Ännu en försvunnen dag

 

Vi har varit ute och guppat på havet rätt länge nu.

1

Sett många soluppgångar…

2

… och ännu fler solnedgångar. Egentligen har dom nog varit lika många som soluppgångarna, men nedgångarna är lättare att fånga på bild av nån anledning. Just denna solnedgång var vid en konstig tid – sju och femhundratre? Nåja. Solen gick ned i alla fall.

3

Det har under resans gång bjussats på ett helt gäng med sovmornar.

Ama är sååå tacksam för det, men till slut straffar det sig:

4

För nu har vi korsat datumlinjen, vilket gjorde att vi – hux flux! – förlorade en hel dag.

När vi gick och la oss igår kväll var det lördag, och efter att ha sovit en helt vanlig nattsömn vaknade vi upp på en måndagsmorgon.

Söndagen den 13:e oktober 2019 fick vi aldrig uppleva.

5

Datumlinjen är den där något förvirrade linjen som går rakt (nåja) ned genom Stilla Havet. Ama tog bilden på ett föredrag som Dr Tom höll 2017, förra gången som vi slarvade bort en dag. Föredraget skulle ge svar på ”Vad är datumlinjen och varför finns den”.

Tyvärr hade han en väldigt monoton stämma, så Ama somnade oftast på föredragen, men ett par saker hann hon i alla fall uppfatta.

Att linjen inte är rak beror på att vissa länder vill ha samma datum som sina kompisländer även om dom råkar befinna sig där datumlinjen egentligen borde ha varit, och andra vill ha samma datum som dom länder som dom har mest handelsutbyte med.

Den icke-raka linjen orsakar också att det ett par timmar varje dag finns tre datum samtidigt här på vår jord.

Jodå.

Här är förklaringen till detta:

6

Komplicerat? Ja. Ama har funderat mycket på detta och ändå inte blivit särskilt mycket klokare trots att två år av eftertanke har gått.

Den här gången hittade hon en något mindre krånglig version, så här kommer den populärvetenskapliga förklaringen:

3

Något enklare att förstå, även om den är på utrikiska så är det inte rena rama grekiskan,

Men man kan säga som så: Före vi passerade datumlinjen låg vi 13 timmar efter er i Sverige. När vi åt frukost var ni redo för kvällsmaten samma dag. Nu ligger vi 11 timmar före er. Så när vi snart ska äta frukost så intar ni ert kvällsmål igår.

Vi har alltså måndag nu, medan ni fortfarande har söndag.

Trots den tappade söndagen så lyckades Ama klämma in en Skyltsöndag i förra inlägget. Om Ama får säga det själv så är det inte illa att lyckas med en skyltsöndag trots att den dagen inte fanns för vår del.

Men visst var det klantigt av oss ändå! Att tappa bort en dag i självaste födelsedagsmånaden? Snacka om dålig planering att åka västerut över datumlinjen just i oktober! Eller när Ama tänker efter så var det kanske en synnerligen bra planering från Anders sida…

Nåja. Det var väl ändå en himla tur att det var den 13:e oktober som försvann och inte den 11:e, för då firade Ama rejält…

4

… och fick till och med skumpa av kaptenen. Jajjemensan! (Egentligen vann vi den på vårt hyttnummer på en kaptenstillställning, men Ama är övertygad om att den lottningen var riggad av kaptenen på grund av Amas fyllårsdag).

Gomorron!

30 Responses to Ännu en försvunnen dag

 1. "LillaSyster" skriver:

  Klart att det var en present till dig, men så taskigt att sno en söndag. Du som behöver dina vilodagar =) Himmel och pannkaka vilken resa ni gör! Tack för att vi får följa med!

 2. Mamma c skriver:

  Inte för att jag blev så mycket klokare av din förklaring av datumlinjen, men en jäkla tur att det inte var den 11 som försvann i alla fall. Klart att det var en riggad lottdragning 😀.
  Nej nu ska jag hoppa i säng och sova.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Jag fattar inte själv riktigt, men har funnit mig i att vi missade en dag… Hade det varit den 11:e som försvann hade jag nog blivit mer upprörd 😉
   Suss gott!
   Kram

 3. surridurr skriver:

  Ja det där med datumgräns är krångligt. Och att som för er förlora så många timmar hux flux. Haha kaptenen där var nog väldigt sugen på att få skåla med Ama.
  Kram

 4. åsa skriver:

  Skrattar när jag läser Din förklaring om dagar och datum och söndagen som försvann… förstod nog inte men jag begriper ändå att Ni plötsligt ligger före trots Ni låg efter 😀

  Försökte förklara för J vad som var roligt men han begrep ännu mindre än mig 😉

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag förstår inte riktigt heller… Att jag försöker förklara när jag inte riktigt förstår är kanske dumt? 😉
   Jo. Nu ligger vi före – weehooo!!! Jag gillar när jag leder 😀
   Kram

 5. farfar hebbe skriver:

  Men du,vilken förbaskad tur att ni inte korsade den där rackarns datumlinjen,när du fyllde,annars hade du ju inte fyllt,hu hemska tanke..Säger Grattis igen för säkerhets skull..Haé Kram.

 6. Ja jag tänkte just, tänk om du hade missat en födelsedag! Hur hade det blivit då, hade du blivit ett år äldre eller fått behålla åldern ett år till. Och då, nästa år vad händer då? Blir du ett eller två år äldre på en gång?

  Datumlinjer är verkligen inte att leka med, det kan bli riktigt rörigt!

  • Ama de casa skriver:

   Det hade ju varit förskräckligt att förlora just den dan! Vad hade hänt då? Krångligt nog att försöka förstå sig på själva datumlinjen, men vad händer med den förlorade dagen??? Det sa aldrig den där föreläsaren nånting om. En himla tur att kaptenen inte hade så bråttom så vi tappade bort den där dagen ett par dagar efter fyllårsdagen 😀

 7. bpz3 skriver:

  Ärligt talat visste jag inte ens att en sådan datumlinje fanns. Lika bra det, för jag förstår inte varför den ska finnas. Så mycket för texten på skyltarna du visade;-) Hur var det med min hjärna nu igen;-)
  Att du under rådande omständigheter la upp en Skyltsöndag är otroligt. Antar att någon av er har en klocka/mobil med sig med den ”riktiga” tiden för Spanien/Sverige.
  Stort GRATTIS till vinsten. Bra tajming där:-) Åsså skrattade jag gott åt din fina klänning som jag inte sett förut och de passande sandalerna till – hahaha:-)

  • Ama de casa skriver:

   Det visste du inte heller då för två år sen när jag skrev om den förra gången 😉 😀
   Jag kan nästan (men bara nästan) fatta att det finns ett behov för en sån. Hur ska man annars kunna fira nyår först och sist på jorden? 😉
   Anders är ansvarig för tidsomställningen i alla våra manicker. Utom på bloggen då, där jag helt sonika struntar i att tiden (och nu även datumet) ändras titt som tätt. Så Sverigetiden ser jag på datumstämpeln på kommentarerna. Eller så kollar jag helt enkelt med Google. När det var 12 timmar som skilde var det ganska enkelt ändå.
   Har ett par andra ”finare” skor (som ändå är köpta på en kinabazar) men sandalerna är sååå mycket bekvämare och bekvämligheten går först för mig 🙂

 8. Trevligt med gratis skumpa 🍾🥂 jag har svårt att vrida klockan rätt ⏰

 9. Janne skriver:

  Haha, nu var det minsann inga apor som hamrade dig i huvudet.

  • Ama de casa skriver:

   Jodå. Dom är där och hamrar lite när det kommer till att det kan vara tre datum samtidigt… Men sen läser jag den populärvetenskapliga förklaringen och nöjer mig med den 😀

 10. farfar hebbe skriver:

  Mors.Klart ni får det svalare ni är ju på väg mot söder,,där nere ligger ju sydpolen,där är det inte så varmt.Men ni strandar ju i Auckland,där är det väl varmt.Haé Kram.

 11. farfar hebbe skriver:

  Morsning.Den godaste fiskplankan jag ätit var på Hotell Dorotea för många år sedan.(Fjällfiskplanka) det var Röding.Kock var Hubert Förster.(Han var den förste Tv kocken) Som ung fick han uppleva andra världskriget.Senare i livet arbetade han som kock i Stockholm på både Grand Hotell och Operakällaren innan flyttlasset bar av till Dorotea 1973.Haé Kram.

 12. Anneli Häggkvist skriver:

  kl 7:503 😀
  Att den linjen fanns visste jag 🙂 men att det funkar på detta viset hade jag nog inte tänkt på …Vilken tur att de inte stal fyllårsdagen för dig 😀 Applåder och visslingar för att du lyckades pricka in Skyltsöndagen!! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Konstig tid, va? 🙂
   Jag hade inte heller tänkt på det förrän vi passerade datumlinjen förra gången. Och visst hade jag tur! Hade ju varit väldigt snopet att missa själva höjdardagen i oktober 😉

 13. Om man ser till att åka över den där linjen var gång man skall till och fylla år, blir man inge äldre då tro ? 🙂 🙂

 14. skåningen skriver:

  Oh!! Vad snurrigt vilken datum och morgon det var!!
  Jag önskar er en vanlig bra vecka!
  Kram!

 15. Anki skriver:

  Hm … det var visst här någonstans jag förlorade kontakten! Min WP har inte uppdaterat din blogg hos mig – den har helt fräckt tagit bort dig! Men … lugn, bara lugn – du är tillagd i listan igen!
  Snurrigt det där med datumlinjen – tur att din födelsedag inte försvann! 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Blev väl för förvirrat med den där datumlinjen… Konstigt med den där… Men att ta bort mig? Det var bra fräckt 😉
   Kul att jag är tillbaks igen 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: