållsväder idag. Ha det så gott !!!

 23. Anette skriver:

  Konstigt, men ändå bra, att kosläppskänslan inte riktigt infann sig.
  Det är klokt att ni tar det varligt.
  Om du tycker att det är tufft med shorts så kan jag meddela att jag sett några riktiga tuffingar idag.
  Här har det snöat och och haglat men ändå mötte jag tre killar i shorts i morse 😳

 24. Anneli Häggkvist skriver:

  Så härligt det ser ut! Trots att det är trängselfritt. Längtar också till shortstider men här får nog tempen höjas lite till, fem grader är inte mycket att hurra för – och regn på det. Jag får njuta av dina bilder (och drömma mig till MilPalmeras 😀 ) så länge. Hoppas verkligen allt kan återgå till det normala så småningom…så det inte blir bakslag. Trevlig kväll till Er! 🌸

  • Ama de casa skriver:

   Det är verkligen härligt att få komma ut! Ganska skönt att det är så lite folk, men som sagt synd om näringsidkarna.
   Tack och ha en fin dag!

 25. bpz3 skriver:

  Ja, inte är det som förr inte. Precis som du säger så är det ju alla turister från Madrid, Sverige, England med mera som skapar kundunderlag för restaurangerna. Å det underlaget finns inte. Gränserna är ju stängda och flyg går inte heller. Det blir skittufft för hotell- och restaurangbranschen i år.
  Men det viktigaste är ju att ni har fått gå ut. Men jag antar att du saknar alla träffar med ”svenskgänget”, alla tapas och alla vinare. Har alla era svenska vänner åkt hem, eller finns det några kvar i Torrevieja?

  • Ama de casa skriver:

   Nej, även om dom fått öppna så krävs det ju att det finns hungriga och törstiga människor i tillräcklig mängd också för att det ska gå runt. Det kommer att bli mycket tufft!
   Dom flesta svenska vännerna har åkt hem eller inte fått komma hit. Några finns här ändå, och det är ju trevligt 🙂

 26. Emma Engström skriver:

  Gud vad härligt att få komma ut lite, och stranden blev himla fin! Den saknar man ju enormt ❤

 27. yfronten skriver:

  Åh, vad härligt att få gå ut och sitta på uteserveringar! Ja, hoppas verkligen att de klarar sig! Idag har det snöat här…

  • Ama de casa skriver:

   Det hoppas jag också! Mest orolig är jag för dom små ställena som inte ligger nere vid havet.
   Men jösses – snö känns ju väldigt onödigt såhär i mitten av maj…

 28. Skogsälvan skriver:

  Ljuvligt med lite frihet igen.och vackert.
  Idag vaknade jag till snö, i Skåne 😫 blääääääääääääääääääääääääääääh
  Ha en fin dag

  • Ama de casa skriver:

   Vi är sååå glada för den lilla frihet vi fått! 🙂
   Jag skulle också ha blääääat i det läget, hoppas snön försvinner snabbt!
   Tack detsamma!

 29. louisechf skriver:

  Välkomna ut!!! Kram!

 30. Marbellatanten skriver:

  Ja, det ska bli intressant att se hur denna sommar kommer se ut. Kanske man har byn för sig själv, hahaha …. Nä, men skämt och sido. Ni bor ju ändå i ganska stor stad, jag bor ju mer i en liten by så att säga, iof sig är Nueva Andalucia rätt stort, men man är ju oftast i sina områden.
  Vi har ju haft väldigt många korttidsboenden, möhippegäng, svensexegäng osv från hela världen … men nu får de nog inte komma hit, dessutom andra lagar på korttidsboende så det blir nog inte mycket av det, plus att som hos er, många som har halvtidsboenden här har rest hem till sina hemländer … voine, voine … ska bli intressant som sagt.

  Inte konstigt man börjar bli en galen cat lady, hahaha 😀

  • Ama de casa skriver:

   Ja… Vem vet vad som kommer att hända? Vi kan bara hålla tummarna, hålla avstånd och hoppas på att det här skit-viruset ger upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: