Att skrida till handling…

 

… det var nåt som Ama gjorde igår.

1

Ja ni ser va? Ama trotsade utegångsförbudet och drog med sig sin dramat för att gå och handla. Det får man göra, bara man går själv.

2

Vem den där Stalkern var där längre fram på gatan som hade lånat en dramat från grannlägenheten, det har Ama ingen aaaning om.

3

Där var han igen! Fast han verkade ha en snitsig ”puttamaten” med fyra hjul.

Målet var detta:

4

Aldi. Lite i utkanten av själva centrum och kanske något färre med folk? Helt rätt tänkt. Det fanns inte ens kö-linjer där och det gick bra att gå in direkt man kom dit.

Innanför dörrarna stod det personal som delade ut plasthandskar som man skulle ha på sig hela tiden.

5

Och ser man på – det fanns toapapper! Inte för att Ama hade nåt behov (varken av själva papperet eller det som orsakar att man behöver sånt papper) men i dessa tider kan inte Ama låta bli att kolla in just dom hyllorna.

6

Pasta fanns det gott om…

7

… och det var inte tomt i dom andra hyllorna heller.

Antar att hamstrarna har fyllt sina förråd så affärerna hinner med att fylla på i sina hyllor igen.

Efter att ha shoppat klart så gick vi hem. (Vilka ”vi”? Ama gick ju själv???).

8

Sen var det bara att börja packa upp varorna.

Ama tycker inte att vi bröt mot reglerna egentligen. Vi gick inte tillsammans utan höll ordentligt avstånd både på vägen och i affären. Vi kunde i och för sig gått två varv, ett varsitt. Men varför då? Det var väldigt få människor ute och vi undvek nogsamt kontakt även med andra såklart.

Att inte röra sig alls är nog en av dom största folkhälsoproblemen. Sen blir man ju galen av att inte få komma ut överhuvudtaget, och det är inte heller särskilt hälsosamt.

Här pratas det nu om att karantänen ska utökas till en månad. Hemska tanke… På onsdag ska det tydligen bestämmas.

Gomorron!

72 Responses to Att skrida till handling…

 1. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Bra tänkt där med Dramaten! 😀

 2. Anneli Häggkvist skriver:

  😀 😀 Jag läste; Putamat 😀 😀 Ni är ju verkligen påhittiga måste jag säga 😀 Jag måste fråga….är det begränsat hur många gånger ni får gå till affären? Apoteket? Är det någon som kollar hur många gånger ni passerar ytterdörren?…lite läskigt om det är så att man blir uppkollad….
  Håller faktiskt med om att detta kan ju orsaka andra hälsoproblem när man på riktigt tvingas att hålla sig inomhus och inte har något som helst val…bara tanken kan ju förvärra mycket…än så länge kan vi gå ut och handla ihop utan plasthandskar…det får man vara glad för…”de” kan ju knappast tvinga oss att ta på oss plasthandskar när vi ska handla…vi har ju plastpåseskatt…rimmar ju inte riktigt kan jag tycka 😀 Ha en fortsatt härlig dag…Kram

  • Ama de casa skriver:

   Ooops… Nej, det var en puttamat – en viss skillnad 😉
   Jag vet inte om det finns nån begränsning i antalet och jag hoppas att dom inte har nån räknare i dörren… Sen kan dom ju inte veta ifall man verkligen är på väg för att handla? Fast om man blir stoppad så kanske dom kollar var man bor och då kan man kanske inte vara på rymmen för långt hemifrån? Ingen aning. Tänker dock respektera reglerna, förutom den lilla fuskgrejen vi gjorde när vi handlade igår. Annars kan det ju bli slagsmål här hemma om vem som får gå och handla… 😉 😀

   Hoppas ni får behålla er frihet! 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

   • Anneli Häggkvist skriver:

    Ja, det kanske gäller att ha kvittot med sig…så man inte tar varor från kylen hemma och går ut och luftar … 😀

   • Ama de casa skriver:

    Hörde av Roger på vår skandinaviska affär mitt över gatan att när polisen stoppar folk så vill dom se kvitto på maten – där kollar dom datum så att det inte är ”fuskmat” man är ute och går med.

 3. Yvonne skriver:

  God morgon, så smarta lösningar ni kommit på. Själv har jag inte varit ut genom porten på 1½ vecka och det börjar helt klart ta på en. Kanske ska slå på stort och gå upp till Dial Prix en sväng. Tänkte baka men så tänker jag att vi kanske, kanske åker hem på lördag em och då är det ingen idé med bakning heller. Semlewrap tänker jag också på, men får väl göra det när/om vi kommer hem. Måste ju vara lite i karantän där också i minst 1 vecka.

  Nu väntar jag på solen så handduktstvätten som är på ”G” ska torka snabbt och bra.

  Ha en fin torsdag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Det kommer att ta på krafterna detta… I och för sig ska man vara glad att man har nånstans att hålla till, hur gör dom med uteliggarna till exempel?
   Just bakning tänker jag inte ge mig på, att jag blir sur och vresig gör inte karantänen lättare skulle jag tro 😉

   Hoppas ni kommer hem till Sverige på lördag och hoppas även att solen kommer fram (även fast prognosen säger regn…).

   Tack detsamma!

 4. Skogsälvan skriver:

  Ha ha vad smart du (ni) är 🙂
  Förstår att man måste få komma ut lite för att inte bli tokig. Hemskt om det förlängs en månad.
  Ha en fin dag!

  • Ama de casa skriver:

   Eller hur! 🙂
   Jag hoppas såklart på att det inte ska förlängas, men jag är rädd för att det blir det. På onsdag ska vi tydligen få veta…
   Tack detsamma!

 5. friochlycklig skriver:

  En månad blir inte någon hit! 😮

 6. Annica skriver:

  En månad är väl inget man ser framemot om det nu blir så 😦
  Kram

 7. farfar hebbe skriver:

  Verkar som det är få ”Hamstrare” där,,du kan väl öppna eget.Uthyrning av Dramaten till de som vill gå ut en sväng,utan att bli haffade..Bara en tanke..Grattis till Anders..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   I början var alla hamstrar som tokiga. Att det har lugnat sig nu beror nog på att hamstrarna har fullt i sina kindpåsar 😉
   Tack för den braiga affärsidén, fast här i Spanien har nästan alla egna dramater. Vi var nog bland dom sista som köpte en då när Anders bröt armen… 🙂
   Anders tackar så mycket!
   Kram

 8. Mamma C skriver:

  Hujeda mej om det blir en månad.
  Men det var en smart grej att gå iväg en bit och få en promenad samtidigt.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Ja, fy sjutton… Men det är väl bara att bita ihop och ”gilla” läget.
   Idag är det ju en röd dag, så att gå och handla funkar nog inte…
   Kram

   • Prreciosa skriver:

    Hej Ama!
    Jag är livrädd att gå ut, polisen är som på Francos tid (sett en serie). Måste gå och tömma Kerstins kyl/frys, hon kunde ju inte komma ner igen som var tänkt. Måste ha sällskap dit, Vi har ju två carros…men affären ligger inte där hahaha…
    Vem har råd med böter på 600E? Inte jag!
    Undrar om kryckan är förmildrande omständigheter? Har 3 till om det kniper…
    Ignacio gick hem från Quirón i går. Levererade en väninna dit med taxi, fick ingen ambulans. Tänk om han fått böter på det?
    Lång historia!
    T o m Sydkusten tycker att på landsbygden måste man ju kunna gå ut, hälsan försämras…fysiskt…
    Blir nog tomt i påsk! Kan ju vara bra för då är det ju hysteriskt med folk men sen måste man ju få gå ut…
    Kram P ♥♥

   • Ama de casa skriver:

    Hej P! 🙂
    Nej, inte vill man betala dom böterna… Men att tömma en kyl kan väl kanske anses vara nödvändigt? Lite som att handla – du tar ju hem maten, även om du inte hittat den i affären 🙂 Kryckan kan nog vara en förmildrande omständighet. Funderade på att ta på Anders mitellan ifall det kanske skulle finnas tyck-synd-om-poliser utefter vägen. Haha!
    Oj! Det var en lång promenad. Kollade häromdagen och det skulle ta 45 minuter att gå dit om jag inte minns fel. Bättre ändå att gå hem därifrån, då är det mer nedför.
    Visst är det galet att hålla folk inomhus! Påverkar säkerligen hälsan både fysiskt och mentalt.
    Inte blir det livat här i påsk…
    Kram

 9. här är mataffärer börjat öppna mellan 6-7 på morgon för gamlingar

 10. Geddfish skriver:

  Människan är uppfinningsrik. Förstår det måste kännas konstigt att inte få gå ut som vanligt, usch. Jag ska ta en cykeltur, så nej, jag ska inte klaga.

 11. Znogge skriver:

  En bra strategi tycker jag för nu fick ni sällskap av varandra även om det var på avstånd. Skönt att det var gott om produkter i affären för här var det väldigt glest i går.

  Ha en bra dag!

  • Ama de casa skriver:

   Strategin tyckte jag var bra. Vi lydde trots allt (nästan) restriktionerna 🙂
   Det fanns väldigt mycket mat, hamstrarna hade väl fyllt sina förråd så att affärerna hann med att fylla upp hyllorna igen.

   Tack detsamma!

 12. Janne skriver:

  Go midda! Ama är klurig. Vi är vana med isolering. 🙂

 13. Christina skriver:

  Men oj så nu får inte ens gå brevid varandra till affären. Smart där som ni gjorde 🙏🏻. Ja röra på sig är ju viktigt . Kommer bli andra hälsoproblem annars efter Corona kan jag tro. Hopps det snart är över o allt återgår till det vanliga.

  • Ama de casa skriver:

   Nope. Det är bara en från varje hushåll som får gå och handla.
   Jag håller också tummarna hårt för att detta snart ska vara över. Det hoppas nog alla i hela världen, utom möjligen dom som tillverkar toapapper 😉

 14. Ditte skriver:

  Verkar lite överspänt kan jag tycka. Och att gå ut innebär ju också att man samlar krafter som kan komma att behövas. Men att undvika folksamlingar är ju viktigt. Är så glad att vi har naturen helt inpå . Här säger experterna att vi ska ut och röra oss men undvika folksamlingar. Tycker det verkar vettigt.
  Fint att ni ändå kunde snika er ut båda två. Annars får ni gå i omgångar. Antar att kreativiteten kommer att blomstra för många tycker nog att det är ett hälsoproblem att inte röra sig.
  Strålande sol i Stockholm och långpromenad väntar.
  Ha det så bra ni kan

  • Ama de casa skriver:

   Håller med dig fullständigt, Ditte. Det är absolut ett hälsoproblem att inte få gå ut och röra på sig. Det borde vi få göra – så länge vi undviker folksamlingar.
   Vi får fortsätta att improvisera så vi får röra på oss så mycket som möjligt. Visst kan vi gå i omgångar också, men vi är ju tillsammans här hemma, så vad blir skillnaden?
   Idag regnade det här – enligt prognoserna. Vi satt länge ute på terrassen i halvdiset och hade det hur gott som helst 🙂 Fast några långpromenader, det blev det inte.

   Tack detsamma!

 15. Tycker ni var fiffiga där 🙂 Vi får verkligen hoppas att ni inte får ”utegångsförbud” en hel månad…

  Jag misstänker att vi kommer jobba hemifrån ett antal veckor, men det gör mig inte så mycket, men ändå vill man att allt skall bli ”som vanligt” igen,,

  Jag har iaf nyss tagit en ”laglig” lunchpromenad i härligt solsken, laddad med syre och energi för några jobbtimmar vid köksbordet 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Det känns lite fel att ”luras” på det där viset, men vi är verkligen försiktiga och undviker kontakt med andra. Kontakt med varandra, det undviker vi däremot inte 🙂

   Visst vill man att allt ska bli som vanligt igen. Men kan man jobba hemifrån så är ju inte det så dumt alls.

   Lyllo du som får ta lagliga promenader 😀

 16. Ami skriver:

  Ja, det är lite för mycket kan jag tycka! Hörde på spansk radio i morse att man ju bara ska åka en och en i bilen. Men då frågade hon som hade programmet om man inte ens fick åka med sin partner som man både bor ihop med och sover i samma säng. Nja, det kanske man fick. Men helst skulle man åka ensam 😀
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   För mig är det svårt att åka ensam i bilen, jag som inte kör… Skulle inte komma särskilt långt 😉
   Anders har inte kört sen senaste röntgen på Quirón så vi håller oss inte särskilt långt hemifrån med tanke på alla förbud som råder.
   Kram

 17. Det är svårt det där. Jag håller helt med dig om att folk behöver röra på sig och att det för den typen av hälsa är bäst. Problemet är nog det där med att om att ge lillfingret och så har du ingen arm kvar. Att får folk gå promenaders å går de ut och så träffar de folk och så ska det pussas på kind för inte är väl de smittade heller och jamen så trevligt, ha det bra, kom gärna över på ett glas vin, tack för viruset.

  Jag kan dock tycka att det är konstigt att jag får bo med två andra personer men inte sitta i samma bil som dem …?

  Jag har nyss varit ute och såg inte till en endaste polis. Men vi bor i ett villaområde, tror det är värre nere vid havet där turistbostäderna och hotellen är.

  Men smart tänkt där med dramaterna!

  • Ama de casa skriver:

   Det blir nog svårare att övervaka situationen ifall man ”ger lillfingret”. Nu är det nog lättare för polisen att ”ge sig på” nån som är ute och är mer än en… Var ska man dra gränsen? Men vi båda spred på oss så gott vi kunde 😉

   Samma med bilen. Hur ska dom veta att dom i bilen bor ihop? Svår situation detta…

   Vi har inte sett många ”övervakare” här heller, men dom finns, det har jag hört.

   Visst är vi smarta! 😀

 18. mycketyck skriver:

  Detta var ju smart. Googla fram affärer långt från bostaden och så går ni med var sin dramat. Får mer varor och en fin promenad. Ni kan ju ha igång mobilerna och på så sätt prata med varandra när ni går.
  Tror precis som du att nu har hamstrarna fått sitt så affärerna kan fylla på hyllorna.
  Kämpa på 🙂

 19. TravelAnna skriver:

  Smart av er! Fy, vilken situation att inte få promenera fritt. Så viktigt både för kroppen och psyket att röra på sig och få frisk luft!

  Här i Sverige har det inte gått så långt än men vem vet … I min lilla stad finns bara två större matbutiker i centrum. En hade totalslut på toapapper i går, den andra hade massor. Och saker ändras dag för dag …

  Själv jobbar jag med kriskommunikation om dagarna och ligger tyvärr efter i bloggvärlden. Ska försöka uppdatera inom kort.

  Ta hand om er!

  • Ama de casa skriver:

   Hatar verkligen att vi inte får gå ut som vi vill!
   Att folk hamstrar toapapper… Det garvar jag lite åt. Vet ju hur små förvaringsutrymmen som finns här i Spanien…

   Du verkar ha en viktig funktion i dessa dagar, lycka till!
   Detsamma till dig

 20. åsa skriver:

  Att inte få gå ut kan orsaka stor påfrestande för hemmasittare, förhållanden kan ju helt enkelt gå i krasch om man ständigt och jämt ska sitta inne tillsammans 24timmar dygnet…
  Eller ja kanske inte riktigt en skilsmässoanledning men det sägs ju att när par ska vara tillsamman t ex på semester i sommarstuga/husvagn så ökar familjemotsättningar.
  Att det är bra att inte umgås alltför mycket med andra och utsätta sig för smitta är förståeligt men att bli satt i karantän under flera veckor känns fängslande.
  kram

  • Ama de casa skriver:

   Alltså… Att sitta inne en dag kan vara rätt trevligt. Men sen… Jag tror inte alls att det kommer att leda till nån skilsmässa, men det kommer att leda till leda.
   Kram

 21. skåningen skriver:

  Va bra att ni fick plasthandskar.
  Jag har ”husarrest”
  Svar..Bra med töjbara kläder!
  Kram!

 22. Marbellatanten skriver:

  Ja du, era busar 😉
  Tror också de riktigt hysteriska som plundrade affärerna inte kommer tillbaka på länge nu.
  Vår affär har också allt hemma, handlar som vanligt. 🙂

  Vill INTE att de utökar till en månad! Vill till mina vänner på hundcaféet.

 23. bpz3 skriver:

  Ja, då har ni ju lösningen på problemet – en dramat och en puttomat. Den promenaden kan ni ju faktiskt göra varje dag, även om ni är ”separerade”. Ser att era ”kundvagnar” där i köket inte var direkt överfulla – smart, så några få inköp varje dag bör väl ”godkännas” av polisen, om ni nog råkar träffa på en vill säga. Äta bör man, annars dör man…

  Det som är så konstigt/märkligt är att antalet smittade i både Spanien och Italien ändå stiger, trots utegångsförbud. Däremot sjönk siffrorna ganska snabbt i Kina efter utegångsförbudet…

  Kul att se att Anders går utan mitella, nåt positivt åtminstone.

  Jämfört med er har vi det ändå bra. Vi får fortfarande gå ut. Å gatorna speciellt hos er borde vara det säkraste platserna för att inte bli smittad. De är ju folktomma.

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker det är helt fel att hindra folk att gå ut på promenader. Sen bör man såklart undvika folksamlingar. Att ha kontroll på detta? Inte helt enkelt. Det är väl därför det är som det är just nu.

   Vi köpte inte så mycket. Men vill ändå följa reglerna så gott vi kan, Vill att det här eländet ska ta slut.

   Anders arm blir bättre och bättre 🙂

 24. bmlarsreseblogg skriver:

  Man får inte vara dum! Sitta stilla är väl det mest hälsvådliga man kan göra.
  Själva har vi travat runt på området 7 varv på fm och 8 på em. (sammanlagt 6,5 km).
  I em satt en fransk kvinna på sin uteplats och hejade och klappade händerna åt de båda svenska idioterna som travade runt..
  men vad gör man inte för att få lite motion hur själsdödande det än är..

 25. Kors och Tvärs skriver:

  Så bra att ni både kan dra och putta 😀 Det fanns ju mycket att välja på i butiken och det är väl skönt Att mötas av tomma hyllor är inte roligt. Förstår att det är frustrerande att vara instängd och vi är jätteglada att vi kom iväg hemåt när vi gjorde, även om det var otroligt trist att lämna lägenheten. Men barn och barnbarn lockade mer eftersom vi inte setts sedan i september. Var rädda om er därnere, för utegångsförbudet blev förlängt till den 12/4 väl?

  • Ama de casa skriver:

   Vi är nöjda med att kunna både dra och putta 😉
   Dom hade fyllt på bra i hyllorna och det kändes bra.
   Vad skönt att ni kom hemåt i tid, men för vår del är hemma här.
   Förmodligen blir utegångsförbudet förlängt. Suck…
   Ha det gott!

 26. yfronten skriver:

  Ja, det blir väldigt segt att sitta inne hela tiden! Här har jag i och för sig det omvända problemet; jag väntar på att bli hemskickad för det är för trist att jobba på en tom skola.

 27. Susjos skriver:

  Smart av er att gå tillsammans till butiken, ja med hjälp av två dramaten och långt avstånd emellan er! Galet att inte få komma ut i friska luften! Tur ni har en terass. Såg en lustig video på fejan hur man kan träna hemma när man inte får gå ut. Droppa ut lite diskmedel på golvet, och så lite vatten, håll dej i diskbänken och börja gå på diskmedel+vatten fläcken , barfota såklart! ;-D
  Sköt om er!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Tack för träningstipset! Det blir ju en kombinerad städning också, man kan ju hålla i sig i möbler lite här och där 😀
   Detsamma till er!
   Kram

 28. kajsalisasblogg skriver:

  Herregud, man måste ju kunna gå ut och handla mat. Spanjorerna verkar ha mer vett i skallen än uppe hos oss och släpar inte hem allt toapapper dom ser.

 29. Jennifer skriver:

  Men oj en månad.. Den skojar man inte bort! Vi får besked på måndag om skolorna stänger i Helsingborg eller inte..

 30. Ann-Kristin skriver:

  Så fiffigt av er att gå med varsin dramaten och dessutom nästan i mina kvarter. Fick längtan ner, men som situationen är så åker jag inte ner som det var tänkt. Hoppas att karantänen inte förlängs.
  Kramar till er båda/A-K

  • Ama de casa skriver:

   När vi går till Aldi brukar vi ta svängen upp till dig för att hälsa på den fina hunden, men det skippade vi igår. Det lär vi skippa framöver också tills ”kusten är klar”.
   Jag förstår att du inte åker hit som det är nu. Håller tummarna på att dom åtminstone lättar på utegångsreglerna.
   Kramar tillbaks!

   • Ann-Kristin skriver:

    Det hoppas jag också. Min syster och svåger har köpt dyra hemresor och åker hem i morgon. Skulle ha stannat en månad till, men vill inte sitta i karantän.

   • Ama de casa skriver:

    Den här karantänssituationen är inte särskilt munter, så jag förstår dom.

 31. paulamerio skriver:

  Undrar just hur många depressioner och självmord denna karantän leder till ifall den håller på länge? Speciellt för er förstås, som har extra stränga regler. Läste nu att man inte längre kan hyra en hund för 25 euro/timmen utan måste kunna visa upp regbevis att man äger hunden man rastar! Stackars er! Och håll nu sams för allt i världen. Tack o lov har ni ju vanan inne sedan många år, tänk på spanjorerna med temperament som börjar bråka med sin partner. Djeeeez, hur ska dom få ut ilskan och frustrationen som självklart kan drabba vem som helst om man hålls inlåst! Måtte vi lyckas hejda detta virus fort som attan, fast vem vågar tro på det…
  Ha en så bra helg ni bara kan!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, den här hårda karantänen är inte bra, varken fysiskt eller mentalt. För oss går det bra och vi kommer att greja detta även om det är supertrist att inte få röra på sig som vanligt, men det finns dom som har det betydligt värre.
   Må detta virus ge sig snabbt! Vill ha mitt liv tillbaka…

   Tack Paula! Och ha det gott du med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: