Det är kul att vandra i minnenas allé

 

Det är faktiskt väldigt trevligt många gånger. Ama kommer i det här inlägget hoppa mellan nutid och dåtid. Ni får skärpa er och själva delvis klara av hoppen mellan nu och då, och gissa vilka bilder som hör till vilken tid. Ama visade utkastet för Anders och till och med han hade svårt att hänga med i svängarna trots att han själv var med på resorna.

Då ger vi oss ut i allén då. Häng med om ni orkar!

1

På vår kryssning häromsistens gjorde vi ett stopp i Mexiko. Närmare bestämt på ön Cozumel.

Här blev Ama lite wild & crazy och vågade strunta i utfärderna från båten som lovar att skeppet ligger kvar tills man är tillbaks ifall det uppstår förseningar. Istället tog vi på alldeles eget bevåg en färja in till fastlandet.

Nåja, så tuff kanske hon inte var, fartyget skulle ligga i hamn i 12 timmar…

2

… sen kanske hon stärkte modet med lite bira på färjan över sundet också.

Efter 45 minuters båttur så kom vi fram till vårt mål – Playa del Carmen.

3

Här var vi första gången 1990, som backpackers. Sen har vi återvänt 1994 och 2008 och sett hur stan vuxit, vuxit och vuxit i alla ledder och bredder.

4

Såhär såg det ut nu 2020. Snacka om skillnad från förra bilden!

4b

Fast krafsaffärerna har funnits tidigare också. En sån här lampa köpte Ama 2008 och den hänger i sovrummet nu. Var skitsvår att få hem på flyget, men den gick preciiiis att pressa in i hyllan ovanför sätena. Sen är den rent bedrövlig som ljuskälla betraktad, men Ama gillar den och vill inte byta.

5

Playa del Carmen anno 1990. Ganska ödsligt. Det var på den där långa stranden vi gick längst bort och badade när vi såg en ensam figur komma vandrandes mot oss. Det var en ensamresande kille som vi sett i flera städer och byar men inte pratat med alls. Han var inte av den kontaktsökande typen utan satt ensam på restauranger och barer med en bok. Vi trodde inte att han hade lagt märke till oss, men när han kom fram till oss så sa han (på engelska):

– Är ni överallt i Mexiko?

Sen vände han på klacken (fast han var barfota) och gick därifrån igen.

6

Här stod Ama intill vårt boende 1990 och läste i en bok hon med. Gissningsvis en Lonely Planet.

7

2020 hittade vi tillbaks igen! Tittar man noga så ser man att namnet ”Posada Lily” skymtar  på den blekta skylten ovanför den där det står ”Hotel”.

8

Såhär bodde vi 1990 på Posada Lily. Vår hytt på båten den här gången var ”något” mer bekväm. Anders ser lite grym ut, va? Han kanske inte gillade färgskalan där?

9

Rosa var färgen då och den hade dom behållit även nu 2020. Snyggt sorterade klädnypor också, även om dom hade fuskat och hade alla nypor i trä.

10

Nu 2020 hittade vi även ett av dom hotell vi bodde på 1994 och 2008. Den där vikta svanen avslöjade det hela. Jodå. Ama är inte bara fönstertittare, hon är dörrtittare också.

11

Vi käkade lunch inne i stan nu 2020. Frågan är om det inte var en sån där Margarita Xtreme som Ama tog sent på kvällen 1990 innan vi skulle upp i ottan dagen efter för att lämna Playa del Carmen? Vi skulle åka lokalbuss vidare mot Mérida och ”mellanlanda” för att besöka pyramiderna i Chichén Itzá.

12

Jo. En sån Margarita kan det nog ha varit, den var i alla fall extrem. Så lycklig och glad Ama såg ut också! (Arkivbild från 1990, men det tror Ama att ni kunde ha listat ut själva).

Tillbaks till 2020. Det blev dags för oss att leta oss tillbaks till Cozumel där vårt kryssningsskepp låg och väntade. Det väntade åtminstone till ordinarie avgångstid.

13

På vägen mot färjan såg vi den restaurang där Ama firade ”sista dagen på tjugotalet”. Dan innan hon fyllde 30, alltså. (Nutidsbild med dåtidsminne).

När hon vaknade morgonen efter då för 30 år sen ute på Cozumel så var hon ganska sur att inte Anders vaknade och grattade på 30-årsdagen. Till slut var hon tvungen att putta ”lite lätt” på honom och påminna. Då sa han att vi hade missat en dag, och att Ama inte fyllde 30 förrän dagen efter. Weehooo!!! En bonusdag! Det var nog där och då som Ama kom på det där med fyllårsmånad.

14

Till slut var det ofrånkomliga där. Ama fyllde 30. På lappen står dagens datum. Ja, dagens datum den 11:e oktober för snart trettio år sen alltså. Anders hade tidigare haft ett ”databakstycke” som blixtrade in datum på filmen, men det hade gått ur tiden – ratten för ”år” räckte inte längre till. Man tager vad man haver.

15

Den stora kvällen firade vi på den här restaurangen som vi lyckades återfinna nu. Den såg precis likadan ut nu som då.

Fast på den tiden kunde man inte riktigt se hur fotona blev och filmen var dyr.

Anders sa då när det begav sig: ”Fota det tjusiga paret som dansar!”.

Så det gjorde Ama och några månader senare när filmen tagit slut och blivit framkallad så fick vi se resultatet:

16

Jodå. Ama har alltid varit en duktig fotograf.

Tänk. Där firade Ama sin trettioårsdag och nu när vi var där precis nyligen så är Ama mitt uppe i sitt sextioårsfirande. Jodå. Man får fira hela året när man nollar och fyllårsåret har bara börjat.

Men… Vad hände? Hur kan Ama vara dubbelt så gammal nu som då?

Har ingen aning om hur det har gått till… Men det är kul att vandra i minnenas allé.

Gomorron!

52 Responses to Det är kul att vandra i minnenas allé

 1. Yvonne skriver:

  God morgon, så häftigt att besöka platser med så många minnen igen efter ett antal år och se hur det förändrats. Kul att vandra i minnenas allé.

  Ha en fin lördag hälsar jag från ett regnigt Åkersberga

 2. Mamma c skriver:

  Kul att återkomma till platser igen som man varit på för så många år sedan.
  Kram Carin

 3. Annica skriver:

  Kul att se hur det utvecklas genom åren 🙂
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag vet inte riktigt om jag kallar det utveckling, men turistifisering (som vi bidragit till…). Fast det var såklart jättekul att komma tillbaks och se förändringen 🙂
   Kram

 4. skåningen skriver:

  Kul att se platser som man har varit på för lääänge sen !
  Hej hej!
  Ha en bra lördag!
  Kram!

 5. friochlycklig skriver:

  Vad hände? Hur gick 30 år så fort? Förfärligt! Grattis hela fyllårsåret då! 🥂🍻🎂🍾

 6. bra att ni ser till att inta vätska, vilken läcker staty!

 7. min fråga lyder också: Är ni överallt i världen?!

 8. farfar hebbe skriver:

  Oj så läckert,En sån Margarita kan bli lite jobbig att suga i sig,men den fixar vätskebalansen galant..Kul med nostalgiska återblickar. Jag håller också på med en sådan nu,kollar i mitt svartvita arkiv,startade 1962 med min första systemkamera en Praktica..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Minns att kyparen frågade om vi ville ha en liten eller en stor. Anders svarade:
   – En STOR!
   Med eftertryck. Då blev det som det blev 🙂
   Oj! Du är ännu längre bort där i allén du… 😀
   Kram

 9. LillaSyster skriver:

  Nej det är inte möjligt…. Kan inte ha gått mer än max 10år 15 på sin höjd. Du vet väl att man inte är äldre än man känner sig =) Fin återblick. Du är väl som syskonbarnen idag, bara väntar på att det ska bli Mellokväll!

 10. yfronten skriver:

  Grattis på jämnårsåret! Det var en rejäl drink du satt och pinade i dig där! Jag har förresten nyligen upptäckt att de här i Sverige ofta säljer 5 cl i stället för tidigare 4 eller 6. Då har jag inte råd (lust att betala) för två drinkar. Vad pratade ensamresenären för språk? Jag brukar inte låtsas om att jag är svensk när jag hör svenskar utomlands. Kan vara kul att tjuvlyssna. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ylva! 🙂 Ja, det var i största laget, vi trodde inte att en stor Margarita var sådär stor… Men jag fick i mig den (och gillade inte riktigt den tidiga bussturen på en skramlande lokalbuss utan AC sådär jättemycket dan efter… 😉 ).
   Han pratade engelska, men var han var ifrån det vet jag inte, det där var det enda jag hörde honom säga 🙂
   Visst är det kul att tjuvlyssna 😀

 11. åsa skriver:

  Gillar sista bilden på paret som dansar 💃🏼 så kul med tillbakablick och så många länder Ni hunnit med under åren.
  Du har rätt ”vänd vackersidan till” eller vacker’sia om jag ska vara noga 😁
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Man såg ju inte sådär jättemycket av det dansande paret… På den tiden tog man ju bara en bild, max. Idag skulle jag nog ha haft en hel drös 🙂
   Vi har hunnit med en del, men så har det ju gått många år också…
   Kram

 12. Geddfish skriver:

  Då börjar jag med ett stort Grattis på Fylleåret! Jättekul att ha gått i minnenas allé. Flera gånger om.

 13. Ditte skriver:

  Visst är det roligt att ibland vandra i minnenas allé. Och man blir förvånad över att åren passerat så snabbt. Känns ju som om många upplevelser inte alls var för så länge sen.Extra roligt att jämföra dessutom.
  Perfekt att fura hela året när man nollar så du har tid på dig.
  Önskar er en fin lördag.

  • Ama de casa skriver:

   Det är väldigt kul med återblickar, så jag är mycket glad att vi har ett sånt välordnat arkiv (inte min förtjänst, men jag är glad ändå 😉 ).
   Jäpp jag har tid på mig och en bonusdag – det är ju skottår!
   Tack detsamma!

 14. Ruth i Virginia skriver:

  Det var kul att vara med på tidiga resan.

  Det som fick mej att gapa av förvåning, var den där ensamma
  ”luffaren”, som sa: ”Är ni överallt i Mexiko”. Att hitta en person
  DÄR som pratade SVENSKA !!! Det var märkligt – i högsta grad.

  • Ama de casa skriver:

   Det är roligt att ha bilder att gå tillbaks till 🙂

   Sorry, jag lurades en aning. Han sa det på engelska, jag tog mig friheten att översätta. Lättare att stava då 😉

   Har förtydligat i inlägget.

 15. bpz3 skriver:

  ”Walking Memory’s Lane” låter liksom lite häftigare än den svenska varianten;-)
  Håller helt med dig att sådana promenader är hur kul som helst. Å så glad man blir när man hittar tillbaka till ställen man besökt några decennier tidigare. Ännu bättre om ställena är sig lik.
  Lamporna är hur fina som helst. En sådan hade jag också köpt. Att ha bra belysning i ett sovrum är totalt överreklamerad, för där sover man ju;-)
  Sedan undrar jag om den där bautastora drinken inte var n Piña Colada. Den drinken var ju inne ett tag;-)

  • Ama de casa skriver:

   Det gör det, men som i mitt förra svar till Ruth – det är lättare att stava på svenska, slipper dubbelkolla då. Fast det kan såklart bli felstavat ändå 😀
   Visst är det kul att återvända!
   Ja, man behöver egentligen ingen jättebra belysning i sovrummet, men ibland när jag letar efter nåt i garderoben så kan jag bli lite irriterad på det dåliga skenet. Men mysfaktorn överväger 🙂
   Jag minns faktiskt tydligt (trots storleken på drinken) att det var en Margarita. Fast det visste jag ju innan jag hade fått i mig den 😉

 16. mycketyck skriver:

  Minnen är ju roliga att återkomma till när man som ni upplevt både dåtid och nutid tillsammans.Blir inte riktigt detsamma när man träffats senare i livet. Det brukar ju heta att tiden går fort när man har roligt. För det verkar ni ju verkligen ha haft.
  Nu önskar jag dig ett helt underbart, fantastiskt Fylleår!!!

 17. ogamotoga skriver:

  Så roligt att återbesöka 🙂 Skulle gärna vilja åka till Playa del Carmen 🙂 ❤

 18. Susjos skriver:

  Visst är det lite konstigt att 30 år kan gå så fort? Jag kan fortfarande inte fatta att vi fyller såpass många år i år, och måste ju snart börja fira lite mer detta år, för du säger ju att man får fira hela året?

  Tack för att du ändrade mitt namn i förra inlägget, var lite ofokuserad igår verkar det som? Haha!

  SÅ du missar kvällens deltävling, tyvärr sänder de inte repris på de tävlingarna förrän alla 4 deltävlingar är gjorda tror jag, vi får ju inte höra vinnarna i alla deltävlingar förrän andra chansen är gjord…det är vad jag tror i alla fall!
  Hoppas på Mariette och Mohombi, men jag tror glada Drängarna har en chans också!
  HA en kul kväll!

  • Ama de casa skriver:

   Det är väldigt obegripligt, faktiskt. Men visst är det så att man får fira hela året! Jag håller på för fullt 😀

   Man kan ju inte ha fullt fokus hela tiden… 😉

   Jäpp. Jag missade det. Dom lägger inte ut det på nätet heller så jag får väl sjå mig, alternativt strunta i dom.
   Tack så mycket!

 19. paulamerio skriver:

  Jag antar att det var välplanerat sedan länge att det skulle bli en nostalgiresa för er till en favoritplats? Och nog har det förändrats i gatubilden, men om det är något positivt vete sjutton. Jag brukar gilla de mest pittoreska små byarna jämfört med större städer. Hur oskuldsfull ser inte Ama a´la 1990 ut, som en fjortis! Och a´la 2020 ser hon ju ut som…tretti! Hur fuskar du dig fram i livet, vart tar alla rynkor vägen? Nu vet jag, du photoshoppar förstås! Tsss, skojar bara, men det fattar du nog. Jätteskojsigt och annorlunda inlägg!

  • Ama de casa skriver:

   Faktiskt inte så välplanerat. Vi bestämde oss och bokade just före nyår, typ tre veckor innan. Sen hade vi egentligen tänkt oss en annan kryssning i Karibien (där inte Cozumel ingick), men precis när vi skulle trycka på ”boka” så tog den slut. Haha! Fast nu blev det en tvåveckors istället för ”bara” en vecka så jag är inte så ledsen för det 😀
   Jag tycker inte att förändringen är positiv. Det var helt klart mer genuint tidigare.
   Haha! Nog har jag rynkor alltid. Men dom är ju ofrånkomliga, och jag har bestämt mig för att dom bara ger karaktär 😀
   Tack Paula!

 20. Augusta skriver:

  Intressant och trevligt att se bilderna då och nu 😀 Snygga bilder då och nu och detsamma gäller paret Ama och Anders. Ni har så många fina och trevliga minnen från alla era resor att jag förstår Anders minns knappt då du visar lite äldre bilder.
  Ha en bra söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂
   Det är roligt att ”bläddra” i arkivet när man gör återbesök på ställen man har varit på tidigare.
   Tack! Och du får ha en fin måndagskväll!

 21. Jag hängde med rätt bra, tror jag! Vilket fantastiskt inlägg och jag förstår att Anders eminenta fotoarkivering har varit dig till stor hjälp.

  Gillade dansbilden! Snyggt fångat kjolsvepande! Fast jag undrar varför han har en sådan där biodlaroverall på sig …

  • Ama de casa skriver:

   Vad bra att du hängde med! Tack snälla, och utan Anders arkivering hade jag nog stått mig slätt…

   Haha! Bilden är så misslyckad så den är nästan bra 😀

 22. annika68 skriver:

  Vi åkte på bröllopsresa till Playa Del Carmen 2001. Ooooo det är ett tag sen 😱
  Bodde på ett hotell som låg nere vid piren där båtarna till Cozumel åkte ifrån.
  Har för mig att det låg ett senior Frogs eller nått intill piren också.

 23. Janne skriver:

  Jösses, vad ni har rest! Och det blir många resor till. 🙂

 24. Anki skriver:

  Jag hängde med bra i svängarna … riktigt kul att får vara med på den här återresan med alla minnen! Hm … 30 år sen! Jisses – det skulle jag aldrig gissat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: