Fredagsmys på en söndag

 

Det hade vi igår. Vilken dag det är för fredagsmyset spelar egentligen ingen roll när dagarna flyter ihop ännu mer än vanligt nuförtiden.

1

Vi inledde med att konstatera att vi hade fått tag i den finaste avokadon på år och dar.

2

Där i framkant ligger den i form av en supergod guacamole.  Allt annat var också hackat, stekt och klart.

Vi inledde såklart med en förrätt:

3

Chips och en pico de gallo. Nu var det inte rätt chips för pico de gallon, dom var alltför klena. Dessutom hade Ama råkat köpa persilja istället för koriander, så själva pico de gallon var inte heller rätt. Men det slank ned.

4

Sen dukades huvudrätten ut. I bakgrunden kan man se hur den nakne kocken står och jobbar vid spisen.

5

Nähä. Han var visst bara barbent, kocken… Men han skötte sitt jobb med den äran i alla fall.

6

Här var Amas fajitasgrej och köttfärsen värmda och klara.

7

Då var det bara att lägga på allt man ville ha i sin fajita. Och det var ganska mycket det. Som vanligt blev den typ omöjlig att rulla ihop…

8

… och ännu svårare att trycka in i gapet utan att drälla överallt. Det fanns en mycket god anledning till att det ligger bestick till vänster i bild. Dom använde Ama för att minska på miljöförstöringen genom att undvika att behöva tvätta alla kläder hon hade på sig.

9

Anders använde en annan metod. Jodå, han fyllde på (minst) lika mycket grejsimojs som Ama på sin fajita…

10

… men sen vek han ihop den på ett likartat sätt som dom hårda tacoskalen.

11

Det funkade faktiskt förvånansvärt bra och han använde inte alls sina bestick och sparade därigenom disk, även det en miljöbefrämjande sak. Det gladde säkert Greta, men ännu gladare blev Ama som är den som diskar här i hushållet.

Det blev ett gott och mysigt fredagsmys på en söndag.

Hur äter ni helst era tacos?

Gomorron!

70 Responses to Fredagsmys på en söndag

  1. Preciosa skriver:

    ¡Buenos días!
    Aldrig ätit tacos ☺☺
    Utgång av barn i går och det första jag såg var att ett par bröt mot reglerna ☻ En familj som gick på varsin trottoar…pappa med liten dotter och mamma med en i barnvagn och en bredvid…men dom pratade och skrek till varann hela tiden hahaha…ja varför kan inte båda få gå ut? Jobbigt att ha koll på 3 ensam.
    Ja nästa gång är det kanske vi om dom inte ändrar sig. Skulle behöva besöka bankomaten…första ggn på 7 veckor…men det finns ju överföring på internet hahaha, man kommer inte undan.
    Kram P ♥♥

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron P! 🙂
      Aldrig ätit tacos? Det är nog rätt ovanligt 🙂
      Ja, ska man fuska så ska man kanske vara lite mer diskret… 🙂 Fast jag tycker också att båda föräldrarna borde få gå samtidigt.
      Jag håller verkligen tummarna för ett braigt besked imorgon! Det gör vi nog alla.
      Kram

  2. Annica skriver:

    Taco föredrar jag chipsen. Helst med ostsmak på 🙂
    Kram

  3. Yvonne skriver:

    God morgon, men så gott det såg ut med tacos, vi har alltid hårda skal, de som ser ut som en fyrkant, men nog spiller man med dem också 🙂 . Jag säger varje gång, hur kan man äta sånt här på en restaurang utan att grisa ner sig ? Något svar har jag inte för jag skulle inte ens komma på tanken att äta det ute, jag som är en fena på att drälla på kläderna av ”vanlig” mat 🙂

    Verkligen en favoriträtt, nu måste det bli av snart. Vi brukar äta med sonen men nu har vi ju inte träffat honom sen vi kom hem, så det beror nog på det.

    Ha en fin måndag, här försvann solen precis när jag hängt ut nytvättade påslakan, hoppas de torkar ändå

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Såna där taco-båtar har jag sett men aldrig testat. Funderade på att ta såna när jag handlade, men dom mjuka kändes mer lättätna utan att spilla alltför mycket 🙂
      Vi har ätit tacos ute en hel del. Blev oerhört förvånad när vi var i Mexiko första gången och deras tacos var mjuka… Sen har vi ätit på taco-ställen i USA många gånger (nyttig snabbmat… 😉 ). Där har dom både hårda och mjuka varianter 🙂

      Hoppas ni snart får både träffa sonen och äta tacos.

      Min tvätt snurrar just nu och solen verkar vilja vara kvar idag 🙂
      Ha en fin dag ni med!

  4. mittlillautrymme skriver:

    Ojdå, det var en svår fråga! Jag kan bara säga att jag gillar tacos i alla dess former. Jag brukar försöka ta dom skalen där man kan fylla på mest grejsimojs utan att det väcker uppmärksamhet. 😀

  5. friochlycklig skriver:

    Fredagsmys på en söndag var minsann ett bra tips och tacos med för den delen. Det var länge sedan så nu blir det nog fredagsmys på Zeniamar den dag som vi har kunnat handla. Trevlig vecka till er! Kram

    • Ama de casa skriver:

      Fredagsmys kan man nog ha alla dagar just nu – svårt att hålla reda på dagarna, alla kan vara fredagar. Eller måndagar 😉
      Lycka till med fredagsmyset vilken dag det nu än blir 😀
      Kram och tack detsamma!

  6. Znogge skriver:

    Allt som inte innehåller koriander är en befrielse skulle jag vilja säga.
    Vi äter med hackat tomat, gurka, sallad, oliver, lök och ibland majs. Till har vi guacamole och tacosås. Hårda och mjuka bröd samt riven ost hör också till.

    Ha en bra dag!

    • Ama de casa skriver:

      Jag älskar koriander, men vet andra som är av din åsikt. Jag tror att det är en sån där antingen-eller-krydda. Finns nog ingen som halvgillar den 😀
      Vi äter nog på ungefär samma vis, fast igår hade vi ingen gurka. Gick bra det med 🙂

      Tack detsamma!

  7. Ingrid skriver:

    Ni har inte något barn som ni kan låna? Då skulle ni ju kunna gå ut ur garaget? Eller så kanske du eller Anders kan klä ut er till en liten pojke eller flicka 🙂 Kram

    • Ama de casa skriver:

      Vi har ”bondat” med några barn i huset på andra sidan gatan då när vi är ute och applåderar så vinkar vi också. Kanske kan man kidnappa nån av dom? 😉
      Att klä ut Anders till barn var också en idé. Jag tror absolut att polisen skulle gå på att ett barn under 14 kan vara 1,94 lång 😉
      Kram

  8. Anki skriver:

    Mums … vilket kalas! Ser smaskigt ut, men är förstås en utmaning att inmundiga! 🙂

  9. Ann-Kristin skriver:

    Tacos är gott! Vi kör med hårda fyrkantiga skal. När det gället avocado fick jag ett tips. Är avocadon hård, så lägg den bredvid ett äpple, då mjuknar den på någon dag. Vi har testat och det funkar perfekt. Verkar dom on ni får gå ut om några dagar. Håller tummarna gör att det blir så.
    Kram/A-K

    • Ama de casa skriver:

      Många verkar gilla dom där tacos-båtarna. Har aldrig testat dom – nästa gång kanske 🙂
      Bra tips! Det måste vi prova, ofta är dom väldigt svåra att få i rätt mognad från affären.
      Ja, vi hoppas på frigång under ansvar på lördag! Tack för hålla tummar 🙂
      Kram

  10. farfar hebbe skriver:

    Det såg jäkligt gott ut detta fredagsmys,,jag rullviker på något sätt,brukar inte bli mycket spill,lärt tekniken av sonen..Haé Kram.

    • Ama de casa skriver:

      Det var jättegott också. Gillar sån där plockmat 🙂
      Problemet är ofta att jag fyller för mycket så när jag rullar ihop så når brödet liksom inte runt… 🙂
      Kram

  11. farfar hebbe skriver:

    Oki,tack för varningen,men risken att jag skulle hamna bakom en Tapir är väl obefintlig,tror jag..Haé Kram.

  12. mamma C skriver:

    Jag älskar att äta tacosen med tacochipsen. Jag brukar göra en riktig geggamoja av allt på tallriken. Sedan är chipsen som en skopa för att få in det i munnen.
    Kram Carin

    • Ama de casa skriver:

      Låter som ett himla smart tillvägagångssätt 🙂
      Det var såna chips vi borde ha haft till förrätten, det hade funkat bättre… 😉
      Kram

  13. paulamerio skriver:

    Men nu har han nog fått nackspärr din stackars Anders! Precis så ser jag också ut när jag försöker äta dylika grejer, kanske därför jag låter bli? Förväxla persilja och koriander, ??? Koriander gillar jag inte färsk, men torkad mald är mums. Himla snygg tallrikar hördu! spanska eller svenska? Skitsamma du ska ju inte prata med dom. Ha en fin måndag, närmar sig utkast snart?

    • Ama de casa skriver:

      Jag tog en plastförpackning med koriander i affären, såg att det stod det på paketet. Den såg lite trött ut, och när jag tittade på paketet bakom så såg innehållet mycket piggare ut. Att det stod persilja på det, det såg jag inte förrän vi var hemma och skulle börja med maten. Dom är faktiskt väldigt lika till utseendet när dom är färska.
      Tallrikarna är köpta här i Spanien. När vi flyttade ned hit så hade vi redan en full uppsättning av porslin, så dom jag hade i Sverige gav jag bort. Men som du säger, jag ska ju inte snacka med dom, bara snacksa på dom 😀
      Det pratas om att vi kanske får gå ut tillsammans ”redan” på lördag (med restriktioner). Bestäms imorgon. Håll tummarna!
      Tack så mycket och ha en fin måndag du med!

  14. Vi äter det emellanåt, mest för att herrarna tjatar om det. Mannen min vill helst ha hårda skal medan sonen och jag föredrar de mjuka. Sonen brukar ibland ta några nachos och bryta i bitar för att få lite krunsch, han har inte fattat att om han har i sallat så får man också krunsch men sallat är något man i hans värld ska peta bort samtidigt med tomaterna. Ja, om det inte är tomatmusch på en brödbit med iberisk skinka och olivolja …

    • Ama de casa skriver:

      Haha! Jag gillar sonens inställning, fast mest när det gäller morötter 🙂
      Jag gillar tacos, men det var länge sen jag åt det nu. Ja innan i söndags då 🙂

  15. Ditte skriver:

    Perfekt syssla och det tar ju tid både att äta och laga. Och gott är det. Tacos/fajitas äter vi ibland och har alltid både hårda och mjuka skal till. Och oftast har vi de mjuka bröden i modell större. Ett tips, för då håller de ihop. Nåja..Men tar du då den mängd fyllning du nu gjorde så håller de ihop bättre. Ibland har vi även ”tacochips” till – om man vill göra en sallad. Variation helt enkelt. Men vad gäller ingredienserna är de i stort sett lika. Men vi har också alltid extra avokado till som inte ingår i guacamolen och smetana eller gräddfil.

    • Ama de casa skriver:

      Sån där plockmat tycker jag är väldigt trevligt. Man lyckas inte peta i sig det så himla fort och sen kan man sitta och småplocka länge med tillbehören också 🙂
      Jag stod och velade mellan stora och små bröd, och jag valde dom små. Förmodligen hade jag inte fått ihop dom stora bröden heller utan blivit totalt proppmätt för dom rymmer ju mer 😉
      Vi brukar också ha avokado i ”hel” form till, men nu hade vi bara en och då satsade vi på att göra guacamole av hela.
      Sen hade vi ”schmand” till, inköpt på Aldi. Tyska för gräddfil har jag förstått 🙂

  16. Geddfish skriver:

    Helst inte alls 😀 det är mer en ungdomsrätt. Klart jag äter när jag blir bjuden och då äter jag som Ama, med allt grejsimojs på brödet och nästan inget bröd egentligen och då är det väl inte tacos 😀
    Tillbehören är goda! Slurp.

  17. Emma Engström skriver:

    Men oj, i mina ögon är detta verkligen rena lyxen!! SÅ mysigt 😀

  18. älskar avokado 🥑 lotteri att köpa det.

  19. Anette skriver:

    Jag tycker nog att man kan mysa och äta tacos när man helst behagar, till och med en måndag.
    Bäst att passa på att mysa när man kan.

  20. Fredagsmys är mysig när som vilken dag som 🙂
    Den här rätten är något nytt för mig, de påminner utseende sätt (maträtt med utseende) om tacos. Av dina bilder att döma var de gott. Jag blev nyfiken på den nakna kocken men jag hittade inte honom 🙂 har aldrig sett en naken kock o de fick jag ju inte nu heller.

    Kramiz

  21. Biggeros skriver:

    Alla sätt är bra utan att kladda ner sig. Jag har en benägenhet att drälla och såsen rinner. Man ska tänka på miljön i dessa tider genom att inte tvätta så ofta. Jag tycker jag tvättar mer än vanligt…..
    Alltid gott att äta mexikanskt=) fredag hela veckan.
    Önskar dig en trevlig dag så gott du bara kan ❤
    Hälsa nakna kocken Anders=)

    • Ama de casa skriver:

      Jag tycker inte heller om att bli kladdig när jag äter, men viss mat gör det värt det hela 🙂
      Mexikanskt är inte dumt det 🙂

      Tack detsamma!

  22. LillaSyster skriver:

    Mmmmm guacamole =) passar lika bra på en knäckemacka som på tacos. Ser väldigt gott ut, men jag håller med, det är kladdigt att äta. Ha en bra eftermiddag/kväll.

  23. mycketyck skriver:

    Har så svårt för rätter som kladdar ner en. Tacos är det flera år sedan jag åt. Vi brukar äta bruchetta och det med bestick 🙂
    Men nu blev jag sugen på en tunnbrödsrulle, det är gott. Ja, jag äter den med bestick också. Larvigt kanske men sån är jag.

    Ha en fin måndag är det ju 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Håller med angående kladdigheten. En oskalad räka i en paella gör det inte värt besväret att kladda ned sig, men en hel rätt med kladd kan vara värt det hela 🙂
      Tunnbrödsrulle är himla gott det! Jag äter den också med bestick om jag får chansen till det.

      Tack detsamma!

  24. Jag gör likadant, öser på alldeles för mycket gott i de där tacobröden. Trevlig helg!

  25. annika68 skriver:

    Mums! Äääälskar guacamole 😍
    Såg ett tips På Insta om hur man enkelt äter tacos m mjukt Bröd 🙂

    Själv så gillar jag de hårda skalen 😋

  26. bmlarsreseblogg skriver:

    Pico de gallo var jag tvungen att googla på (trots att vi varit i Mexico..). Bra gjort att äta tacos utan haklapp! Det skulle vi behöva var gång. Blev riktigt sugen på detta fredagsmys och det är bara måndag idag!!

  27. åsa skriver:

    Vi åt tacos i lördags, Elins val om hon inte får korvmoj eller strips 😊
    Avokado är svårt… jag tycker jag vanligtvis köper avokado då de är omogna å då är de inte goda 🥑
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Elin har bra smak när det gäller att välja mat 😀
      Visst är det svårt att få tag i en perfekt avokado! Men vi lyckades i veckan 🙂
      Kram

  28. BP skriver:

    Såååå ambitiösa ni er med eran matlagning nuförtiden. Är riktigt impad! Till och med oliverna var finskurna. Å den här gången såg jag vinglasen. Missade ju dom när de stod i skuggan;-)
    Jag skulle inte kalla den rätten för tacos utan för tortilla. För visst är brödet mjukt när det ”steks” i stekpannan?
    Det äter vi ibland, fast inte hoprullat. Utan vi tar ingredienserna köttfärs och ost och lägger dom mellan bröden som man steker på båda sidor. Då ”klibbar” de fast och man spiller inte. Sedan dippar vi bitarna i de olika såserna. Det är faktiskt riktigt gott!

    PS. Fajitas trodde jag var stekt/grillad och strimlad kött, inte köttfärs. Herregud, det börjar bli en matblogg med diskussion och recept ju;-) DS.

    • Ama de casa skriver:

      Vi har inte så mycket mer att göra än att variera maten… 😉 Vi ställde ut glasen i solen bara för din skull 😀
      Bröden är mjuka. Men när vi var i Mexiko första gången 1990 så var vi förvånade över att dom hade mjuka tacos. Inte ett endaste hårt skal såg vi då.
      Vi brukar göra quesadillas ibland, och det låter som er variant. Det är verkligen jättegott!
      Jag vet inte skillnaden mellan fajitas, burritos och tacos. Men allt brukar i alla fall ha tacokryddor i sig 😀
      Amas matblogg. Det trodde man inte skulle ske… 😉

  29. Karin Eklund skriver:

    Toppenidé! Att ha fredagsmys när man behagar och jag tycker att man gott kan vara naken då också, för då sparar men miljö allra mest. Härliga tag som vanligt i er familj!
    Fortsätt så och ha det fredagsmysigt hela tiden.

  30. Susjos skriver:

    Mums med tacos, eller fajitas! Numera när ”barnen” inte bor hemma så lagar vi det aldrig! Det måste bli ändring på det! Jag gillar hårda tacos, gärna i ”båtform”, köttfärs och massa annat gott i, inte minst guacamole!
    En gång om året äter jag det i alla fall, det är en stående middag när vi åker upp till Järvsö!
    Läste ditt snygga söndagsinlägg, kul att se dej sitta och sticka i unga år!
    Ha det gott!
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Båtvarianten verkar vara väldigt poppis. Har aldrig testat den, men jag funderade över den när jag stod och valde ”skal”. 🙂
      Åh! Visst är det kul när man har en stående rätt på skidresan! Vi brukar alltid äta coeur de provencale på skidresorna. Men nu var det ett tag sen vi åkte med skid- och båtgänget…
      Visst var jag duktig på att sticka! Eller nej. Den tröjan blev aldrig klar 🙂
      Tack detsamma!
      Kram

  31. Jag gillar att variera mig, finns ju så många olika kryddor och såser numera. En sak är säker, jag har alltid för mycket fyllning, får prova Anders metod nästa gång brödet inte går att få ihop.
    Även börjat göra tacos i andra former, hittade recept på sk tacotårta vilket blivit en favorit.

    • Ama de casa skriver:

      Visst finns det många varianter nu! Funderar också på att göra som Anders nästa gång, det fungerade rätt bra 🙂
      Tacktårta låter spännande!

  32. yfronten skriver:

    Vilken lycka att få perfekt avocado, så gott! Maken har lärt mig äta avocado. Mamma och pappa tyckte inte att det gjorde något att jag inte gillade det när jag bodde hemma, då fick ju de desto mer. 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Eller hur! Även om den har rätt mognad så kan den vara svartfläckig och tråkig inuti. Haha! Då kom kanske maken i onåd en aning hos svärföräldrarna… 😉

  33. kajsalisasblogg skriver:

    Nästan som kebab, nästan omöjligt att inte spilla på sig. Men gott är det.

    • Ama de casa skriver:

      Jag ber alltid om att få bestick till kebaben om den inte är i en sån där lättäten rulle 🙂 Pitabröd är gott, men svårt att angripa utan bestick 🙂

  34. Skogsälvan skriver:

    Ah gud det där såg gott ut 😋
    Fel kryddor eller inte. Och att avnjutas på balkongen. Såg mysigt ut.
    Ha en fin tisdag.
    Kram

Lämna ett svar till Ama de casa Avbryt svar