Påfyllning och firande

 

Samma dag som vi kom hem från kryssningen hittade vi en oroväckande grej i vår brevlåda.

1

I brevlådan – som är onödigt liten med tanke på utrymmet som finns i vår portuppgång – fanns en avi som vi var tvungna att gå till posten för att lösa ut.

Såna avier har tidigare ofta varit okul. Till exempel en böter för att vi körde i bussfilen i Granada (viket var GPS:ens fel! Kan man stämma dom?).

Vi gick till posten och hämtade ut brevet. Den här grejen verkade inte alltför farlig, ett påbud om att det behövdes en ”påfyllning” av vår residencia här i Spanien.

Så vi traskade iväg mot Ayuntamientot (kommunhuset).

2

På vägen passade vi på att gå in på ett annat av kommunens ställen, dags att försöka fylla på busskorten för ett år till.

Det har varierat hur det har gått. En gång fick vi en kölapp till en vecka senare, en annan gång fyllde dom på kortet direkt, förra året fick vi en kölapp till att komma tillbaks 19 dagar (!) senare.

I år fick vi det påfyllt direkt för ytterligare ett år och ännu en gång helt utan kostnad. 2015 betalade vi 7 euro för att få själva kortet, sen dess har det inte kostat ett öre (eurocent) för att få en påfyllning årsvis för att åka gratis med lokalbussarna här. Superbra! (Bilden är en arkivbild, men vi ser fortfarande lika muppiga ut båda två. Är inte helt säker, men muppighet på bilden måste nog vara ett krav för att få korten…)

3

På Ayuntamientot hade vi inte samma tur. Vi var där 11:30 och då kunde man inte få tag i en kölapp, dom var slut för dagen.

4

Lite intressant (och typiskt spanskt). Dom hade öppet från 9 på morgonen till 14 på eftermiddagen. Klockan 11:30 kunde man inte få tag i en kölapp… Sen öppnade dom dagen efter för att ta kölappar 08:30, fast dom började expediera ärenden först klockan 09:00? Varför inte börja ta hand om ärendena då när dom släppte kölapparna?

Nåja. Vi vet att vi är i Spanien.

5

Så vi passade på att fira våra påfyllda busskort på 100 Montaditos. Där var det dessutom readag så det ni ser på bordet på bilden fick vi punga ut med 5 euro för. Helt okej pris, faktiskt.

6

Igår blev det en (ofrivillig) morgonpromenad för Ama. Klockan 08:00 gav vi oss iväg hemifrån. Att Anders hade med sig ryggan berodde på att man aldrig kan veta vilka papper dom behöver i den spanska byråkratin, bäst att ta med sig hela pärmen med papper och lite till.

7

Vi kom fram. Trots att vi tyckte att vi var ute i god tid (klockan på farmacian visar på 8:13) så ringlade sig kön runt hörnet.

8

Såhär såg kölappsväljaren ut. Vi skulle trycka på ”C”, så stod det i vårt brev. Fast när vi kom dit så stod det en farbror och delade ut lapparna. Förmodligen för att ingen skulle kunna sko sig på att ta flera ”tidiga” lappar och sälja dom vidare. Bra där!

9

Efter den långa kön så var vi glada att ens få tag i en lapp!

10

Själva väntrummet var väldigt litet.

Men det hade dom löst på ett finurligt vis:

11

High tech! Ja, dom hade alltså gläntat på fönstret så att kö-skärmen kunde ses utifrån gatan.

12

Vi kom in 09:35 för att avklara vårt ärende och ut 09:40. Nu behöver vi inte förnya vår residencia förrän om fem år. Hmm… Snart är vi nog där igen.

Hur firade vi då denna påfyllningen?

13

Jamen med frukost på 100 Montaditos. Varför ändra på en vinnare?

14

Senare firade vi lite mer på terrassen.

15

Som sagt – varför ändra på en vinnare?

Vi lyckades verkligen både med påfyllning och firande direkt som vi kom hem.

Ha nu en riktigt fin fredag, alla ni fina där ute!

Gomorron!

Annons

63 Responses to Påfyllning och firande

 1. Annica skriver:

  Klart ni måste fylla på med mat när ni rantar runt så mycket 😉
  Kram

 2. mamma C skriver:

  Fira är alltid skoj att göra oavsett vad det är man firar.
  Ha en bra fredag du/ni med
  Kram Carin

 3. Yvonne skriver:

  Godmorgon från ett grått Skåne. Ja du, tålamod och tid måste man ha mycket av när man ska fixa kommunala grejer i Spanien. Har ett minne av att dottern och svärsonen hade 3-5 dagar/år betalda just för att uträtta sådana ärenden och slippa ta semester för sånt.

  Skönt att ha klarat av det nu, 5 år är det ju väldigt länge till 🙂

  Ha en fin fredag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Oj! Det var värst, men väldigt bra med dom där betalda dagarna för att utföra byråkratiska grejer. Det var ganska generöst kan jag tycka.
   Det flöt på hyfsat bra igår trots allt. Vi gick hemifrån klockan 8 och kom hem 10:20 (ungefär) och då hade vi även ätit frulle på 100 Montaditos.
   Busskorten i förrgår fyllde han ju på direkt utan att vi behövde visa något annat än själva busskorten då 🙂

   Nu är det 1 år till påfyllning av busskorten, 5 år till residencian. Sen är det väl typ 4 år till nya pass – varför ska dom gälla så himla kort tid??? Nåja. Madrid var en trevlig stad 😉

   Ha en fin fredag ni med – hoppas det blåa kommer fram i Skåne! (Här är det också grått just nu…)

 4. Ditte skriver:

  Spansk byråkrati är knepig att begripa men det mesta brukar ordna sig. Och det är ju ”energiläckage” att hetsa upp sig. Men ni lyckades och firade bra tycker jag. Ett vinnande koncept behöver man inte ändra. Nu är ju ”allt” klart.
  Trevlig fredag !

  • Ama de casa skriver:

   Ja, den byråkratin är inte att leka med, men den här gången fixade sig busskorten riktigt smidigt och residencian hyfsat smidigt. (Riktigt smidigt när vi väl fick tag i en kölapp 😉 ).
   Ja nu är väl ”allt” klart, ända tills vi får ett nytt rekommenderat brev från nån myndighet… 😉
   Tack detsamma!

 5. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Oj, det var mycke’ firande där. För min del är det slut på firandet på ett tag. Jag har lärt mej den hårda vägen att en dags firande kräver en hel veckas bantning för att behålla min normala övervikt. 😦

 6. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,brådska har väl inte kommit till spanien än,lustigt att köa för att få en kölapp,,men det fixade sig ju till slut.Klart ni måste ha ett energiintag både före och efter köandet..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Här är folk otroligt vana med att köa och har oftast ett stort lugn. Sen är det ofta inga organiserade köer eller nummerlappar. När man kommer in så frågar man vem som är sist i ”kön” och tar sen rygg på den. En gång gav vår ”rygg” upp och gick. Då hade vi ingen aning om vem som hade varit näst sist, men det ordnade sig ändå 🙂
   Det är viktigt att tillföra energi vad man än tänker göra! 😀
   Kram

 7. "LillaSyster" skriver:

  Lyxigt värre gratis busskort och snabbhantering av ärendet =) Ha en bra fredag du också, här är grått och rått ute idag – men det blir en promenad ändå nu innan lunch en kort sådan!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det lyx att busskortet är gratis för oss som bor här i stan! Sen kanske man måste vara resident också, men det är jag inte säker på. Inskriven i stan måste man i alla fall vara.
   Här har vi ett gråare väder än vi hade förväntat oss. Det medför att jag kan skjuta upp tvätten ännu en dag – inget ont som inte har nåt gott med sig 😀
   Ha en fin prommis! Här avvaktar vi en stund till innan vi ger oss ut.

 8. skåningen skriver:

  Klart att ni behövde påfyllning..jag menar maten så som ni rantar runt!
  Svar..Ett par gamla MC glasögon fungerar bra också!

  Ha en bra fredag!
  Kram!

 9. Anneli Häggkvist skriver:

  Det finns alltid något att fira 😀 Så bra att det blev påfyllt även om det verkar vara lite mer än lovligt krångligt …En härlig fredag till Er 😍

 10. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  Vilka annonser WP har på din blogg…9 st med en avklädd tjej som ska tala om hur man tjänar 5349E varje dag 😦 Jag anmäler dom alla…
  Bra med busskort men man måste vara resident! Förut skrev folk bara in sig…padrón. Sen missbrukades det och då ändade dom det.
  Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Hej P! 🙂
   Jag råder inte över annonserna… Har kollat på att pröjsa för att få annonsfritt, men då tappar jag mitt paket (som jag betalar för) som ger mig ett stooort utrymme för bilder. Ser inte att jag kan kombinera annonsfritt med ett tillräckligt stort ”utrymmespaket”…
   Jag vet att det var på tal i alla fall det där om att man måste vara resident. För vår del spelar det ju ingen roll eftersom vi är residenta. Men. På busskortstället finns regler fastklistrade på skrivbordet (på engelska också) och i dom står det inget om att man måste vara resident. Jag har heller aldrig sett (eller blivit utsatt för) att nån behövt visa att dom ÄR residenta. Så jag undrar egentligen vad som gäller…
   Kram

   • Preciosa skriver:

    Nej man råder inte över annonserna men va f-n så gammalmodigt att ha såna annonser…undrar hur dom tjänar den där stora summan varje dag…man vågar ju inte gå in och titta hahaha…Dom fanns på Spaniaavisen också förut. Fast det är väl bara jag som reagerar på
    sånt 🙂
    Ang busskort så tog dom ju bort att bara ha padrón för det missbrukades. Tror det står på Aktiv i Torrevieja om just detta.
    Många har frågat på Fb därför har jag väl kollat som den upplysningscentral jag tagit på mig att vara 😀
    Kram, P ♥♥

   • Ama de casa skriver:

    Jag reagerar inte – jag bara skrollar förbi allt vad reklam heter.

    Jo, jag vet att dom ändrade reglerna. Men det står inget om residencia på reglerna där man fixar kortet, och vi har aldrig behövt bevisa att vi är det, och har aldrig sett nån annan behöva göra det heller. Inte ens när dom skaffar nya kort.

   • Janne skriver:

    Om ni har bilderna på ett annat ställe (vilket jag antar att ni har), kan du ju komprimera bilderna innan du lägger in dem i bloggen. Sparar massor med utrymme. Så gör jag utom de bilder som jag vill att folk skall kunna klicka för att kika närmare. Jag betalar för att slippa reklamen.

   • Janne skriver:

    Fast jag förstår att det är jobbigt att komprimera bilderna som du redan lagt in under alla dina bloggår. Jag gjorde det efter två år. 🙂

   • Ama de casa skriver:

    Janne: Visst har vi alla bilderna på annat ställe. Flera andra faktiskt. På hårdiskbackup hemma och hos grannar på annat håll och i molnet på dubbla ställen. Anders är mycket för både hängslen och livrem. Att ha dom i molnet är perfekt då når man dom var man än är i världen (om det finns internet vill säga 😉 ).

    Jag komprimerar bilderna nu, det har jag gjort sen jag slog i taket på gratisnivån, minns inte när det var, men det var länge sen. Men jag vill inte komprimera dom så dom blir alldeles för små heller. 🙂

 11. Det var en pärs det för 5 minuter… men ni fick lite gott att äta och dricka båda dagarna och nu kan ni köra på i 1 resp 5 år igen då 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Ja, själva ärendet gick fort när vi väl kom fram. Dom flesta i kön skulle ha empadronamiento (ett bevis att man är inskriven i stan). Såna gäller bara tre månader och behöver förnyas vid många olika grejer man ska göra. Dom ärendena går blixtsnabbt. Fast vi hade en egen kö för vår typ av ärende och dom längre tid. Som tur var hade vi bara 6 stycken före oss i den kön.

 12. Geddfish skriver:

  Det var mycket påfyllning där! 😀 Trevligt trevligt men omständligt där ett tag. Men allting löser sig 😀 Eller hur?
  Fredagskram!

  • Ama de casa skriver:

   Jodå, allting löser sig till slut, det gäller bara att vara behäftad med ett stort tålamod. Vilket jag inte är… Men jag lär mig mer och mer 🙂
   Kram

 13. GPS kan man väl inte lita på till hundra… mina bokpaket skulle inte få plats i den brevlådan 😳 ett större bokpaket hade de hängt på garagedörren, toppen alternativ 🎁

  • Ama de casa skriver:

   Nej GPS-er kan vara högst opålitliga ibland…
   När det kommer till ”halvstora” paket (som skulle rymmas i en svensk brevlåda men inte i vår spanska) så tar brevbäraren med sig dom och ringer på dörren för leverans. Är man inte hemma då så lämnar han/hon en avi och man får gå och hämta paketet på posten. Funkar ju, men brevlådorna här i Spanien är oftast verkligen onödigt små.

 14. Janne skriver:

  Va bra att det grejade sig till slut. Allt såg gott ut som ni krubbade. Och billigt.

  Ha en fin helg!

 15. åsa skriver:

  Ett riktigt äventyr 😜 spanska myndigheter värkar ha ständigt väntan… kanske är spanjorer mindre stressade än nordbor?
  Att åka buss gratis är klimatsmart för om det går en gratis buss dit man ska väljer man väl knappast bilen.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Spanska myndigheter är inte lätta att ha att göra med, speciellt inte när man inte behärskar språket. Men visst verkar spanjorer mer lugna när dom köar 🙂
   Visst är det bra med gratis busskort! Nu åker vi inte buss så ofta, vi går mest inom stan. Bilen får mest bara komma ut när vi ger oss av på längre turer. Men många som har svårt att gå har verkligen stor nytta av dessa busskort.
   Kram

 16. Znogge skriver:

  Det är mycket med det jordiska men skönt att få det avklarat och att det ändå gick hyfsat snabbt. Kan man sedan fira med lunch till ett vrakpris blir det ännu bättre.

  Trevlig fredag på det!

  • Ama de casa skriver:

   Det var skönt att få det avklarat och hyfsat smidigt också. Har varit med om betydligt värre bestyr med myndigheterna 🙂
   Luncherna här är ofta nästan orimligt billiga. Men inte mig emot 🙂

   Tack detsamma!

 17. Ja, vad ska man säga … Vi kan i alla fall tydligen boka tid via internet för vissa saker. Men när vi skulle fixa senast kunde jag inte få en tid via telefon utan måste åka ned till polisen för att boka tid. Helt sjukt …

  Var det här ”vanlig” residensia? Har ni funderat på permanent residensia (som man har rätt till efter fem år)? Det ska ju vara någon skillnad med det, måste kolla upp det där.

  • Ama de casa skriver:

   För många år sen när vi skulle fixa nåt, tror det var EU-kortet, så var vi på plats för sent för att få en nummerlapp. Då sa dom att man skulle boka en tid per telefon för att vara säker. Vi är här nu, kan vi inte få en tid tills imorgon? frågade vi. Nej, nej. Det går inte. Ni måste ringa…
   Man slutar aldrig förvånas.

   Jag trodde bara att det fanns en sorts residencia, trodde att den vi har var permanent? Trodde som sagt att det bara fanns residencia och medborgarskap som man kan få efter 10 år.

   Vi fick residencian för tolv år sen, och detta var första gången vi behövde förnya den… Fast reglerna ändras ju mest hela tiden, så jag är inte förvånad.
   När du har kollat kan du väl berätta 😀

 18. Susjos skriver:

  Skönt att allt ordnande upp sig till sist, men lustigt det där med kölapparna! Nu kan ni åka buss i ett år till och bo tryggt i fem år till!
  Såklart ska det firas, och att det är fredag passar ju också bra!
  En annan laddar för jobbhelg, så inget firande här hemma!
  Nu laddar du väl för schlagern i morrn? Har lyssnat på låtarna och gillar Anna Bergendahl och Linda Bengtzing ;-D
  Ha en bra helg!

  • Ama de casa skriver:

   Kölappssystemen här i Spanien slutar aldrig att förvåna mig…

   Jag lyssnade faktiskt tidigare idag (har redan glömt låtarna) men jag gillade Linda och Mendez 🙂 Imorgon måste vi kolla, om inte annat för att det behövs städas här hemma 😉

   Tack detsamma!

 19. BP skriver:

  Trodde nog att Emma skulle bli grön av avund, men så var inte alls fallet. Helt otippat;-) För om man läser hennes inlägg om den spanska byråkratin så måste jag säga att det här gick ju ovanligt smidigt för er.
  Å kostnadsfria busskort är ju helt suveränt. Otroligt egentligen.
  Dessutom fick ni ju två måltider på Montatidos som bonus, för att inte glömma att ni på det sättet troligen slapp en mera allvarlig form av jetlag;-)

  PS. Ser att Anders har handskar på sig. Var det såååååå kallt hos er?! Har inte haft vantar/handskar på mig alls den här vintern. Sätter bara på dom när det är kallare än fem minusgrader. DS.

  • Ama de casa skriver:

   Jodå. Dom här två grejerna gick ovanligt smidigt, och inte mig emot. Har fått min beskärda del av den spanska byråkratin och vi lämnade ju bort våra konverteringar av körkorten till spanska till en gestoria så vi slapp det mesta av problemen. När jag har läst Emmas historia angående detta så känner jag att det var helt rätt att köpa sig fri. Fast jag beundrar verkligen hennes envishet!
   Har faktiskt inte känt mig särskilt jetlaggad överhuvudtaget, trots att jag brukar bli mer påverkad när jag åker österut. Sovmorgon (västerutresa) har jag alls inget emot 😀

   Vi hade både handskar och mössor med oss. Det var bara 10 grader när vi gick iväg på morgonen och jag hatar att frysa. Mössorna fick dock stanna kvar i fickorna. (Jag har nog blivit mer känslig mot kyla sen vi flyttade från Sverige) 🙂

 20. mycketyck skriver:

  Vi en pyttelåda här också trots att vi bor i hus, men precis som hos er ringer brevbäraren på om paketet är stort. Vi har aldrig behövt gå till posten för att hämta ut något, ännu ska jag väl säga.
  Vi har ju inte skrivit oss härnere än så länge men ska ju och då får vi samma slags vandringar för att bevisa att vi lever.
  Schlager i morgon och det ska bli roligt.
  Ha det så gott 🙂

 21. Ullie skriver:

  men alltså er balkong ser så himla go ut . vilken våning bodde ni på ?

 22. Ami skriver:

  Ja vad säger man….spansk byråkrati 😩
  Men fira kan man alltid i alla fall!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Den spanska byråkratin kan göra en gråhårig i förtid… Eller så kan man ju alltid skylla på den istället för ålder 😉
   Att fira är alltid trevligt!
   Kram

 23. yfronten skriver:

  Verkligen bisarra system ni har i Spanien! Ni blev Agent 007! Vi har ett får med nummer 0007, med license to bääää. 🙂

 24. Ja de e mycket med de jordiska o papper o sånt som ska till. Men ni hade ju trevlig längs vägen o att få busskort gratis – de e gott. Här finns inte äns bussar 🙂 där jag bor.
  Jag har en arbetskompis från Spanien han säger att de är kallare men bättre här 🙂

  Kramiz

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det mycket papper som måste fixas, men nu har vi bott här såpass länge så det handlar mest om förnyelser av diverse grejer. Inte så ofta vi måste ”bråka” med byråkratin längre 🙂
   Haha! Man upplever saker som mer eller mindre viktiga. Själv gillar jag att det är varmare och framför allt ljusare på vintern här 🙂
   Kram

 25. jag fick en liten check på typ 300 kr, någon r’nta av aktier… för att lösa ut den på svensk bank skulle kosta 1 100 kr!! Jag gnällde och vick betala ”bara” 200 kr avgifter….

  • Ama de casa skriver:

   Jösses! Inte klokt ju! Även fast du lyckades pruta bra så var avgiften väldigt mastig ändå. Men du fick ju en liten slant i alla fall. Alltid något.

 26. Anki skriver:

  Bra jobbat! Nu kan ni vara lugna några år framöver och slipper förhoppningsvis köa på ett tag – i alla fall hos myndigheterna 🙂
  Så bra med gratis buss!

  • Ama de casa skriver:

   Jag hoppas det! Men man vet aldrig vad myndigheterna hittar på härnäst. Det där med att förnya residencian vart femte år… Vi har haft vår i 12-13 år och inte behövt förnya den tidigare. Trodde den var ”evig” tills man själv valde att bosätta sig i något annat land.
   Gratisbuss är inte dumt det 😀

 27. paulamerio skriver:

  Jag tycker faktiskt att ni är värda Karibienkryssningen bara för att ni står ut med all byråkrati där i Espanola-hålan! För läsare är det ju riktigt skoj, men hade det varit jag där i kön, så hade nog svordomarna osat. Tur ni har rutin och inte är några rookies!

  • Ama de casa skriver:

   Man kan nog lära sig tålamod. Fast inte jag. När det blir för jobbigt lämnar jag över till diplomaten Anders. Men att köa och vänta. Det är jag ganska duktig på ändå vid det här laget. Det är när dom kommer med konstiga regler som jag blir tokig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: