Skyltsöndag – klippa

 

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Klippa.

Den här veckan var det synnerligen svårt. Inte på grund av avsaknad av bilder, tvärtom! Hela arkivet är fullt med klippor… Ama har försökt att behärska sig till att bara visa ett litet urval av dom.

Men vi börjar med vad man behöver för att klippa. Ja, vad kan det vara?

Just det:

En sax.

2

2017 fick vi en demo på Nya Zeeland hur man använder en klippmanick. Tyvärr hade vi glömt bort tekniken när vi klippte Anders förra veckan. För Jim på bilden tog det ungefär 2,5 minuter att klippa ett får själv, för oss tog det betydligt längre tid trots att vi var två som hjälptes åt.

3

På samma fårfarm hade dom en fin trädgård som Anders tyckte behövde ansas lite. Där inne fanns det garanterat sekatörer att klippa med, men dom verkade vara förberedda på Anders ankomst.

Nu går vi över till en annan variant av klippa.

Vi börjar med en klippa i Alicante som man inte får klippa enligt den uppförstorade skylten. Både en sax och en klippa på samma bild – snygg övergång till dom mer steniga klipporna om Ama får säga det själv (och det får hon, för det är hennes blogg).

4

I Yosemite nationalpark, Kalifornien, finns det helt fantastiska klippformationer.

5

Även i Utahs nationalparker finns det formidabla formationer. (Hmm… Det påminner Ama om att hon har mängder med bilder från höstens nationalparksturer som hon inte har visat på bloggen. Kanske blir det några stenade inlägg nu framöver när det inte händer så mycket hemmavid).

Det finns klippor i arkivet som ligger på närmare håll än i USA också.

6

Som Matterhorn i Schweiz. Det är en rejäl klippa det.

7

Den mäktiga Gibraltarklippan ligger ännu närmare…

8

… och Calpeklippan är så gott som bara ett stenkast bort.

9

År 2007 var Ama galen nog att bestiga den där klippan i Calpe, det var till och med hennes egen idé. Hur tänkte hon där? Vid den tiden hade hon inte ens startat sin blogg så det där med ”Allt för bloggen” var inte aktuellt. (Ja, vad hon tänkte just på den där bilden det kommer hon tydligt ihåg: ”Hur fasen ska jag komma ned?”).

10

Såna där skyltar borde finnas vid varenda klippa!

Varför då?

Jo:

11

Därför. Anders ska alltid upp och längst ut på klipporna. Ama blir sååå nervös!

Nu tycker ni kanske att Ama inte lever som hon lär då hon tog sig längst upp på Calpeklippan på eget initiativ? Men då ska ni betänka att det var i ungdomligt oförstånd.

Nästan 10 år senare, 2016, såg det ut såhär vid Horseshoe Bend i närheten av Grand Canyon:

12

Väldigt vackert, men Ama var inte i närheten av att vara lika morsk som i Calpe. Gråtandes ålade hon sig ut på kanten och tog en bild. ”Allt för bloggen” gäller ju nuförtiden som ni vet.

Hoppas ni får en fin påskdag!

Gomorron!

64 Responses to Skyltsöndag – klippa

 1. Anki skriver:

  WOW … här snackar vi klippa/ klippor på allvar! Vilken tuffing du var! Anders är ju det fortfarande! Jag fick lite svindel av all dessa bilder, men kan meddela att jag klippte Lasse i fredags – det tog också lite längre tid än 2,5 minuter!
  Ha en fin påskdag!

  • Ama de casa skriver:

   Skillnaden mellan tuff och dumdristig är hårfin. Fy fasen vad läskigt det var! Jag har blivit klokare med åren 😀
   Duktigt av dig att klippa till Lasse 😉 Visst tog det tid, men tid är nåt som vi har rätt gott om nu 😀
   Tack detsamma!

 2. Yvonne skriver:

  God morgon, mycket fiffigt och genomtänkt inlägg, har du filat på det hela natten 🙂 ? Blir helt matt i benen när jag ser hur Anders kliver runt på de där höga höjderna och även du i liggande mot avgrunden, hu, hu, hu. Calpeklippan, ja den skulle jag nog inte ens vågat mig upp på ens när jag var ung. Höga höjder på fjäll är det enda som jag aldrig känt höjdskräck av, kanske beror på att jag nästan vuxit upp på Dundret, eller så är det att snön gör att det inte ser sååå högt ut som det är.

  Ha en fin söndag i karantänen, här har vi ju också en slags karantän, får inte springa i affärer, träffa folk osv och allt detta för att man har några år på nacken. Nå, vi får ju vara ute och promenera och andas ny luft i lungorna och det är jätteskönt. Saknar dock bättre väder så man kan sitta ute och slänga några ord med grannarna på avstånd.

  Ska baka en ny sort på frallor, men vill inte skriva vad de ska innehålla, det får du se på Leffes blogg, vill ju inte du ska få rysningar när du läser i din egna blogg 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Jag var ute i arkivet redan under veckan och blev rätt nostalgisk på köpet 🙂 Höga höjder gillar jag inte alls och det blir värre med åren. Ändå ska jag upp på en himla massa ställen, konstigt…
   Låter som ni har sammalika som oss då, minus promenaderna som jag saknar nåt oerhört. Fast vi har åtminstone haft fint väder. Igår blev vi till och med ”tvungna” att fälla ut markisen…

   Haha! Väldigt omtänksamt av dig! Gissar på morotsfrallor… Kanske kan det bli gott? Jag gillar ju morotskaka – smakar inte morot längre 😀

   Ha en fin söndag ni med!

 3. bmlarsreseblogg skriver:

  Vilket kul inlägg och många fina bilder från olika delar av världen. Är det ett manligt drag att stå närmast kanten, högst upp eller längst ut??
  Jag känner igen mig stående på fast mark, förmanande Lars i positioner som de Anders intar på dina foton..

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket 🙂
   Ja, jag tror det är en manlig åkomma… ”GÅ BORT DÄRIFRÅN!!!” alternativt ”GÅ INTE UT DIT!!!” är inte helt ovanliga meningar från min sida när vi är ute i kuperad terräng eller uppe vid borgar 🙂

 4. Skogsälvan skriver:

  Jag älskar höjder och klippor tak ja allt man kan klättra högt upp i. Inte att förglömma stormasten på min segelbåt, den stack 19 meter ovanför havet och den hade fotsteg ända upp. Gissa vem som klättrade 😂
  Ha en fin söndag

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Du är undantaget som bekräftar regeln då, ja att det skulle vara en manlig åkomma det där med att ge sig upp och ut på höjder 😀
   Tack detsamma!

 5. Znogge skriver:

  Vilken härlig tolkning och så modigt av dig att närma dig stupet. Det hade jag aldrig gjort! Min melodi är att hålla mig så långt borta som möjligt i stället.

  God påskdag!

  • Ama de casa skriver:

   Hade jag inte haft en blogg skulle jag aldrig ha ålat mig dit ut… ”Allt för bloggen” kan få en att göra dom mest dumdristiga grejer… 😉

   Tack detsamma!

 6. skåningen skriver:

  Det var ett klippigt inlägg!
  Fortsätt att Håll avstånd och håll ut!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 7. friochlycklig skriver:

  Jag är mycket imponerad över din dedikation till bloggen (osäker på om man säger så men du förstår nog). Det är exponering på hög 😉 nivå, av sina rädslor. Mycket modigt gjort. 👍

 8. sett får klippas i Irland, köpte fin irländsk regnkappa som souvenier

 9. Mamma C skriver:

  Du är en klippa på att tolka söndagens tema.
  Jag hade aldrig i hela mitt liv ålat mig fram för en bild. Du är supermodig eller 😁🤔. Inte ens för bloggen hade jag gjort detta.
  Ha en skön söndag.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Tack Carin! 🙂
   Jag fattade inte alls varför dom inte hade satt upp skyddsräcken där? Hade varit tillräckligt otäckt med såna…
   Tack detsamma!
   Kram

 10. LillaSyster skriver:

  Höjder och balansera på kanter—-inget gör mig heller. Modigt av dig och ner kommer man ju alltid som det heter och det är du ju ett levande bevis på! Önskar dig en fin Påskdag också, här händer inte för mycket heller, blåsigt och inte alls skönt ute, gick bara en liten sväng på morgonen, ska nog ta en bok efter lunch. Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ner kommer man alltid och förhoppningsvis inte alltför snabbt… 😉
   Just nu ser jag mest fram emot lunchen idag. Ja, ungefär som alla andra dagar då 😀

   Tack detsamma!
   Kram

 11. yfronten skriver:

  Vilka fina klippor! Matterhorn och Gibraltar har jag också besökt. Pappa har också en grej med att posera på klippor och höga torn. Dock ångrade han sig när han gick på utsidan av lutande tornet i Pisa, när man ännu fick det. Huuuaah!

 12. farfar hebbe skriver:

  Det var ett ”Klippskt” inlägg i bloggen,många fina klipp fick du till..Aj som f-n ingen lakrits,,då får nöja dig med Linssoppa och blåsa Såpbubblor då idag..Haé Kram.

 13. farfar hebbe skriver:

  Jag blev lite Avis när sonen ringde och berättade om Kungsfiskaren,jag har aldrig sett någon sådan i verkligheten,men hoppas det blir av någon gång..Haé Kram.

 14. Micke skriver:

  Underbara äventyr ni varit på som resulterat i ett sådant fantastiskt fotoarkiv.
  Imponerande verkligen….och vackert.

  Ha det fint.

 15. åsa skriver:

  Bra gjort att bestiga en klippa helt på eget initiativ 🎉🥳 jag minns den där händelsen då Du med risk för livet kravlade ut på kanten gör att ta en bild ”allt för bloggen”
  Ert arkiv verkar innehålla både smått och gott 😁 trots ett instängt liv har Du tillgång till världen
  Den korv som igår blev grillad var Choritzo 😊
  Elin grillade även marshmallows som efterrätt 😃
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Bra eller dumt… Det är frågan 😉
   Jodå. Arkivet är mitt fönster mot världen just nu.
   Lät väldans smarrigt med grillad chorizo! På ”min” tid när vi gjorde upp eld och grillade så var det falukorv som gällde. Oftast brann ”grillpinnen” av innan korven var klar 😀
   Klasskompisarna i Norrköping skrattade åt mig och kusin Nikki när vi skulle ha grillfest med öppen brasa och vi kom med falukorv. Alla andra hade typ Dennis grillkorvar 🙂
   Marshmallows har jag aldrig testat att grilla…
   Kram

 16. Jag håller mig till att klippa eftersom jag är höjdrädd. Fortsatt trevlig påsk!

 17. Ditte skriver:

  Vilken rolig och inspirerande tolkning av veckans temaord. Och klippa i många varianter fick du med och fina bilder. Calpeklippan har jag också bestigit en gång, så det behöver jag inte göra igen. Räcker med minnen och foton som finns kvar. Helt perfekt med ett välfyllt arkiv men så ska man hitta just det man vill ha. Bra jobbat.
  Önskar er en fin söndag tillika påskdag.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂
   Calpeklippan behöver man bara bestiga en gång – om ens det… Vi blev attackerade av häckande måsar också, och halt var det. En engelsk dam ramlade ned samma dag och fick hämtas med helikopter läste vi senare. Onödigt tilltag om du frågar mig idag. Tänker inte göra om det…
   Tack detsamma!

 18. Geddfish skriver:

  Det är häftigt att komma upp på höjder! Jag håller med, jag var också modigare förr, eller dummare.
  Klippt till får, det har jag varit med om. Vi hade texelfår en gång i tiden. Och såklart en bagge till tackorna, så det blev små lamm.
  Trevlig påskdag på er!

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror att ”dummare” är ett rättare ord 😉
   Coolt att du har haft får! Googlade på rasen och dom ser ju superfina ut! Såna där snälla får som ”Babe, den modiga lilla grisen” vallade från början 😀
   Tack detsamma!

 19. Janne skriver:

  Strongt att krypa ut till kanten! Vet i f.n om jag vågat.

  Ha en fin påskdag! 🙂

 20. Alltså, 2016 … Var det FYRA år sedan du ålade dig ut där och fotade …?! Oj. Vart tog den tiden vägen?

  Fattar inte saxskylten på klippan? Menar de att man inte får vässa saxarna på klippan? Det går ju liksom inte att klippa i sten, det vet ju alla att sten (som på engelska heter rock och betyder klippa, konstigt va)! slår sönder saxen och då vinner man.

 21. Susjos skriver:

  Haha, ungdomligt oförstånd 2007, ja då var du ju bara 47 år, hihi!
  Så coola klippor du fått med på bild , och tänk att jag har faktiskt varit upp på Gibraltarklippan, men behövde inte klättra upp, det fanns ju linbana eller nåt liknande, däruppe var det ju en magisk utsikt, och de som man var lite rädd för var ju aporna, haha! Min man har faktiskt lite höjdskräck, konstigt nog har han varit pilot och flugit de små flygplanen p28, de tyckte jag var lite läskigt att flyga med i!
  Ha en fortsatt glad påskdag! Jag känner att det hade räckt med en snaps igår, inte två…(och inte rödvin sen…efter att ha vakat av efter nattpassen ;-D)
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Turen upp på Calpeklippan var i januari 2007 och då var jag bara 46 – så det så! 😉
   När vi var upp på klippan i Gibraltar så tror jag vi tog taxi dit upp 🙂 Aporna var fräna tyckte jag.
   Coolt att din M har varit pilot också!
   Tack detsamma! Jag tror nog att en snaps (eller två + rödvin) desinficerar bra 😉
   Kram

 22. Saxbilden är bäst! Som klippt och skuren för ändamålet, helt enkelt …

 23. Biggeros skriver:

  Du är en klippa på att visa klippor!!
  Du har endel klippor att bjuda på och visst behövs skyltar att visa där men inte längre. Min man gillar även att utmana ödet ÷○
  Två klippor i en smäll dvs klippaskylten på den branta klippan.
  Sedan måste jag tilläga att den snygga bruden på klipporna är modig ❤
  Trevlig Påsk

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂
   Förbudsskyltar kan vara bra i vissa lägen, men det är inte alla som respekterar dom:

   Det där övertrampet var passande nog på Påskön 😀

   Modig eller dumdristig? Det är frågan… Men tack ändå 🙂
   Tack detsamma!

 24. bpz3 skriver:

  Att du alltid måste vara värst:-) Love it! Nu har jag ingen höjdskräck, men Anders eskapader hade jag troligen avstått från, även när jag var yngre. Skrattade gott åt Susjos kommentar när hon ”diskret” hänvisade till din ålder när du besteg Calpe klippan. Å du, ned kommer man ju alltid;-)
  Bilderna när du ålade fram på klippan vid Horseshoe Bend minns jag. Det var nog första och enda gången jag sett dig med en skräckslagen blick. Antar att du gör inte om det. Mera tveksam är jag med Anders…
  Som sagt, du är bara värst och bäst. Tusen tack för detta klippiga inlägg och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Tack BP! 🙂
   Jag blir alltid så nervös när Anders ska upp på allting. Hoppas att hans brutna arm nu kanske har lärt honom något 😉
   Susjos hade lite fel, jag var faktiskt ett år yngre eftersom vi var där uppe på klippan redan i januari det året 😀
   Den där Horseshoe Bend hade jag gruvat mig för länge. Redan innan vi åkte från Sverige faktiskt. Hur kan dom inte ha skyddsräcken? I USA??? Hur stämda kan dom inte bli där, liksom…
   Tänker aldrig åka dit igen, hur vackert det än var.
   Tack ännu en gång BP! Jag sträcker lite på mig här där jag sitter i fåtöljen, som jag har gjort i typ fyra veckor nu… 😀

 25. Emma Engström skriver:

  Oj vilken lyx att kunna klippa sig på 2,5 minuter, det vore ju något haha 😀

 26. mycketyck skriver:

  Som alltid fick du till denna söndag också. Rolig sysselsättning nu när inneslutningen är förlängd, säger jag med darrande läpp inför Macrons tal i morgon.
  Jag lider av lätt svindel och hade nog aldrig ens ålat fram tillkanten.Åkte upp i olympiatornet i Muenchen en gång och fick sådan lust att bara hoppa, det gjorde mig livrädd.

  Ha en rolig Påskdagskväll 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Vi har också varit uppe i det där tornet, men inte fick jag lust att hoppa inte…
   Så här såg utsikten ut därifrån sommaren -89:

   Det är praktiskt med ett välordnat bildarkiv 😀

   Tack, och ha en kul Annandag påsk! 😉

 27. Karin Eklund skriver:

  Här klippte du till ordentligt Ama, med både klippor, sax och skyltar. Inte helt oväntat faktiskt, för du har ju en sällsynt bra förmåga att få till på bästa sätt. Heja! Heja!

 28. paulamerio skriver:

  O här sitter jag och håller mig i stolsitsen, jag blir yr! Fy för såna yrselframkallande teman som klippa! Ja inte saxen då den kan jag stå ut med. Var ju dessutom tvungen att förstora både den mörka och den blonda skönheten på var sin klippa högt uppe som faaan! Med ditt digra bildarkiv kan du göra klipp på svarta börsen? Kanonbra, förstås, oavsett vad jag gnäller om…ska bara ta ner dig på jorden först innan berömmet…

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Jag är nere på jorden mest hela tiden nuförtiden. Häller mig stadigt på backen. Sen är jag en del i underjorden också. Ja, garaget alltså. Min nuvarande promenadväg 😉
   Tack Paula! 🙂

 29. kajsalisasblogg skriver:

  En massa fina klippbilder, Grand Canyon var häftigast.

 30. Åke skriver:

  Så läckra bilder du bjuder upp med. Passande till bägge temat. Horseshoe Bend plåtarna vill jag lägga ett extra + för. Trevligt att du vågade dig ut.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Åke! 🙂
   Jag hade gruvat mig i flera dagar innan vi kom till Horseshoe Bend, och det var precis lika otäckt där som jag trodde det skulle vara. Men fantastiskt vackert 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: