Skyltsöndag – damm

 

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Damm.

I nuvarande karantänsläge insåg Ama direkt att det nog skulle behövas arkivbilder och upptäckte då att hon hade haft temat ”Damm” med förut på alldeles eget bevåg. Det var i ett inlägg från 2017 med rubriken ”The biggest damm Skyltsöndagen ever!”. Där ser man. (Eller man kan se ifall man trycker på den där länken).

Men på’t igen bara! Ama börjar ännu en gång i förhistorisk tid, men kommer sen att blanda hejvilt mellan gammalt och nytt.

1

Iguazúfallen och Iguazúfloden på gränsen mellan Argentina och Brasilien 1989. Vid själva fallen kunde man traska in till Paraguay också.

 1. Dom undersköna fallen
 2. Den grandiosa dammen uppifrån…
 3. … från sidan…
 4. … och nerifrån. Den bilden fick vara med för att Ama lyckades hitta en stoppskylt där som hon har ringat in.

2

På ett område utanför Chicago 1990. Vi hade precis lämnat en oerhörd värme i Acapulco, Mexico och efter första natten i USA fick vi skrapa bilrutorna på bilen. Det var bara att åka till K-mart och inhandla mössor och vantar, för den temperaturen som rådde, den hade vi inte räknat med. På bilden släpper Ama alla fördämningar precis intill en bäverdamm. När vi lämnade området efter att ha promenerat en bra stund så såg vi skylten där vi gick in i skogen: ”No trespassing!”. Det var så dags då… Skylten kom tyvärr inte med på bild, så ni får typ visualisera den. (Ovanstående bild är en av ”alla” 72 bilder som vi tog på två veckor i USA den gången. Konstig prioritering, kanske man kan tycka).

3

I den här lilla plaskdammen i Barcelona fick man varken dricka, simma eller fiska. Men tydligen kunde man få en stöt om man ville.

4

I den här lilla plaskdammen en bit ovanför oss får man göra vad man vill. På gatan bakom får man dock inte köra in, det syns på den inringade skylten. Haha! Ama är väldigt tydlig med skyltningen denna omgång.

5

Den här stora dammen får man köra över, men det är bäst att svänga som skylten visar annars blir det inte så bra. Det var förresten vid den här dammen som vi mötte vargen 2010.

6

”Presa” är ”damm” på spanska.

7

En sån där damm, alltså.

8

Uppe på dammen på förra bilden fanns den här pedagogiska skylten som förklarar allt. Ja, om man kan spanska, alltså. Eller så kan man titta på bilderna och försöka bilda sig en uppfattning om det hela.

Att bygga slussar kan också göra att man dämmer upp. Exempelvis Panamakanalens tre slussar upp från Mexikanska golfen och tre slussar ned till Stilla havet har – förutom att dom bildat en genväg för båttrafiken – även bildat en jättestor damm i form av Gatún Lake.

Nu var det i och för sig dubbla slussar på båda sidor och dessutom dubbla, modernare slussar vid sidan av. Imponerande byggnadsverk, både dom gamla och dom nya. Fast dom nya har vi aldrig fått åka i.

Visst gick det snabbt också! Fast inte sådär snabbt som på bilden. Från första till sista bilden i den där giffen tog det 10 minuter.

Nu går vi över till en annan sorts damm. Det som är av den sorten som man kan hitta väldigt mycket av på hemmaplan.

9

Dom här tussarna hittade Ama på en av våra garagepromenader. Ja, hon har hittat dom flera gånger på alla promenader, men ett foto räckte. Inte det roligaste motivet att fylla arkivet med.

10

För att få bort allt damm hemma så är det bra att inhandla allehanda sorts skur- och städpreparat.

11

En dammsugare är i och för sig otäck, men ändå bra att ha. Väldigt snällt att sätta ut en varningsskylt när dom bara lämnar den sådär obevakad i en korridor på ett kryssningsfartyg på det där viset.

12

Anders ska utföra en himla massa rörelser för att rehabilitera den brutna högerarmen. Ama tyckte det var smart att förse honom med en dammvippa när han ändå gick runt och viftade.

Slutligen en påminnelse:

13

Med den här bilden av den dammiga klockan i bilen (som skyltar med en frän tid) vill Ama påminna om att vi övergick till sommartid i natt. Ni har väl inte glömt bort att ställa om klockorna?

Även fast Ama ogillar det här dribblandet med tiden fram och tillbaka så måste hon erkänna att just denna gång var det andra gången hon faktiskt ändå gillar att dom knyckte en timme av oss (den första finns att läsa om HÄR).

Varför då?

Jo. Nu blev ju vår karantän en timme kortare. Tänk positivt!

Gomorron!

Annons

60 Responses to Skyltsöndag – damm

 1. Anki skriver:

  Många fantastiska dammar har ni sett – och en hel del skyltar – tur det finns ett digert arkiv att ösa ur i dessa tider!
  Bra att du kan hjälpa Anders med rehabiliteringen!
  Ha en bra söndag … ja, så bra det bara går – och var rädda om er!

 2. Mäktiga vyer, maken lät dammsugaren ta en motionsrunda runt rummen här 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Att motionera dammsugaren är att förena nytta med nöje. Eller nej. Nåt nöje är det inte att dammsuga, men det är nyttigt i alla fall 🙂

 3. Preciosa skriver:

  Gomorron Ama!
  Ja en timme kortare…glömmer tid och rum. Nån hade ställt om klockan här…en av dom. Datorer och mobiler ställs väl om automatiskt. Nu blir det hårdare tag i morgon, miljoner fler som jobbar måste stanna hemma. T o m 9 april. Hoppas posten får funka, väntar viktiga brev…ja det får vi veta i dag av el presidente Pedro Sanchez…Ja nu blir det ännu tystare…poco trafik alltså.
  Men applåderna fortsätter kl 20, det är inte förbjudet och Guardia Civilpolisen förde oväsen mitti klappandet…antagligen Nationalsången?
  Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron P! 🙂
   Lite svårt att veta vad klockan var i morse. Klockan som lyser i taket ska ställa om sig med automatik, men den är lite långsam ibland. Kollade nu och den har fortfarande inte ställt om sig. Nåja. Det ordnar sig nog med tiden, åtminstone till hösten. Haha!
   Ja, det blir hårdare tag… Snaran dras åt.
   Det är väldigt få bilar och människor ute på ”vår” gata. Men visst fortsätter vi att applådera! Tyckte det var trevligt att GC deltog i hyllningen 🙂
   Kram

 4. Annica skriver:

  En timme kortare karantän och dessutom sol idag igen 🙂
  Känns som en bra start på dagen
  Kram

 5. LillaSyster skriver:

  Varierad tolkning av damm, här har jag jagat några dammtussar idag…..de syns ju så bra när solen skiner in. Jag ska ge mig ut istället så att jag slipper se enländet…..men det är minusgrader idag igen och vinden är inte skön. Så jag tar väl snabeldraken ett varv på andra våningen också när jag ändå är i farten. Ha en trevlig söndag….på balkongen eller kanske i garaget? Kramen

  • Ama de casa skriver:

   Visst syns dammet! Men istället för att plocka fram den otäcka dammsugaren kan man helt enkelt ta av sig glasögonen 😀
   Här har vi sol och 13 grader just nu. Men då är ju klockan egentligen bara 10 nu…
   Det blir nog både terrasshäng och garagegång idag 🙂
   Ha en fin söndag ni med!
   Kram

 6. åsa skriver:

  Att göra det bästa av situationen är Du Mästare på, och Ert fotoarkiv är verkligen digert och dessutom i ordning då Du finner vad Du söker 👍
  Många dammar blev det, som vanligt en toppenskyltning 👏👍
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Man får göra så gott man kan för att genomlida denna situation och för att hitta bloggmaterial 😉 Fotoarkivet är till väldigt god hjälp.
   Tack Åsa!
   Kram

 7. mamma C skriver:

  Mycket vackra dammar ni sett och mycket damm som du också sett. Ha en fin och solig söndag nu.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Det finns väldigt många dammar här runt om i Spanien (och runt om i övriga världen också såklart). Dammet ser jag mest hemmavid… 😀
   Tack detsamma!
   Kram

 8. skåningen skriver:

  Bra att du hjälper Anders med rehabiliteringen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 9. friochlycklig skriver:

  Det blir en fin dag. Det kommer att bli bra. Det kommer att bli bra…..🙃
  Måste affirmera mera. Kram ☀️😊

 10. Znogge skriver:

  Det här inlägget dammade det inte om 😉 Bra jobbat med tanke på att ni är i karantän. Skönt att den kortades ner en timme för er del men jag gillade inte att det försvann en timme av min söndag. Bättre om den försvunnit i morgon 😉

  Ha en bra dag!

  • Ama de casa skriver:

   Förstår att det hade varit bättre för dig att få den knyckta timmen på en arbetsdag 🙂
   Men ha en riktigt fin kväll i alla fall 😀

 11. Damn, det var många dammar!
  Dammvippan i handen, det var ju perfekt. Hur är det med armen, förresten?

  När jag vaknade på morgonen och tittade å det där bandet jag har runt vristen (Smartband) så blir man ju lite undrande: har den ställt om själv eller inte? Ibland har de analogiska klockorna ändå en fördel. Och jo, den hade ställt om sig eftersom den är kopplad till telefonen och den ändras ju. Kom på att de analoga har jag inte ändrat än. Ändå dags för en bensträckare och sedan ska jag nog gå ut i solen lite!

  • Ama de casa skriver:

   Armen blir bara bättre och bättre. Det var tur att han i alla fall hann få sju omgångar hos sjukgymnasten för att komma igång.
   Vår klocka i taket var också väldigt förvirrande. Den ska ställa om sig själv, men det gjorde den inte, Vad var klockan? Telefonen visade den ”rätta” tiden…
   Visst var det härligt att solen var tillbaka! Förutom att jag kände mig tvungen att tvätta då… 😉

 12. farfar hebbe skriver:

  Ja hönöpizzan är den godaste till nu,har provat med lite olika bröd tidigare,hönökakan är ju inte olik,snarare som en halvmåne,men god ändå.Haé Kram.

 13. Geddfish skriver:

  Jag ser att inlägget blev en timme kortare 😉 jojoen 😀 Bra avdammat. Jag beundrar ert otroliga bildbibliotek som har en sådan fantastisk ordning och reda på sig. Du trycker på en knapp och vips så kommer en eller flera damm dammar upp, eller hur? 😀
  Skyltsöndagskram!

  • Ama de casa skriver:

   Riktigt så enkelt är det inte. Men jag vet (hyfsat) vilka dammar vi sett, sen frågar jag Anders när det var. Därefter blir det inte alltför svårt 😀
   Kram

 14. farfar hebbe skriver:

  Jo men visst har jag ställt om till sommartid.Haé Kram.

 15. Janne skriver:

  Sommartid, bara beteckningen får en att bli lite gladare. 🙂

 16. Veiken skriver:

  Hurra för sommartiden – den är inte bara bra – det låter härligt också!
  Bra med lite armmotion för Anders. örena nytta med nöje är inte fy skam!

  • Ama de casa skriver:

   Har inget emot sommartid i sig, men att flytta klockan hit och dit? Totalt onödigt om du frågar mig 🙂
   Anders får träna på alla de vis. 😀

 17. Karin Eklund skriver:

  Hurra för dig, för sommartiden och en förkortad karantän. Behöver jag säga att jag har haft pinroligt igen. Från första bokstav till den sista! Att utnyttja Anders att damma när han motionerar är ju väldigt påhittigt. Då gör han ju annan nytta också, samtidigt.

 18. Ditte skriver:

  Trevligt med en uppiggande dammtur. Och då menar jag de dammar ni mött på resor. Tack för en fin resa bland dessa. De känns roligare än det damm som på olika sätt kan finnas hemma. Men perfekt att Anders kan jobba med dammvippan och snabbare bli återställd.
  Trevlig söndag. Och kanske lite skönt häng på terrassen för er del.
  Vi har stärkt oss med 12 km, utelunch med dryck och fått en god tillförsel av energi.
  Och skönt nu med tidsomställningen för er del.Lite kortare karantän.

  • Ama de casa skriver:

   Här i Spanien finns det ju huuur många dammar som helst! Det har ju du och B också sett. Sen i resten av världen… Ja, det vet du ju också 🙂
   Vi har haft en stärkande garagepromenad och sen ett härligt terrasshäng 🙂
   Skönt att vi slapp en timme i alla fall (sa hon som börjar bli liiite less nu…)

 19. byblixtra skriver:

  Ja, det gäller att se det positivt med omställningen till sommartid. 🙂

 20. Susjos skriver:

  Gillar bilden där Ama kissar bäst!
  Jodå, sommartiden är ändrad, och lite sur är jag att jag inte la in att jobba den natten, men å andra sidan njöt jag av att får träffa sonen och flickvän igår, det är bra mycket roligare!
  Fortsätt att må bra där inomhus!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Snacka om att jag var nödig! En hel fors blev det 😀
   Hoppas att du slipper att jobba till hösten när det går åt andra hållet…
   Förstår att det andra övervägde 🙂
   Kram

 21. mycketyck skriver:

  Dammråttor är inte lika trevligt som dammar, men när det är så torrt ute att det dammar när bilarna kör förbi är det inte heller roligt. Däremot är det ju roligt när karantäntiden avkortas. Annars har jag svårt när de sliter av mig den där timmen.
  Bra du skaffat någon som kan sköta vipplaren åt dig.
  Nu tar vi krafttag och intar en ny vecka 🙂

 22. bpz3 skriver:

  En lyckad ”avdamning” av arkivet måste jag säga. Å efter ditt första dammiga Skyltsöndagsinlägg (rödkrull) är jag impad att du lyckades hitta så många dammar till. En himla tur då att ni reser så mycket:-)
  Dessutom är det bara du och jag som visade damm som i damm – hahaha:-)
  Perfekt med en dammvippa som hjälpmedel för den brutna axeln. Win-win liksom:-)
  Åsså skrattade jag åt Anders hår, som är i stort behov av en klippning, precis som mitt vid det här laget. Antar att vi allihopa kommer vara aningen långhåriga efter den här pärsen. Ska bli kul att se – hahaha! Jag försöker se det positiva jag med;-)
  Tusen tack för din dammiga skyltning och länken:-)

  PS. Läste att det ”bara” är 71 smittade i Torrevieja och endast ett enda fall har upptäckts i Benidorm. Nästan otroligt ”litet” med tanke på antalet invånare och turister. Det borde vara tryggt för er att veta. DS.

  • Ama de casa skriver:

   Det lättaste att hitta i veckans ord var faktiskt det som var hemma. Dammet, alltså 😀
   Anders hår… Det kan komma en uppföljning av det. Jag var sååå avis en gång i tiden när han fick lockar helt gratis, medan jag fick betala dyra pengar för dom 😉
   Jag vet inte vad jag tror om den där statistiken… I Ryssland finns det knappt några alls? Jag tror inte riktigt på det. Men jag hoppas innerligt att våra ”efforts” att följa reglerna ger effekt!

 23. Åke skriver:

  Skyltar och dammar så det räcker 🙂 Utmaningarna fullföljda 🙂

 24. Emma Engström skriver:

  Finns många varianter av damm, härligt inlägg! 😀

 25. kajsalisasblogg skriver:

  Häftiga bilder på vattenfallen, fördelen med karantänen är att du får dammat hemma 🙂

 26. yfronten skriver:

  Du får ta kort på Anders på huk så att vi får en bajsande gubben live! 🙂

 27. Skogsälvan skriver:

  Ha ha 🤣en damm man inte får plaska i men kan få en stöt om man vill. Ja vad säger man.
  Damm har jag gott om här, och helgen har bara dammat förbi, alldeles för fort.
  Kram

 28. Haha dammvippan och dammsugaren var definitivt roligast 😂😂😂. Men skrattade gott åt plaskdammen med. Tänkte även om ni skulle försöka få ag på en liten plaskdamm till er balkong? Då kunde ju skalbaggen få bada där 😅

 29. paulamerio skriver:

  Vilken söt rumpnissa där vid bäverdammen! Det var modigt gjort, bävern har tänder i största laget, men kanske nu inte direkt huggtänder…Nog har du dammat av dina arkiv ordentligt må jag säga för att få till detta imponerande dammbygge…
  Kan man inte få in ett foto här i kommentarsfältet? Hittade en spansk skylt i finska tidningen idag, dagsaktuell! Tänkte ifall ni ännu inte anammat alla regler ni behöver kunna, bland annat ska ni diska mobilerna med tvål och varmt vatten varje gång ni kommer hem!

  • Ama de casa skriver:

   Jag har haft närkontakt med bävrar och har stor respekt för deras tänder. När en hade ”boat in sig” vid den enda in/utgången till hägnet (en smal gång) så hävde jag mig upp över murkanten genom att klättra ut via vattenslangen. Haha!

   För att få in ett foto brukar det räcka med att klistra in länken till bilden här i kommentarsfältet.

   Haha! Jag ska genast gå och diska min mobil 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: