Skyltsöndag – eka

 

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Eka.

Svårt igen, men Ama utnyttjar åter det faktum att båda utmaningarna har väldigt generösa regler för tolkningarna.

Vi börjar med den där båten där man kan ta det med ro och Ama tar det lite i kronologisk ordning.

1

Ett gammalt foto från Torrevieja. Man ser casinot i bakgrunden och båtar (bland annat ekor) i förgrunden. Eller förresten gammalt och gammalt? Skylten säger att bilden är från 1960 vilket inte alls är länge sen, snarare ett mycket bra årtal om ni frågar Ama.

2

Nu tar vi ett skutt fram till en sommar i mitten av 70-talet. Ama skyltar med hur exemplariskt hon använder flytväst där i fören på ekan i vattnen utanför sommarstugan på Svinön. Flytväst var verkligen obligatoriskt när vi var ute på sjön. Ama började nästan gråta första gången vi åkte Finlandsfärja mellan Skelleftehamn och Jakobstad och hon inte fick ha flytväst på sig på båten.

3

1984 målade Anders lillasyster Tina den här fantastiskt vackra tavlan. Bilden är dock nytagen för tavlan hänger inne på vårt kontor här i Torrevieja. Anders båda systrar är otroligt kreativa och duktiga när det kommer till det konstnärliga. Anders… Ja, han har ju andra kvalitéer.

4

Hoppar vi fram till det här millenniet – närmare bestämt 2011 – så hittade Ama den här vackert blommande ekan i arkivet. Eller nja… Det var väl snarare så att Anders skyltade med en av alla sina kvalitéer – att hitta i sitt välordnade bildarkiv. Ama sa bara ”minns du den där ekan med alla blommor nere i hamnen vid Cabo Roig?”. Sen tog det inte lång stund innan Ama hade år/månad/dag för att gå in och hämta bilden.

Nu lämnar Ama båtarna och går i på det där med att eka. När det ekar så blir det ett eko. Det vill säga (helt ovetenskapligt och a la Ama) att ljudet återkastas.

5

Här har vi ett eko. Tuk-tuk. Liiite långsökt, men det andra tuk-et kan väl ses som ett eko av det första?

6

I den här moskén i Isfahan, Iran 1995, kunde man gå in och ställa sig mitt under där taket var som högst. Klappade man då hårt i händerna så ekade det sju gånger.

7

Här på en kryssning i höstas ekade tonerna mellan väggarna.

8

Det här huset i Torrevieja har stått på det där viset i flera år. I bottenvåningen är det full ruljans hos mäklaren medan alla lägenheterna ekar tomma. Kanske inte så konstigt att ingen flyttat in på övervåningarna…

Nu går vi över till det spanska ordet för eka. Enligt translate är det ”eco” och då låtsas Ama att translate alltid har rätt. Att det ekar ger ett eko, kan man säga. (Ama sa ju att tolkningarna är mycket fria!).

Här kommer tre varianter på det:

10

Eco nummer 1.

9

Eco nummer 2.

11

Eco nummer 3. Häpp!

Sen kommer en tämligen aktuell skylt i kombination med veckans ord:

12

Nu ekar inte barnens glada skratt från lekplatserna eftersom dom har stängts med anledning av corona.

Må världen återgå till det normala snart igen. Vad nu det ”normala” må vara.

Gomorron!

66 Responses to Skyltsöndag – eka

 1. Znogge skriver:

  Även i Sverige ekar det tomt på många platser och jag hoppas verkligen att eländet är över snart. Dock hör jag till gruppen som arbetar vilket nästan känns befriande!

  God söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Vi håller tummarna allihopa att det här är över så snart som möjligt. Jag jobbar också på som vanligt, till och med hårdare än vanligt då Anders arm är lite indisponibel just nu 😉

   Tack detsamma!

 2. Ditte skriver:

  Rolig, kreataiv och varierad tolkning av eka. Och eka kan det ju göra på olika sätt och ordet finns ju i diverse varierade betydelser. Här blev det ju också visst resande i det hela.
  Här i Stockholm har jag inte direkt sett att det ekar så tomt annat i en del butikers hyllor. Restriktionerna här om att inte röra sig ute finns inte just nu i alla fall. Däremot ska man undvika större folksamlingar både ute och inne. Många sportevenemang ställs in liksom teater och en hel del annat som samlar många.
  Förstår att ni i Spanien i princip från i morgon har utegångsförbud.
  Ha det så bra ni kan. Många tankar till er.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂
   Jag tror att det där med tomma mathyllor kommer att ordna sig, nu har ju folk fyllt sina lager och leveranserna med nya varor är ju inte stoppade. Igår på Aldi var det inte så tomt fast min schmand (gräddfil) som jag skulle köpa, den var slut. Inget större problem utan mer av i-landskaraktär 🙂
   Nåt toapapper fanns det dock inte…
   Ja, imorgon stramas det åt mer. Fast vem kan bevisa att man är ute och ”nöjesgår” och inte är på väg till affären för att handla? Beats me…

   Vi har det bra, tack för omtanken!

 3. Ami skriver:

  Ja, nu hoppas jag också att det snart går över till det normala igen så man hör barnens glada rop eka på lekplatserna och de rasslande kedjorna från barerna ekar mellan husen när de öppnar på morgnarna 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Ja, just rasslandet kan man ju vara utan, men visst är det trevligt att kunna gå ut och ta en tapa eller två. Men, men. Det kan man fixa hemma på terrassen också 🙂

 4. Anki skriver:

  Kombons mästare, ja du alltså fick ihop det den här vecka också. Härliga bilder … både gamla och nya 🙂
  Ha en bra söndag!

 5. friochlycklig skriver:

  Ja vi får bara gilla läget och hoppas att det återgår till det ”normala ”så snart som möjligt. Kram

 6. flytväst är väldigt viktigt… även för gubbar, det är dom som drunknar…

 7. Anita B skriver:

  Shit med den här influensan!
  Har köpt resa till Antalya den 19 april och Turkiet har stoppat inresor tom 17 april. Tror det blir förlängt och även om det inte blir det vet jag inte hur jag gör. Det får visa sej.
  Hoppas ni har det bra med eller utan flytväst 😉
  Kram från soffan med kaffekoppen ♡♡♡

  • Ama de casa skriver:

   Eller hur – DUMMA corona!
   Hoppas det ordnar sig snart så det känns säkert att resa dit man vill. Själva sitter vi bra där vi sitter men jag önskar ändå såklart att vi inte var ”tvångsplacerade”.
   Kramar tillbaks!

 8. Anneli Häggkvist skriver:

  Du är så otroligt kreativ 😀 hoppas ni har det bra ändå nu när världen pausas i ett enormt eko…nu gäller det att sitta still i båten med flytvästen på…härlig bild på dig! Ha en fortsatt bra söndag😍

  • Ama de casa skriver:

   Tack Anneli! 🙂
   Ja, det gäller att bida sin tid och ha tålamod (vilket inte är min bästa gren 😉 ), må det ordna till sig snart!
   Tack detsamma!

 9. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,denna renskavsrätt var nog den godaste jag någonsin ätit,så sonen får maxpoäng denna gång..Haé Kram.

 10. farfar hebbe skriver:

  Nej gör inte det,,det brukar inte vara så lyckat att spöa en polis,så glöm den tanken,om du nu haft en sådan..Ha´e Kram.

 11. åsa skriver:

  Spanien verkar väldans stängt 🛑 ✋🏻 såg på nyheterna att folk ska hålla dig hemma och inte gå ut i onödan 🛑
  Frågan är HUR länge det går att hålla folket/landet i karantän 🤔❓
  Meen Du 😊 bra skyltat 👍
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Gränserna är inte stängda ännu, men i övrigt är mycket igenklappat just nu.
   Jag tror att det ska vara i 15 dagar, till att börja med i alla fall. Tur att vi inte sitter så illa till ändå.
   Tack Åsa 🙂
   Kram

 12. Skogsälvan skriver:

  Här ute i skogen där jag bor, där ekar det tomt på folk alla dagar året om, mer eller mindre, så här märks ingen skillnad. Däremot för någon vecka sedan då jag och sonen med sambo var på våran favoritrestaurang i närmaste byhåla, kinakrogen, där ekade det tomt sorgligt nog. Obegripligt enligt mig, är det verkligen någon som på allvar tror att risken att smittas är större på en kinakrog?? Ibland fattar jag ingenting. Själv fortsätter jag äta där ibland så länge inget utegångsförbud eller annat träder i kraft. Ha en härlig söndag.

  • Ama de casa skriver:

   Det är nog betydligt mindre smittrisk ute i skogen, men har man otur kan man nog hitta smittan lite överallt. Vi har varken undvikit Kinarestauranger eller kinaaffärer.
   Här blir det typ utegångsförbud imorgon (fast det har redan inträtt om jag förstått det hela rätt), men det är så många undantag så dom kommer aldrig att kunna säga huruvida man hade rätt att gå ut eller inte. Det är vad jag tror i alla fall.
   Tack detsamma!

 13. Annica skriver:

  Verkligen fin tavla hon målat👍
  Nu vore det trevligt med lite konstnärliga talanger när man ändå ska vara inne. Tack och lov för dator och Netflix 😉
  (och kanske en bok oxå)
  Kram

 14. mamma C skriver:

  Hoppas verkligen att detta snart är över.
  Kram Carin

 15. Du hade en eca till där på tuk-tuk-bilden!

  Och så måste jag ju säga att att oj vilken vacker målning av syrran! Blir så avundsjuk på dem som kan måla så där. Jag kan måla fram och tillbaka med en pensel, möjligen uppåt och nedåt också. men när det kommer till de mer åt alla håll, ja då blir det verkligen åt alla håll och de är alltid fel.

  • Ama de casa skriver:

   Var tvungen att kolla och se på tusan! Visst var det en eca där 😀

   Visst är den fin! Älskar den! Lite synd att Anders inte också fick den ådran när båda hans systrar har den 🙂
   När jag var liten och vi skulle måla väggarna i sommarstugan så fick jag hjälpa till. Jag fick måla inuti i garderoberna… Säger mycket om min talang 😀

 16. LillaSyster skriver:

  Vilken fin tavla och ekan med alla blommor =)
  Här ekar det tomt i butikshyllorna….inte alla hyllor men många. Jag var till Ica igår sent på kvällen för att byta ett par skor jag köpt i present till lilla trollungen. Så skulle jag ha apelsiner också och det fanns det, men på vägen till kassan så var det helt tomt i många hyllor – det här är ju helt galet. Ekar tomt gör det också imorgon på förmiddagen i min bokningslista – har aldrig hänt tidigare. Ha en bra eftermiddag, nu blir det lite fika!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är tavlan fin! Och blomsterekan med 🙂
   Det blir verkligen annorlunda på många vis på grund av det här corona-viruset. Obehagligt!
   Tack och ha en fin kväll!

 17. Janne skriver:

  God eftermiddag! Såg att italienarna stod på balkongerna och sjöng så att det ekade. Inget för Spanien?

  • Ama de casa skriver:

   Goafton Janne! 🙂
   Jodå, här hördes applåder klockan 10 igår kväll. Det finns en enande grej mitt i allt det här eländet också 🙂

 18. Husbilen Ellen skriver:

  Jättehärliga tolkningar med fina foton! Ha de gott! Jag antar att ni liksom vi har hemkarrantän.

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂
   Jodå, nån sorts hemkarantän har vi, men undantagen är såpass många så jag tror att vem som helst kan gå ut om han/hon vill. Oklara regler…

 19. skåningen skriver:

  Rolig tolkning av EKA du har gjort!
  Här är det regn och kallt!
  Kram!

 20. Tomtan skriver:

  Ett bra eko 🤪 Numera hittar du mig här; http://entomtastankar.bloggo.nu

 21. mycketyck skriver:

  Efterverkningarna av detta viruset kommer säkert eka rätt länge. Man har suttit i många ekor i sitt liv. Undrar om det förekommer ekor i trä nuförtiden?
  Det är många som äter hemlagat dessa dagar 🙂
  Ha en fin söndag!

 22. Coolt att det ekar exakt sju gånger. Vilken byggnadskonst. Och verkligen en fin tavla.

 23. Åke skriver:

  Vi hoppas på det normala så fort som möjligt. Helt otroligt hur du blandar tema ännu en gång så fint. Alltid lika spännande att klicka in. Kul med dig i ekan.

  • Ama de casa skriver:

   Visst hoppas vi alla på en återgång till det normala å det snaraste!
   Tack Åke! Jag gillar att kombinera dom här två utmaningarna 🙂

 24. Geddfish skriver:

  Oj, vad det kommer att eka tomt överallt 😀 men det löser sig på sikt.
  Jag tror det är bra att folk går in i en paus också. Man kan upptäcka nya saker 😀 Kram ❤

 25. bpz3 skriver:

  Det enda du och jag har gemensamt med dagens Skyltsöndag är det där med ”normalt”. Spann också på det, när jag såg bilderna jag valt att lägga upp. Men jag är avis på din suveräna tolkning, väldigt avis.

  Anders syster är otroligt duktig. En mycket fin tavla som jag gillar skarpt.
  Skrattade gott åt bilden med dig som halvligger i ekan. Din min säger mera än tusen ord kan jag säga. Å flytvästen var rosa, hatten också – hahaha:-)
  Å en kork som ekar… jo, den ”ploppar” du när man drar ut den ur flaskan, och med den generösa tolkningen som Sanna och jag har så;-)
  Än en gång beundrar jag dina kombin! Kreativt värre. Så himla kul:-)
  Stort tack för din Skyltsöndag och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Ja vi hade en gemensam nämnare där 🙂

   Jag gillar också den där tavlan, fattar inte hur man kan måla sådär! Själv kan jag knappt rita en streckgubbe.
   Vi var mycket ute i den där ekan. Den hade en niohästars aktersnurra också. Jag har till och med åkt vattenskidor efter den, men då var jag inte fullt så tung som jag är idag… 😉

   Jag är väldigt glad över er generositet när det gäller tolkningar – annars skulle jag inte greja det 😀

 26. engstromemmas skriver:

  Men åh vad kul att se tillbaka lite i tiden! Så härligt inlägg 😀

 27. byblixtra skriver:

  Eco bild nr 2 är jätteläcker där omgivningen speglas i billacken. 🙂

 28. yfronten skriver:

  Jättefin tavla av Anders syster! På fotot ser det nästan ut som ett foto. Vad är kopplingen med de tomma lägenheterna? Att det ekar där inne? 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Man brukar ju säga att saker och ting ”ekar tomma”, i det här fallet är det dom tomma lägenheterna som ekar tomma 😉 Ja, ja. Långsökt… 😀

 29. paulamerio skriver:

  Jag älskar gamla träekor, och tjärade ska det vara och lukta gott. Lika gott som mitt tjärshampoo! Du har lyckats med temat med bravur! Men oj, snart kryper det nog i kroppen på ama som är van att strosa, sitta på caféer, träffa vänner….men det gäller ju oss alla, bara kanske inte lika tydligt…ännu! ÖNskar er en skön start på veckan!

  • Ama de casa skriver:

   Hmm… Nu blev jag sugen på såna där tjärpastiller (?) som man kunde köpa på Finlandsbåten. I nån gul ask, tror jag det var. Har inte sett till såna på år och dar!
   Tack Paula!
   Nu får vi inte gå ut i onödan… Ännu så länge går det bra, fast det har ju inte ens blivit normal promenadtid ännu…
   Tack detsamma!

 30. Susjos skriver:

  Snyyyggt skyltat med eka och eko!!! Kul att få se tavlan av Anders syster, så fin!

  Å jag är glad att du skäller på folk som skräpar ner i Spanien och ger dem onda ögat om de inte plockar upp hundbajset!

  Ja, det är inte kul nu i dessa virustider, lite läskigt är det ju!
  Kram!

 31. kajsalisasblogg skriver:

  Kul att se dig som liten i flytväst, den verkar större en dig, men utvecklingen har väl gått framåt. Kryssningsbilden blev bra och kul tolkning. Man kan väl säga att man ekar när man är ekologisk.

 32. Veiken skriver:

  Stackars AMA som inte fick ha flytväst på när hon åkte stora båten!
  Det var väldigt vad det ekade i bloggen idag! Blir avis på Anders systrar! Jag är på en treårings nivå när det gäller att få till en målning!

  • Ama de casa skriver:

   Det var faktiskt väldigt upprörande då det begav sig. Men jag vande mig rätt snabbt 🙂
   Oj! Då är du på en högre nivå än vad jag är, jag tror jag ligger max på två… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: