Lucia

 

Här i Torrevieja har vi sett flera Luciatåg genom åren.

Ett par exempel:

Ett Luciatåg som gick åt fel håll (”Velkommen inn”? Dom går ju utt?). Luciatåget var ivrigt ackompanjerade av ”Gudrun”. Ja? Hon spelade triangel, så det måste väl ha varit Gudrun va?

Det blev ett riktigt tågaparty av det hela.

Här var det istället mer av ett togatåg:

Lucialinnen är inte så jättelätt att hitta här i Torrevieja, så man tager vad man haver. Senare på kvällen är man helt rätt klädd för att gå på ett klassiskt togaparty också. Bara att ta av sig det röda bandet och ta bort ljusen ur kronan så är man klar. Om det som i det här fallet var levande ljus kan det vara på sin plats att försöka få bort stearinet ur håret också, men det är inte nödvändigt för att få en hejdundrande togafeeling.

På senare år har Ama nöjt sig med detta:

Sitt eget Luciatåg framför TV-n. Att tåget ser en anings ostrukturerat ut på bilden beror på att Bruce skrämde dom. Nuförtiden har dom – och vi! – en betydligt lugnare tillvaro i juletid.

Sen på självaste dagen som idag så kan man ju dessutom titta på själva TV-n:

5

Jodå. Det är verkligen ett bekvämt sätt att fira Lucia på. I soffan. Framför TV-n.

Ama själv då?

Jodå. Hon har lussat ett otal gånger genom åren och det framför allt under mellan- och högstadiet. Därifrån finns det inte en endaste bild i arkivet. Kanske beror det på att Ama inte hade nån blogg då?

Den enda bild på Ama som Lucia som går att hitta i arkivet är denna:

Här lussar Ama tillsammans med sin storebror för… några år sen. Se så fint ljusen brinner både i Luciakronan och i stjärngossens ljus! Pigga och alerta ser dom också ut att vara. (Varför ska Lucia vara ute och gå tunga fjät just i gryningen?). Dessutom kan man se att vi var föregångare till att tåga i togavarianten. Vi tågade till och med i tandemmodellen av den outfiten.

Det finns huur många roliga minnen som helst från Amas Luciabravader. Som när Ama var Lucia och lyckades parkera så olyckligt så att hälften av tärnorna hamnade inne i en julgran på arbetsförmedlingen. Eller när hon inte lyckades få ut blockflöjten ur ärmen för att ta ton till den tvåstämmiga ”Stilla natt” på Odd Fellow och hela Luciatåget bröt ut i ett tokfniss som inte ville ta slut. Jodå. Roliga minnen för Ama nu, mindre kul just då och där…

Okej. Bara eeen till!

6

(Bilden är från när delar av klassen sjunger upp oss på avslutningsfesten vi hade på djurvårdarlinjen 1980 och har inget med Lucia att göra, men vi sjunger tillsammans i alla fall. Om ni vill ha lika bra kvalitet som på den här bilden rekommenderas en kamera av modellen Kodak instamatic 104, och en sån där fyrkantig blixtkub med fyra engångsblixtar att avfyra).

Luciaminnet är från då när klassen lussade på Kolmårdens djurpark. Vi hade fått låna vita mjölkrockar från parken och hade tillverkat tjusiga Staffansstrutar under Lussevakan som vi hade haft under natten. Vid intåget i rummet där alla satt och väntade på ett stämningsfullt Luciatåg hamnade alla strutar i typ 90 graders vinkel eftersom det var ett mycket oväntat snedtak där vi skulle lussa. Jodå. Det blev fniss och fnitter igen. (Fångat av Norrköpings Tidningar, fast den bilden kom aldrig i tidningen utan dom valde en bild när Lucia mjölkade en ko. Luciatåget bestod förresten den gången av en Lucia, två tärnor och 16 stalledrängar. Vår klass vägrade vara med om vi inte fick vara stalledrängar).

Ja, Lucia väcker onekligen många minnen. Har ni nåt ni speciellt som ni kommer ihåg från gångna Luciatåg?

Ha nu en riktigt fin Lucia! Och glöm för allt i världen inte bort varför vi firar Lucia.

Gomorron!

PS: Ama har nog glömt… Varför firar vi Lucia egentligen? Annat än för att skrämma Nobelpristagare?

56 Responses to Lucia

 1. så tjusigt, ni har ju allt där! Trevlig Lucia! ❤️

 2. Mamma C skriver:

  Visst är det skönt att fira Lucia i soffan framför tv:n.
  Jag kommer ihåg ett Luciaminne men det är när vår dotter skulle fira Lucia i St:Joannes kyrka. Hon gick på kyrkansbarntimme och de skulle fira där. Vi hade förstärkt hennes luciakrona med bomull och en massa röda band runt för att den skulle passa hennes huvud. Men hon levde sig in i sången så mycket och for med huvudet och rätt som det var så åkte kronan ner över öronen och hamnade som ett ljusgaller för ansiktet. Inte lätt att dra upp den igen. Ungefär som när Emil fastnade i soppskålen med huvudet.
  Ha en bra dag.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Inte så kul just då kan jag tänka mig, men visst blir det roliga minnen av det hela i efterskott 🙂
   Jag hade samma problem där i barndomen. Tittar man noga på bilden så ser man att jag har en stor mössa med en röd bautatofs under mössan 😀
   Tack detsamma!
   Kram

 3. Annica skriver:

  För vår del firades Lucia enbart när barnen var små
  Varför kliva upp i ottan om man inte måste 😉
  Kram

 4. farfar hebbe skriver:

  Varför vi firar Lucia,,
  Googlade..Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder. Under 1300-talet, då Europa hade den julianska kalenderräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.

  Min systerdotter valdes till kommunens Lucia 1997..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Åhå! Tack för infon, Hebbe! Hmm… Undrar om det var för att man fick extra att dricka som djuren ”talade” den natten? 😉
   Vilken ära för systerdottern! Måste ha varit lite nervöst också när det var dags att lussa.
   Kram

 5. farfar hebbe skriver:

  Ja barnen är med på detta,det är 3:e året som deras decemberpeng går till Musikhjälpen.Känns jättebra..Haé Kram.

 6. farfar hebbe skriver:

  Samma här jag har bara sett Lucia på Tv idag..Haé Kram.

 7. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,om jag kunde förklara hur det gick till när åren rusar så fort..Då skulle jag öppna en Konsultbyrå..Haé Kram.

 8. Znogge skriver:

  Ha ha, nej det är garanterat inte av den anledning även om en och annan pristagare nog satt kaffet i halsen! Vilka fina luciaminnen du visar men det var nästan rena mörkret där med brorsan även om ni är så söta på bilden.

  Glad lucia!

  • Ama de casa skriver:

   Ett av mina allra första barndomsminnen var när det kom ett mycket läskigt Luciatåg in till oss en morgon i lilla Ersmark där jag bodde tills jag var tre år gammal. Att det är mitt eget minne är jag säker på eftersom det inte finns några bildbevis från den händelsen.
   Haha! Ja, man kan ju tycka att vi borde ha fått ha våra ljus tända och inte bara stå där som tända ljus 😀

   Tack detsamma!

 9. Anneli Häggkvist skriver:

  Så söt liten Lucia och Stjärngosse ❤
  När yngsta grabben vid 5 års ålder skulle lussa på dagis skulle han promt vara tärna för att de fick ha ljus i handen…den tidiga morgonen tittade jag på alla söta barn och mitt barn hade stoppat ljuset i munnen som lyste ut på kinden…😨 inget riktigt ljus som tur var…nuförtiden är det inte så mycket lussande men fint om jag råkar se ett lussetåg. En härlig fredag till Er 🥰

 10. ogamotoga skriver:

  Så sööööta!!! ❤
  Glad Lucia! 🙂

 11. skåningen skriver:

  Söt liten lucia!
  Men Ama inte äter man tårta i sängen !!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 12. Ditte skriver:

  Önskar er en fin Lucia! Och visst är det härligt med alla minnen från Luciafiranden genom åren både för min del, döttrarnas och numer barnbarnen.
  Tack för din återblick.

 13. åsa skriver:

  Ett Luciaminne från den tid jag jobbade på dagis/förskolan… en unge började plötsligt brinna då hon hamnade för nära de tända ljusen 😉

  Kram

 14. När jag var liten – sex-sju? – gick jag och två kompisar runt och sjöng för grannarna, det tyckte jag om. Och när jag gick på mellanstadiet gick vi Luciatåg på AlfaLaval i Tumba, frökens man jobbade där. Det var STORT! Tyvärr fick jag aldrig vara lucia för jag var det första året i ettan. Gu så sur jag alltid har varit för det!

  När sonen gick på dagis fick han vara pepparkaka eller tomte, aldrig i livet att han skulle få stå där och peta med en spetsig stjärna i handen! Guuuu så söt han var i sin tomteluva som han vägrade ha på sig när jag bad honom men som fröknarna lyckades få honom att bära!

  Trevlig Lucia!

  • Ama de casa skriver:

   Vi var ett gäng tjejer som lussade med vår mellanstadiefröken på olika ställen runt om i stan (Skellefteå) på Lucia. Vi fortsatte även när vi flyttade till en annan skola när vi började på högstadiet. Lussandet tog slut efter det året som jag parkerade tjejerna i julgranen… Vi turades om att vara Lucia, och jag minns nog fortfarande verserna vi läste. ”Vi har väntat dig, ljusbärarinna, vårt mörker var stort och stort. Så tveksamt lågorna brinna, framför vår port. Var färden svår? Färden som fram genom världen går”. Haha! Ja, så gick första versen 🙂

   Hoppas sonen har på sig tomteluvan idag och bjuder på fika 😀

   Tack detsamma!

 15. yfronten skriver:

  Innan jag förstorade bilden och såg Gudrun, trodde jag att hon höll sig för pannan… Pappa har en rolig luciaanekdot från sin vilda tid som student i Uppsala. Han trillade av scenen! 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Hon höll sig säkert för pannan både före och efter triangelspelandet 🙂
   Haha! Han levde sig in på riktigt då kan tro och trodde att han var på en större scen än han faktiskt var 😀

 16. mycketyck skriver:

  Lucia är ett helgon i Italien som led martyrdöden.Hon brändes på bål som häxa.
  Mitt Lucia minne kommer från när jag var med i, Håll i dig nu IOGT och vi hade olika uppträdanden. Jag fick alltid vara tärna och en gång skred vi in i som det hette då ålderdomshem. Väl där står vi fint uppradade och sjunger så fint i stämmor när plötsligt Lucia dråsar i golvet. Hon föll rakt fram som en kapad fura. Vi sjöng vidare som om ingenting hänt.
  Ett annat minne är när jag pluggade i Uppsala. Jag hade en gammal svartvit tv på mitt studentrum och just det året sändes Lucia just från Uppsala och kompisar i Allmänna sången var med. Mitt i sången började det slå eldslågor ovanpå tv:n. En riktigt eldfängd Lucia. Tv:n ställde vi i trappan och så ringde vi brandkåren som gav oss beröm för vår rådiga insats.

  • Ama de casa skriver:

   Jag gick balettskola på IOGT när jag var liten – det syns på min gracila gång 😉 Haha! Jag kom inte längre än till momentet ”Krypa under stolar” innan jag gav upp baletten 🙂
   Oj. Ditt agerande blev betydligt rådigare med åren må jag säga. Från att fullkomligt strunta i den fallna Lucian till att få beröm av brandkåren – det kallar jag lyft! 😀

 17. En sån söt liten Lucia. Jag har fått njuta av lussetåg i skolan/på jobbet men hade även gärna lyssnat till vacker köesång en dag som denna.

 18. bpz3 skriver:

  Hahaha! Tänk att du fredagen den 13 december 2019 kan ”walk Memory Lane”. Vilka roliga minnen och härliga bilder. Nostalgi när den är som bäst.
  Själv har jag aldrig velat vara med i ett Luciatåg. Jag är ju blygheten själv som du vet – hahaha:-)
  Å Kodak Instamatic 104 – var det inte en slags engångskamera med 24 respektive 36 bilder man kunde köpa? För en sådan köpte jag faktiskt två gånger.

  • Ama de casa skriver:

   Jag har gått i mängder av Luciatåg och det var skoj. Då. Nu tittar jag helst bara på, och gärna utan att resa mig från soffan 😀
   Nej det var inte en engångskamera. Det var en sån där man köpte ”filmkassetter” av den större modellen till och dom fanns mycket riktigt i 24 eller 36 bilder. Men själva kameran återanvändes många gånger genom åren. Ärvde den av brorsan 🙂
   Har köpt såna där engångs också, men det var i undervattensmodell. Nu har vi en ”riktig” undervattenskamera så vi behöver inte köpa engångsvarianten. Fast vi är inte sådär jätteofta under vatten nuförtiden så den är inte särskilt sliten… 😀

 19. Emma Engström skriver:

  Men gud vad roligt med ett luciatåg och så himla fint! 😀

 20. Susjos skriver:

  Så kul att se lite luciatåg på din blogg, eller togapartyn? Hihi!
  Jag har ju också gått med i Luciatåg genom åren, men jag har aldrig varit Lucia, det känns lite trist faktiskt. Tärna har jag varit otaliga gånger, och i gymnasiet tror jag att jag var pepparkaksgubbe! Då hade vi varit vakna hela natten och gick ut på de vintriga gatorna i Sandviken tidigt på morgonen ,lite runda under fötterna och väckte nån lärare i hans hem med skön (?)-sång!
  Ha en bra kväll!

  PS. JAg tycker som dej, vi har alldeles för många teamträningar, värst är heldagarna från tidig morgon, men men, de gör lite nytta, för vi får bra kritik!

  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Du får skaffa dig en krona så du kan gå Lucia nästa år – det är väl bara att skrida in på MoS? 😀 Haha! Vår klass i gymnasiet lussade också för vår klassföreståndare. Han såg väl måttligt road ut 😀
   Tack! Och du får ha en fin dag 🙂
   Kram

 21. "LillaSyster" skriver:

  Gillar bilden på dig och brorsan bäst- himla käckt med tandem och inte för att tal om struten =)
  Jo, det finns många Luciaminnen….. både som självaste Lucia och som tärna.
  Nu blir det ett glas vin för att fira att helgen är här! Kram på dig =)

  • Ama de casa skriver:

   När det kom till struten var det förmodligen ”man tager vad man haver” som gällde 😀
   Visst är det härligt att tänka tillbaks på alla Luciatåg under skoltiden. Det var ett tag sen…
   Kram tebaks! Hoppas att vinet smakade bra 🙂

 22. paulamerio skriver:

  Vilka helt fantastiska minnen från Luciafirande du delar med dig av! Jag kollade på På spåret ikväll o lämpligt nog fick jag veta massor om Lucia! Bland annat att man plockat ut hennes ögon…huva, det var inte kul att höra. Martyr var hon stackars flicka, senare helgon.
  I min ungdom var jag med o sjöng i Luciakören i Helsingfors i Finlandiahuset varje år, det var en kär tradition. Imorgon är en annan dag, utan Lucia, men med Vinterstudion!

  • Ama de casa skriver:

   Jag tittade också på På spåret och man lär sig en hel del av det programmet. För stunden i alla fall 😉
   Då sjunger du bra ju! För det måste man väl göra för att få vara med i en så fin kör.
   Ja, idag e en annan dag, och imorgon är det redan tredje advent! Kors vad tiden går…

 23. Ullie skriver:

  den där alternativa klänninga gilla ja ju inte så värst .
  ja men gud vilka minnen man har

  skridskorna fick ja för tre år sen då någon tog mina riktiga ja hade där
  en fin accecoar som flera gillar

 24. Anki skriver:

  Härligt inlägg med många kul minnesbilder! Finast är bilden på dig och din bror 🙂
  Här firas inte Lucia alls numer – en titt på tv:n, kaffe och pepparkaka räcker gott och väl.
  Ha en fin lördag!

  • Ama de casa skriver:

   Tack Anki! Det var då det, några år sen… 🙂
   Det är ungefär samma firande som här. Framför TV-n är det inte dumt alls att fira. Gillar man inte sången så kan man helt enkelt byta kanal 😉
   Tack detsamma!

 25. Janne skriver:

  Väldigt söt lucia med storebror. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: