Broarna runt i Bratislava – och ett UFO!

 

Här har Ama fångat hela rubriken i en enda bild:

1

UFO-t är det som sticker upp på andra sidan av den första bron och bron en bit bortanför är den vi använde oss för att få till ”broarna runt”.

Så egentligen kan ni sluta läsa nu. Fast om ni vill hänga med på turen så kan ni fortsätta. Jamen kom igen nu – det är nyttigt med motion!

2

Vi kom fram till den första bron och gick över den på gångvägen som låg ett snäpp nedanför bilvägen.

3

Väl framme på andra sidan så fanns det en hiss innanför den där fina graffitimålningen. Det var Ama glad för.

4

Vi tog oss direkt upp till utsiktsplattformen som låg 95 meter upp (undrar just hur Ama kommer ihåg det?). Fast sista biten fick man allt knata i en trapp.

5

Där uppifrån hade man en fantastiskt fin utsikt över stan…

6

… och en väldans fin vy över slottet.

Jodå, det var en väldigt fin utsikt…

7

… och en hjärtlig plats.

8

Sen tog vi trapporna ända ned.

9

Ja, ända ned till restaurangdelen där hissen fanns. Det fanns även en bar, men vi beslöt oss för att vänta med att fylla på vätskenivån tills vi gick genom parken på väg mot nästa bro.

10

Man kunde gå utanför glasrutan på den där kanten, fastspänd i en lina. Då skulle man tydligen få den bästa utsikten.

11

Men Ama nöjde sig med utsikten från damtoan, som turligt nog befann sig på insidan av glaset. Ama var lite orolig att det skulle komma nån Stalker i en lina utanför fönstret medan hon… pudrade näsan, men nån sån såg hon inte till den här gången.

12

När vi kom ned igen via trappen hissen så tog vi sikte på en gångväg genom parken. Den var i och för sig väldigt grön och fin, men nåt vattenhål såg vi inte till.

13

Den gröna bron som vi traskade över för att avsluta vårt ”broarna runt” och komma tillbaks till stan hade ett väldigt läckert fackverk. Ama verkligen älskar broar!

14

Från bron hade vi ännu en fin vy över vårt nästa mål – slottet.

Men var sak har sin tid…

15

… för vid brofästet på andra sidan hade Bratislava – precis som Wien – trevliga sandstränder med barer utmed Donau, och vid det laget var vätskenivån verkligen låg.

Slottet fick vänta till en annan gång. Precis som här i bloggen, faktiskt, inlägget är i vanlig ordning redan på tok för långt.

Gomorron!

50 Responses to Broarna runt i Bratislava – och ett UFO!

 1. Riktigt fina bilder på broar!

 2. Yvonne skriver:

  Godmorgon, fina broar men jag är glad jag slipper gå över dem. Gillar inte sånt 🙂 . 95 m uppåt är nog inte heller tänkt för mig som är höjdrädd. Bra att det fanns en bar så ni kunde få i er lite vätska, alltid bra med vätska.

  Ha en fin lördag säger jag från ett mulet, risk för regn är 100% och +16 gradigt Åkersberga. Skööönt ! Regnet behövs sägs det så även det får man gilla.

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Jag gillar broar och är inte rädd att gå över dom. Oftast inte, men det finns undantag:

   Det är jag med vit tröja där mitt på bron. Det var inte ens ”allt för bloggen” som gällde, för det var på Irian Jaya (indonesiska delen av Nya Guinea) år 1993. Då var inte ens bloggen påtänkt.
   Så här såg den ut då när man skulle börja gå:

   Vet egentligen inte vad det var som fick mig ut på den där bron… Hade inte ens ett ärende på andra sidan 😉

   Ha en fin lördag ni med! Här är det nog ingen risk för regn och just nu har vi… 30 grader ute i skuggan. Kommer nog att bli ännu en klibbig dag.

   • Yvonne skriver:

    Jisus, nästan svimmade när jag såg bilderna, tycker inte man kan ens kalla det för en bro, ett ruckel är bättre ord 🙂 . De skulle nog kunna erbjuda mig en miljon eller mer, skulle inte ta ett enda steg ut på den där sk bron. Kommer att drömma om den i natt och det blir nog inga ljuva drömmar, ha, ha, ha.

   • Ama de casa skriver:

    Sorry att jag kanske gav dig mardrömmar, hoppas du har sovit gott ändå 😀

 3. Robert skriver:

  Såg ut som en ovanligt stabil bro det där jämfört med vad man brukar se i bloggen. 😉

  Gomorron! 😀

 4. Mamma c skriver:

  Kan hålla med att broar är vackra men jag är inte så förtjust att gå eller åka över de när de är skyhöga.
  Kram Carin

 5. Znogge skriver:

  Visst är det något speciellt med broar och det är härligt att gå över dem. Fanns många fina i Budapest. Även vi behöver passera en bro varje dag för att komma hem men den är inte så imponerande stor 😉

  Ha en bra lördag!

 6. Ami skriver:

  Vilken utsikt över den vackra staden!
  Kram

 7. Vilken lattjo utsiktsplats! Misstänker att om man med lina tagit sig utanför glaset har man nog mindre intresse av vad som försiggår på insidan så man kan nog lugnt pudra på! Och det är nästan så att om har de tagit sig ut där så puder samma om de tittar in, det är de nästan värda. Om det nu ska vara något att se när man pudrar.

  Gillar att de satt upphänglåsehjärtat. Antar att det byts ut med jämna mellanrum. Eller att det knipsas fritt lite då och då. Kanske något för Anders? Han brukar ju gilla att gå lös på saker och knipsa så inget finns kvar.

  Ha en härlig lördag! Ska rota runt efter godisskålen senare. Måste diska ur den först bara, den har nog blivit lite dammig efter att ha stått framme tom i två veckor.

  • Ama de casa skriver:

   Det var onekligen ett något annorlunda torn. Gillade både tornet och utsikten. Om det kom en knallandes förbi utanför fönstret så hade dom nog blivit skrämda av synen skulle jag tro, det gör det ju extra bra att det inte dök upp nån Stalker 😉

   Det kanske inte har suttit där så länge, hjärtat? Tycker det vore elakt att knipsa bort dom där låsen. Det hade dom gjort i Benidorm utefter ett trappräcke:

   Till vänster med lås och till höger utan nåt år senare. Taskigt gjort! I och för sig hade dom bytt räcket, men dom hade ju kunnat låta det gamla vara kvar också. Jag tror att Anders mest gillar att knipsa i levande saker… 😉

   Ser fram emot godiset!
   Ha en härlig lördag ni med 🙂

   • Problemet med låsen är ju att de blir tunga. Det var ju någon bro som det till slut blev en fara, att det skulle säcka ihop. Jag tänkte att det vore ju gulligt om de tog hela hjärtat och satt det det någon annanstans när det var fullt. Skulle vara fint att sätta upp i en park, till exempel.

   • Ama de casa skriver:

    Ja i det läget att det är fara för ras, då kan jag tycka att det är helt ok att knipsa bort det hela… Men i Benidorm hade dom gott ha lämnat det gamla räcket med låsen där. Fint tycker jag!
    Om dom flyttar hjärtat hoppas jag att dom sätter nån notering om vart dom gjort av det på den gamla platsen. Så dom som kommer tillbaks och ska vara lite nostalgiska kan hitta det igen 😀

 8. surridurr skriver:

  Tack för en rundvandring på broarna. Det var nästan så jag fick svindel då jag tittade på fotot som tagits så högt upp där. Fick nästan lite ångest för att ni skulle gå ut där också. Tack för att ni höll er inomhus där. I den där restaurangen högt upp med alla prydliga, fina dukar skulle jag inte våga fylla på vätskenivån, eller stoppa något ätbart i mig. Det är ju som gjort för att spilla något på duken.
  Så många fina foton det blev.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Anders tyckte att den där vandringen på kanten med säkerhetslina var lite för fjantigt. Jag höll med (och tackade gudarna för att han tyckte så 😉 ).
   I bardelen hade dom inga såna där fina dukar, så där hade det gått bra. Såna där dukar är nästan lite magnetiska av sig när det kommer till att dra åt sig spill…
   Kram

 9. Annica skriver:

  Är bron för hög är det bara obehagligt att åka/gå över. Helst om det blåser mycket 😦
  Annars kan broar vara fina 😉
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Bara dom inte är för smala broarna så är det ganska ok att dom är höga också. Fast inte alltid. Dom här motorvägsbroarna i Brasilien tyckte jag var läskiga:

   Som tur var fattade jag inte att dom hade sett ut så under tiden vi åkte på dom. Bilden är tagen först efter vi åkt över dom. 🙂
   Kram

 10. åsa skriver:

  Utsiktspromenad utanför byggnaden i en lina känns som överkurs men ändå förväntade jag mig bilder på Anders som befann sig utanför fönstret 😀

  kram

 11. skåningen skriver:

  Oh Så högt uppe ni var!!
  Svar…Ibland så tror dom att man har gjort,sagt något .Bäst är att följa apornas exempel.
  Ha en bra dag!
  Kram!

 12. Marie skriver:

  Oj så många broar….
  Kram

 13. Augusta skriver:

  Fina bilder från en stad jag aldrig besökt. Ännu 😀 Tornet ni besökte påminner om vårt fd utsikttorn, Kaknästornet, som du och stalkern så klart besökt. Några trappor ned, restaurang osv. Intressant att se bilder och inf. man får inspiration. Svar: kan tänka mig att du står och hoppar lite om köer går långsamma. Jag är som så jag också, vi kolugna uppifrån Sverige. Det var citat från min kompis, henne påverkade den långsamma kön inget 😀
  Ha en bra dag!

  • Ama de casa skriver:

   Bratislava är väl värt ett besök, en mycket trevlig stad att strosa runt i 🙂
   Jodå, vi har varit uppe i Kaknästornet flera gånger, men jag trodde att det hade stängt för besök nu?
   Jag kommer ju också från norra delarna av Sverige, men jag är långt ifrån kolugn när det kommer till långsamma köer 😀
   Tack och ha en fin kväll!

 14. Ditte skriver:

  Broar gillas här också. Särskilt om de har en snygg design eller spännande konstruktion. Tack för dessa broar i en stad jag inte varit. Dock har jag varit i landet då det hette Jugoslavien. Men det var ju för väldans länge sen. Tror jag gjorde första besöket 1962…Och det blev flera.
  Fastnade för tornet och väntade just på att få se bilder av dig och Anders när ni kom raskande där fastspända i linan. Kanske väl våghalsigt.
  Skönt att ni hittade vattenhålen till sist.
  Trevlig lördag.

  • Ama de casa skriver:

   Visst finns det många fina broar! (Det finns fula också, men dom fotar jag sällan 😉 ).
   Jag var aldrig i forna Jugoslavien. Var på gång att åka skidor där en gång i tiden, men det blev aldrig av. Det här var egentligen vår första tur i gamla öststaterna (förutom en weekend i Prag) sen vi var i Östberlin 1989 före murens fall. Den här resan gav mersmak 🙂
   Anders tyckte att det verkade mesigt… Tror att han tyckte att linan var överkurs… 😉
   Vattenhål är alltid trevligt att hitta! Speciellt när dom lyst med sin frånvaro ett tag 🙂
   Tack detsamma!

 15. "LillaSyster" skriver:

  Va, skulle han inte ut och balansera på kanten!?? Var väl ingen sport förstås när det var lina med i spelet. Då blir det snart slottsbilder=)

  • Ama de casa skriver:

   Nej det var fegt att dom använde linor… Haha! Jag tyckte det var en himla tur att han tyckte det 😉
   Det kan tänkas att det kommer en eller annan slottsbild framöver 😀

 16. Micke skriver:

  Vilka vyer…sådana där broar typ ”Indiana jones” gillar jag fast jag skulle nog inte våga nyttja en 😉
  Fantastiska bilder…igen!

  Ha det jättefint.

  • Ama de casa skriver:

   Den bron i Irian Jaya var bra läskig. Vet inte hur det kom sig att jag traskade över den? Hade ju inte ens en blogg då… 😀
   Tack och tack detsamma!

 17. Eh… Nej tack till att gå balansgång där.

 18. Anette skriver:

  Blir nästan sugen på en promenad på kanten med lina, det vore nåt det.
  Kroppkakorna i förra inlägget blev jag också sugen på.

  • Ama de casa skriver:

   Nja… Jag tyckte det räckte med att se utsikten från restaurangen och toan. Hade ingen större lust att gå ut där… 🙂 Kroppkakorna däremot, dom skulle jag kunna äta igen 😀

 19. bpz3 skriver:

  Sådan motion gillas skarpt:-) Att gå rund på den där plattformen hade inte ens jag vågat, varken med eller utan lina. Åsså var det ju ganska ”roligt” att det var insyn till damtoan – hahaha;-) Den där gröna fackverksbron fick jag ju såklart googla. Originalversionen byggdes 1890. Sedan förstördes bron av tyskarna 1945, men byggdes upp som ”replika” igen under kommunisttiden. Så nu vet du det. Jag älskar ju också broar så jag kunde inte låta bli att ta reda på mera där;-)

  • Ama de casa skriver:

   Det var inte alls dumt att gå broarna runt där. Synd bara att vi inte hittade nåt vattenhål i parken. Hade varit skönt att sitta där i grönskan och släcka törsten 🙂
   Dom kanske inte gick där precis utanför toan? Såg inte en kotte som var och vandrade på utsidan faktiskt. Men hade man inte vetat om det och det kommit en gubbe där ute, då hade man nog blivit liiite förvånad 😀
   Åhå! Tack för infon. Det visste jag inte om bron. Såg ingen info om den alls på plats. Då brukar jag i och för sig läsa sån info, men glömmer den lika fort igen.

 20. Emma Engström skriver:

  Haha men ja du, det såg verkligen ut som ett UFO! Så kul :’D

 21. Susjos skriver:

  Wow vilket coolt utsiktstorn! Påminner en del om det berömda tornet i Seattle, eller hur?
  Slottet därborta ser otroligt vackert ut! Broar gillar jag också!
  Kram!

 22. Anki skriver:

  Häftiga bilder och vilket häftigt torn! Jag skulle nog göra som du och välja utsikten från toan och inte iklädd säkerhetslina utanför!
  Broar är verkligen intressanta byggnadsverk!
  Tack för rundturen!

  • Ama de casa skriver:

   Jag känner att jag gjorde ett bra val där till slut, även om det var ett svårt val… 😉
   Jag gillar broar jättemycket! 🙂
   Tack för att du hängde med runt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: