Valverde del Camino

 

Efter att ha lämnat Setenil de las Bodegas (”Klippstaden”) så åkte vi vidare i Andalucia och stannade i:

Valverde del Camino. (Nummer 3 på kartan HÄR).

2

Där tog vi in på ett mer vanligt hotell än det vi bott på natten innan. Här behövde vi inte fatta beslut om vilket sovrum vi skulle ha – vi hade bara ett att välja på.

Det var ett trevligt rum och ändå hyfsat stort.

3

Grannarna var betydligt mer trångbodda. Högvis med svalor som häckar (och skiter…). Ama var glad att hon inte behövde tvätta dom fönstren.

4

Utifrån rondelldekorationen vid ankomsten till stan kunde man ana att den var känd för att tillverka skor och dom här figurerna spann vidare på samma tema.

5

Den här damen satt och sydde dojor hon med.

6

Det gjorde hon där nere till höger i bild, just utanför ayuntamientot (kommunalhuset).

Vi tog en promenad runt i den lilla stan.

7

Där uppe på kyrktornet kunde man se en syn som inte är helt ovanlig i dom andalusiska städerna. Ser ni?

Okej. Ama zoomar:

8

Storkar. En i boet och en där ute till höger.

Det är som sagt var inte alls ovanligt att se dom och deras bon uppe på torn och stolpar, men sen fick vi se nåt som Ama inte kan komma ihåg att hon sett i verkligheten tidigare:

9

En stork som byggt bo i ett träd. Ama tycker att det är roligt att se dom fräna fåglarna oavsett var dom nu har valt att slå ned sina bopålar.

När vi ändå är inne på växtlighet så såg vi mer av sånt också.

10

En klängväxt som fullkomligt invaderat en mur, inklusive torkställningarna på taket bakom…

11

… och ett par krukor som tycks ha ledsnat på sina blommor och spytt ut dom nedför slänten.

12

När solen hade lugnat ned sig framåt kvällskvisten gick vi tillbaks till torget vid ayuntamientot och fick lite mat i magen.

Valverde del Camino var en trevlig liten stad att stanna till i så att det inte skulle bli en alltför lång körning på en och samma dag.

Dagen efter åkte vi och tittade på Minos de Riotinto innan vi fortsatte mot nästa mål.

13

Det blev lite snurrigt emellanåt. Det är nog dags att uppdatera kartorna i GPS-en för dom stämde inte alltid med verkligheten. Ama tror att vi slog personbästa i antal varv i rondeller på den åttadagarstur vi var ute på.

Nåja. Till slut kunde vi ändå lämna Andalucia…

14

… och köra in i Extremadura och sikta på Badajoz.

Det är precis vad den här bloggen kommer att göra inom en snar framtid också. Sikta på Badajoz, alltså.

Gomorron!

Annons

44 Responses to Valverde del Camino

 1. farfar hebbe skriver:

  Tack för besöket i den trevliga staden Valverde del Camino.Det var en rejäl ”Pelargon” den blåa där som lagt beslag på muren..Haé Kram.

 2. Anki skriver:

  Tänk så mycket fint ni hinner se på era resor …och vilka små mysiga städer ni hälsar på i! Storkar är trevliga fåglar – minns första gången vi bilade nere i forna Östeuropa och det var storkbon överallt! Stanna … storkar! skrek jag åt Lasse … men efter ett antal byar så blev jag ganska blasé … 🙂
  Den blå klängväxten … WOW!
  Vi har ett rondellrekord från Ungern eller möjligen Tjeckien … fyra varv runt en jätterondell … ändå hamnade vi på fel väg, men det var innan vi blev med GPS.

  • Ama de casa skriver:

   Storkarna är sååå balla! Jag gillar dom jättemycket, dom ser så fräna ut när dom flyger också med dom långa benen som typ hänger och slänger… 😉 Blir nog aldrig blasé på dom fåglarna 😀
   Haha! Visst kan det bli många varv i rondellerna och nu med GPS-en så ser man ju ganska omgående när man har valt fel väg ut ur en rondell. En del rondeller vet inte vår GPS om att dom finns… Dags att uppdatera kartorna, som sagt. 🙂

 3. Ditte skriver:

  Vilken fin liten stad! Och extra roligt att se storkarna. Har heller aldrig tidigare sett dem boa i ett träd, dock på diverse tak.
  Önskar er en fin lördag .

  • Ama de casa skriver:

   Det var ett trevligt litet ställe 🙂 Storkarna är fräna! Fast förut har jag bara sett dom ha sina bon på tak, elstolpar, skorstenar, speciella plattformar som satts upp åt dom mm.
   Tack detsamma!

 4. "LillaSyster" skriver:

  Himla tur att sekatören var hemma, det hade varit synd att gå lös på den fina växtligheten där. Du vet väl att det är max tre varv i varje rondell 😁

  • Ama de casa skriver:

   Anders får aldrig ha med sekatören på våra resor, det känns säkrast så 😉
   Jag tror nog att vi kan ha överskridit den gränsen i nån av rondellerna, men skvallra inte! 😀

 5. fina statyer, skor är jag lite svag för….

 6. Annica skriver:

  Håller med om att storkar är fräna.
  Svalor är söta men inte i den mängd som bilden din visar. Fy att städa upp den terrassen 😦
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Visst är dom! Gillar dom jättemycket 🙂 Den där terrassen behöver nog mer än en städning – en sanering ligger nog närmare till hands…
   Kram

 7. Ami skriver:

  Vilken söt liten stad! Och kul att få se storkarna 😊
  Kram

 8. Mamma C skriver:

  Så roligt att en stork placerat sitt bo i en spansk gran 😉. Ha en fin lördag.
  Kram Carin

 9. Znogge skriver:

  Ett mysigt litet stopp för visst är det skönt att inte köra för långa sträckor. Kul med ett storkbo i ett träd. Tror aldrig att jag har sett det tidigare.

  Ha en härlig lördag!

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det likaså bra att pausa när man kör. Gärna över natten på nåt trevligt ställe ifall man nu har tid till det, och det hade vi 🙂
   Jag har inte heller sett storkar bygga i träd. Dom måste nog hitta lite speciella träd för det ändamålet om dom ska lyckas tror jag.

   Tack detsamma!

 10. friochlycklig skriver:

  Svalor har jag sett väldigt många men storken bara i Skånes djurpark (och 3 ggr när de kom hem till oss). 😉

 11. farfar hebbe skriver:

  Här är det tunna molnslöjor som gör det skönt,tar bort den värsta hettan från solen..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Vi har också haft disigt emellanåt idag vilket har varit skönt. Men just nu har vi 34 grader trots att himlen inte är klarblå. Liiite i överkant…
   Kram

 12. farfar hebbe skriver:

  Oki,rätten innehöll ett fel säger du,eftersom det inte fanns någon morot,så måste det vara svampen,de andra tillbehören är ju röda,så dom kan det inte vara..Haé Kram.

 13. surridurr skriver:

  Häftigt att se och fota storkar. Måste ju säga att det lite överallt där ni vistas tycks det finnas många skulpturer. Det gillar jag. Dom här som du visar nu är extra fina.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Storkar är superhäftiga!
   Visst är det fint med skulpturer! Bäst är dom som Seward Johnson har fixat till, men dom i Valverde var inte så dumma dom heller 🙂
   Kram

 14. åsa skriver:

  Gillade krukorna som ”spytt” ut sina blomster… hade jag en slänt skulle jag genast härmas…
  Rondellkörning är ju inte helt fel… eller kanske kan Ni köra fel fil 😉

  Skellefteå badade i solsken och det var varmt, dock var det varmare i Luleå… en biltur på 80 mil blev det igår.

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Det var ett kul arrangemang med dom spyende krukorna 🙂 Rondeller gillar dom här i Spanien och ibland kan man ju passa på att köra några extra varv.

   Åh! Skönt att det var sol och varmt i Skellefteå, och att ni fick det ännu varmare längre norrut. Men det var en väldans lång tur ni tog… Som att köra från Skellefteå till Stockholm, typ.
   Kram

 15. Veiken skriver:

  Gott med storkar lite här och där. Aldrig sett dom i träd förut, men nu vet vi att det finns.
  Jag minns att min mamma beställde handsydda skor när hon var i Spanien. Det togs avtryck och några dagar senare var skorna färdiga! Bata var väl märket tror jag. Då (sent 50-tal) var det billigare med handsydda i Spanien än fabriksgjorda i Sverige! Hmmm…..

  • Ama de casa skriver:

   Visst är storkar ett trevlig inslag i omgivningen 🙂
   Dom har mycket skotillverkning här i Spanien fortfarande. Bland annat i Elche som inte ligger långt härifrån Torrevieja. Fast om man kan specialbeställa fortfarande? Det vete sjutton. I såna fall är det nog inte lika billigt längre.

 16. Susjos skriver:

  En sån söt liten sko-stad! Köpte ni några skor där?
  Storkarna kan gärna få komma hit så jag får mindre att göra på jobbet, haha!!!
  Så trist att man inte kan lita helt på GPS:en! En taxichaufför ringde mej på jobbet mitt i natten och sa att nu var han vid läkarhuset på Kungsgatan i Uppsala, men där var det inte öppet! Han skulle köra en kvinna i värkarbete till Akademiska sjh i Uppsala, men fått helt fel adress av sin arbetsgivare! Nu ville han ha adressen av mej, men det finns inget gatunamn till sjukhuset sa jag, samtidigt som jag hörde kvinnan oja sig i bakgrunden! Det måste gå att knappa in Akademsiska sjukhuset!!!
  Ja, jösses så det kan bli!

  • Ama de casa skriver:

   Nej, det bidde inga skor. Hör inte till mina favoritgrejer att shoppa loss på… 🙂
   Haha! Tänkte inte på det… Borde såklart ha skickat upp några hjälpredor till dig 😀
   Det gäller ju att ha aktuella kartor i GPS-en, annars kan det bli tokigt. Men jag vet att vi har åkt i superdupergamla städer där GPS-en har tyckt att vi ska köra i trappor. Det är väl dom som fixar till dom där kartorna som slarvar ibland också.
   Men så hemskt att inte hitta till BB i det läget! Håller med, sjukhus borde finnas (och finns kanske?) som alternativ att leta efter istället för gatuadresser. Hoppas verkligen att det gick bra!

 17. bpz3 skriver:

  Så många storkar. De har nog fullt upp i den lilla byn med att leverera barn antar jag;-) Å storkarna uppe i kyrktornet kanske tar hand om dopet också.
  Statyerna är som vanligt helt suveräna, och stöveln i rondellen är riktigt bra reklam för skostaden. Snyggt! Den där klängiga lavendeln och spyorna var riktigt, riktigt läckra:-)

  • Ama de casa skriver:

   Storkarna kanske borde dela upp sig lite? Några kunde flyga norröver och hjälpa Susjos… 😉 Dopet tror jag snarare att dopingarna har hand om. Fast dom heter ju egentligen doppingar, men det funkar nog ändå 😀
   Dom har många roliga statyer här i Spanien. Inte bara gamla kungar, med eller utan häst. Även om dom kan vara fina så är dom mer verklighetsnära betydligt skojigare att se. Tycker jag i alla fall 🙂
   Det var roliga blomster också i den stad som jag inte hade en aning om att jag skulle komma att besöka 😀

 18. yfronten skriver:

  Storkar är fina! Svalor också, men de där bona kanske man inte vill ha precis ovanför sina fönster, nej… Inte för att det är jag som brukar tvätta fönstrena, men ändå. 🙂

 19. Augusta skriver:

  Vilka fina statyer den staden hade 😀 Storkar ser jag aldrig, där hade du tur. Rummet såg fräscht ut, ni sov säkert skönt i dom sängarna. Blommorna hade en fin färg. Intressant liten stad.
  Ha en bra söndag!

  • Ama de casa skriver:

   Det finns många roliga skulpturer och statyer lite varstans runt om i Spanien. Samma med storkarna, i vissa delar är dom väldigt vanliga 🙂
   Inget fel på rummet, det funkade utmärkt.
   Tack detsamma!

 20. skåningen skriver:

  Ni får se många saker på era resor!
  Svar..Fler borde använda den appen när de kör bil!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det är det som är så kul med att resa, man får se så mycket nytt (fast det kan vara gammalt så är det nytt för oss 😉 ).
   Kram

 21. Fågelnörd som jag är, även om jag varken äger en fågelbok eller är speciellt duktig på fåglar (hur går det ihop va? 😉 ) tycker det är otroligt spännande att se bilden på storken :D. Lika så svalorna, även om jag håller med om att jag är glad över att slippa städa upp efter dem haha.

  • Ama de casa skriver:

   Samma här, gillar fåglar men är inte så duktig på dom. Det är i alla fall väldigt skoj att titta på fåglar, speciellt såna som man inte ser så ofta 🙂

 22. paulamerio skriver:

  Det var nog de vackraste spyor jag sett, dom som rann ur krukorna. Storken var jättefin, hade den avlämnat en bebis tro? Hann undra över den överdimensionerade stöveln men den fick ju sin förklaring, på ett riktigt trevligt vis. Snygga skulpturer, bättre än alla höjdargubbar som brukar trona på en piedestal!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: