Skyltsöndag – mynt

 

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Mynt.

Den här veckan blandar Ama hejvilt med gamla och nya bilder.

Nuförtiden finns det väldigt konstiga ”mynt”:

Bitcoins? Bitar av mynt eller vadå? Ama fattar nada av det, så det är likaså bra att vi går över till riktiga pengar på en endaste gång.

Ibland kan man ha så tur att man hittar myntets ursprung:

Som här, då vi hittade huset som är avbildat på femcentsmyntet i USA. Thomas Jeffersons barre, Monticello.

Mynt är faktiskt väldigt bra att ha ibland.

2

Vi har till exempel alltid 50 eurocent liggandes i ett fack i bilen.

Stoppar man i det myntet i därför avsett plats här, då har man köpt sig en kundvagn väldigt billigt.

4

Man kan också köpa sig fina selfiesar utan att behöva nöta på sin egen kamera. (Ama fick några konstiga blickar på sig när hon gick in och fotade inuti fotobåset på Zenia B. Men, men. Ni vet ju. Allt för konsten bloggen). 

Kläderna kan få åka karusell för bara några enstaka mynt.

6

Den här grejen som Ama hittade på Leroy i veckan är väl inte helt rätt i tiden (en julhöna?), men stoppar man rätt mynt i den så får man en present.

Sånt där trams håller dock inte Ama på med.

Ja, om det inte är tuggummin i mojängen, då är den typ oemotståndlig.

En annan oemotståndlig myntgrej är denna:

8

Vattenfallsspelet! Ama brukar inte spela på Casinon, men just den här manicken är hon lite såld på. Man släpper ned ett mynt som sen ska landa rätt och pusha dom andra över kanten så man får sig en jättevinst! Det får man sällan. Här stod Ama med tillåtelse att göra slut på vår 5 sista USA-mynt på vår senaste kryssning. Sen fick hon lite bonus-quartrar att spela för också. Det var intressant att gå och vittja apparaten när det var sjögång. Hittade en del utramlade pengar, men snäll som Ama är så matade hon genast in dom i apparaten igen.

9

Här är kanske chansen att vinna större? Och mynten i den där burken är faktiskt början till en miljon.

Oftast behöver mynten stöd av några papperslappar för att greja en nota…

… men ibland – som på exempelvis tapasmaror – så grejar mynten hela notan alldeles på egen hand. Ni kan förresten aldrig gissa var Ama hittade dom där mynten. Ooops! Skulle kanske inte ha skyltat så tydligt.

12

Euromynten kommer tyvärr i alltför små valörer. Dom minsta – brunpengarna – är ett otyg och tar en himla plats. Här på Al Campo finns ett bra sätt att göra sig av med dom. När man ska betala öser man bara in allihopa i det där myntfacket. Det tar en stund, men sen ser man resterande belopp på skärmen. Ett tips är då att betala resten med kort. Anders stoppade in en sedel en gång och fick växel tillbaks, och det ungefär samma småskit som vi hade matat den med. ”Tvi-tvi-tvi-tvi” sa maskinen och spottade ut små bruna enpetare.

Nu i veckan såg vi en annan variant där precis utanför Al Campo:

13

En myntväxlingsmanick! Kunde dock inte testa den då vi redan hade matat kassaapparaten med allt grus.

Hur kommer man då över dom där mynten som faktiskt är väldigt användbara i många lägen?

Tja…

Ett tips är att fiska i såna där önskebrunnar som finns lite här och där.

Men det allra bästa sättet är ändå detta:

Att odla dom själv. Har man tur så kanske det där penningträdet till och med ger sedlar när det har fått växa till sig.

Ha en fin andra advent!

Gomorron!

Annons

62 Responses to Skyltsöndag – mynt

 1. "LillaSyster" skriver:

  Ett helt perfekt bidrag =) Det vill till att du gömmer sekatören så att inte Anders går lös med den på penningträdet- för fattig som en kyrkråtta är dumt att vara. Ha en fin andra advent=) Här häller regnet ner……

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂
   Det är nog bäst om penningträdet får växa till sig utan Anders ”omsorger”. Kan vara ett bra argument till ekonomipriset att ha ett frodigt penningträd 😀

   Tack detsamma! Här har solen återvänt på riktigt, dagen till ära 🙂

 2. farfar hebbe skriver:

  Ja du,Mynt,här hemma verkar det råda någon sorts myntallergi hos bankerna,dom vill helst inte hålla på med mynt.Verkar som den smittar också,finns fler som inte vill ha mynt..Snart är det kanske endast önskebrunnar som tar mynt..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, önskebrunnarna kommer nog att stå fast vid mynt. Blir nog inte så bra att slänga vare sig sedlar eller kort i dom… Eller bitcoins heller för den delen, hur nu dom ser ut. Tror inte ens att dom går att slänga med? 😉
   Kram

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja vi grattar Ruth´s Virginia idag.Haé Kram.

 4. Mamma c skriver:

  Ett sådant skott av den blomman skulle t.o.m. jag vilja ha.
  Kram Carin

 5. Annica skriver:

  Säg till när det börjar växa sedlar på trädet så kommer vi och hälsar på er 🙂
  Och medans ni tittar bort blir trädet ett skott fattigare 😉
  Kram

 6. Yvonne skriver:

  Så bra info om hur man kan skaffa sig mer pengar, ska verkligen köpa ett nytt pengaträd, vårt hade ramlat omkull när det var oväder och ingen där, så det är bara en ynka, kort gren kvar av den.

  Tack för tipset om Al Campo, ska absolut testa med de där bruna pengarna som har en förmåga att snabbt växa till sig. Hade nästan 13 euro i 1:or och 2:or, som jag skänkte till Rock against Cancer, så någon nytta hoppas jag det blev av dem.

  Ha en fin söndag hälsar jag från ett Stockholm med glashala vägar och någon minusgrad.

  • Ama de casa skriver:

   Oj… Jag trodde att penningträd var så gott som odödliga. Det som ramlat av är typ bara att stoppa i jorden igen så växer dom glatt vidare.

   Det är ett jättebra sätt att bli av med brunpengarna där på Al Campo. Maskinen räknar vääääldigt långsamt, men det är värt att vänta på. Fast att göra sig av med dom på det sättet du gjorde är såklart mer godhjärtat.

   Har just varit ute på en prommis och det är verkligen huuur härligt väder som helst här idag – äntligen! Ta det försiktigt i halkan!
   Tack detsamma!

 7. Znogge skriver:

  Snyggt skyltat som vanligt! Ett intressant träd som kan utvecklas mycket bra med tiden tydligen 😉 Numera tycker jag dock att det kontantlösa samhället breder ut sig mer och mer. Senaste hotellet vi bodde på accepterade bara kort och inte kontanter.

  Trevlig andra advent!

  • Ama de casa skriver:

   Tack Znogge! 🙂
   Penningträdet är himla bra, fast större valörer på skörden skulle ju vara att föredra 😉
   Här i Spanien är det fortfarande gott om kontanter i omlopp. Att betala smågrejer med kort känns tokigt tycker jag. Fast när det gäller en hotellnota så handlar det i och för sig sällan om småbelopp 😉

   Tack detsamma!

 8. Tomtan skriver:

  Många pengar blev de

 9. Anneli Häggkvist skriver:

  Snyggt! 😀 Håller med dig om Bitcoin men pengaträdet ser ut att leverera 😀 😀

 10. mynt har jag inte längre… kan betala toa med kort och har sån där plastgrej till kundvagnen 🙂

  • Ama de casa skriver:

   En sån där plastgrej till kundvagnen kanske jag borde överväga. Då kanske jag skulle slippa alla tiggare som står vid kundvagnarna och är ute efter pengen… 🙂

 11. (som du säger, de minsta – brunpengarna – är ett otyg och tar en himla plats – därför använder jag inte längre mynt… kort funkar även på mina brittiska resor. Utom vid en toa i Wales när vi väntade på båtturen runt Lake District… ett halvt dussin svenska damer grävde i sina handväskor och hittade toa-pengar, men spärren fungerade inte!! Ett halvt dussin 65+ damer fick KRYPA under spärren!! 🙂

 12. åsa skriver:

  Jag blir less när det nu typ inte längre går att använda kontanter eller ens få ut dem från kontot 😉 ibland typ som när Elin säljer nått för Stallet så ska det ju vara kontantköp å vem har kontanter numera?
  När vi var på julmarknad förra helgen var det swish som gällde å har man inte det så kunde man inte handla.
  Jag har inte swish.

  Ha en fin 2a advent.

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Oj. Jag trodde att alla i Sverige hade swish? Men tydligen inte. Här fungerar det utmärkt med kontanter fortfarande och det är ju tur för mig som fortfarande anser att cash is king 😀

   Tack detsamma!
   Kram

 13. BP skriver:

  Hahaha! Nu har du tagit mig till en helt annan värld, alltså en värld jag minns fanns här i Sverige för sisådär fem till tio år sedan. Så många ”myntautomater” du har hittat som inte finns längre i Sverige.

  För att inte tala om kontantbetalning på restauranger. Undrar ibland hur man gör här när det är många personer som ska äta rätter i olika prislägen… Tyckte iofs att det alltid var ganska pinsamt att dela upp notan, men ändå.

  Swish har jag inte, och tänker inte skaffa mig heller. Som tur är tar många ställen fortfarande kontanter. Har alltid tyckt att det är totalt löjligt att betala kontant för nåt som kostar en tia. Å om du läste Klimakteriehäxans inlägg (https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2019/12/24-kronor-kontant.html) så är det glädjande att läsa att ”rktiga” pengar återinförs 2021…

  Just ja – bitcoin! Får minst tre bitcoin-mejl per dag i min skräppost. Tack och lov att Gmail stoppar in dom direkt i rätt ”mapp”.

  Vilken Syltsöndag! Tusen tack för den och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Här gäller fortfarande ”cash is king”. Det är över fem år sen vi var till Sverige och efter att ha läst Klimakteriehäxans inlägg så inser jag att det inte är mer än ett par år kvar tills vi kan åka dit på besök igen 😉

   Vi var ett stort gäng som åt på den där restaurangen och om jag inte minns fel så räknade vi ut summan vi skulle betala utifrån notan. Men oftast delar vi bara notan rakt av på det antal personer som är med, så stora skillnader i pris är det sällan så det spelar nån roll. Eller så ber vi om separata notor från början, det funkar också väldigt bra.

   Bitcoin kommer jag aldrig att förstå mig på. Och visst är gmail duktig på att sortera mejlen rätt 😀

 14. Jag har määängder med penningträd här hemma, det var från början ett men det gillade inte läget och släppte delar som jag stoppade i jorden igen. Synd man inte kan ta med sig en planta till Lidl och köpa mjölk för en.

 15. mycketyck skriver:

  Pengaträd i all ära. Jag hade hellre haft byxorna som pojken i berättelsen hade :). Men solen lyser och man får vara glad över det.

 16. Micke skriver:

  Vi använder bara mynt till att skrapa lotter här när släkten kommer med trisslotter som de absolut ska ge oss i presenter…trevligt att få…om man vinner 😉

  Jag är väl som bäst på väg bort helt från kontanter…orkar inte hämta ut..haha..hur som helst…ha det bäst nu.

  • Ama de casa skriver:

   Åh! Det är ju också ett sätt att föröka sina mynt – att skrapa fram dom! 🙂
   Jag gillar kontanter. Det blir liksom mer på riktigt då när man betalar 🙂

   Tack detsamma!

 17. orsakullan84 skriver:

  Hej!

  Hela min blogg har raserats över en natt/igår :(. Har fått hjälp av supporten som har webbhotellet men försöker få tag på wordpress utan framgång. Får se om jag någonsin kommer att kunna logga in igen. Tur att mina alla inlägg är kvar i alla fall, får sitta och försöka ta ner dessa. Eftersom du läser min blogg så lämnar jag ett spår med ny adressen så länge.

  Jag finns kvar men är just nu på annan plats. Brukar ju skriva relevant men vill informera om att jag inte försvunnit.

  https://orsakullan.home.blog/2019/12/08/nar-allt-skiter-sig/

  • Ama de casa skriver:

   Såg i morse att nåt hade hänt. Skönt att själva bloggen är räddad (läste ditt inlägg i nya bloggen) och hoppas nu att det där med inloggningen ordnar sig snabbt.
   Kram

 18. Susjos skriver:

  Vilket snyggt söndagsinlägg med skyltar och mynt! Å håller med dig, de där brunpengarna är tunga att bära med sig! Smart av butiken som man kan lägga i alla brunmynt, de blir ju en liten summa till sist ju! Penningaträdet är inte dumt att ha, undrar när sedlarna kommer?

  Ha en fortsatt trevlig 2:a advent!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Brunpengarna är onödiga. Förstår att dom nog behövdes i början när euron infördes när så många olika valutor skulle ”slås samman” till en och samma. Nu borde dom kunna skrotas vartefter ungefär som Sverige gjorde med sina småmynt.
   Jag väntar med spänning på en större pengaskörd 😀

   Tack detsamma!
   Kram

 19. Ditte skriver:

  Visst är dessa penningträd bra. Och Bosse säjer att vårt har levererat en del mynt. han har lagt dem i en sparbössa. Kul att ert också är produktivt. Kul tolkning av veckans temaord och Skyltsöndag. Och visst finns mynt i variation. Med många härliga skyltar.
  Trevlig adventskväll.

 20. Roliga myntspaningar! Det verkar som mynt är vanligare på era breddgrader än här hemma i Svedala.

  Själv var jag på en adventskonsert förra veckan men hade inte räknat med att det skulle tas upp kollekt (det var ju ingen ”vanlig” gudstjänst). Med i väskan var bara mobilen. MEN, se där, i ett litet fack i väskan låg det minsann guldmynt. Smart att alltid ha någon cash med sig. 🙂

  Gillar resonemanget att pengarna i burken är början på en miljon. Varför inte? 😉

  • Ama de casa skriver:

   Jodå. Här finns det mynt i parti och minut. Såg att även i USA hade mynten börjat sina. Förr om åren var det viktigt att spara quartrar för dom behövdes både här och där. Nu lyckades vi knappt göra oss av med dom – fick ju använda dom sista i vattenfallsspelet 🙂

   Oj! Tänkte inte på det… Hur blir det nu i kyrkokollekten när det nästan inte finns några ”riktiga” pengar i omlopp? Kanske kan man swisha till kyrkan? 😉

   Jomenvisst är det början till en miljon där i burken. Nånstans ska man ju börja 😀

 21. Ylva skriver:

  Ja, det är fel tid för hönan! Adoptera och skicka hit den! Vad förvånade våra höns skulle bli över en ny kompis! 🙂

 22. Ami skriver:

  Oh, nej! Det där trädet ger absolut inga sedlar….inga pengar över huvudtaget. Helt värdelöst 😉

 23. Biggeros skriver:

  Ja, har man tur kanske man kan pllcka en och annan öenny öå pennongaträdet. Att du plundra pengar från spargrisen trodde jag aldrig skulle hända=D
  Tänk så mycket mynt mant kan samla på sig…
  Otroligg att du har bildbevis på myntet=)
  Trevlig kväll och 2 advent!!

  • Ama de casa skriver:

   Vad fick dig att tro att jag plundrade spargrisen? 😉
   Många mynt finns det, men jag samlar inte direkt på dom – pengar är till för att rulla 😀
   Tack detsamma!

 24. Mynt är aldrig fel. Jag har dem gärna, fasr helst på banken. Penningträd är också fina.

 25. många pengar är det 😀 et är inte pojken med guldbyxorna då =)
  en aån där lycko brunn är väl inte dumt

 26. kajsalisasblogg skriver:

  Va har dom automater för pengar som inte finns? Struntar också i Bitcoin. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Ja, den automaten finns i ett köpcentra här i stan. Inte nog med att dom försöker luras med bitcoin-mejl. Här har dom helt klart tagit det hela ett steg längre… 😉

 27. paulamerio skriver:

  Hjälp, vilken nostalgi! Vattenfallsspelet! I finland finns ju myntspel lite överallt, nu har jag hört att man ska börja minska antalet då så många blivit spelberoende. Nå, hur som, när jag var barn och satt o drack te på förortskafeet på kvällarna då spelade vi detta. Hur spännande som helst! Penningträdet kanske man skulle skaffa, men då ska det vara euro den värper och inte svenska kronor! Underbart inlägg, tror jag måste googla mig in i spelautomatsvärlden snarast!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det roligt och spännande, vattenfallsspelet! Lockar fram speldjävulen också… Bara eeeen till så ramlar alla ned! Fast det gör dom inte.
   Det är bättre om det värps större valutor, och om det är eurosar så är det bra om inte karten ramlar av. Brunpengarna, alltså 😀

 28. Helen skriver:

  vilket perfekt och kul inlägg till temat. Kul att se huset som är avbildat på myntet i verkligheten och ett pengaträd skulle man haft :-). Fast bitcoins tror jag vi kan hoppa över.

  • Ama de casa skriver:

   Kanske ska man kolla in allt man hittar på mynt? Kan ju börja med att kolla in kungen idag, han lär ju vara på TV i alla fall 😀

   Dom där bitcoinsen fattar jag inte ett dugg av, så dom är det lika bra att hoppa över.

 29. Klara Ovidia skriver:

  Ama blandar och ger
  tänk så mycket i skyltar och temaord vi här ser
  ja, visst jag ler ler
  och tänker att nästa söndag visar hon mer
  Tid att önska fin nästa den tredje advent
  då jag är lite sen om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: