Skyltsöndag – ren

 

Så var det dags för Skyltsöndag med BP igen och ännu en gång blir det en kombi med Sannas Weekly Photochallenge där veckans tema är Ren.

Alla bilder kommer även denna vecka från vår pågående resa.

Även fast vi befinner oss på resande fot så kommer inte Ama undan sina plikter.

1

Kläderna måste hållas rena. Den bortre maskinen är en torktumlare där våra kläder snurrade runt då när kortet togs. Dom blöta kläderna oppanpå var inte våra, dom låg i kö och väntade på att maskinen skulle snurra klart. På skylten innanför locket på tvättmaskinen närmast i bild fanns tydliga instruktioner hur man skulle bära sig åt. Till och med Ama fattade.

2

Man skulle köpa tvättpolletter i maskinen vid väggen märkt ”Tokens”. Man kunde nästan tro att det var Amas manick med tanke på namnet.

Man kunde köpa tvättmedel också, men där fick dom tji! Ekonomiska Ama hade såklart med sig tvättpiller från Spanien. HA!

3

Det var andra saker än kläder som skulle hållas rena – själva fartyget, till exempel. Här skurade dom väggen runt ankarluckan…

4

… och här spolades styrbordssidan av båten. Det blev rent och fint.

5

Inomhus behövdes det hållas rent på golven och Ama var glad att det aldrig är hennes uppgift. Hemma är det alltid Anders som fixar dom golvrelaterade uppgifterna, men här smet även han undan. Bra gjort av dom att sätta upp en varningsskylt för själva dammsugaren – läskiga grejer dom manickerna…

6

I flygplans/helikopterhangaren behövde dom långskaftade rengöringsmojänger. Både flygplan och helikoptrar är rätt höga.

7

Men dom hade tydligen rengjort för mycket? Ama – språkexperten – tror att dom hade glömt två prickar över o-et? Det skulle nog ha stått ”För Rent”. Vad rymden hade med saken att göra, det har Ama ingen aning om. Ni får fråga den som gjort skylten.

8

Om man hade en smutsig fisk kunde man göra den ren på det där stället.

9

Behövde man rengöra sig själv så kunde man duscha i dom där fräna duscharna som låg precis ovanför en fin surfingstrand. Sen fanns det tydligen allmänna toaletter där bak där dom visade shower? Jomen då blir det väl roligare att gå på toa, kan tro.

(Men bara för att det handlar om tråkig rengöring det här inlägget, så behöver det väl inte vara så fasligt grått? Skärpning Ama!)

10

(Sådärja. Lite mer färg). Inne i såna där affärer brukar det finnas rengöringsgrejer för huden. Ama är novis på sånt och nöjer sig oftast med tvål och/eller duschkräm och vatten. Tog därför en översiktsbild så kan ni leta upp det ni önskar själva. Smart va? (Dessutom började personalen titta lite misstänksamt på Ama där hon smög omkring med kameran bland hyllorna).

11

Nu blev det helt plötsligt väldigt färgglatt! Den här typen av rengöringsmedel är Ama genom sitt yrke betydligt mer van vid och kunnig om. Hon har i alla fall sett nåt liknande förut… Minns att det fanns en häst i stallet i Amas barndom som hette Ajax, det var nog därifrån AHA-upplevelsen kom.

12

Man ska hålla rent och fint omkring sig. Nuförtiden får man inte bara se till att man kastar bråten i ett sopkärl, nej, man ska kasta grejerna i rätt sopkärl också. Inte helt lätt alla gånger.

13

Här var det en annan variant. Vad är skräp och vad är återvinningsbart? Och kan man verkligen slänga allt som är återvinningsbart i en och samma tunna? Frågorna hopar sig.

Den där symbolen upptill på den röda tunnan…

14

… den här alltså. Den fick Ama att tänka på en braig slogan som kanske förekommer än? ”Be a Tidy Kiwi” fick nämligen Ama att tänka på ”Håll Sverige Rent”. Minns när vi alltid var ute med skolan en dag på våren för att plocka undan det skräp som hade gömts i snö och kommit upp i tö. En jättebra grej som fick dom flesta i min generation att vara noga med att använda soptunnor i alla lägen.

15

Här tyckte Ama att det var bra att det var förbjudet att slänga hundar i soptunnan. Visst ska man hålla rent, men det finns ju gränser…

Till slut vill Ama berätta att hon har letat efter en ren hela veckan, men det djuret är alls inte lätt att hitta här på södra halvklotet.

Det närmsta hon kom var detta:

16

En älg. I och för sig ett hjortdjur, men ändå inte helt rätt. Fast å andra sidan är själva koppen ren. HAHA!!! 

Okej. Den var dålig så det är nog likaså bra att sluta nu.

Gomorron!

64 Responses to Skyltsöndag – ren

 1. farfar hebbe skriver:

  Oj skyltsöndag,då skyltar jag med att jag kom först.Grattis Hebbe..Haé Kram.

 2. Znogge skriver:

  Ja, det är viktigt att ha det rent och snyggt omkring sig. Jag minns kampanjen ”Håll Skåne rent” som fick tillägget ”släng skiten i Småland”. Nu gjorde jag inte så utan använde papperskorgen vilket på tok för många barn har svårt för i dag. Varför kan jag inte begripa…

  Ha en fin söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Det var faktiskt en rolig tilläggskampanj där 😀
   Jag tror det är dags att skicka ut ungarna på städning igen så dom fattar att det faktiskt är nån som måste ta upp skiten. Vilket landskap det nu än har hamnat i…

   Tack! Fast nu har vi måndag här. Tidig sådan också solen har inte ens gått upp…

 3. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama!
  Joo, ”håll Sverige rent” kommer jag också ihåg, men det verkar ha kommit lite på skam.
  Ändå ligger vi betydligt bättre till än Spanien. Jag kan inte begripa varför EU, som blandar sig i det mesta, inte tvingar Spanien att införa pantsystem på flaskor och burkar, gärna på cigarettfimpar och cigarettpaket också!

 4. Anki skriver:

  Visst minns jag ”Håll Sverige Rent!” – och jag tror det behövs en ny sån kampanj!
  Himla bra skyltat som vanligt och snyggt att få in Sannas tema också! Bra jobbat Ama!

 5. Robert skriver:

  Känns som du är en mästare på att fånga upp lustiga skyltar med ologiska budskap. 😉

  Gomorron! 😀

 6. friochlycklig skriver:

  Man ska sluta när man är på topp sägs det……och det lyckades du med (nästan 😉). Kram 😊

 7. Geddfish skriver:

  Härlig, rolig och ren skyltning i glada färger! Av någon anledning har jag en rengöringsskylt i min blogg? Utan att delta i temat REN.
  Trevlig söndag 😀

  • Ama de casa skriver:

   Det blev lite väl grått där ett tag, men sen kom det lite färg i alla fall 🙂
   Det är kul att kombinera, fast denna gång glömde jag länka inne hos Sanna, så jag deltog nog inte heller på riktigt… 😉
   Tack! Fast nu är det måndag 😀

 8. "LillaSyster" skriver:

  Tvål och vatten är bäst till hela kroppen! Sen kör jag mirakeltrasor till resten ibland med en droppe yes. Ett mycket snyggt och rent inlägg. Jobbigt att tvätta båtar, skönt att slippa det. Tvättmaskinen snurrar även idag och i ugnen finns en långpanna med kåldolmar, snart lunch! Ha en bra dag på blöjan den blå 😀

  • Ama de casa skriver:

   Tvål och vatten funkar bra, det tycker jag med 🙂 Mirakeltrasor använder jag med, fast inte på mig själv 😉
   Att tvätta båtar eller helikoptrar verkar väldans jobbigt… Tvättmaskinen snurrar ofta hemma. Inte lika ofta när vi är på resande fot och skipper tvätta lakan och handdukar och sånt. Fast när vi campade i tält fick man ta dom grejerna också. Ännu en fördel med hotellcamping 😀
   Mmm… Kåldolmar är så himla gott!
   Tack så mycket och du får ha en fin kväll!

 9. yfronten skriver:

  Oj, vad många rengöringsmedel! Idag sa maken att jag ska leta efter en ny rengöringsskrapa (eller vad det kan heta) på ICA. Jag tänker inte cykla med ett långt skaft, men det ska tydligen finnas bara själva skrapan. Vi får väl se. Jag såg en cool tjej som sjöng igår, som påminde mig om dig. Samma frisyr, kolla bandet Bara oknytt i dagens blogginlägg. 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Låter klokt att inte cykla med ett långt skaft, själva skrapan är det nog ingen fara att ta med på hojen 🙂
   Kollade in tjejen och såg ingen stor likhet. Kanske för att jag inte har fått upp ögonen ordentligt såhär på morgonen. Klockan är ändå bara kvart i sju… 😀

 10. Sarah skriver:

  Så bra att det var lätt att förstå sig på tvättmaskinen 🙂 Alltid skönt när alla ens kläder är rena och fräscha 🙂

 11. åsa skriver:

  Att slänga sitt skräp i rätt behållare är inte alltid det lättaste, för ibland begriper man inte ens hur det är tänkt… och tyvärr är våra återvinningsstationer väldans dåligt underhållna så det kan ligga drivor av skräp överallt.

  kram

 12. bpz3 skriver:

  Stor eloge till Nya Zeelands försök att göra roliga återvinningsstationer och inte minst duschar i form av surfbrädor. Lyckat tycker jag.
  Sedan undrade var rensningsstationen för fisk fanns – i köket på kryssningsfartyget, eller?!
  Sedan reagerade jag på att det down under precis som i England fortfarande finns blekmedel att köpa. Nåt jag iofs saknar, då det verkligen fungerade på gråa plagg som sen blev vita igen. Men ur miljösynpunkt är det ju nästan en katastrof.
  Som vanligt världens roligaste bidrag till kombon. Tusen tack för det och länken:-)

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det trevligt när dom gör sopstationerna lite mer skojiga! Duscharna passade väldigt bra in där vid surfstranden också.
   Fiskrensningsplatsen fanns vid campingen med den fräna husvagnen på Tauranga. Ut i köket på båten har jag inte vågat mig (annat än på den visning för nån kryssning sen).
   Jag har mest röda kläder och då behöver jag inget blekmedel. Dom vita går bort eftersom alltid av nån konstig anledning brukar anta en rosa ton… 😉
   Tack själv, BP! 🙂

 13. Micke skriver:

  Du får allt ha en liten kurs för dem i stavning…helt klart 😉

  Ja tvätta måste man ju, men mina resor brukar inte bestå av längre sådana än en vecka max så då släpar man ju hem skitiga kläder och tar det där…men vid längre bortavaro får man ju göra annorlunda.

  Renlighet är ju en dygd 😉

  Ha det bäst nu.

  • Ama de casa skriver:

   Bra idé där med stavningskursen. Ska fundera på saken… 😉

   På längre resor är det nödvändigt att tvätta under resans gång. Som tur är så finns det tvättomater på motell/hotell/skepp så man slipper bli ruinerad av att överlåta tvätten till andra.

   Visst är det så! Inget kul med smuts 🙂

   Tack detsamma!

 14. Oj så mycket rent. På tal om det… Jag måste gå och byta lillemans blöja så även han blir ren. Vi ses!

 15. surridurr skriver:

  Hhahahahaha, det var en bra skyltsöndag. Min första tanke var ”var fasen ska Ama få tag på en ren ute på den här resan”….!
  Kram

 16. Ditte skriver:

  Mycket rent var det här och i variation. Och häroiga skylatr från er pågående resa. Tackar! Extra roligt med Nya Zeelands färgglada behållare. Tänkte som BP på dessa blekmedel men miljötänket har ännu inte nått ”worls wide” . Och tvätten blir ju ren. Undrar förresten om klorin finns kvar i Sverige. Men bra var det. Ska kanske titta efter…
  Ha det fortsatt fint.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂
   Miljötänket i Sverige har nått betydligt längre än i större delen av resten av världen. Jag tror inte att klorin finns kvar? Tycker mig ha läst det nånstans…
   Tack igen, och ha det bra ni med!

 17. engstromemmas skriver:

  Härligt inlägg, här blev man verkligen uppmanad till att ha det rent omkring sig! 😀

 18. MariArne skriver:

  Oj en förlorad dag och lite husmorssysslor! Aukland minns jag knappt på vår resa i Nya Zealand. Nu finns det mycket att uppleva. Forsätter ni i er skuta eller reser ni vidare på egen hand? Hoppas ni får se Napier, Roturoa och Wellington. Älskade norra NZ men även södra var fin med glaciärer, höga berg och fantastiska vyer. Kram på er från ett soligt Torrevieja

 19. paulamerio skriver:

  Här i byn som Gud glömde har vi fortfarande Håll byn rent.dag varje vår. Men osedvanligt mycket rengöring du h ittade. Ger klart godkänt för älgen! Här har man pangat på dom en hel vecka så det finns knappast några kvar annat än i slaktboden. Fiskrensningsbordet var intressant, det måste alltså gå att fiska över bord, jisses vilken lång lina man måste ha! Dina rengöringsbilder ser så exotiska ut , men det fanns ju även välbekanta Ajax!

  • Ama de casa skriver:

   Bra att ni har det ”evenemanget” kvar! Nytta med nöje, för jag minns att det var kul med en utedag med kompisarna trots att det handlade om att plocka skräp.
   Oj. Då är det bäst att du håller dig borta från svampskogen ifall dom håller på att panga älgar…
   Fiskrensningsbordet hittade jag på en camping iland. Har inte sett nån som fiskat från vår skuta… 😉
   Ajax är nog väldigt internationellt. Mitt favvodiskmedel Yes heter Fairy utanför Sverige, i alla fall på dom ställen där jag har letat efter Yes 🙂

 20. Alltså huuuu för rengöring. Menar då städa. Ställde i dag undan dammsugaren, hade använt den till att suga ur luft ur sådana där förvaringspåsar. Enda vettiga och nästan lite roliga med en dammsugare. Sluuuuurp och så blir det jätteplatt! Sedan lägger jag det i garderoben och så släpper förseglingen och det trycks fast och jag har ett h-e att få ned det sedan igen.

  Surfduscharna var hur snygga som helst och jag fick också plocka skräp en dag om året i skolan. De borde införa det i Spanien.

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar också dom där ”dammsugarpåsarna” för klädförvaring, täcken mm. Dom tar så liten plats då och dessutom är grejerna skyddade från fukt och mögel. Vi förvarar sånt nere i garaget och där kan det vara bra fuktigt ibland.

   Skräpplockning en gång om året (minst!) borde vara obligatoriskt överallt.
   I Kenya såg vi fångar som gick på stranden och plockade skräp. Dom såg glada ut, var väl kul att få komma ut i friska luften kan tro.

 21. Susjos skriver:

  Snygga skyltar och visst fick du med ”ren” också, dock i form av en älg, haha, vilket underbart glas!
  Å städa bort hundar är väl att ta i!
  Om du googlar på ”Håll Sverige rent dagen” så ser du att den var den 21 september i år (vår bröllopsdag ju!), det kämpas alltså fortfarande för ett skräpfritt Sverige!

  Snyggt skyltat från er resa!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Man tager vad man haver, så renen fick bli en älg, det var ju ändå hälg 😉
   Åh! Vad bra att kampanjen fortfarande lever! Vi var alltid ute på våren efter snösmältningen, men huvudsaken är ju att det fortfarande kämpas mot skräpet.
   Kram

 22. Klara Ovidia skriver:

  Hittar ordet oppanpå, och säger att oppanpå två tema har du gjort rena skyltar! Minns håll Sverige rent – och jag minns från min norska skoltid Operasjon Dagsverk som dagen då vi höll Norge rent. Vid bild nummer 12 fick jag mig en vacker synvilla, kullen i naturen ligger just över taket på återvinningskärlen 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Vi hade också operation dagsverke. Fast då samlade vi in pengar. Det fanns ett fåtal ”evenemang” men dom flesta elever från alla skolor gick omkring med sparbössor på stan och tiggde. Det var fler ”tiggare” än ”vanligt folk” ute på stan. Måste ha varit hemskt att ha bestämt sig för en shoppingdag den dan… 😀
   Den var fin den där kullen fast jag är glad att jag bara behövde gå upp en bit på den 😉

 23. haha, jag har samma tema 😎

 24. Anneli Häggkvist skriver:

  Ha..ha..ha! Vilket härligt inlägg 🤣 du är fenomenal!

 25. Lars skriver:

  Ajax? Hm, låter bekant. Kan det möjligen ha varit ridhuset i Skelleftehamn? Jag var där några gånger för en herrans massa år sen och de hästar jag red hette Flying och Sanjou (stavning?). Men visst fanns det också en kuse som hette Ajax? Har för mig att en medlurad klasskompis red på den vid något tillfälle.

  • Ama de casa skriver:

   Men OJ vad kul! Visst var det Ajax i Skelleftehamns ridhus som jag menade 😀 Var inte där så mycket eftersom vi hade våra hästar i Byske, men några gånger var jag där. Ajax var min klasskompis favorit 🙂
   Minns du Sten och Åke också? Tvillingarna som var där och hjälpte till. Hängivna supportrar till Skellefteå AIK 😀

   • Lars skriver:

    Så kul att vi pratade om samma häst! Jag fick tyvärr för mig att börja rida mitt i vintern och det var bara SÅ JÄKLA KALLT i detta ridhus att jag slutade ganska snart. Och att kalla det ”rida” är kanske att ta i. Jag skumpade runt, runt i ridhuset på sadeln med någon hästtokig äldre tjej som sprang runt med hästen i grimman. Det här måste ha varit omkring 1969-1970. Förmodligen hade jag läst någon Bill & Ben eller kanske var det Ivanhoe som fick mig att vilja rida, men vad det än var så tog den västerbottniska vinterkylan slut på alla såna tankar tämligen omgående. Huvaligen!

   • Ama de casa skriver:

    HAHA!!! Vilken underbar anledning till att börja rida! 😀
    Själv började jag rida eftersom jag fick en häst av pappa innan jag ens hann önska mig en. Var väl en sisådär 5 – 6 år gammal. Jag alltså, hästen var yngre 🙂
    I ridhuset i Skelleftehamn var jag nog ungefär samtidigt som du. Slutet 60, början 70, nånstans.

    En sak som förvånar mig är… HUR TUSAN lyckades du räkna ut att det var just den Ajax-hästen? Jag är impad 🙂

   • Lars skriver:

    Jag hade naturligtvis läst att både du och Anders kommer från staan och jag hade förstått att vi var ungefär samålders, så hur många hästar med namnet Ajax kunde det egentligen finnas under den tidsperioden i det området? Elementärt, som n’Sherlock skulle ha sagt. 🙂

   • Ama de casa skriver:

    Det grejade du bra, Watson 😀

 26. Karin Eklund skriver:

  Oj, vilket ljuvligt inlägg med mycket, mycket att titta på ; att läsa och att fröjdas åt, för det är ju både skämtsamt och skyltsamt och renligt och roligt. Tack Ama! Har inte hunnit in här tidigare men nu ska jag ta igen det och läsa ditt inlägg en gång till!
  Ha det fortsatt bra på resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: