Man ska inte utmana ödet…

 

… när man uttalar sig.

Som häromdan när Ditte kommenterade och Ama svarade. Ett utdrag ur den konversationen:

Ditte: ”Visst är det bra att ta tåget. Tyvärr kan man inte räkna med att göra det i Sverige. I alla fall inte sommartid och inte utan en massa byten.”

Ama: ”Känns som att tågen här ute på kontinenten är mer pålitliga. I alla fall dom gånger vi har åkt så har dom varit i tid och gått hela vägen fram utan att vi fått byta till ersättningsbussar.”

Jojo. Det var verkligen att utmana ödet att svara på det viset.

1

Igår morse vandrade vi iväg mot tågstationen i Bratislava. Anders brukar säga att enda gången som Ama ligger steget före är när vi är på väg mot nåt färdmedel som ska föra oss vidare på vår resa. Men han har fel – helt fel! Ama brukar även ta täten när det vankas mat.

Sen var det det där med att tågen här ute på kontinenten är i tid. Där var det Ama som hade fel – helt fel!

När vi kom till stationen skulle vårt tåg gå från spår 1 klockan 9.57. Så långt allt väl. Sen kom det upp en liten abrovink om att det skulle bli 5 minuter försenat. Det spelade ju inte så stor roll, allt var frid och fröjd.

Efter ett tag var förseningen 15 minuter och den där spårangivelsen tog dom bort. Sen blev det i tur och ordning större förseningar – 30, 50…

2

Här var det 50 minuters försening och Ama hoppades på att dom där nunnorna skulle få hjälp från ovan, men det fick dom inte.

Förseningsökningen fortsatte. 60, 70, 80, 120 minuter… Till slut backade förseningsvarningen…

3

… till ”bara 110” minuter. Weehooo! Typ…

4

Och ser man på – där kom tåget!

5

Ama var lycklig att äntligen komma iväg. Ett något ansträngt ”leende” lyckades hon ändå åstadkomma.

6

Efter ett par timmars tuffande så hittade vi ännu ett nytt land för vår del när vi passerade gränsen mellan Slovakien och Ungern.

Inte så tokigt va? Två ”nya” länder inom loppet av ett par dar.

Just efter att vi kommit in i Ungern stannade vi i en liten håla mitt ute i ingenstans.

7

Ama blev lite misstänksam när många passagerare lämnade tåget, gick över rälsen (får man verkligen göra så?) och verkade sikta på ett annat tåg.

8

Vare sig man nu fick gå över dom där spåren eller ej, så fann vi det bäst att haka på.

9

Alla knöade sig på det andra tåget som stod där…

10

… och det gjorde även vi. Stämningen var hyfsad god efter omständigheterna och den knapphändiga informationen på ett språk som ingen verkade förstå. Inga sura miner utan alla var vänliga och hjälpsamma när det kom till platser och bagageutrymme.

Lite senare verkade alla kliva av tåget igen. Vi såg att ett annat tåg var i annalkande och upplyste våra nyfunna vänner i tåget att det tåg som hade stått inne och som alla bytt till, det var nog bara ett väntrum.

11

Ut på perrongen igen, alltså.

12

Sen var det bara att försöka komma med det nya tåget som anlänt. Det var samma tåg som (enligt tidtabell) skulle ha gått två timmar efter det tåg vi åkte med. Även det var en anings försenat, men alla kom med. Fortfarande inga sura miner. Härligt när folk kan samsas även fast det blir lite jobbigt.

13

Vi kom på tåget och kunde slutföra vår resa och komma fram till vårt mål.

Okej. Även här på kontinenten kan det uppenbarligen uppstå tågförseningar, men vi slapp åtminstone utbytesbussar. Det kom ett utbyteståg istället.

Ja, som sagt. Man ska inte utmana ödet när man uttalar sig.

Väl framme så fick vi en sån där spännande incheckning igen:

14

Efter att ha följt ”skattkartan” som levererats per mejl så fann Anders till slut nycklarna till lägenheten. Dom var gömda mellan dörren och gallergrinden, allt enligt instruktionen.

Gomorr… Hursa? Var vi är nu? Ja om ni inte har listat ut det än så kan ni hitta ytterligare en (mycket dålig) ledtråd HÄR.

Gomorron!

52 Responses to Man ska inte utmana ödet…

 1. Znogge skriver:

  Så ni är i Budapest! En väldigt fin stad tyckte vi.

  Ditt oförsiktiga uttalande påminde mig om när jag åkte tåg med en kursare. Jag berättade att jag avskydde att flyga och att jag föredrog det säkrare alternativet nämligen att åka tåg. Fem minuter senare spårade tåget ur…

  Ha en bra dag!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det en fin stad! Även fast vi inte hunnit se så jättemycket av den ännu.

   Ojsan! Ja, du ser, man ska knipa käft om man inte vill utmana ödet…

   Tack detsamma!

 2. "LillaSyster" skriver:

  Intressanta incheckningar, men bra att du delar med dig om var nyckeln finns 🙂 Ha en bra dag och kanske avgår lilla tåget i tid på en rundtur.

  • Ama de casa skriver:

   Jag kanske bör lägga ut portkoden också? Annars blir det svårt att komma fram till dörren… 😉

   Åh! Lilla Tåget! Jag har sett mängder av såna (och varianter på temat) här. Så kanske, kanske… 😀

 3. farfar hebbe skriver:

  Jaha var har ni hamnat nu,Måntro..Jag gissar att orten inte slutar med ”Lera” utan mer troligt att den slutar med ”Pest”.Haé Kram.

 4. tja, vem kan man man lita på; vårt flyg från London igår var över en timme försenat… inga flygbussar gick längre, tur att vi fick tag på taxi

 5. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  OK, ni tågluffar hej vilt! Ungern ja, undrar om mitt ex fortfarande bor kvar 🙂 Hoppas! Hälsa 😀 Roligt att se nya länder, men ni kanske varit där förut? Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Hej P! 🙂
   Jodå, en liten klimatsmart tågluff här i forna öststaterna är trevligt. Jag ska självklart hälsa om vi stöter på exet 😀
   Nej, både Slovakien och Ungern är nya bekantskaper för oss. Efter ett besök i Östberlin sommaren 1989 just innan muren föll så sa vi ”Aldrig mer en öststat!”. Men man kan ju inte var hur långsint som helst… 😉
   Kram

 6. friochlycklig skriver:

  Det verkar vara en utmaning att resa mitt i sommaren men förutom denna lilla incident så verkar det ha funkat bra för er. Där ser man vikten av god tidsmarginal. 😉

  • Ama de casa skriver:

   Eller tvärt om… Jag kunde ha fått två timmars sovmorgon ifall vi hade siktat på tåget som gick två timmar senare och som blev det vi till slut kom fram med… 😉
   Men ja, det har flutit på bra trots allt 🙂

 7. skåningen skriver:

  Undrar var är ni nu?????
  Ha en bra dag!
  Kram!

 8. skåningen skriver:

  Undrar Var är ni nu????
  Ha en bra dag!
  Kram!

 9. farfar hebbe skriver:

  Ja nu är det nästan som en normal sommardag,moderata grader+18,mulet,blåst från nord..Alltså en helt normal svensk sommardag..Haé Kram.

 10. surridurr skriver:

  Hahahahaha, ja Colera är kanske bättre än Buda pest!!!!
  Och den där spännande tågresan ger mig vissa minnen av t-banetrafiken i Sthlm.
  Kram

 11. Anki skriver:

  Ååhh … Budapest! – där har vi varit ett par gånger … eller om det är tre gånger. En av mina favoritstäder faktiskt 🙂 Första gången åkte vi också tåg dit! Vi klev på i Norrköping, bytte till nattåg i Malmö och bytte sen både station och tåg i Berlin. Vid varje gräns kom en tullkontrollant OCH en kontrollant som kollade den förstnämnda. Båda försedda med pistoler! En himla trevlig resa var det i alla fall! Nu väckte du många minnen!
  Ha det gott!

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar också Budapest, fast det har jag kommit på alldeles nyligen 🙂
   Nuförtiden susar man bara förbi gränskontrollerna, men det finns ju annat som kan fördröja det hela istället 😉
   Tack och ha det bra ni med!

 12. Mamma C skriver:

  Skönt när alla är vänliga och hjälpsamma när det uppstår förseningar i tåg/buss eller vad det nu kan vara för färdmedel.
  Ska ni äta Budapestbakelse idag då?
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det skönt när det är en lugn och vänlig stämning trots att alla egentligen är lite irriterade. Dock inte på varann och det är ju bra 🙂
   Nån bakelse har det inte blivit och just nu har jag sån paltkoma så jag tvivlar på att det blir nån ikväll heller 😀
   Kram

 13. Ingrid skriver:

  Hej kära Globetrotters! Min erfarenhet av tåg i Europa kommer från tågluffningen på 80-talet är att i Tyskland går de alltid i tid. Gick tåget 12:02 så kom det in på perrongen 11:58 sen var det bara att slänga sig på det innan det gick igen 🙂 . Har en fortsatt trevlig tur 🙂 Kram

 14. Susjos skriver:

  Jösses, här hade jag mycket att läsa in! Så ni är ute och tågluffar, herregud så krångligt med tåget! Jag gillar att flyga jag…flygskam va e de? Men det finns förstås försenade flighter också, och väskor som inte kommer med, men va smidigt ni fick er väska till hotellet dagen efter!
  Budapest har jag hört så mycket gott om, båda våra killar har varit där och gillar staden, så dit vill jag gärna åka, billigt ska det vara där också?
  I Port de Soller var det knappast billigt, men väldigt vackert! Såklart tänkte jag på dej när vi åkte ”lilla tåget”, det var hur mysigt som helst!
  Ska bli spännande att se bilder från Budapest! Ha det bäst!

  • Ama de casa skriver:

   Jo vi tågluffar lite som omväxling. Fast vi fuskade och tog flyget till Wien för att snabba upp det hela en aning 😉
   Visst är det förseningar och krångel med flyg också ibland. Har varit med om både ett och annat när vi flugit, men det brukar ändå ordna upp sig till slut. Precis som det gjorde med tågresan också 🙂
   Budapest är en väldigt trevlig stad, väl värd ett besök. Men billigt… Jo, enligt svenska mått mätt är det säkert jättebilligt, men det är en av få nackdelar med att bo där vi bor i Spanien – vart man än åker så blir det nästan alltid dyrare än hemma 😉
   Åh… Lilla Tåget! Lyllo dig!!!
   Ha det toppenbra du med – och välkommen hem igen!

 15. åsa skriver:

  Inget är som väntans tider 😉
  Tågluffning i mogen ålder… klimatsmart 🙂
  kram

  • Ama de casa skriver:

   Så sant som det är sagt. Men det är lätt att bli övervänt… 😉
   Jag gillar att åka tåg (även om det inte blir så ofta) men då ska dom hålla tiderna och inte krångla.
   Kram

 16. Ditte skriver:

  Tack för ett mycket got skratt! Har idkat högläsning för Bosse. Och lite trassel kan det ju bli även på kontinenten. Men ni fick ju en del upplevelser som ingick i priset. Önskar er nu fina dagar i Budapest.

  • Ama de casa skriver:

   Ja du… Visst kunde det trassla till sig! Fast värre saker har ju hänt i världshistorien. Det var extra trevligt att se hur vänliga och hjälpsamma alla var, trots strulet. Man blir varm i hjärtat av sånt 🙂

   Fast jag skulle aldrig ha svarat på det där sättet till dig, jag får nästan skylla mig själv 😉 😀

   Tack så mycket och ha det toppen ni med!

 17. Anneli Häggkvist skriver:

  Man kan inte säga att det går som tåget längre…inte här hemma iaf 🙂 Just nu är det totalstopp av säkerhetsskäl på pendeln här…suckar…det är något varje dag…hela tiiin 🙂

  Vilken spännande tripp ni är på 😀 det där med spårspring 🙂 läser jag om varje dag…men ni var ju en hel flock 😀 Ha det fortsatt härligt där ni är 😀 😀

  • Ama de casa skriver:

   Pendeltågseländet i mitten av 80-talet minns jag med fasa. Det var ju mer regel än undantag att tågen var försenade eller inställda. På senare år blev det bättre och då var jag nästan irriterad på att tågen kom i tid! Jag ville liksom ha kvar min bild av dom DUMMA pendeltågen. Skönt att dom verkar ha strulat till sig igen! 😉 Nejdå. Hoppas det löser sig snabbt – skitjobbigt när dom/det krånglar så dom inte går som dom ska.

   Jodå, vi var en stor flock som sprang/gick över spåren flera varv. Sen såg jag dessutom att ett tåg närmade sig. Läskigt… Men det tåget var nog förvarnat för det kröp fram 🙂

   Tack och detsamma till er!

 18. Robert skriver:

  Vilken dramatik det var i detta inlägg då!? Skönt att det gick vägen ändå tillslut. Kan man säga att det ”gick vägen” för ett tåg förresten? 😉

  Go… afton! 😀

 19. Annica skriver:

  Tåg har vi ingen större erfarenhet av (tyvärr)
  Det jag minns från det jag var liten är att det är ganska mysigt att åka tåg. Fast jag kanske minns fel 🤔
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar att åka tåg, även om det inte blir så ofta. Bättre utrymme och mysigt att tuffa runt och se omgivningarna från en annan vinkel än uppifrån. Men då gäller det ju att tågen går som dom ska, såklart.
   Tycker att det är tråkigt att det inte längre finns nån järnväg i Torrevieja…
   Kram

 20. BP skriver:

  Hahaha! Den resan lär ni nog inte glömma i första taget. Å det säkert också första gången ni klev fram och tillbaka över tågspår. Ett riktigt äventyr som ni nog inte hade kunnat uppleva här i Sverige;-)

  Har aldrig varit i Budapest, men känner fler som besökt staden. Å alla har bara gott att säga om den.

  • Ama de casa skriver:

   Nej, så är det ju. Det som man upplever som extra jobbigt minns man nästan bäst och det blir roliga minnen. Efter ett tag i alla fall 😉
   Som vi ”kutade” över spåren fram och tillbaka och hit och dit! Som god svensk och upplärd sen barnsben att man inte får korsa spåren så var det en ganska läskig upplevelse. Det kom dessutom ett tåg, fast lokföraren var nog förvarnad för det var inte typ ”Arlanda express” som susade förbi 😀

   Budapest är en jättefin stad – den med! Jag är glad att jag har kommit över mitt ”Aldrig mer en öststat”-beslut. Men det tog ”några” år 😀

 21. Så förvirrande. Tåg går inte att lita på.

 22. Geddfish skriver:

  Vilket äventyr och kliva över spåren, va?? Och alla glada 😀
  Jag och Sigge var i Buda och Pest, finns visst en tredje stad inblandad. Jorå, vi flög ner och en fantastisk resa, fin stad, båttur på Donau, där jag fick styra en liten stund, haha.
  Hare 😀

 23. Ullie skriver:

  åhh sån där försening är ja ingen vän med

  inatt kom regn o efter det va det kyligare i luften iag runt 20 o fläktade rätt skönt ändå men lite sol blev det härligt

 24. FREEDOMtravel skriver:

  Bra jobbat med så många länder på en gång! 🙂 Vi ska snart ut och åka tåg vi också. När vi kommer fram så ska vi byta till färja så vi hoppas tåget är i tid (har bokat in liiite ”förseningsmån” dock ;))

  • Ama de casa skriver:

   Man får ligga i lite för att hinna med 😀 Ooo… Det där med ”lite” förseningsmån lät en aning oroväckande och stressande. Håller tummarna att det går vägen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: