Den typiska påskmaten

 

Hej på er! Här kommer Amas matblogg igen. Det är nog bland det enda som varierar från dag till dag just nu – maten.

Okej. Här kommer ett tips:

1

Skär upp en himla massa grejer som ni lägger på fat som ni ärvt efter mormor. (Det går i och för sig bra med andra fat också).

2

Lägg upp potatisgratängrester på spadarna som hör till det nya raclettejärnet.

3

Kör sedan buljongfondue ute på terrassen. Den ”gamla” potatisgratängen kan värmas i underdelen om så behövs.

Sen gäller det såklart att hålla reda på ”ditt och mitt”.

4

Ama valde tjejfärgerna på pinnarna. (Nej, bordet är inte slitet – det kallas patina).

Om det nu råkar bli rester över så kommer här ännu ett tips från Amas matblogg:

5

Stek upp resterna dagen efter…

6

… och – vips! – så har ni nästan en Biff Rydberg med en senapskräm och allt.

7

Ama rekommenderar att maten intas i värmen på terrassen.

Coming up:

8

Den ädla konsten att fiska upp sill ur burk. (Förhandstips: Den största svårigheten ligger i att få upp locket).

Ha en fin påskafton!

Gomorron!

72 Responses to Den typiska påskmaten

  1. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama!
    Ett perfekt tips, det där med att fiska sill ur en burk! Karantänsfiske kan man också kalla det! 😀

  2. Anette skriver:

    God påskmat och även ett bra grepp mot matsvinnet.
    Här handlar det också mycket om mat och hittills har det gått att äta utomhus men nu väntas lite svalare väder så det blir till att krypa in igen. Typiskt aprilväder.
    Skönt att ni har en terass där ni kan njuta av sol, värme och mat.

    • Ama de casa skriver:

      Här har vi knappt nåt svinn på maten alls, är det nåt vi är duktiga på så är det att äta 😉 Ja, sen brukar vi laga rätt mycket när vi ändå håller på, och rester är både lättlagat och gott 😀
      Hoppas det där med att ni ska få svalare är en miss i prognosen.
      Vi är glada att vi åtminstone kan komma ut lite även om det är på en mycket begränsad yta.

  3. Skogsälvan skriver:

    Blir en aning avis, inte på karantän, men grönsakerna. De är inte ens hälften så goda i det här landet. Sillfiske? Ja varför inte 😀
    Glad påsk!

    • Ama de casa skriver:

      Grönsakerna här är helt suveräna. Riktigt lyxigt att ha tillgång till dom 🙂
      Så här i påsktider brukar sillen gå till och är rätt lättfångad 😀
      Glad Påsk!

  4. Yvonne skriver:

    God morgon, det var mycket gott ni har dukat upp och vad skönt att ha rester att ta till. Jag gjorde en indisk kycklingrätt igår och jisus så mycket som blev kvar, räcker nog till 2 luncher/middagar till 🙂 .

    Nu ska jag göra en Janssons som Ako har skickat recept på, mycket grädde och 2 tim i ugn, kan ju inte bli annat än supergott.

    Ha en fin påskafton i karantänen, här lyser solen, men ganska kallt iaf och värre blir det resten av helgen vad det verkar

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Vi gjorde en köttfärssås i veckan som skulle ha räckt till ett helt kompani – lika bra att ta i när man ändå håller på. Kommer att bli lättlagat när vi tar ut burkar ur frysen 🙂

      Här ska vi – utöver det komplicerade sillfisket – även göra en blomkålsjanssons idag är det tänkt. Får se hur det blir, vi brukar gå igenom dagens meny mer noggrant när vi promenerar i garaget 😀

      Tack detsamma! Här ser det ut som vi kommer att få ännu en fin dag 🙂

  5. Tur då för oss att vi nyss vårstädat på altanen så vi kan sitta där…även om vi nog inte har samma värme som du har hos dig 🙂
    Vad gäller mattipsen så gör du precis som man ska som tar hand om överbliven mat, vi gör det ibland men behöver vi bättre på det. Ibland åker de där resterna bara längre och längre in i kylen.
    Idag är det påskafton, men den firar vi imorgon när kidsen kommer hit.
    Må så gott ni bara kan, och ta väl hand om er!
    Kramar

    • Ama de casa skriver:

      Hoppas ni får finväder och varmt så ni kan sitta ute 🙂
      Vi är duktiga på att inte slänga mat. Ofta lagar vi mycket mat och då åker resterna inte sällan direkt in i frysen beroende på vad vi har för matplaner framöver. Eftersom vi bara har ett litet frysfack så har vi bra koll på vad vi har där.
      Tack detsamma och ha ett härligt påskfirande!
      Kram

  6. skåningen skriver:

    Tack för mattipset!
    Svar..Det blir att sola i trädgården.
    Ha en bra lördag!
    Kram!

  7. vilken intressant användbar pryl ni köpte!

  8. Annica skriver:

    Det är ju tur att maten är lätt att variera när dagarna i princip ser likadana ut 🙂
    Ha en skön dag
    Kram

  9. LillaSyster skriver:

    Gott! Jag tänkte ta mormors kaffekoppar idag till 11 kaffet =) Ha en härlig påskafton!

  10. friochlycklig skriver:

    Jag ser fram emot att se inlägget om att fiska sill ur en burk. 👍🤗 Inget illa menat men den nivån har vi nått nu.😉 Kram 🐰🐣

  11. Biggeros skriver:

    Det gäller att ha fantasi och din fantasi på meny under Ppsken är det inte fel på. Ser himla läckert ut!!
    Dessa sillburkslock är lurigt värre att få upp. Jag brukar köra upp en gaffel under locket=) Lycka till och hoppas att du får napp=)
    Glad Påsk!!

    • Ama de casa skriver:

      Jag brukar använda Anders som burköppnare, men nu när han har haft problem med högerhanden efter armbrottet så har jag fått prova på burköppning igen. Har själv använt ett skedskaft för att få till det där ”ploppet” 😀
      Nu kan dock Anders öppna burkar igen, så jag kan ägna mig enbart åt fisket 😉
      Glad Påsk till dig med!

  12. Geddfish skriver:

    Håller med om att få upp locket på vissa burkar. Som tur är, så efterlämnade någon en burkupptagare under ett skåp i köket. Ögondropparna får jag ibland använda en tång till att få upp ny kork på. Uppfinningsrikedom är gott nog.
    Vilka goda rätter du bjuder på! Ja, jag har en del att välja på i ,mitt kylskåp, får se vad jag tar. Jag fiskar nog också 😀
    Trevlig påsk!

  13. vi har använt vår fondue mycket, just att koka grönsaker i buljong, buljongen blir välsmakande ”efterrätt” med äggula i – och en del grönsaker som ramlat i 🙂

  14. Micke skriver:

    23 grader? Jo jag tackar jag…inte illa alls ju.
    Vårat ”fiske” står på schemat idag, hoppas vi får napp idag 😉

    raclettejärnet?

    Ska googla på det strax, låter intressant.

    Ha en jätteglad påsk nu med allt.

  15. Mamma c skriver:

    Tur att det gick bra med ett annat fat en ett från sin mormor, för då hade inte jag kunnat fixat denna maträtt.
    Glad Påsk på Er.
    Kram Carin

  16. Janne skriver:

    Go midda…..som ni har på bordet. 🙂

    Ha en fin resten av dagen.

  17. Augusta skriver:

    En nyttig, god páskmiddag pá balkongen. Härligt! Att äta rester dagen efter, bra. Här fár vi ju gá till affären men ju längre man kan skjuta upp besöket desto bättre känns det som.
    Fortsatt trevlig pásk med god mat 😀

  18. Lena i Wales skriver:

    Gott!
    Men fy vad jag längtar efter inlagd sill!
    Fortsatt trevlig helg!

  19. åsa skriver:

    Karaktärsfiske eller karantänsfiske 😜🤔 ja det är frågan men efter Er långvariga karantän lär Er karaktär blivit uppdaterad liksom tålamodet
    Maten ser inte dum ut… jo ärligt talat så NEJ jag vägrar pytt i panna vad Du nu väljer att kalla det 😔
    Vädret kan Ni verkligen inte klaga på
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Tålamodet är väldigt påfrestat, men vi har det rätt bra ändå efter omständigheterna.
      Haha! Det där är INTE pytt i panna, även om det verkar så 😀
      Vädret är väl ungefär det enda vi inte kan klaga på just nu… 😉
      Kram

  20. farfar hebbe skriver:

    Ja den ser god ut din karantänmat,den menýn skulle göra sig på vilken tallrik som helst..Jag körde ner till slätten i morse,såg bara 6 Tranor.Körde sedan till Eskön,där blev det utefika med lillasyster,såg då 3 st Havsörnar som svävade högt över våra hyvuden.Hemma nu,molnen har hopat sig,så solen kommer bara fram fläckvis..Haé Kram.

    • Ama de casa skriver:

      Maten är supergod 🙂
      Lyllo dig som får röra dig runt om i omgivningarna. Coolt att se dom där slarviga hafsörnarna 😉
      Jag var glad som fick gå en garagepromenad och sen gå ut (ja UT) med soporna. Ungefär 100 meter. Må detta gå över snart!
      Kram

  21. farfar hebbe skriver:

    Grattis till pallen.Haé Kram.

  22. Anki skriver:

    Tänka sig att din blogg blev en matblogg! Många godsaker att njuta av!
    Här blir det nässelsoppa med ägghalvor, ogräspaj (rökt lax, nässlor och kirskål 🙂
    Ha det gott!

    • Ama de casa skriver:

      Ja, vem hade väl kunnat trott det? 😀
      Din mat lät inte dum den heller. Länge sen jag åt nässelsoppa, men jag minns att det var suveränt gott 🙂
      Kirskål däremot… Dom hatade jag i min trädgård. Krypmojjar kallade jag dom. Tog man bort rötterna… Ja, det räckte med att det fanns nån millimeter kvar så spred dom sig glatt vidare. Huvva!
      Vet att han Gunnar Arvidsson (minns du honom med ”Trädgårdsdax” eller vad det hette?) reciterade ett gammalt kinesiskt ordspråk som sa nåt i stil med: ”Om du har fått kirskål i trädgården och inte gillar dom – sälj huset!” 😀
      Tack detsamma!

      • Anki skriver:

        Kirskålen är en nyttig och god trädgårdsväxt … lite busig bara! Jag hörde någon annan trädgårdsexpert som sa – ”vill du inte ha kirskål. så är upp den!” Näe, skämt åsido, så kan den vara ganska jobbig! 😁

      • Ama de casa skriver:

        Jättejobbiga! Jag slogs mot dom i 21 år. Dom vann… 🙂

  23. Ruth i Virginia skriver:

    Bra att ha spadar, när man ska skyffla in maten –
    som förresten såg himla go´ ut. Önskar jag hade
    ”riktig” sill, men helst skulle jag vilja ha falukorv.
    Det var åratals sen …. 😦 Suck! 😦

    GLAD PÅSK.
    Ska man inte ge påskpussar också? Hm!

    • Ama de casa skriver:

      Haha! Det har du fullständigt rätt i Ruth – spadar är bra att ha när man äter 😀
      Men? Har ni inte en IKEA i närheten av Washington? Så du kan få både sill och falukorv?
      Om det inte vore utegångs- och reseförbud just nu skulle vi självklart åka över med både sill och falukorv till dig.

      Kram på dig från oss båda!

  24. Christina skriver:

    Det såg gott ut , bra att ta vara på rester !! Trevlig Påskafton !!

  25. Ditte skriver:

    Tack för tipsen! Ser gott ut. Och ni ser ut att ha fått ihop det hela riktigt bra.
    Lunch blev det på balkongen men här med olika sorters lax, sill i variation ,kokt potatis, Jansson, ägg i variation m.m Riktigt gott ! Och nu i kväll får det bli lite skaldjur. Men de får intas inomhus. Helt ok. det också.
    Tankar till er.
    Ha det så bra ni kan och matmässigt ser det klart lovande ut.

    • Ama de casa skriver:

      Vi har också ätit påsklunch ute, men nu gått in trots att det fortfarande är 23 grader ute i skuggan.
      Terrassdörren står öppen, det är varmare ute än inne just nu.
      Men OJ vad vi saknar att få gå ut som vi vill…
      Ha det superbra ni med!

      • Ditte skriver:

        Förstår att det är kämpigt att inte kunna röra sig ute. Försöker tänka mig in i den situationen . Men måste man finns inga val. 😢

      • Ama de casa skriver:

        Nej, vi har inget val. Vi gör som dom sagt åt oss även om jag tycker att just den biten är fel.

  26. husbilenellen skriver:

    Vi gjorde Jansson och sen några skinkskivor, köttbullar, korv och ägg förstås. Det blev en god och mycket mättande lunch! Vår altan håller ingen vidare värme idag, så det blev köket, som härbergade oss!

  27. mycketyck skriver:

    Bra tips på mat. Vi brukar också återvinna rester från dagen innan. Dessa burkar är ett he-vete.
    Värmen ute kan man inte klaga på i dessa dagar. Svårt att gå in från trädgården bara.
    Idag ska vi äta den ultimata påskamaten: kokt med bröd. Till det ett utmärkt rött vin från vår vingård i närheten. Man lever ihop med en första klassens kock. Undrar om han strävar efter en michelinstjärna? fast vi har en ostbricka som inte går av för hackor också.

    Ha en fin påskaftonskväll

    • Ama de casa skriver:

      Återvinning av rester är himla bra! Når vi väl lagar så brukar vi frysa in direkt. Nu börjar vårt lilla frysfack bli ganska överfyllt…
      Vi har också haft fina temperaturer, idag var vi till och med ”tvungna” att fälla ut markisen för att få skugga.
      Åh! En du lever med som strävar efter en stjärna? När kan vi komma och hälsa på? Ja, det är väl skrivet i stjärnorna… 😉

      Tack detsamma!

  28. bpz3 skriver:

    Ja, tänk utan coronakrisen och dess följder hade ni troligen aldrig skaffat ett raclettejärn. Å så flitigt ni använder det. Två gånger på bara några veckor;-)
    Maten är helt i min smak, liksom temperaturen och vädret ni har:-)
    Min man brukar också vara locköppnare. Å om han mot förväntan inte lyckas med det, håller han locket under varmt vatten. Då ploppar det upp – locket alltså. Det finns många tricks att få upp lock ser jag.

    • Ama de casa skriver:

      Man får försöka göra det bästa av situationen… ÅH! Nu blev jag nästan gråtfärdig när en civilförsvarsbil åkte förbi och spelade Gloria Gaynors ”I Will survive” på hög volym och på spanska! Härligt! (Susjos hade kanske fattat detta bättre 😉 )
      Locköppning kanske kan funka på olika vis 😀

  29. yfronten skriver:

    Nytt recept från oss; bli arg på maken som gjort slut på aluminiumfolie så att ni inte kan grilla frukt i folie, bli blidkad när han kommer på att man kan göra det i stekpanna, lägg i bitar av äpple och clementiner i pannan, strö över bitar av Marabou salt mandel och mjuka Werters kolor, ställ på grillen i tio minuter, ät med vaniljglass. 🙂

  30. Det var inga dåliga rester, det! Smått och plock är alltid kul, uppskattat här med.

  31. Marbellatanten skriver:

    Yum, yum, yum!
    Alltid lika kul att se vad andra äter … vill också ha en sådan där mackapär nu. Men hur fungerar den? Eldriven? eller … jag fattar inte. :-/
    Såg en bekant i Sverige som nu också har köpt en sådan, och hon är helt frälst i den verkar det som 😀

    • Ama de casa skriver:

      Ja, den är eldriven. Tittar man noga ser man hur elsladden försvinner ned i hålet för parasollet på bordet 🙂
      Det är en rolig mackapär, jag gillar den skarpt 🙂

  32. Susjos skriver:

    Vilken ljuvlig buffé du bjuder på! Tur att jag är proppmätt!
    Fortsatt Glad Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: